Obligaţie de a face (recalculare pensie) / Autoritate de lucru judecat

Sentinţă civilă 544 din 29.06.2022


Prin prezenta acţiune, contestatorul ... a formulat  contestaţie împotriva Hotărârii nr.23966/21.12.2021 emisă de Comisia de Contestaţii din cadrul M.A.I prin care a fost respinsă contestaţia formulată împotriva deciziei de pensionare nr.224178/19.10.2021 emisă de Casa de Pensii Sectorială a M.A.I, solicitând recalcularea pensiei  prin adăugarea  adăugarea la pensia netă a sporului de 20% aferent semnului onorific/ordinul Militar.

Potrivit art. 97 din legea 223/2015- (1) Deciziile de pensie emise de casele de pensie sectoriale pot fi contestate, în termen de 30 de zile de la comunicare, la comisiile de contestaţii care funcţionează în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii.

Potrivit art. 99 al.2 din aceeaşi lege  - (2) Hotărârile comisiilor de contestaţii pot fi atacate la instanţa judecătorească în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau sediul reclamantul, în termen de 30 de zile de la comunicare.

Ca urmare, contestaţia în instanţă se formulează împotriva Hotărârii Comisiei de Contestaţii , şi în mod implicit împotriva deciziei de pensie analizată, decizie emisă de Casa Sectorială de Pensii competentă, aceasta din urmă având astfel calitate procesuală pasivă, întrucât eventuala admitere a contestaţiei, va duce la anularea atât a hotărârii Comisiei de Contestaţii, cât şi a deciziei de pensie.

Faţă de aceste considerente, excepţia lipsei calităţii procesuale pasive invocată de intimata Casa Sectorială de Pensii a M.A.I este nefondată, urmând a fi respinsă.

În ceea ce priveşte excepţia autorităţii de lucru judecat invocată din oficiu, Tribunalul reţine că pe rolul instanţei a fost înregistrată o contestaţie identică ce a format obiectul dosarului ..., prin care reclamantul ... a formulat contestaţie împotriva deciziei nr. 224178/2021 şi împotriva Hotărârii nr. 23966/21.12.2021.

În motivarea acestei contestaţii s-a arătat că a fost trecut în rezervă cu drept de pensie, cu vechime  în serviciu de 27 ani 4 zile şi 7 zile stabilindu-se o pensie de 4.211 lei şi este decorat cu Ordinul Militar/Semnul Onorifica pentru 25 de ani (20%).

Consideră că prevederile Ordinul Militar/Semnul Onorifica pentru 25 de ani (20%) nu se fac aplicabile  procentul de 20% neregăsindu-se  în cuantumul pensiei.

Prin sentinţa civilă nr.229/03 mai 2022 pronunţată de Tribunalul Brăila în dosarul ... a fost respinsă ca nefondată contestaţia formulată de reclamantul ... în contradictoriu cu pârâţii Ministerul Afacerilor Interne - Casa de Pensii Sectorială  şi Comisia de Contestaţii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Sentinţa a rămas definitivă prin neapelare la data de 22 iunie 2022, potrivit referatului întocmit pe fişa dosarului ... anexată la prezentul dosar.

Potrivit art. 430 Cpc „ (1) Hotărârea judecătorească ce soluţionează, în tot sau în parte, fondul procesului sau statuează asupra unei excepţii procesuale ori asupra oricărui alt incident are, de la pronunţare, autoritate de lucru judecat cu privire la chestiunea tranşată.(2) Autoritatea de lucru judecat priveşte dispozitivul, precum şi considerentele pe care acesta se sprijină, inclusiv cele prin care s-a rezolvat o chestiune litigioasă.”

Art. 431 din C.pr.civ. reglementează efectele lucrului judecat, alin 1 prevăzând că „  (1) Nimeni nu poate fi chemat în judecată de două ori în aceeaşi calitate, în temeiul aceleiaşi cauze şi pentru acelaşi obiect.”

Faţă de toate aceste considerente, constatând identitatea de părţi, obiect şi cauză între acţiunea ce a format obiectul dosarului ... (definitiv soluţionat) şi acţiunea ce formează obiectul prezentului dosar, Tribunalul va admite excepţia autorităţii de lucru judecat invocată din oficiu şi va respinge contestaţia formulată de contestatorul ... împotriva Hotărârii nr.23966/21.12.2021 emisă de Comisia de Contestaţii din cadrul M.A.I precum şi împotriva deciziei de pensionare nr.224178/19.10.2021