Contestaţia în anulare reprezintă o cale extraordinară de atac ce poate fi promovată doar pentru motivele expres şi limitativ prevăzute de lege (art 503 al.1 şi 2 Cpc.
Contestatoarea nu a indicat niciunul dintre cazurile prevăzute de textul de lege mai sus arătat, făcând o expunere detaliată a situaţiei de fapt, invocând în drept normele de drept material, sau , în mod generic Constituţia României, CEDO, Hotărârea-Pilot CEDO, Declaraţia Universală a Drepturilor Omului.
Or, contestaţia în anulare nu reprezintă un recurs la decizia pronunţată în apel, caracterul definitiv al deciziei contestate neputând fi înlăturat prin promovarea unei noi căi de atac doar formal denumită „contestaţie în anulare”.
Nemulţumirile contestatoarei cu privire la argumentele expuse prin sentinţa şi ulterior prin decizia pronunţate în dosarul .../196/2016, nu pot fi expuse pe calea unei căi extraordinare de atac atunci când hotărârea pronunţată este definitivă, în lipsa invocării unuia dintre cazurile expres şi limitativ prevăzute de lege şi desigur, a încadrării motivelor în cazurile invocate.
Motivele de fapt şi de drept invocate în susţinerea prezentei contestaţii , reprezintă simple argumente pentru o nouă judecată a apelului, în afara indicării măcar a unui motiv din cele prevăzute de Codul de procedură civilă.
Ca urmare, în acest cadru procesual, instanţa nu poate face verificări şi reaprecieri privind motivele pentru care a fost promovat apelul şi care au fost -motivat- considerate neîntemeiate de către instanţa de apel, în cazul concret instanţa neputând reaprecia cu privire la aspectele analizate deja de instanţa de apel.
Ceea ce urmăreşte contestatoarea în prezenta cauză este o reapreciere a motivelor de apel, formulând critici cu privire la raţionamentul instanţei de apel pe care se sprijină soluţia de respingere a apelului, aspect care conduce la constatarea inadmisibilităţii prezentei căi extraordinare de atac.
În raport de toate aceste considerente, tribunalul va respinge contestaţia în anulare ca inadmisibilă.
Tribunalul Dâmbovița
CIVIL - Contestaţie în anulare.Tardivitate.
Tribunalul Prahova
Admisibilitate în principiu. Motiv invocat încadrat formal în unul dintre cazurile prevăzute de lege. Consecinţe. Cerere de sesizare a Curţii Constituţionale respinsă. Cale de atac
Tribunalul Bacău
Contestaţie în anulare
Tribunalul Dâmbovița
Contestatie in anulare.
Curtea de Apel Iași
Contestatia în anulare speciala prevazuta de art. 318 teza a II-a C.pr.civ.