Infracţiuni de efectuarea, fără drept, de acţiuni cu produse, ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive

Sentinţă penală 81 din 04.05.2018


Prin sentinţa penală din 4 mai 2018, s-a admis acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Z cu inculpatul X, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de efectuarea, fără drept, de acţiuni cu produse, ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, prevăzută de art. 16 alin. 1 din Legea nr. 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare, în baza art. 16 alin. 1 din Legea nr. 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare, cu aplicarea art. 61 alin. 4 lit. c) din Noul Cod penal, cu aplicarea art. 480 alin. 4 Cod procedură penală, a fost condamnat inculpatul la pedeapsa principală de 1.400 lei amendă penală (compusă din 140 zile-amendă de înmulţit cu 10 lei pentru fiecare zi) pentru săvârşirea infracţiunii de efectuarea, fără drept, de acţiuni cu produse, ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, iar în baza art. 487 alin. 1 lit. a) Cod procedură penală, raportat la art. 404 alin. 4 lit. i) Cod procedură penală s-a atras atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 63 din Noul Cod penal şi art. 559 Cod procedură penală privind posibilitatea înlocuirii amenzii penale cu închisoarea în cazul neachitării cu rea-credinţă a amenzii penale în termen de 3 luni de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri judecătoreşti.

S-a reţinut în fapt că la data de 27 septembrie 2017, lucrătorii din cadrul S.C.C.O. Z au fost sesizaţi de către lucrătorii din cadrul poliţiei cu privire la faptul că în ziua de 25 septembrie 2017 au constatat că în Municipiul B se desfăşurase un conflict între mai mulţi tineri, generat de consumul de „etnobotanice”.

În urma sesizării primite, organele de poliţie s-au deplasat la locul incidentului, au procedat la legitimarea persoanelor implicate în conflict, iar în urma unor controale corporale efectuate asupra inculpatului a fost găsită ţigară confecţionată artizanal şi 3 doze din folie de aluminiu ce conţineau fragmente vegetale de culoare verde, iar asupra numitului ... au fost găsite 8 doze din folie de aluminiu ce conţineau fragmente vegetale de culoare verde, ce păreau a fi droguri.

Din declaraţia inculpatului a rezultat că în data de 25 septembrie 2017, în jurul orelor 12:0 – 13:00, i-a dat 30 de lei lui ... şi l-a rugat să-i cumpere şi lui ”etnobotanice”, deoarece vânzătorul avea încredere doar în acesta.

S-au deplasat împreună în zona în care se afla vânzătorul, iar ... a cumpărat pentru sine 8 doze cu substanţe etnobotanice şi alte trei doze pentru inculpatul.

Probele ridicate au fost supuse analizelor de laborator, iar prin raportul Laboratorului Central de Analiză şi Profil al Drogurilor s-a comunicat că în probe s-a depistat substanţa psihoactivă 5F-MDMB-PICA, care este „substanţă psihoactivă nouă” în înţelesul Deciziei 2005/387/JAI a Consiliului.

Astfel, în drept, fapta inculpatului X, care la data de 25 septembrie 2017, a procurat prin intermediul lui ... şi a deţinut 3 doze din folie de aluminiu ce conţineau 0,22 grame fragmente vegetale de culoare verde, în care s-a pus în evidenţă substanţa psihoactivă 5F-MDMB-PICA, întruneşte, atât obiectiv, cât şi subiectiv, elementele constitutive ale infracţiunii de efectuarea, fără drept, de acţiuni cu produse, ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, prevăzută de art. 16 alin. 1 din Legea nr. 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare, iar inculpatul a fost condamnat la plata unei amenzi penale în baza acordul încheiat cu DIICOT, aşa cum s-a precizat mai sus.