Anularea Hotărârii Adunării Creditorilor unei Regii Autonome aflate în insolvenţă. Imposibilitatea cenzurării , pe cale judiciară , a unor motive de oportunitate , care au justificat votul exprimat de creditorii Regiei . Condiţii de exercitare a votului d

Sentinţă civilă 720 din 02.06.2021


Condiţiile de exercitare a votului de către creditorii care , direct sau indirect , controlează , sunt controlaţi sau se află sub control comun cu debitorul  sunt reglementate prin art. 5 punctul 9 lit. a)  şi art138 alin. (5) din Legea nr. 85/2014 ; aceste dispoziţii sunt aplicabile situaţiei în care atât debitorul , cât şi creditorul care participă la şedinţa de votare a planului de reorganizare sunt înfiinţaţi şi se află în subordinea aceleiaşi entităţi ; Planul de reorganizare consemnează că S. ar primi , în situaţia falimentului , distribuiri de sume (103.068 de lei) care ar acoperi 63 % din creanţa garantată , în timp ce prin reorganizarea activităţii creanţele creditorului ar fi achitate integral ; din acest punct de vedere , creditorul S. nu poate vota valabil aprobarea planului de reorganizare ; motivele de oportunitate de care se prevalează creditorul contestator (legate de privarea populaţiei şi agenţilor economici de agent termic) nu pot fi supuse cenzurii judecătorului sindic , în conformitate cu art. 45 alin. (2) din Legea nr. 85/2014.

Prin contestaţia înregistrată pe rolul Tribunalului Constanţa sub numărul 3265/118/2019/a11 , creditorul S. a solicitat – în contradictoriu cu debitorul intimat R. C. şi cu intimaţii creditori înscrişi în tabelul definitiv al creanţelor – anularea Hotărârii Adunării Creditorilor din data de 27 ianuarie 2021 , constatată prin Procesul-verbal publicat în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă nr. 1692/29.01.2021 .

Contestatorul relevă , în susţinere , că pe ordinea de zi figura aprobarea planului de reorganizare al debitoarei R. C. ; creditorul S., deţinând 1,967 % din masa credală , a votat în favoarea aprobării planului , în timp ce creditorii majoritari E.C. S.A. (deţinând 63,086 %) şi E. G. S.A. (deţinând 34,532 % din totalul creanţelor înscrise în Tabel) au votat împotrivă ; în situaţia în care debitoarea ar intra în faliment , activitatea acesteia va fi sistată , iar activele societăţii vor fi înstrăinate , valoarea de lichidare a patrimoniului – conform raportului de evaluare – fiind de 8.579.892 de lei ; conform menţiunilor planului de reorganizare , dacă Regia intră în faliment , sumele rezultate din lichidare sunt insuficiente , astfel încât titularii creanţelor chirografare şi bugetare nu vor participa la distribuiri ; în măsura în care debitoarea prestează un serviciu de utilitate publică şi are 390 de salariaţi , sistarea activităţii presupune încetarea livrării agentului termic pentru 50.000 de apartamente , 170.000 de locuitori ai Municipiului Constanţa şi 1321 de agenţi economici ; pe durata derulării planului de reorganizare , debitoarea va continua activitatea de transport , distribuţie şi furnizare a energiei termice , până la 1 februarie 2022 ; din acest punct de vedere , reuşita planului de reorganizare este obligatorie , iar votul negativ al creditorilor majoritari afectează această posibilitate ; au fost invocate , ca temei juridic , prevederile art. 48 din Legea 85/2014 .

Au fost depuse , în copie , extrase din Buletinul Procedurilor de Insolvenţă nr. 1692/29.01.2021  .

Administratorul special al intimatul debitor a formulat întâmpinare , solicitând admiterea contestaţiei ; a subliniat că admiterea planului de reorganizare este necesară pentru continuarea livrării agentului termic până la predarea aacestei activităţi către o societate nou înfiinţată ; administratorul judiciar a constatat eronat , prin procesul-verbal , că la şedinţă au participat titularii creanţelor reprezentând 99,5 % din masa credală şi că este întrunit cvorumul legal ; în fapt , dreptul de vot al creditorului Serviciul Public de Impozite , Taxe şi Alte Venituri ale Consiliului Local Constanţa a fost îngrădit în mod nepermis de către administratorul judiciar (care a considerat că acesta se află în relaţii de control direct al debitorului) , fiind aplicate greşit dispoziţiile art. 5 punctul 9 şi 138 din Legea nr. 85/2014 .

O poziţie procesuală similară a fost adoptată de D. C. – reprezentant al salariaţilor Regiei şi de creditorul C. U. S.R.L. , fiind valorificate aceleaşi considerente , în sprijinul admiterii contestaţiei .

Administratorul judiciar al debitoarei a solicitat respingerea contestaţiei – ca nefondată , învederând că planul de reorganizare nu a fost votat de cel puţin 30 % din totalul valoric al masei credale , iar creditorul S.nu a invocat niciun motiv de nelegalitate a Hotărârii din 27 ianuarie 2021 , toate prevederile imperative ale legii fiind respectate .

Creditorii E. G. S.A. şi E. L. au solicitat respingerea contestaţiei , arătând că administratorul judiciar a respectat cerinţele legale , atunci când a consemnat că planul de reorganizare a activităţii debitoarei a fost respins , art. 5 punctul 9 şi 138 alin. (5) din Legea nr. 85/2014 fiind edictate tocmai pentru a împiedica obţinerea unor foloase injuste , de către un creditor ce controlează debitorul .

 A fost ataşat dosarul de fond al Tribunalului Constanţa , cu nr. 3265/118/2019/a11.

Din analiza materialului documentar , se va reţine că prin Încheierea nr. 303/5.06.2019, pronunţată de Tribunalul Constanţa în dosarul nr. 3265/118/2019 , a fost admisă cererea debitorului R. C. de a fi supusă procedurii generale a insolvenţei , luându-se act de exprimarea voinţei de reorganizare a activităţii , pe bază de plan ; în acest sens , a fost fixat termenul limită pentru depunerea creanţelor la 17 iulie 2019 , termenul limită pentru verificarea creanţelor, întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului preliminar al creanţelor - la 6 august 2019 şi termenul pentru depunerea contestaţiilor împotriva menţiunilor tabelului preliminar - 7 zile de la publicarea în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă a tabelului preliminar .

Prin Încheierea pronunţată de judecătorul sindic la 18 noiembrie 2021 , a fost încuviinţată cererea de prelungire , cu 30 de zile , a termenului de depunere a planului de reorganizare , până la 22 decembrie 2020 inclusiv ; administratorul special al debitoarei a depus , la 22 decembrie 2020 , Planul de  reorganizare (anexat la sfârşitul volumului VII al dosarului de fond) , iar Anunţul privind notificarea creditorilor asupra depunerii Planului şi convocatorul şedinţei Adunării Creditorilor a fost publicat , de către administratorul judiciar , în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă nr. 21979/28.12.2020 .

După cum rezultă din Procesul-verbal nr. 662/27.01.2021 , publicat în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă nr. 1692/29.01.2021 , ordinea de zi cuprinde aprobarea planului de reorganizare a activităţii R.C. , propus de către debitoare , prin administrator special , depus la dosarul cauzei la 22.12.2020 ; au fost comunicate voturi scrise , după cum urmează – pentru aprobarea planului votează S., titularii creanţelor salariale , S. L., votând împotrivă creditorii D.G.M.C., E. G. S.A. , E. C. şi R. S.A. ; administratorul judiciar a constatat că este întrunit cvorumul legal de minim 30 % din totalul creanţelor , pentru organizarea şedinţei ; practicianul a apreciat – în temeiul art. 138 alin. (5) din Legea nr. 85/2014 - că Serviciul Public de Impozite , Taxe şi Alte Venituri ale Consiliului Local Constanţa va beneficia de distribuiri în reorganizare într-un cuantum superior celor pe care le-ar primi în caz de faliment , fiind sub control comun cu debitoarea , motiv pentru care nu poate vota ; în urma numărării voturilor valabil exprimate de către creditori , s-a constatat că dispoziţiile art. 139 din Lege nu sunt întrunite cumulativ , întrucât numai una din cele 5 categorii de creanţe au votat în favoarea aprobării planului , nefiind atins nici pragul de minim 30 % din totalul creanţelor ; ca atare , rezultatul final a fost acela de respingere a planului de reorganizare a activităţii R. C.

Contestatorul creditor solicită anularea Hotărârii din 27 ianuarie 2021 ,  prin raportare la dispoziţiile art. 48 alin. (7) din Lege , potrivit cărora hotărârea adunării creditorilor poate fi anulată de judecătorul-sindic pentru nelegalitate, la cererea creditorilor care au votat împotriva luării hotărârii respective şi au făcut să se consemneze aceasta în procesul-verbal al adunării.

În concret , creditorii nu au votat asupra unor chestiuni care să nu fi fost cuprinse în convocatorul publicat în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă nr. 21979/28.12.2020 , pe ordinea de zi figurând aprobarea planului de reorganizare depus la 22 decembrie 2020.

Conform art. 49 alin. (1) şi alin. (2) lit. b) din Legea nr. 85/2014 , cu excepţia cazurilor în care legea cere o majoritate specială, şedinţele adunării creditorilor au loc în prezenţa titularilor de creanţe însumând cel puţin 30% din valoarea totală a creanţelor cu drept de vot asupra averii debitorului, iar deciziile adunării creditorilor se adoptă cu votul favorabil manifestat expres al titularilor majorităţii, prin valoare, a creanţelor prezente cu drept de vot. Votul condiţionat este considerat vot negativ ; sunt consideraţi prezenţi şi creditorii care au votat valabil prin corespondenţă ; calculul valorii totale a creanţelor prevăzute la alin. (1) împotriva averii debitorului se va determina , ulterior publicării în BPI a tabelului definitiv şi până la confirmarea unui plan de reorganizare , prin raportare la menţiunile din cuprinsul tabelului definitiv .

Evidenţierea valorii creanţelor titularilor care au exprimat voturi în cadrul şedinţei din 27 ianuarie 2021 s-a realizat în funcţie de menţiunile Tabelului definitiv publicat în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă nr.  17821/23.10.2020 , ponderea creanţelor deţinute de creditorii care şi-au exprimat dreptul de vot în cadrul şedinţei Adunării corespunzând Tabelului evocat .

Art. 138 alin. (5) din Legea insolvenţei stipulează - creditorii care, direct sau indirect, controlează, sunt controlaţi sau se află sub control comun cu debitorul pot vota cu privire la planul de reorganizare, sub condiţia ca programul de plăţi să nu le ofere nicio sumă sau să le ofere mai puţin decât ar primi în cazul falimentului şi ca orice astfel de plăţi să le fie acordate potrivit ordinii de prioritate a creanţelor subordonate prevăzute la art. 161 pct. 10 lit. a).

Prin control – în sensul art. 5 punctul 9 lit. a) din acelaşi act normativ – se înţelege capacitatea de a determina sau influenţa în mod dominant , direct ori indirect , politica financiară şi operaţională a unei societăţi sau deciziile la nivelul organelor societare ; o persoană va fi considerată ca deţinând controlul atunci când deţine în mod direct sau indirect o participaţie calificată de cel puţin 40% din drepturile de vot ale respectivei societăţi şi niciun alt asociat sau acţionar nu deţine în mod direct ori indirect un procentaj superior al drepturilor de vot ; este dincolo de orice îndoială că atât R. C. , aflată în subordinea Consiliului Local Constanţa (care numeşte şi membrii Consiliului de Administraţie al Regiei) , cât şi S.(persoană juridică aflată în subordinea aceluiaşi Consiliu Local , potrivit H.C.L.M. nr. 354/2001) se află sub controlul direct şi comun al aceleiaşi entităţi .

Planul de reorganizare consemnează că S. ar primi , în situaţia falimentului , distribuiri de sume (103.068 de lei) care ar acoperi 63 % din creanţa garantată , în timp ce prin reorganizarea activităţii creanţele creditorului ar fi achitate integral (filele 68 şi 72 din Plan) ; din acest punct de vedere , în mod corect a constatat administratorul judiciar că S. nu poate vota valabil aprobarea planului de reorganizare .

Constatându-se că nu pot fi identificate dispoziţii legale imperative care să fi fost încălcate la data organizării şi desfăşurării şedinţei din 27 ianuarie 2021 , iar motivele de oportunitate de care se prevalează creditorul contestator (legate de privarea populaţiei şi agenţilor economici de agent termic) nu pot fi supuse cenzurii judecătorului sindic , în conformitate cu art. 45 alin. (2) din Legea nr. 85/2014 , se va dispune respingerea contestaţiei , ca nefondată