Recalculare pensie în raport de venituri brute

Hotărâre 1795 din 25.06.2021


Titlu. Recalculare pensie  în raport de venituri brute

Tip speta Hotărâre

Nr.1795

 Data 25 Iunie 2021

Domeniu asociat Pensii

Continut speta  . Sumele invocate în cauză şi pentru care s-au plătit contribuţii de asigurări sociale, au făcut parte din baza de calcul a pensiilor, conform legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, iar menţiunile de la pct. VI din anexa nr.15 la HG nr.257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, conform cărora „anumite forme de retribuire nu sunt luate în calcul la stabilirea punctajului mediu anual, întrucât nu au făcut parte din baza de calcul a pensiilor, conform legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001”,  trebuie interpretate în sensul că formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale nu vor fi luate în calcul la stabilirea punctajului mediu anual numai dacă nu s-au plătit contribuţiile de asigurări sociale aferente şi nu au făcut parte din baza de calcul a pensiilor, conform legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001.

Prin cererea înregistrată la data de 30.03.2021, sub nr./90/2021, pe rolul Tribunalului Vâlcea, contestatorul NI a chemat în judecată CASA JUDEŢEANĂ DE PENSII VÂLCEA, pentru ca prin hotărârea ce se va pronunţa:

- să se anuleze decizia nr. ../24.03.2021 emisa de CJP Vâlcea şi să se dispună recalcularea pensiei, şi prin valorificarea veniturilor regăsite în adeverinţa nr. 3750/11.02.2021 eliberata de CET Govora, începând cu luna martie 2021 pentru următoarele considerente:

Expunerea situaţiei de fapt: la emiterea deciziei nr. 183513 pârâta nu a avut în vedere toate veniturile sale, aceasta recunoscând ca a înlăturat adeverinţa în cauză, deşi în acest sunt cuprinse toate veniturile şi implicit contribuţiile reţinute din veniturile sale.

Consideră ca au fost încălcate disp. Lg. 263/2010 şi HG 257/2011.

Solicită, să se facă aplicare disp. art. 153 din lege şi să se dispună recalcularea pensiei considerând că această operaţiune a fost eronat efectuată.

Apreciază că au fost încălcate disp. art. 2 lit. c) care prevăd că drepturile de asigurări sociale se cuvin în temeiul contribuţiilor de asigurări sociale plătite.

Contestatorul arată că faţă de acesta se aplica disp. art. 27 fiind evident vorba de o persoană care are calitatea de contribuabil în sensul legii.

Totodată disp. art. 27 si 32-33 din lege confirma faptul că baza de calcul pentru contribuţia individuala este data de salariul/solda bruta motiv pentru care apreciez ca sunt încălcate şi disp. art. 94 cu privire la cuantumul pensiei întrucât operaţiunea a fost eronat efectuata şi nu s-au avut în vedere toate veniturile. 

Apreciază că pârâta a încălcat astfel şi disp. art. 138-139 din lege care stabilesc cadrul şi atribuţiile acestor entităţi.

Solicită a avea în vedere înscrisurile anexate la prezenta adeverinţa nr. 3750/11.02.2021 eliberata de CET Govora SA -întrucât din aceasta rezultă o valoare superioară a salariilor şi în consecinţă şi a contribuţiilor faţă de cele avute în vedere la momentul stabilirii pensiei.

In drept invocă disp. art. 153 Lg. 263/2010, HG 257/2011, art. 194 si urm. c.p.c. şi solicită ca probe înscrisuri.

Pentru toate aceste motive solicită ca după citarea părţilor şi efectuarea cercetării judecătoreşti, în baza probelor administrate să se admită cererea astfel cum a fost formulată, cu cheltuieli de judecată.

Analizând actele şi lucrările cauzei, instanţa constată şi reţine următoarele:

Prin cererea înregistrată la data de 30.03.2021, sub nr./90/2021, pe rolul Tribunalului Vâlcea, contestatorul NI a chemat în judecată CASA JUDEŢEANĂ DE PENSII VÂLCEA, solicitând ca prin hotărârea ce se va pronunţa să se dispună anularea deciziei nr. 183513/24.03.2021 emisă de CJP Vâlcea şi să se dispună recalcularea pensiei, şi prin valorificarea veniturilor regăsite în adeverinţa nr. 3750/11.02.2021 eliberata de CET Govora, începând cu luna martie 2021.

Instanţa reţine că, contestatorul a fost salariat în cadrul SOCIETĂŢII CET Govora  S.A., iar în perioada 15.03.1979 – 01.04.2001, a beneficiat de venituri brute pentru care s-a virat contribuţia la bugetul asigurările potrivit adeverinţei nr. 3750/11.02.2021, emisă de Societatea CET Govora  S.A.

Prin decizia nr. … din 24.03.2021, Casa Judeţeană de Pensii Vâlcea a respins cererea de recalculare a pensiei prin care se solicita valorificarea veniturilor brute conform adeverinţei nr. 3750/11.02.2021, emisă de Societatea CET Govora  S.A.

Instanţa reţine că, dispoziţiile art.2 alin.1 lit. c din Legea nr.263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice consacră în mod expres principiul contributivităţii, ca principiu de bază al sistemului public de pensii, statuând că „Sistemul public se organizează şi funcţionează având ca principii de bază: … principiul contributivităţii, conform căruia fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza contribuţiilor datorate de persoanele fizice şi juridice, participante la sistemul public, drepturile de asigurări sociale cuvenindu-se pe temeiul contribuţiilor de asigurări sociale plătite; …”

Totodată, principiul contributivităţii este consacrat şi în dispoziţiile art. 96 ale Legii nr.263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice potrivit cărora „Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărţirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate în anul calendaristic respectiv. Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut/solda brută sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică. În situaţia asiguratului care contribuie la un fond de pensii administrat privat, punctajul lunar stabilit în condiţiile prezentei legi se corectează cu raportul dintre contribuţia datorată la sistemul public de pensii şi contribuţia prevăzută de lege pentru condiţii normale de lucru. Pentru lunile pentru care Institutul Naţional de Statistică încă nu a comunicat câştigul salarial mediu brut se utilizează, pentru întreaga lună, ultimul câştig salarial mediu brut comunicat.”

Instanţa reţine că, contestatorul a fost salariat în cadrul SOCIETĂŢII CET Govora  S.A., iar în perioada 15.03.1979 – 01.04.2001, a beneficiat de venituri brute pentru care s-a virat contribuţia la bugetul asigurările potrivit adeverinţei nr. 3750/11.02.2021, emisă de Societatea CET Govora  S.A.

De aceea, în baza principiului contributivităţii, consacrat de dispoziţiilor Legii nr.263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice, la stabilirea pensiei de asigurări sociale a contestatorului trebuia să se ţină seama şi de drepturile menţionate în adeverinţa nr. 3750/11.02.2021, emisă de Societatea CET Govora  S.A., pentru care s-au plătit de către angajator contribuţia de asigurări sociale, fără a se pune problema aplicării retroactive a acestor legi, în condiţiile în care pensia cuvenită contestatorului este aferentă unor perioade ulterioare intrării în vigoare a acestor acte normative, chiar dacă se bazează pe contribuţii anterioare.

Mai mult, calcularea şi virarea contribuţiei de asigurări sociale aferente câştigului brut, de către angajator s-a făcut în temeiul dispoziţiilor art.1 din Decretul nr.389/1972, în forma anterioară modificării prin Legea nr. 49/1992 pentru modificarea şi completarea unor reglementări din legislaţia de asigurări sociale, conform cărora: „Unităţile socialiste de stat, organizaţiile cooperatiste, alte organizaţii obşteşti, orice alte persoane juridice, precum şi persoanele fizice, care folosesc personal salariat, sunt datoare să verse la bugetul asigurărilor sociale de stat, o contribuţie de 15% asupra câştigului brut realizat de personalul lor salariat, de persoanele care se califică la locul de muncă sau care urmează cursuri de perfecţionare profesională, precum şi asupra sumelor primite de ucenici, elevi ai şcolilor profesionale, pe timpul cât fac practică în producţie, indiferent de forma în care se realizează aceste venituri, de fondul din care se plătesc şi de durata contractului de muncă. Pentru personalul român salariat trimis în misiune permanentă în străinătate, unităţile socialiste de care aparţin sunt datoare să verse la bugetul asigurărilor sociale de stat o contribuţie de 15% asupra salariului brut de încadrare în ţară în lei.”

De asemenea, potrivit dispoziţiilor art.1 alin.2 din Legea nr.3/1977 privind pensiile de asigurări sociale de stat şi asistenţa socială: „Pensia se stabileşte în raport de contribuţia adusă de fiecare om al muncii la dezvoltarea societăţii, potrivit principiului socialist al retribuirii după cantitatea, calitatea şi importanta socială a muncii şi se diferenţiază în funcţie de vechimea în muncă, retribuţia avută şi grupa de muncă”

De aceea, sumele invocate în cauză şi pentru care s-au plătit contribuţii de asigurări sociale, au făcut parte din baza de calcul a pensiilor, conform legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, iar menţiunile de la pct. VI din anexa nr.15 la HG nr.257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, conform cărora „anumite forme de retribuire nu sunt luate în calcul la stabilirea punctajului mediu anual, întrucât nu au făcut parte din baza de calcul a pensiilor, conform legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001”,  trebuie interpretate în sensul că formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale nu vor fi luate în calcul la stabilirea punctajului mediu anual numai dacă nu s-au plătit contribuţiile de asigurări sociale aferente şi nu au făcut parte din baza de calcul a pensiilor, conform legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001. În schimb, dacă au făcut parte din baza de calcul a pensiilor, conform legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001 şi s-au plătit contribuţiile de asigurări sociale aferente acestor sume, ele trebuie să fie luate în calcul la stabilirea punctajului mediu anual.

În soluţionarea cauzei instanţa va reţine, totodată, considerentele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care  într-un recurs în interesul legii, pe baza legislaţiei anterioare intrării în vigoare a Legii nr.263/2010, a statuat, în cuprinsul  deciziei nr.19/2011, că: „În interpretarea dispoziţiilor art. 2 lit. e), art. 78 şi art. 164 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale şi ale art. 1 şi 2 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 4/2005 privind recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurărilor sociale de stat, stabileşte că formele de retribuire obţinute în acord global, prevăzute de art. 12 alin. 1 lit. a) din Legea retribuirii după cantitatea şi calitatea muncii nr. 57/1974, vor fi luate în considerare la stabilirea şi recalcularea pensiilor din sistemul public, dacă au fost incluse în salariul brut şi, pentru acestea, s-a plătit contribuţia de asigurări sociale la sistemul public de pensii.”

De asemenea, prin decizia nr. 19/2012, pronunţată în soluţionarea recursului în interesul legii Înalta Curte  de Casaţie şi Justiţie,  a statuat că „ în interpretarea şi aplicarea prevederilor art. 2 lit. e) și art. 164 alin. (2) și (3) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale și pct. V din anexa la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 4/2005 privind recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurărilor sociale de stat, sporurile și alte venituri suplimentare realizate anterior datei de 1 aprilie 2001 vor fi luate în considerare la stabilirea și recalcularea pensiilor din sistemul public dacă au fost incluse în baza de calcul conform legislației anterioare, sunt înregistrate în carnetul de muncă sau în adeverințele eliberate de unități, conform legislației în vigoare, și pentru acestea s-a plătit contribuția de asigurări sociale.”

Astfel, casa judeţeană de pensii investită cu soluţionarea unei cereri de pensionare sau de recalculare a drepturilor la pensie a unei persoane este ţinută a certifica stagiul de cotizare şi punctajul asiguratului, prin preluarea datelor din actele doveditoare ( menţiunile din carnetul de muncă, carnetul de asigurări sociale sau din alte acte prevăzute de lege, ce îndeplinesc condiţiile prevăzute de art. 40 din Ordinul 340/2001 ).

În consecinţă, instanţa reţine că, în mod nelegal Casa Judeţeană de Pensii Vâlcea nu a procedat la valorificarea veniturilor brute, menţionate în adeverinţa nr. 3750/11.02.2021, emisă de Societatea CET Govora  S.A.

Potrivit dispoziţiilor art. 107 din Legea nr. 263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice „ În situaţia în care, ulterior stabilirii şi/sau plăţii drepturilor de pensie, se constată diferenţe între sumele stabilite şi/sau plătite şi cele legal cuvenite, casa teritorială de pensii, respectiv casa de pensii sectorială operează, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificările ce se impun, prin decizie de revizuire.

Sumele rezultate în urma aplicării prevederilor alin. (1) se acordă sau se recuperează, după caz, în cadrul termenului general de prescripţie, calculat de la data constatării diferenţelor.

Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor şi/sau a stagiilor de cotizare, prevăzute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia.

Pensionarii pentru limită de vârstă care, după data înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condiţiile legii.

Sumele rezultate în urma aplicării prevederilor alin. (3) şi (4) se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată solicitarea.”

De aceea, faţă de cele reţinute şi dispoziţiile legale invocate, instanţa va admite acţiunea formulată de contestatorul NI în contradictoriu cu intimata CASA JUDEŢEANĂ DE PENSII VÂLCEA, va anula decizia nr…/24.03.2021, emisă de intimata CASA JUDEŢEANĂ DE PENSII VÂLCEA, va obliga intimata CASA JUDEŢEANĂ DE PENSII VÂLCEA să procedeze la recalcularea pensiei contestatorului NI, prin luarea în calculul punctajului mediu anual a veniturilor realizate de acesta, conform adeverinţei nr. 3750/11.02.2021 începând cu data de 01.03.2021.

În ceea ce priveşte cheltuielile de judecată instanţa reţine că potrivit art. 453 alin. din Codul de procedură civilă „ (1) Partea care pierde procesul va fi obligată, la cererea părţii care a câştigat, să îi plătească acesteia cheltuieli de judecată.” iar potrivit art. 452 din Codul de procedură civilă „Partea care pretinde cheltuieli de judecată trebuie să facă, în condiţiile legii, dovada existenţei şi întinderii lor, cel mai târziu la data închiderii dezbaterilor asupra fondului cauzei.”.

Având în vedere dispoziţiile legale menţionate precum şi actele aflate la dosarul cauzei, respectiv chitanţa privind onorariu avocat, instanţa va obliga pe intimata CASA JUDEŢEANĂ DE PENSII VÂLCEA la plata către contestator NI a sumei de 500 lei, reprezentând cheltuieli de judecată.