Obligație de a face. Efectuarea plății amenzii aplicate printr-un proces-verbal de contravenție în alt cont decât cel prevăzut de dispozițiile art. 8 alin. (3) și (4) din o.g. nr. 2/2001.

Sentinţă civilă 11769 din 26.11.2021


Obligație de a face. Efectuarea plății amenzii aplicate printr-un proces-verbal de contravenție în alt cont decât cel prevăzut de dispozițiile art. 8 alin. (3) și (4) din O.G. nr. 2/2001. Întreprinderea Individuală în lumina Codului Civil.

Sentința Civilă nr. 11769/26.11.2021 pronunțată de Judecătoria Galați

Prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul Judecătoriei Galați, reclamanta V.Z. a solicitat, în contradictoriu cu pârâții U.A.T.M.X. şi D.G.R.P.F.X., pronunţarea unei hotărâri prin care instanţa să dispună obligarea pârâtei D.G.R.P.F.X. să efectueze transferul sumei de 5.000 lei în contul pârâtei U.A.T.M.X. şi obligarea pârâtei U.A.T.M.X. să ia act că suma de 5.000 lei reprezentând amendă contravenţională a fost achitată în termenul legal de 15 zile.

Pârâta D.G.R.P.F.X. a formulat întâmpinare la cererea de chemare în judecată prin care a solicitat instanței respingerea cererii, ca neîntemeiată cu motivarea că în cauză sunt incidente dispoziţiile art. 8 alin. (3) din O.G. nr. 2/2001 care prevăd că sumele provenite din amenzile aplicate persoanelor juridice în conformitate cu legislaţia în vigoare se fac venit integral la bugetul de stat, cu excepţia celor aplicate, potrivit legii, de autorităţile administraţiei publice locale şi amenzilor privind circulaţia pe drumurile publice, care se fac venit integral la bugetele locale.

Prin Sentința Civilă pronunțată de Judecătoria Galați, instanța a admis cererea principală și a obligat pârâta D.G.R.P.F.X. să efectueze plata către pârâta U.A.T.M.X.  a sumei de 5000 de lei încasate cu titlu de amendă contravențională, cu respectarea termenului de 15 zile prevăzut de art. 28 alin. (1) din O.G. nr. 2/2001,  potrivit procesului verbal de contravenție.

Pentru a hotărî astfel, instanța a reținut următoarele:

Conform art. 8 alin. (3) și (4) din O.G. nr. 2/2001, sumele provenite din amenzile aplicate persoanelor juridice în conformitate cu legislaţia în vigoare se fac venit integral la bugetul de stat, cu excepţia celor aplicate, potrivit legii, de autorităţile administraţiei publice locale şi amenzilor privind circulaţia pe drumurile publice, care se fac venit integral la bugetele locale ale unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale în care contravenientul îşi are domiciliul sau sediul, după caz. Sumele provenite din amenzile aplicate persoanelor fizice în conformitate cu legislaţia în vigoare se fac venit integral la bugetele locale ale unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale în care contravenientul îşi are domiciliul.

În conformitate cu art. 25 alin. (3) C.civ., subiectele de drept civil sunt persoanele fizice şi persoanele juridice. Persoana juridică este orice formă de organizare care, întrunind condiţiile cerute de lege, este titulară de drepturi şi obligaţii civile

O.U.G. nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, prevede la art. 2 lit. e, f, g, că, în sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii: e) întreprinzător - persoana fizică care organizează o întreprindere economică; f) întreprindere economică - activitatea economică desfăşurată în mod organizat, permanent şi sistematic, combinând resurse financiare, forţă de muncă atrasă, materii prime, mijloace logistice şi informaţie, pe riscul întreprinzătorului, în cazurile şi în condiţiile prevăzute de lege; g) întreprindere individuală - întreprinderea economică, fără personalitate juridică, organizată de un întreprinzător persoană fizică.

În același act normativ, la art. 4 lit. b), se prevede că persoanele fizice prevăzute la art. 3 alin. (1) pot desfăşura activităţile economice după cum urmează: (. . .) b) ca întreprinzători titulari ai unei întreprinderi individuale.

Potrivit art. 7 alin. (1) din O.U.G. nr. 44/2008, persoanele fizice prevăzute la art. 4 lit. a) şi b) au obligaţia să solicite înregistrarea în registrul comerţului şi autorizarea funcţionării, înainte de începerea activităţii economice, ca persoane fizice autorizate, denumite în continuare PFA, respectiv întreprinzători persoane fizice titulari ai unei întreprinderi individuale.

Art. 22 din O.U.G. nr. 44/2008 stabilește că întreprinderea individuală nu dobândeşte personalitate juridică prin înregistrarea în registrul comerţului.

În conformitate cu art. 23, întreprinzătorul persoană fizică titular al întreprinderii individuale este comerciant persoană fizică de la data înregistrării sale în registrul comerţului.

Analizând cererea reclamantei și apărările pârâților, instanța a constatat împrejurarea potrivit căreia chestiunea litigioasă de dezlegat în cauză este reprezentată de bugetul unde se varsă sumele provenite din amenzile contravenționale aplicate întreprinderii individuale.

Însă, față de prevederile O.G. nr. 2/2001, respectiv art. 8 alin. (3) și alin. (4), anterior redate, pentru a concluziona cărui buget i se face venit amenda contravențională aplicată întreprinderii individuale, ar trebui să fie lămurit dacă întreprinderea individuală are calitatea de persoană juridică în înţelesul normelor Codului civil sau nu.

În opinia instanței, întreprinderea individuală, formă de activitate economică organizată de întreprinzătorul persoană fizică în temeiul art.  O.U.G. nr. 44/2008, nu are calitatea de persoană juridică. Această concluzie a fost reţinută şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, prin Decizia nr. 1/2016, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 138 din data de 23 februarie 2016.

Prin urmare, întreprinderea individuală ce desfăşoară în mod individual şi independent o activitate autorizată, în calitate de profesionist, de comerciant, nu poate avea acelaşi statut cu persoana juridică, fiind socotită de legiuitor o persoană fizică, cu toate consecinţele fiscale şi civile legate de această calitate, suma provenind din amenda aplicată întreprinderilor individuale fiind un venit integral la bugetul local al unităţii administrativ teritoriale.

Pârâta  U.A.T.X. a susținut că în mod legal a fost demarată executarea silită în temeiul titlului executoriu reprezentat de procesul verbal de contravenție, atât timp cât plata nu a fost efectuată în contul bugetului statului, pe când pârâta D.G.R.P.F.X.,  a precizat că plata trebuia făcută în contul bungetului statului şi nu al bugetului local, conform prevederilor art. 8 alin. (3) din O.G. nr. 2/2001, cu toate că prin adresa nr. y, a solicitat reclamantei să indice un cont în vederea restituirii sumei de 5000 de lei.

Instanţa a constatat că în termenul legal, reclamanta a plătit jumătate din minimul prevăzut de actul sancționator la Trezoreria M.X.

Deşi pârâta U.A.T.M.X. are, în esenţă, dreptate, în fapt efectuarea plății amenzii în alt cont decât cel corespunzător, pentru considerentele anterior expuse, nu reprezintă culpa sa şi nu poate priva în acest fel reclamanta de dreptul sau conferit de legiuitor de a beneficia de posibilitatea plații a ½ din minimul prevăzut de actul normativ.

Deși în acest cadru procesual instanța nu poate realiza controlul în ceea ce privește legalitatea și temeinicia procesului-verbal de contravenție, instanța a arătat că modalitatea de redactare a tipizatului procesului verbal, respectiv indicarea în calitate de contravenient a „persoanei juridice” V.Z. – Întreprindere Individuală a determinat ca plata amenzii contravenționale să se realizeze la unitatea Trezoreriei Statului și să se facă venit la bugetul de stat.

Percepția confuză pe care reclamanta a avut-o în legătură cu contul în care ar fi trebuit să facă plata nu îi este imputabilă, dată fiind modalitatea de redactare a tipizatului procesului verbal de contravenție. În acest sens, în conformitate cu jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului, statul, prin autoritățile sale, este ținut să adopte norme clare, previzibile și predictibile, principiu aplicabil inclusiv în cadrul raporturilor de natura fiscala, trebuind sa fie clar pentru contribuabil ce suma şi în ce cont trebuie să facă plata pentru a produce efectele scontate. De asemenea, tot statul are obligaţia de a instrui personalul specializat care primește plățile efectuate de către cetățeni, în vederea îndrumării corespunzătoare a acestora, pentru a evita situațiile confuze.

În acest sens, agentul constatator care a aplicat sancțiunea contravențională trebuia să completeze corespunzător procesul verbal de contravenție, iar funcționarul care a încasat suma plătită de reclamantă în contul amenzii avea obligaţia de a pune în vedere acesteia faptul că suma respectivă nu trebuia plătită în contul bugetului statului, ci în cel al bugetului local.

Ca în orice tip de relații social-juridice, şi în cazul relațiilor fiscale dintre autorități şi contribuabil, cu care se asimilează şi reclamanta, este necesar a se avea în vedere principiul bunei-credințe.

Buna-credință a reclamantei, privitor la acest aspect, rezultă și din mențiunea făcută de aceasta cu ocazia plății sumei de 5000 lei, ținând să facă mențiunea că plata sumei se face în considerarea amenzii încasate potrivit procesului-verbal seria xy.

Este drept că reclamanta nu a urmat calea contestației la executare pentru ca procedura execuțională demarată împotriva sa să fie supusă controlului de legalitate, însă, judecând în echitate, instanţa constată ca fiind disproporționată intervenția statului, prin pronunțarea unei sentințe de respingere a prezentei cereri de chemare în judecată, o astfel de soluție ar echivala cu  însușirea pe deplin susținerile pârâtelor și sancționarea reclamantei în sensul de a plăti întregul cuantum al amenzii deși a realizat plata amenzii în cuantumul redus, în termenul defipt de lege.

Pentru toate considerentele de drept și de fapt expuse, instanța a admis cererea formulată de reclamanta și a dispus obligarea pârâtei D.G.R.P.F.X. să efectueze plata către pârâta U.A.T.M.X. a sumei de 5000 de lei încasate, cu respectarea termenului de 15 zile prevăzut de art. 28 alin. (1) din O.G. nr. 2/2001,  cu titlu de amendă contravențională potrivit procesului verbal de contravenție seria xy.