Luare de mită

Sentinţă penală **** din 23.07.2020


R O M Â N I A

TRIBUNALUL BUCUREŞTI

SECŢIA I PENALĂ - CAMERA PRELIMINARA / FOND

Dosar nr. .....

SENTINŢA PENALĂ NR....

Şedinţa publică din ....

Tribunalul compus din:

PREŞEDINTE: *****

GREFIER: ****

Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie a fost reprezentat prin procuror Deriuş Laura.

Pe rol soluţionarea cauzei penale privind pe inculpatul (...), trimis în judecată, pentru  săvârşirea infracţiunii de luare de mită, prev. de art. 289 alin. (1) Cod penal, rap. la art. 308 alin. (1) Cod penal și art. 6 din Legea nr. 78/2000, în dosarul de urmărire penală nr.(...) al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie – Secția de Combatere a Corupţiei.

La apelul nominal făcut în şedinţă publică a răspuns inculpatul (...), personal, cercetat sub control judiciar şi asistat de apărător ales, avocat (..) cu împuternicire avocaţială depusă la dosar.

Procedura de citare este legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de ședință care  învederează că s-au depus relaţiile solicitate de la D.I.I.C.O.T.

Nemaifiind alte cereri de formulat, explicaţii de dat instanţa constată terminată cercetarea judecătorească şi acordă cuvântul în dezbateri.

Reprezentantul Ministerului Public, având cuvântul, arată că inculpatul a fost trimis în judecată prin rechizitoriul din (...) sub aspectul infracţiunii de luare de mită prev. de art.289 alin.1 rap.308 alin.1 C.p. rap. la art.6 din Legea 78/2000.

Raportat la mijloacele de probă administrate în cauză, la poziţia procesuală de recunoaştere adoptată de inculpat în şedinţa din (...), solicită să se constate că fapta de luare de mită există, constituie infracţiune şi a fost săvârşită cu vinovăţie dincolo de orice îndoială rezonabilă aşa cum prevăd dispoziţiile art.306 alin.2 C.p.p.

Pentru această situaţie solicită ca în temeiul art.396 alin.10 C.p.p. să se dispună condamnarea inculpatului la o pedeapsă cu închisoarea orientată spre mediu pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

În baza art.67 alin.1 C.p. solicită să se aplice inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art.66 alin.1 lit.a,b,k C.p. pe o durată de 3 ani după executarea pedepsei principale.

În baza art.65 alin.1 C.p. solicită să i se interzică aceleaşi drepturi cu titlu de pedeapsă accesorie.

În temeiul art.72 C.p. solicită să se deducă din pedeapsa aplicată perioada în care inculpatul a fost reţinut, arestat preventiv şi arestat la domiciliu.

De asemenea solicită să se dispună confiscarea sumei de (...) primită de inculpat cu titlu de mită, menţinerea măsurii sechestrului asiguratoriu instituit în cursul urmăririi penale în baza art.397 rap. la 249 alin.1,2,5,6, şi 7 C.p.p.

Solicită menţinerea măsurii preventive a controlului judiciar şi în baza art.274 C.p.p. solicită obligarea inculpatului la plata cheltuielilor judiciare către stat.

Apărătorul ales al inculpatului, având cuvântul, referitor la sechestru solicită a se avea în vedere că inculpatul (...) a consemnat suma de bani la dispoziţia parchetului, precum şi la dispoziţia instanţei astfel că urmează să se dispună în consecinţă. 

Solicită a se avea în vedere circumstanţele personale ale inculpatului faptul că şi-a desfăşurat o activitate utilă, are (...) angajaţi în societate cărora le-a asigurat salariile, are o situaţie familială destul de complicată respectiv doi copii gemeni, un tată care este bolnav şi se află în întreţinerea lui, a înţeles exact ceea ce a făcut, a avut o reprezentare deformată asupra realităţii juridice dar în acelaşi timp a şi insistat să devoaleze organelor de urmărire penală mecanismul prin care funcţionează acest sistem infracţional, el nefiind decât o verigă. Solicită a se avea în vedere toate aceste elemente şi să se dispună o condamnare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei orientate spre minim.

Inculpatul (...), personal, având cuvântul arată că este de acord cu concluziile apărătorului său şi regretă enorm fapta săvârşită.

TRIBUNALUL,

Asupra cauzei penale de faţă:

 Prin rechizitoriul (...) din data de (...) al  Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție- Direcţia Naţională Anticorupţie- Secţia de Combatere a Corupţiei- a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv,  inculpatul (...),  pentru  săvârşirea infracţiunii de luare de mită, prev. de art. 289 alin. (1) Cod penal, rap. la art. 308 alin. (1) Cod penal și art. 6 din Legea nr. 78/2000. 

Prin  actul de sesizare a instanţei s-a reţinut în sarcina  inculpatului următoarele:

-La data de (...), la nivelul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de Combatere a Corupţiei, a fost înregistrat, sub numărul (...), procesul-verbal de consemnare a denunțului formulat de martora  (...), cu privire la săvârșirea unor fapte de corupție de către (...)

Situaţia de fapt  reţinută în actul de inculpare a fost dovedită cu următoarele mijloace de probă: (…)

Analizând actele şi lucrările  dosarului instanţa reţine următoarele:Audiat de către instanţă la termenul de judecată din data de (...), inculpatul a  recunoscut  si regretat  fapta penală  pentru care a fost trimis în judecată,  solicitând în acest sens, judecarea în procedura  simplificată, recunoaştere care se coroborează cu mijloacele de probă  administrate în faza de urmărire penală, astfel cum au fost menţionate  mai sus,  si formează convingerea instanţei  că inculpatul se face  vinovat de fapta penală pentru care a fost trimis în judecată respectiv, în cursul lunii (...), a pretins de la (...), un comision pentru ca în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu, (...) să aprobe (...)

iar în perioada (...), a primit suma pretinsă, după cum urmează:

- (...),  faptă care întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de luare de mită, prev. de art. 289 alin. (1) Cod penal, rap. la art. 308 alin. (1) Cod penal și art. 6 din Legea nr. 78/2000.

In raport de criteriile de individualizare prev. de art. 74 Cod penal, respectiv, inculpatul a acţionat cu premeditare, urmărind o îmbogăţire fără muncă, bineînţeles din banii  contribuabilului de rând, plătitor de taxe si impozite, cu toate eforturile depuse de oprganele judiciare de combatere a flagelului corupţie, în ultima vreme se constată o revigorare a acestui flagel,  atitudinea de recunoaştere  si regret de care a dat dovadă inculpatul (acesta de altfel, nici nu avea de ales, în condiţiile în care a fost prins în flagrant (...)),  restituirea unei părţi din sumele încasate cu titlu de mită, instanţa apreciază că scopul educativ si preventiv al sancţiunii penale ce urmează a fi aplicate inculpatului poate fi atins printr-o pedeapsă al cărui cuantum va fi orientat spre mediu special prevăzut de lege dar  cu executare în regim de detenţie.

 In  consecinţă,  instanţa, în baza art. 289 alin. (1) Cod penal, rap. Ia art. 308 alin. (1) Cod penal şi art. 6 din Legea nr. 78/2000. cu aplic. art. 396 alin. 10 Cod pr.pen. rap. la art. 396 alin. 1 şi 2 Cod pr.pen. va condamna pe inculpatul (...), la pedeapsa de 2 (doi) ani şi 6 (şase) luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

In baza art. 67 alin. 1 Cod penal rap. la art. 66 alin. 3 Cod penal va aplica inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a), b) şi h) Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme, pe o durată de 3 (trei) ani.

In baza art. 65 alin. 1 Cod penal va aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a), b) şi h) Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme, de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale.

In baza art.72 CP va deduce din pedeapsa aplicată durata reţinerii şi a arestării preventive de la (...).

In baza art.399 Cpp va menţine măsura preventivă a controlului judiciar dispusă faţă de inculpat prin (...)

In baza art.112 alin.l lit b) CP rap la art.289 alin 3) CP va dispune confiscarea de la inculpat a sumei de (...).

În baza art. 404 alin.4 lit.c) C.p.p. şi 249 C.p.p, va menţine măsurii sechestrului asigurător luată în cauză asupra sumei de (...) în vederea confiscării speciale, în temeiul art. 112 alin.1  lit.e C.p., sumă ce a făcut obiectul infracţiunii de luare de mită.

In baza art.274 CPP va obliga pe inculpat la plata sumei de (...) cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

PENTRU ACESTE MOTIVE

IN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

I. In baza art. 289 alin. (1) Cod penal, rap. Ia art. 308 alin. (1) Cod penal şi art. 6 din Legea nr. 78/2000. cu aplic. art. 396 alin. 10 Cod pr.pen. rap. la art. 396 alin. 1 şi 2 Cod pr.pen. condamnă pe inculpatul (...), la pedeapsa de 2 (doi) ani şi 6 (şase) luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

In baza art. 67 alin. 1 Cod penal rap. la art. 66 alin. 3 Cod penal aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a), b) şi h) Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme, pe o durată de 3 (trei) ani.

In baza art. 65 alin. 1 Cod penal aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a), b) şi h) Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme, de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale.

In baza art.72 CP deduce din pedeapsa aplicată durata reţinerii şi a arestării preventive de la (...).

In baza art.399 Cpp menţine măsura preventivă a controlului judiciar dispusă faţă de inculpat prin (...)

In baza art.112 alin.l lit b) CP rap la art.289 alin 3) CP dispune confiscarea de la inculpat a sumei de (...).

În baza art. 404 alin.4 lit.c) C.p.p. şi 249 C.p.p, menţine măsurii sechestrului asigurător luată în cauză asupra sumei de (...), în vederea confiscării speciale, în temeiul art. 112 alin.1  lit.e C.p., sumă ce a făcut obiectul infracţiunii de luare de mită.

In baza art.274 CPP obligă pe inculpat la plata sumei de (...) cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi,(...).

PREŞEDINTE,

GREFIER,

 Red.Jud. MS

Dact CL

Ex.2/