Prefect - tutela administrativa

Sentinţă civilă 249 din 15.04.2022


Cod ECLI ECLI:RO:TBCVN:2022:......

R O M Â N I A

TRIBUNALUL COVASNA

SECŢIA CIVILĂ

Dosar nr. ....

Completul de fond specializat în soluţionarea cauzelor

în materia contencios administrativ şi fiscal

SENTINŢA CIVILĂ NR. 249

Şedinţa publică din data de 15 aprilie 2022

Instanţa constituită din:

PREŞEDINTE : ...........

GREFIER : ..........

Pe rol se află pronunţarea asupra cauzei în Contencios administrativ şi fiscal privind pe reclamantul PREFECTUL JUDEŢULUI COVASNA şi pe pârâtul CONSILIUL JUDEŢEAN COVASNA, având ca obiect acţiune prefect – tutelă administrativă.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă, după care instanţa constată că a rămas în pronunţare asupra cauzei în şedinţa publică din data de 18.03.2022, când părţile prezente au pus concluzii conform celor consemnate în încheierea de şedinţă din acea dată, parte integrantă din prezenta hotărâre când, având nevoie de timp pentru a delibera, a amânat pronunţarea pentru data de 01.04.2022, 07.04.2022, 12.04.2022 şi pentru data de astăzi, 15.04.2022.

TRIBUNALUL

Prin acţiunea formulată la data de 18 octombrie 2021 și înregistrată pe rolul Tribunalului Covasna sub nr. .... reclamantul PREFECTUL JUDETULUI COVASNA a solicitat instanţei ca prin hotărârea ce o va pronunţa în contradictoriu cu pârâta CONSILIUL JUDEȚEAN COVASNA să se  dispună anularea parțială a Hotărârii nr. 58/2021 pentru aprobarea plății unor cotizații anul bugetar 2021, respectiv poziția 5 din anexa acesteia, precum și anularea hotărârii nr. 115/2021  privind modificarea anexei la hotărârea Consiliului Județean Covasna nr. 58/2021 pentru aprobarea plății unor cotizații pentru anul bugetar 2021.

În motivarea acțiunii se arată că, prin hotărârile în cauză se aprobă cuantumul cotizaţiei anuale, în valoare de 450.800 lei, ce urmează a fi plătită pentru Asociaţia ...., respectiv se modifică punctul 5 al anexei la Hotărârea Consiliului Judeţean Covasna nr.58/2021 pentru aprobarea plăţii unor cotizaţii pentru anul bugetar 2021, în sensul modificării valorii cotizaţiei anuale la 441000 tei, pentru Asociaţia .....

Aprobarea acestei cotizaţii pentru o asociaţie sportivă este nelegală , având în vedere prevederile Legii nr.69/2000, întrucât asociaţiile sportive nu pot fi finanţate din fonduri publice prin modalitatea cotizaţiei, ci doar în modalitatea prevăzută de Legea nr. 69/2000. Autorităţile administraţiei publice locale pot finanţa aceste structuri sportive numai în conformitate cu dispoziţiile legale care stabilesc expres dreptul şi modalitatea prin care consiliile locale şi judeţene pot contribui cu sume din fonduri publice la înfiinţarea, funcţionarea şi dezvoltarea unor structuri sportive.

Aprobarea unei contribuţii financiare sub forma de cotizaţie pentru o asociaţie sportiva contravine prevederilor conţinute de Legea nr. 69/2000, referitoare la sprijinirea finanţării acestor tipuri de structuri sportive, iar în cauză se aplică prevederile acestei legi, având caracterul unor norme speciale.

Prin Hotărârea Consiliului Judeţean Covasna nr. 118/2021 au şi fost alocate sume din bugetul judeţului Covasna pentru finanţarea programului sportiv al Asociaţiei ...., în modalitatea prevăzută de Legea nr.69/2000.

Menţionează că aceasta este interpretarea ce se desprinde în urma analizei făcute de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie asupra dispoziţiilor art. 46 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2005, cu modificările şi completările ulterioare, art. 69 alin. (1)-(2),art. 71 alin. (2) Ut. d), art. 71 alin. (3) Ut. c) şi art. 72 Ut. b) din Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, cu modificările şi completările ulterioare - raportat la situaţia de speţă, spre a se concluziona dacă asociaţiile sportive, cluburile sportive şi asociaţiile judeţene pe ramuri de sport pot să beneficieze de sume de ta bugetele locale în condiţiile Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 ori In condiţiile prevăzute de Legea nr. 69/2000, respectiv ale Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Din cuprinsul Deciziei rezultă că practica judiciară la nivelul Curţilor de Apel şj al Tribunalelor este unanimă în a interpreta situaţia dată în sensul celor indicate de către noi, şi anume că asociaţiile sportive de drept privat care au ca membrii unităţi administrativ-teritoriale, nu pot beneficia de fonduri de la bugetele acestora prin acordarea de cotizaţii , ci numai în forma special prevăzută de art.69 din Legea nr.69/2000. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie consemnează că " în spiritul orientării unanime" Curtea de Apel Bucureşti şi Curtea de Apel Timişoara au dat dezlegări unor pricini similare:

- „... prima instanţă, în mod corect, a stabilit că, în raport cu dispoziţiile legate incidente în materie, recurenta-reclamantă nu putea să obţină finanţare publică prin metoda cooptării Municipiului Slobozia în calitate de membru al asociaţiei, cf doar în modalitatea prevăzută de Legea nr. 69/2000. care prevede şi modalitatea de finanţare, inclusiv prin alocarea unor sume de la bufetul de stat şi bugetele tocate. Astfel, structurile sportive fără scop patrimonial pot beneficia de sume de la bugetul de stat sau bugetele tocate pentru finanţarea de programe sportive, acordate pe bază de contracte încheiate între structurile sportive respective şi organele administraţiei publice centrate sau tocate, după caz. Aşadar, în mod legat s-a stabilit că modalitatea în care recurenta-reclamantă a beneficiat de finanţare publică, prin cooptarea în calitate de membru a Municipiului Slobozia, contravine dispoziţiilor legate 1n materie ..." (Curtea de Apel Bucureşti • Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal - Decizia nr. 2.012 din 8.04.2016);

- «... asociaţiile sportive în speţă nu ar putea să obţină finanţare publică prin modalitatea cotizaţiei din partea Municipiului Timişoara, în calitate de membru al asociaţiei, în temeiul art. 46 din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2000, ci doar în modalitatea prevăzută de Legea nr. 69/2000, care prevede atât condiţiile organizării structurilor sportive, cât şi modalităţile de finanţare ale acestora, inclusiv prin alocarea unor sume de la bugetul de sat şi bugetele tocate. Alocarea de fonduri publice de către autorităţile administraţiei publice tocate pentru finanţarea sportului trebuie analizată, aşadar, în conformitate cu dispoziţiile legate care stabilesc expres dreptul şi modalitatea prin care consiliile locale şi judeţene pot contribui cu sume din fonduri publice la înfiinţarea, funcţionarea şi dezvoltarea unor structuri sportive. Reclamanţii nu ar avea posibilitatea levată de a acorda sub formă de cotizaţii finanţări unor asociaţii sportive fără scop patrimonial, persoane juridice de drept privat, fără a exista contracte între structurile sportive şi Consiliul Local si fără justificarea modului de cheltuire a banilor publici alocaţi." (Curtea de Apel Timişoara • Secţia de contencios administrativ şi fiscal - Decizia nr. 6.167 din 4.10.2017);

Se arată că, în considerentele Deciziei nr.22/2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a concluzionat că "...există dispoziţii legale clare, a căror interpretare nu necesită dezlegări dificil de realizat, precum şi o jurisprudenţă cvasi-unitară care statuează că organele administraţiei publice centrale sau locale nu ar avea posibilitatea legală de a acorda finanţări sub formă de cotizaţii, în lipsa unor contracte încheiate cu structurile respective, întrucât s-ar ajunge, în caz contrar, ta eludarea dispoziţiilor legale speciale care reglementează condiţiile privind acordarea şi controlul gestionării sumelor acordate, elemente care oferă o rezolvare adecvată a problemei supuse dezlegării, conformă cu scopul normei juridice a cărei interpretare formează obiectul sesizării".

Faţă de cele ce preced. se solicită admiterea acţiunii şi pe cale de consecinţă anularea parţială a hotărârii Consiliului Judeţean Covasna nr.58/2021 în ceea ce priveşte poziţia 5 din anexa acesteia, respectiv să se anuleze în integralitate  hotărârea Consiliului judeţean Covasna nr.115/2021.

În drept, se solicită să se aibă în vedere dispozițiile legale la care a făcut referire în motivarea acțiunii.

În probaţiune, solicită admiterea probei cu înscrisuri.

A anexat prezentei: hotărârile Consiliului Judeţean Covasna nr. 58/2021, nr. 115/2021 şi nr.118/2021, precum şi Decizia nr.22/2020 a înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Pârâtul Consiliului Judeţean Covasna a depus la dosar la data de 18 noiembrie 2021 întâmpinare prin care a solicitat respingerea  acțiunii.

În motivarea apărării se arată că art. 21 alin. (2) din Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, cu modificările şi completările ulterioare prevede: "Dreptul la libera asociere, în scopul constituirii unei structuri sportive, este un drept al persoanei fizice sau juridice."

În acest sens, precum şi în baza Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2005, cu modificările şi completările ulterioare, prin Hotărârea Consiliului Judeţean Covasna nr. 113/2012 s-a aprobat înfiinţarea Asociaţiei ...., ca structură sportivă de drept privat, fără scop lucrativ, cu personalitate juridică, participarea judeţului Covasna, alături de municipiul Sfântu Gheorghe şi S.C. .... S.A. Sfântu Gheorghe, în calitate de membru fondator la înfiinţarea asociaţiei şi, printre altele, crearea patrimoniului iniţial şi cotizaţia anuală a judeţului Covasna.

Prin încheierea Judecătoriei Sfântu Gheorghe din data de 28 august 2012 din Dosarul nr. ............ s-a dispus înscrierea asociaţiei în Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor, iar prin încheierile Judecătoriei Sfântu Gheorghe din data de 12 decembrie 2013 (dosarul nr. ..........), din data de 10 noiembrie 2015 (Dosarul nr. ...........), din data de 06 octombrie 2016 (Dosarul nr. .......), din data de 04 iulie 2019 (Dosarul nr. ......) şi din data de 18 ianuarie 2021 dosarul nr. ........) modificările şi completările ulterioare ale actului constitutiv şi ale statutului acesteia.

În conformitate cu prevederile art. 46 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2005, cu modificările şi completările ulterioare, veniturile asociaţiilor sau federaţiilor provin din: cotizaţiile membrilor; dobânzile şi dividendele rezultate din plasarea sumelor disponibile, în condiţiile legale; dividendele societăţilor comerciale, înfiinţare de asociaţii sau de federaţii; venituri realizate din activităţi economice directe, donaţii, sponsorizări sau legate; resurse obţinute de la bugetul de stat sau de la bugetele locale; alte venituri prevăzute de lege.

Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, cu modificările şi completările ulterioare prevede, la art. 71 alin. (2), sursele de finanţare a cluburilor sportive care provin din:

b) sume destinate finanţării programelor sportive ale cluburilor sportive de drept privat şi înscrise în contractele încheiate cu direcţiile pentru tineret şi sport judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, sau cu organele administraţiei publice locale, după caz;

c) venituri obţinute din activităţi economice realizate în legătura directă cu scopul şi obiectul de activitate ale acestora;

d) cotizaţii, contribuţii şi penalităţi aplicate membrilor săi, sportivilor, antrenorilor şi celorlalţi tehnicieni, potrivit statutelor şi regulamentelor proprii;

e) sume obţinute din transferurile sportivilor;

f) donaţii şi sponsorizări;

g) alte venituri, în condiţiile legii;

h) sume rămase din exerciţiul financiar precedent.

i) venituri obţinute din valorificarea bunurilor aflate în patrimoniul acestora; j) venituri obţinute din participarea Ia competiţiile şi demonstraţiile sportive."

Patrimoniul Asociaţiei, în conformitate cu Actul constitutiv şi Statut, se compune din: aportul în bani al asociaţilor; resurse obţinute de la bugetul de stat sau de la bugetele locale; dobânzile şi dividendele rezultate din plasarea sumelor disponibile, în condiţiile legale; cotizaţii anuale; donaţii, sponsorizări sau legate; venituri obţinute din activităţi proprii; venituri obţinute din contractele de asociere; sumele rezultate din transferul sportivilor; alte venituri, în condiţiile legii.

Cele două legi invocate, respectiv Ordonanţa Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2005, cu modificările şi completările ulterioare şi Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi Actul constitutiv şi Statutul asociaţiei sunt în deplină concordanţă, prevederile acestora nu sunt contrare, toate permit venituri din bugetul organului administraţiei publice locale, precum şi din cotizaţiile membrilor, ele reprezentând normele juridice care permit ordonanţarea şi plata acestor cheltuieli, niciuna neaducând nicio restricţie asupra calităţii membrilor, acestea putând fi persoane fizice, persoane juridice de orice fel.

Categoriile de resurse patrimoniale ale asociaţiei trebuie cuprinse în mod obligatoriu în statutul asociaţiei, sub sancţiunea nulităţii absolute, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. (2) lit. k) din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2005, cu modificările şi completările ulterioare.

Codul civil prevede, în art. 196 alin. (1) lit. f)* că nulitatea unei persoane juridice poate fi constatată sau, după caz, declarată de instanţa judecătorească atunci când actul de înfiinţare nu prevede aporturile fondatorilor.

Ca urmare, fără aportul fondatorilor/membrilor la înfiinţarea asociaţiei, precum şi la funcţionarea acesteia, existenţa asociaţiei ar fi nelegală.

Prin Actul constitutiv şi Statutul asociaţiei este prevăzută cotizaţia anuală a membrilor asociaţi şi se plăteşte în funcţie de procentul de contribuţie la patrimoniul iniţial. Aprobarea cuantumului cotizaţiei anuale se poate face numai după obţinerea aprobării exprimate prin hotărâri de către membrii asociaţi.

în acest sens, prin Hotărârea Consiliului Judeţean Covasna nr. 58/2021 a fost aprobată cuantumul cotizaţiei pentru anul bugetar 2021, care a fost modificată prin Hotărârea nr. 115/2021.

Aşa cum s-a făcut deja referire mai sus, Legea educaţiei fizice şi sportului, ca lege specială, prevede printre sursele de finanţare a cluburilor sportive, la art. 71 alin. (2) lit. d) "'cotizaţii [..J aplicate membrilor săi [,.,] potrivit statutelor şi regulamentelor proprii;*, fapt care duce Ia concluzia ca nici principiul de drept specialia generalibus derogant nu se aplică în cazul de faţă.

Art. 28 alin. (1) din Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, cu modificările şi completările ulterioare vine în sprijinul articolului 14 din Legea nr. 273/2016 privind administraţia publică locală, cu modificările şi completările ulterioare: "Cheltuielile bugetare au destinaţie precisă şi limitată şi sunt determinate de autorizările conţinute în legi speciale şi în legile bugetare anuale." şi prevede că cluburile sportive de drept privat au regim propriu de administrare şi de gestionare a bugetului şi a patrimoniului, aprobat de adunările generale ale acestora, în condiţiile legii.

Cotizaţia anuală a membrilor asociaţi se plăteşte în funcţie de procentul de contribuţie la patrimoniul iniţial. Aprobarea cuantumului cotizaţiei anuale în cadrul Adunării generale a asociaţiei se poate face numai după obţinerea aprobării exprimate prin hotărâri ale Consiliului Judeţean Covasna, respectiv Consiliului Local al Municipiului Sfântu Gheorghe de către membrii asociaţi.

Judeţul Covasna, în calitatea sa de membru fondator, aprobă cotizaţia anuală în conformitate cu prevederile statutului asociaţiei. în acest sens, prin Hotărârea Consiliului

Judeţean Covasna nr. 58/2021 a fost aprobat cuantumul cotizaţiei pentru anul bugetar 2021, care a fost diminuat prin Hotărârea nr. 115/2021.

Cotizaţia stabilită în prealabil prin hotărârile consiliului judeţean şi local, precum şi de Adunarea generală a asociaţiei are scopul de a asigura funcţionarea asociaţiei în vederea acoperirii acelor cheltuieli care se regăsesc la oricare entitate şi anume: telefonie, internet, consumabile, abonamente, combustibil, cumpărare autovehicule, autobuze, întreţinerea acestora, salariul personalului asociaţiei, etc. şi nu constituie un mijloc de finanţare a programelor sportive.

Cotizaţiile membrilor sunt distincte de contractele încheiate cu organele administraţiei publice locale pentru finanţarea programelor sportive. Temeiurile juridice care reglementează aceste două tipuri de venituri sunt şi ele diferite.

Având în vedere faptul că cotizaţia constituie un venit prevăzut de lege al asociaţiei, nu pot exista impedimente asupra plăţii acestuia, iar responsabilitatea cheltuielii sumelor primite cu titlu de cotizaţie cade în sarcina organelor de conducere ale asociaţiei.

În conformitate cu prevederile legale în vigoare, şi anume Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, cu modificările şi completările ulterioare şi în baza Regulamentului privind condiţiile, criteriile şi procedura de finanţare a programelor sportive, aprobat prin Hotărârea Consiliului Judeţean Covasna nr. 124/2019 care are ca scop stabilirea principiilor, cadrului general, condiţiilor, criteriilor şi a procedurii pentru atribuirea contractelor de finanţare nerambursabilă din bugetul judeţului Covasna, pentru programe de activitate sportivă, pentru finanţarea programelor sportive s-a efectuat în fiecare an selecţia proiectelor de finanţare nerambursabile a programelor sportive.

Finanţarea astfel acordată are la bază o selecţie publică de proiecte, cu respectarea liberei concurenţe, cu asigurarea condiţiilor pentru ca orice persoană juridică ce desfăşoară activităţi nonprofit să aibă dreptul de a deveni beneficiar al finanţării nerambursabile, cu respectarea principiului tratamentului egal, prin aplicarea în mod nediscriminatoriu a criteriilor de selecţie şi a criteriilor de atribuire a contractului de finanţare nerambursabilă, au fost încheiate contracte de finanţare nerambursabile, modelul fiind aprobat prin hotărâre a consiliului judeţean şi au fost depuse deconturi cu documentele justificative care atestă efectuarea cheltuielilor. Deci fondurile alocate au fost cheltuite în acord cu condiţiile stabilite prin contractele încheiate.

Menţionăm că categoriile de cheltuieli efectuate din cotizaţie, şi anume telefonie, internet, consumabile, abonamente, combustibil, cumpărare autovehicule, autobuze, întreţinerea acestora, salariul personalului asociaţiei, etc, nu pot fi acoperite în cadrul programelor sportive, aşa cum rezultă din Ordinul ministrului tineretului şi sportului nr. 664/2018 privind finanţarea din fonduri publice a proiectelor şi programelor sportive, cu modificările şi completările ulterioare şi din Regulamentul privind condiţiile, criteriile şi

procedura de finanţare a programelor sportive, aprobat prin Hotărârea Consiliului Judeţean Covasna nr. 124/2019.

Astfel, categoriile de cheltuieli eligibile care sunt finanţate în baza ordinului, regulamentului amintit, precum şi în baza contractului de finanţare încheiat în măsura în care sunt justificate şi oportune programului sportiv pentru care s-a solicitat finanţare sunt următoarele:

1. cheltuieli de transport;

2. cheltuieli de cazare;

3. cheltuieli de masă;

4. cheltuieli privind alimentaţia de efort;

5. cheltuieli privind plata arbitrilor, medicilor şi a altor persoane;

6. cheltuieli privind asigurarea persoanelor, materialelor, a echipamentului sportiv şi a altor bunuri;

7. cheltuieli pentru achiziţionarea de materiale şl echipament sportiv;

8. cheltuieli medicale şi pentru controlul doping;

9. cheltuieli cu premiile, indemnizaţiile, veniturile contractuale (CAS) ale participanţilor la activitatea sportivă, primele şi indemnizaţiile sportive, alte drepturi;

10. alte categorii de cheltuieli (taxe de legitimare şi transfer, prestări servicii de impresariat şi reprezentare sportivă, altele).

Pentru organizarea, participarea, respectiv desfăşurarea acţiunilor sportive, beneficiarii pot efectua, după caz, cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate şi alocate prin contractul de finanţare, cheltuieli şi pentru:

a) cheltuieli cu indemnizaţiile şi veniturile de natură contractuală stabilite prin contractul de activitate sportivă (CAS) încheiate între structura sportivă şi sportivi/membrii staffului tehnic (antrenori, preparatori fizici, medici, asistenţi medicali, statisticieni, kinetoterapeuţi, maseuri, cameramani, directori tehnici, alte persoane participante la procesul de pregătire şi participare la competiţii) care au dobândit statutul de PIF (persoană fizică independentă), în condiţiile legislaţiei în vigoare;

b) închiriere de locuinţe pentru cazare sportivi şi personal tehnic participant la acţiunile de pregătire şi participare la competiţii, la preţul pieţei libere. Pentru participarea la acţiuni de pregătire (cantonamente, turnee, alte acţiuni) sau acţiuni sportive din calendarul oficial pe ramură de sport se vor deconta doar cazări în locaţii cotate cu maximum 3 stele);

c) cheltuieli de transport ocazionate de prezentarea/sosirea şi plecarea, sportivilor, precum şi a membrilor statului tehnic din localitatea/ţara de domiciliu la locaţia stabilită pentru pregătire şi retur, în conformitate cu prevederile contractului de activitate sportivă dintre părţi;

d) servicii de închiriere de baze sportive, săli de conferinţă, spatii, aparatură birotică şi alte bunuri necesare organizării acţiunilor;

e) refacere după efort, recuperare şi igienă personală, cum ar fi saună, masaj şi altele asemenea;

f) asigurarea serviciilor medicale, a ordinii publice şi a respectării normelor de pază şi protecţie contra incendiilor, la locul de desfăşurare a acţiunilor sportive;

g) achiziţionarea de panouri şi materiale publicitare, materiale pentru pavoazare, rechizite şi alte materiale consumabile, aranjamente florale;

h) cheltuieli de închiriere domenii website, întreţinere şi promovare a acţiunilor sportive în mediul online;

i) taxe de înscriere şi/sau de participare la acţiunile sportive, taxe de organizare a acţiunilor, în condiţiile stabilite de organizatori, taxe de formare, legitimare şi transfer;

j) obţinerea vizelor de intrare în ţările în care au loc acţiunile;

k) cheltuieli medicale pentru vaccinuri şi medicamente specifice unor ţări sau localităţi, cheltuieli pentru

asigurarea medicală a persoanelor;

l) activităţi culturale;

m) plata lectorilor şi a translatorilor;

n) taxe de parcare şi servicii de protocol la acţiunile sportive internaţionale; o) comisioane şi taxe bancare pentru obţinerea valutei;

p) alte cheltuieli în limitele financiare stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 1.447/2007 privind aprobarea Normelor financiare pentru activitatea sportivă, cu modificările şi completările ulterioare. Pentru realizarea acţiunilor de cercetare, documentare, informare, promovare, consultanţă în domeniul sportului, pentru formarea şi perfecţionarea personalului de specialitate, precum şi a celorlalte acţiuni sportive, beneficiarii, în limita prevederilor bugetare aprobate, mai pot efectua:

a) cheltuieli pentru studii de cercetare şi documentare în domeniul educaţiei fizice şi sportului;

b) cheltuieli pentru procurarea de cărţi şi alte publicaţii cu profil sportiv;

c) cheltuieli pentru traducerea, tipărirea, multiplicarea şi altele asemenea a materialelor de specialitate din domeniu;

d) cheltuieli pentru realizarea materialelor audiovideo metodice şi de promovare a activităţii sportive;

e) cheltuieli pentru servicii de consultanţă în domeniul sportului;

P achiziţii de licenţe pentru software de bază şi upgrade, servicii de programare şi de întreţinere pentru

aplicaţii software în domeniul sportului;

g) cursuri de formare şi perfecţionare a specialiştilor.

Cu respectarea regulamentului sus amintit, pentru sezonul competiţional 2021-2022, s-a încheiat Contractul de finanţare secvenţial nr. 327/50763/61/2021, încheiat între judeţul Covasna, prin Consiliul Judeţean Covasna, Municipiul Sfântu Gheorghe, prin Consiliul Local al Municipiului Sfântu Gheorghe şi Asociaţia ...., având ca obiect finanţarea, din contribuţia financiară acordată din bugetele locale, a programului sportiv „Participarea .... în competiţiile Interne şi internaţionale de baschet, tenis de masă, ciclism, lupte şi handbal, sezon competiţional 2021-2022, juniori şi seniori, respectiv organizare evenimente şi competiţii sportive".

Dispoziţiile legii nu se pot interpreta izolat, ele formează un tot unitar.

Nu se poate selecta dintr-o lege doar acele prevederi care ţin strict de o opinie individuală prin invocarea doar acelor dispoziţii care aduc o interpretare mai favorabilă, mai convenabilă a acesteia.

Aşa cum prevede art. 521 din Codul de procedură civilă, şi anume: "asupra sesizării. Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept se pronunţă prin decizie, numai cu privire la chestiunea de drept supusă dezlegării analiza Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prin Decizia nr. 22 din 24 februarie 2020, se referă la lămurirea modului de interpretare doar a unelor dispoziţii legale: art. 46 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2005, cu modificările şi completările ulterioare, art. 69 alin. (l)-(2), art. 71 alin. (2) lit. d), art. 71 alin. (3) lit. c) şi art. 72 lit. b) din Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, cu modificările şi completările ulterioare, astfel nu se poate ignora celelalte prevederi.

Legiuitorul face referire cu privire la cele expuse şi în alte dispoziţii ale legii, mai ales în art. 18' alin. (2) din Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, cu modificările şi completările ulterioare, unde formulează aşa: "Prin hotărâre a autorităţilor deliberative ale administraţiei publice locale se pot aloca sume din bugetul local pentru: [...] "b) finanţarea programelor sportive ale cluburilor de drept privat înfiinţate pe raza unităţii administrativ-teritoriale, constituite fără scop patrimonial". După cum se poate observa nu foloseşte expresia "numai pentru", deci se pot aloca sume din bugetul local şi pentru alte cheltuieli.

Legea nu formulează nicio normă imperativă cu privire la dreptul şi modalitatea prin care consiliile locale şi judeţene pot contribui cu sume din fonduri publice la înfiinţarea, funcţionarea şi dezvoltarea unor structuri sportive, ele sunt toate norme dispozitive permisive!

Normele dispozitive sunt permisive dacă nu impun, ci doar permit ca subiectele de drept să aibă o anumită conduită, dacă vor.

Normele de drept civil imperative sunt acelea care impun subiectelor de drept civil o acţiune sau le obligă la o abstenţiune şi care, sub sancţiune, nu permit să se deroge de la ele sau să nu se aplice.

De exemplu, o normă imperativă este formulată chiar în primele articole ale Legii educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, cu modificările şi completările ulterioare, şi anume: "Art. 3 alin. (1) Autorităţile administraţiei publice, unităţile şi instituţiile de învăţământ, instituţiile sportive, precum şi organismele neguvernamentale de profil au obligaţia să sprijine sportul pentru toţi şi sportul de performanta şi să asigure condiţiile organizatorice şi materiale de practicare a educaţiei fizice şi sportului în comunităţile locale."

Se mai arată că în lumina Deciziei înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. 22 din 24 februarie 2020, la pct. 58, se constată că dispoziţiile art. 69 alin. (1) din Legea nr. 69/2000 stabilesc în mod clar, fără a lăsa loc unor interpretări divergente, faptul că structurile sportive pot beneficia de sume de Ia bugetul de stat şi de la bugetele locale pentru finanţarea de programe sportive „în condiţiile prezentei legi", pe „bază de contracte" încheiate cu organele administraţiei publice centrale sau locale, incluzând cotizaţiile, prin alin. (4) din acelaşi articol şi art. 71 alin. (1) din acelaşi act normativ, Ia „alte surse de venituri", distincte de contractele încheiate cu organele administraţiei publice şi locale.

La pct. 59 din aceeaşi decizie, se retine, că există dispoziţii legale clare, a căror interpretare nu necesită dezlegări dificil de realizat, precum şi o jurisprudenţă cvasi-unitară

care statuează că organele administraţiei publice centrale sau locale nu ar avea posibilitatea legală de a acorda finanţări sub formă de cotizaţii, în lipsa unor contracte încheiate cu structurile respective, întrucât s-ar ajunge, în caz contrar, la eludarea dispoziţiilor legale speciale care reglementează condiţiile privind acordarea şi controlul gestionării sumelor acordate, elemente care oferă o rezolvare adecvată a problemei supuse dezlegării, conformă cu scopul normei juridice a cărei interpretare formează obiectul sesizării.

Menţionează, că decizia sus amintită este una negativă, de respingere a sesizării formulate de Curtea de Apel Timişoara, astfel interpretările date nu sunt obligatorii pentru instanţe şi nu sunt nici general obligatorii.

Având în vedere cele de mai sus, considerăm că Hotărârea Consiliului Judeţean Covasna nr. 58/2021 pentru aprobarea plăţii unor cotizaţii pentru anul bugetar 2021, cu modificările ulterioare, este legală şi a fost adoptată în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Având în vedere cele expuse mai sus solicităm respingerea acţiunii ca nefondată.

În drept, s/a făcut trimitere la cele invocate în prezenta cerere.

În probațiune s-a solicitat proba cu înscrisuri şi alte probe la nevoie.

În conformitate cu art. 131 alin.1 NCPC. instanţa a constatat la primul termen la care părţile au fost legal citate competenţa generală, materială şi teritorială a Tribunalului Covasna de soluţionare a pricinii, pentru considerentele cuprinse în încheierea interlocutorie pronunţată la data de 7 ianuarie 2021(f.87).

Analizând actele și lucrările dosarului , instanţa retine următoarele:

Consiliul Județean Covasna a aprobat plata unor cotizații pentru anul bugetar 2021, conform anexei ce face parte integrantă din hotărâre.

La art. 2 s-a stabilit că plata  sumelor prevăzute la art. 1 se vor suporta din bugetul județului Covasna pe anul 2021 (f.6,7).

Anexa  la hotărârea nr. 50/2021 a prevăzut la pct. 5 că Asociația .... beneficiază de un cuantum al cotizațiilor pentru anul bugetar 2021 în cuantum de 450.800 lei (f.8).

Prin hotărârea nr. 115 din 22 iulie 2021, pârâtul Consiliul Județean Covasna prin articolul unic a hotărât ca punctul 5 din anexa la hotărârea  Consiliului Județean Covasna pentru aprobare a plății unor cotizații pentru anul bugetar 2021 să  fie de 441.000 lei (f.9).

Ulterior, prin hotărârea nr. 179/21. octombrie 2021, pârâtul Consiliul Județean Covasna  a hotărât în baza articolului unic să revoce hotărârea nr. 115/2021 privind modificarea anexei hotărârii nr. 58/2021 pentru aprobarea plății unor cotizații pentru anul bugetar 2021 (f. 50).

Ulterior, pârâtul Consiliul Județean Covasna prin hotărârea nr. 7 din 27 ianuarie 2022  a hotărât să nu mai acorde asociației anterior amintit  nicio cotizație (f.90-92).

În ceea ce privește revocarea de pârât a propriei hotărârii nr. 115/2021 şi care face obiectul petitului 2 din cererea introductivă, instanța reține că obiectul acţiunii civile se concretizează în raport de mijlocul procesual folosit, în cazul cererii de chemare în judecată acesta vizând pretenţia concretă a părţii reclamante.

Așadar, în cauza de faţă obiectul cererii introductive formulată de reclamantul Prefectul Județului Covasna constă în anularea a două acte administrative emise de Consiliul Județean Covasna, respectiv anularea hotărârii nr. 58/02021 poziția 5 a anexei acesteia pentru aprobarea plății unor cotizații  pentru  anul bugetar 2021, cât și hotărârea nr. 115/2021 privind modificarea  Anexei  hotărârii nr. 58/2021, fiind vorba prin urmare de o cerere de tutelă administrativă în sensul vizat de art. 3 din Legea 554/2004 a contenciosului administrativ, însă astfel cum rezultă din hotărârea 179 din 21 octombrie 2021(f. 50) actul administrativ  nr. 115/2021, atacat prin al doilea petit al cererii introductive a fost revocat între timp de către emitentul acestuia – acelaşi Consiliul Județean Covasna - astfel că cel de al doilea capăt din cererea reclamantului a rămas  fără obiect – în condiţiile în  care pretenţia acestuia s-a realizat, motiv pentru care aceasta urmează a fi respinsă ca atare, potrivit dispozitivului de mai jos.

Pe fond, în ceea ce privește primul capăt de cerere privind anularea pct. 5 din Anexa hotărârii 58/2021, instanța reține că pârâtul  în preambulul hotărârii a reținut dispozițiile  ar. 173 alin.1 lit. f și ale art. 182 alin.1 din Ordonanța Guvernului nr. 57/2019 privind codul administrativ și  avizele comisiilor de specialitate ale Consiliului Județean Covasna. 

La baza emiterii acestei hotărâri, pârâtul Consiliul Județean Covasna a avut în vedere  referatul  nr. 3630 din 9 aprilie 2021 al președintelui Consiliului Județean Covasna  prin care s-a reținut că potrivit Statului Asociațiilor în care Județul Covasna prin Consiliul Județean Covasna este membru, cuantumul cotizației pentru anul următor se aprobă de Adunarea generală a Asociației, a Consiliului de Administrație și a Consiliului director. 

Se reține că pârâtul prin apărarea formulată în cauză a  susținut că prin pct. 5 din Anexa la hotărârea Consiliului Judeţean Covasna nr. 58/2021 a fost aprobat cuantumul cotizaţiei pentru anul bugetar 2021, care a fost diminuat prin Hotărârea nr. 115/2021 pentru asociația .... .... .

Se afirmă că, cotizaţia stabilită în prealabil prin hotărârile consiliului judeţean şi local, precum şi de Adunarea generală a asociaţiei are scopul de a asigura funcţionarea asociaţiei în vederea acoperirii acelor cheltuieli care se regăsesc la oricare entitate şi anume: telefonie, internet, consumabile, abonamente, combustibil, cumpărare autovehicule, autobuze, întreţinerea acestora, salariul personalului asociaţiei, etc. şi nu constituie un mijloc de finanţare a programelor sportive.

Cotizaţiile membrilor sunt distincte de contractele încheiate cu organele administraţiei publice locale pentru finanţarea programelor sportive. Temeiurile juridice care reglementează aceste două tipuri de venituri sunt şi ele diferite.

Având în vedere faptul că cotizaţia constituie un venit prevăzut de lege al asociaţiei, nu pot exista impedimente asupra plăţii acestuia, iar responsabilitatea cheltuielii sumelor primite cu titlu de cotizaţie cade în sarcina organelor de conducere ale asociaţiei.

Astfel, instanța urmează să analizeze legalitatea aprobării cotizației acordate Asociației .... .... prin hotărârea ce face obiectul cererii introductive.

În acest sens, precum şi în baza Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2005, cu modificările şi completările ulterioare, prin Hotărârea Consiliului Judeţean Covasna nr. 113/2012 s-a aprobat înfiinţarea Asociaţiei ...., ca structură sportivă de drept privat, fără scop lucrativ, cu personalitate juridică, participarea judeţului Covasna, alături de municipiul Sfântu Gheorghe şi S.C. .... S.A. Sfântu Gheorghe, în calitate de membru fondator la înfiinţarea asociaţiei şi, printre altele, crearea patrimoniului iniţial şi cotizaţia anuală a judeţului Covasna.

Se reține că prin încheierea Judecătoriei Sfântu Gheorghe din data de 28 august 2012, pronunțată în dosarul nr. ........, s-a dispus înscrierea asociaţiei în Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor, iar prin încheierile Judecătoriei Sfântu Gheorghe din data de 12 decembrie 2013 (dosarul nr. .........), din data de 10 noiembrie 2015 (Dosarul nr. .........), din data de 06 octombrie 2016 (Dosarul nr. ........), din data de 04 iulie 2019 (Dosarul nr. ........) şi din data de 18 ianuarie 2021 dosarul nr. ............) s-au aprobat modificările şi completările ulterioare ale actului constitutiv şi ale statutului acesteia.

În conformitate cu prevederile art. 46 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2005, cu modificările şi completările ulterioare, se reține că veniturile asociaţiilor sau federaţiilor provin din:

- cotizaţiile membrilor;

- dobânzile şi dividendele rezultate din plasarea sumelor disponibile, în condiţiile legale;

- dividendele societăţilor comerciale, înfiinţare de asociaţii sau de federaţii;

- venituri realizate din activităţi economice directe,

- donaţii, sponsorizări sau legate;

- resurse obţinute de la bugetul de stat sau de la bugetele locale; alte venituri prevăzute de lege.

Se reține că potrivit Capitolul IV intitulat ,,Asociațiile județene și ale municipiului București pe ramuri de sport , Articolul 34 alin.(1) din Legea nr. 69/2000, prevede că Asociațiile județene și ale municipiului București pe ramuri de sport sunt persoane juridice de drept privat, având drept scop organizarea activității în ramura de sport respectivă la nivelul județului sau al municipiului București, cu respectarea statutelor și regulamentelor federațiilor sportive naționale.

(2) Asociațiile județene "Sportul pentru toți" și "Sportul pentru persoanele cu handicap" se constituie prin asocierea persoanelor fizice și juridice cu activitate în aceste domenii din fiecare județ.

(3) Dobândirea personalității juridice se face în condițiile legii, ca organizație-asociație fără scop lucrativ.

(4) Asociațiile județene și ale municipiului București pe ramuri de sport sunt constituite din secțiile asociațiilor și cluburilor sportive cuprinse în sistemul competițional județean, afiliate și recunoscute de acestea.(5) Obiectivele, drepturile și îndatoririle asociațiilor județene și ale municipiului București pe ramuri de sport decurg din statutele și regulamentele federațiilor sportive naționale corespunzătoare, precum și din puterea delegată de către acestea.

(6) La nivelul județului, respectiv al municipiului București, se poate constitui, pentru o ramura de sport, o singura asociație județeana.

(7) Direcțiile pentru tineret și sport județene, respectiv a municipiului București, recunosc și sprijină asociațiile județene și ale municipiului București pe ramuri de sport, care funcționează în raza lor teritorială.

Se constată că Înalta Curte de Casație și Justiție a fost sesizată de Curtea de apel  Timișoara cu privire la interpretarea prevederilor art. 46 din OG nr. 26/2000.

Articolul 69 prevede că, (1) Structurile sportive fără scop patrimonial și Comitetul Olimpic și Sportiv Român, în condițiile prezentei legi, pot beneficia de sume de la bugetul de stat și de la bugetele locale pentru finanțarea de programe sportive. Aceste sume se asigură pe bază de contracte încheiate între structurile sportive respective și organele administrației publice centrale sau locale, după caz.

 (2) Contractul va cuprinde prevederi cu privire la: obiectul și volumul activităților specifice, parametrii sportivi de realizat, suma stabilită pentru finanțarea programelor, defalcată pe obiective, activități și naturi de cheltuieli, obligațiile și responsabilitățile părților. Regimul de gestionare a sumelor astfel primite și controlul financiar se fac în condițiile legii.

(3) Prevederile contractului au putere deplina pentru cele doua părți, constituindu-se în norme cu caracter tehnic, financiar și administrativ.(4) Structurile sportive de drept public pot beneficia și de alte surse de venituri, astfel:

a) cotizațiile și contribuțiile bănești sau în natura ale simpatizanților;

b) donațiile și sumele sau bunurile primite prin sponsorizări;

c) veniturile obținute din reclama și publicitate;

d) veniturile pentru care se datorează impozite pe spectacole;

e) veniturile obținute din valorificarea bunurilor aflate în patrimoniul acestora;

f) indemnizațiile obținute din participarea la competițiile și demonstrațiile sportive;

g) indemnizațiile obținute din transferurile sportivilor.(5) Veniturile obținute din activitățile structurilor sportive de drept public se gestionează și se utilizează la nivelul structurilor sportive respective, pentru realizarea scopului și obiectului de activitate, fără vărsăminte la bugetul de stat și fără afectarea alocațiilor de la bugetul de stat.

De asemenea, art. 71 alin. (2), statuează că sursele de finanţare a cluburilor sportive care provin din:

b) sume destinate finanţării programelor sportive ale cluburilor sportive de drept privat şi înscrise în contractele încheiate cu direcţiile pentru tineret şi sport judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, sau cu organele administraţiei publice locale, după caz;

c) venituri obţinute din activităţi economice realizate în legătura directă cu scopul şi obiectul de activitate ale acestora;

d) cotizaţii, contribuţii şi penalităţi aplicate membrilor săi, sportivilor, antrenorilor şi celorlalţi tehnicieni, potrivit statutelor şi regulamentelor proprii;

e) sume obţinute din transferurile sportivilor;

f) donaţii şi sponsorizări;

g) alte venituri, în condiţiile legii;

h) sume rămase din exerciţiul financiar precedent.

i) venituri obţinute din valorificarea bunurilor aflate în patrimoniul acestora; j) venituri obţinute din participarea Ia competiţiile şi demonstraţiile sportive."

Patrimoniul Asociaţiei, în conformitate cu Actul constitutiv şi Statut, se compune din: aportul în bani al asociaţilor; resurse obţinute de la bugetul de stat sau de la bugetele locale; dobânzile şi dividendele rezultate din plasarea sumelor disponibile, în condiţiile legale; cotizaţii anuale; donaţii, sponsorizări sau legate; venituri obţinute din activităţi proprii; venituri obţinute din contractele de asociere; sumele rezultate din transferul sportivilor; alte venituri, în condiţiile legii.

Cele două legi invocate, respectiv Ordonanţa Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2005, cu modificările şi completările ulterioare şi Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi Actul constitutiv şi Statutul asociaţiei sunt în deplină concordanţă, prevederile acestora nu sunt contrare, toate permit venituri din bugetul organului administraţiei publice locale, precum şi din cotizaţiile membrilor, ele reprezentând normele juridice care permit ordonanţarea şi plata acestor cheltuieli, niciuna neaducând nicio restricţie asupra calităţii membrilor, acestea putând fi persoane fizice, persoane juridice de orice fel.

Categoriile de resurse patrimoniale ale asociaţiei trebuie cuprinse în mod obligatoriu în statutul asociaţiei, sub sancţiunea nulităţii absolute, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. (2) lit. k) din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2005, cu modificările şi completările ulterioare.

Se constată că prin punctul 40 din considerentele Deciziei nr. 22/2020 s-a reținut că în raport cu dispozițiile legale incidente în materie, nu se poate obține finanțare publică prin metoda cooptării Municipiului în calitate de membru al asociației, ci doar în modalitatea prevăzută de Legea nr. 69/2000, care prevede și modalitatea de finanțare, inclusiv prin alocarea unor sume de la bugetul de stat și bugetele locale.

S-a statuat că structurile sportive fără scop patrimonial pot beneficia de sume de la bugetul de stat sau bugetele locale pentru finanțarea de programe sportive, acordate pe bază de contracte încheiate între structurile sportive respective și organele administrației publice centrale sau locale, după caz. Așadar,„… asociațiile sportive nu pot să obțină finanțare publică prin modalitatea cotizației din partea Consiliului sau Municipiului, în calitate de membru al asociației, în temeiul art. 46 din Ordonanța Guvernului nr. 26/2000, ci doar în modalitatea prevăzută de Legea nr. 69/2000, care prevede atât condițiile organizării structurilor sportive, cât și modalitățile de finanțare ale acestora, inclusiv prin alocarea unor sume de la bugetul de sat și bugetele locale.

Se mai arată că alocarea de fonduri publice de către autoritățile administrației publice locale pentru finanțarea sportului trebuie analizată, așadar, în conformitate cu dispozițiile legale care stabilesc expres dreptul și modalitatea prin care consiliile locale și județene pot contribui cu sume din fonduri publice la înființarea, funcționarea și dezvoltarea unor structuri sportive.

Se mai constată că prin aceeași decizie s-a reținut că orientările jurisprudențiale consacrate din țară sunt în sensul că asociațiile sportive nu ar putea să obțină finanțare publică prin modalitatea cotizației din partea autorității administrației publice, în temeiul art. 46 din Ordonanța Guvernului nr. 26/2000, ci doar în modalitatea prevăzută de Legea nr. 69/2000, care prevede modalitățile de finanțare ale acestora, inclusiv prin alocarea unor sume de la bugetul de stat si bugetele locale.

Așadar, s-a statuat că, în acest sens, consiliile locale și județene nu ar avea posibilitatea legală de a acorda, sub formă de cotizații, finanțări unor asociații sportive fără scop patrimonial, persoane juridice de drept privat, fără a încheia contracte cu structurile sportive în temeiul art. 69 alin. (1)-(2) din Legea nr. 69/2000  și fără a controla modul de cheltuire a banilor publici alocați.

Or, potrivit acestei interpretări au fost invocate și dispozițiile art. 14 din Legea nr. 273/2006, potrivit cărora „cheltuielile bugetare au destinație precisă și limitată și sunt determinate de autorizările conținute în legi speciale și în legile bugetare anuale“.

Prin punctul 69, Înalta Curte de Casație și Justiție a constatat că dispozițiile art. 69 alin. (1) din Legea nr. 69/200  stabilesc în mod clar, fără a lăsa loc unor interpretări divergente, faptul că structurile sportive pot beneficia de sume de la bugetul de stat și de la bugetele locale pentru finanțarea de programe sportive „în condițiile prezentei legi“, pe „bază de contracte“ încheiate cu organele administrației publice centrale sau locale, incluzând cotizațiile, prin alin. (4) din același articol și art. 71 alin. (1) din același act normativ, la „alte surse de venituri“, distincte de contractele încheiate cu organele administrației publice și locale.

S-a mai reținut că există dispoziții legale clare, a căror interpretare nu necesită dezlegări dificil de realizat, precum și o jurisprudență cvasiunitară care statuează că organele administrației publice centrale sau locale nu ar avea posibilitatea legală de a acorda finanțări sub formă de cotizații, în lipsa unor contracte încheiate cu structurile respective, întrucât s-ar ajunge, în caz contrar, la eludarea dispozițiilor legale speciale care reglementează condițiile privind acordarea și controlul gestionării sumelor acordate, elemente care oferă o rezolvare adecvată a problemei supuse dezlegării, conformă cu scopul normei juridice a cărei interpretare formează obiectul sesizării.

Or, din probele administrate în cauză și prin raportare la prevederile legale citate anterior, dar și reținând considerentele deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție, instanța constată că, conduita pârâtului Consiliului Județean Covasna de alocarea plății unei cotizaţii pentru anul bugetar 2021 în cuantum de 450.800 lei către asociația .... ....  nu are temei legal, această alocare se putea face numai în condițiile Legii 69/2000, așa cum ulterior a procedat prin încheierea unui contract de finanțare secvențială ca anexă la hotărârea nr. 118/2021 ( f.14-15).

Se constată că pârâtul nu a depus la dosar niciun contract pe care să-l fi încheiat  cu Asociația .... și prin care să urmărească respectarea prevederilor Legii nr. 69/2000, act normativ  aflat în vigoare la momentul emiterii hotărârii nr. 58/2021, ce cuprinde dispoziții  clare ce nu lasă loc unor interpretări divergente și din conținutul căruia reiese fără tăgadă că structurile sportive pot beneficia de sume de la  bugetele locale pentru finanțarea de programe sportive „în condițiile prezentei legi“, pe „bază de contracte“ încheiate cu organele administrației publice centrale sau locale, incluzând cotizațiile, prin alin. (4) din același articol și art. 71 alin. (1) din același act normativ, la „alte surse de venituri“, distincte de contractele încheiate cu organele administrației publice și locale.

 Față de aceste considerente, reținând că pârâtul  prin emiterea  hotărârii nr. 58/2021 pct. 5 din Anexa acesteia a eludat dispozițiile legale în materia ce reglementează procedura de  acordare și de control  al gestionării sumelor și care pot  oferii cadrul legal pentru a putea acorda cotizații unor astfel de asociații sportive .

În consecință, în baza prevederilor art. 18 din Legea nr. 554/2004 va admite, în parte, acţiunea formulată de reclamantul PREFECTUL JUDETULUI COVASNA  împotriva pârâtului CONSILIUL JUDEŢEAN COVASNA, și va anula parţial Hotărârea nr. 58/2021 pentru aprobarea plăţii unor cotizaţii pentru  anul bugetar 2021 cu privire la poziţia 5 din Anexa acestei hotărâri privind cotizaţia în sumă de 450.800 lei acordată  Asociaţiei .... ...., potrivit dispozitivului de mai jos.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite, în parte, acţiunea formulată de reclamantul PREFECTUL JUDETULUI COVASNA cu sediul în mun. Sfântu Gheorghe, Piaţa Libertăţii, nr.6, jud. Covasna,  împotriva pârâtului CONSILIUL JUDEŢEAN COVASNA, cu sediul în mun. Sfântu Gheorghe,  strada Piaţa Libertăţii, nr. 4, jud. Covasna, şi în consecinţă:

Anulează parţial Hotărârea nr. 58/2021 pentru aprobarea plăţii unor cotizaţii pentru  anul bugetar 2021 cu privire la poziţia 5 din Anexa acestei hotărâri privind cotizaţia în sumă de 450.800 lei acordată  Asociaţiei .... ..... 

 Respinge, ca rămasă fără obiect, capătul de cerere formulat de reclamantul Prefectul Judeţului Covasna în contradictoriu cu Consiliul Judeţean Covasna de anulare a Hotărârii nr. 115/2021 privind modificarea Anexei la Hotărârea Consiliului Judeţean Covasna nr. 58/2021 pentru aprobarea plăţii unor cotizaţii pentru anul bugetar 2021.

Cu drept de recurs ce se depune la Tribunalul Covasna în termen de 15 zile de la comunicare.

Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi – 15 aprilie 2022.

 PREŞEDINTEGREFIER