Pensii

Sentinţă civilă 225 din 21.10.2021


Acţiunea reclamantei în restituirea sumelor de către CJP, plătite în baza unui contract de asigurare socială reziliat pentru neplată.

Având în vedere că reclamanta nu şi-a îndeplinit obligaţiile stabilite prin contractul de asigurare socială, sumele plătite în baza acestui contract de asigurare socială, nu pot fi restituite întrucât, potrivit punctului 6.2 din acest contract, în cazul rezilierii contractului, contribuţia de asigurări sociale achitată nu se restituie, iar stagiul de cotizare realizat până la data rezilierii contractului se valorifică la stabilirea dreptului de pensie.

Tribunalul Mehedinţi-sentinţa din 21.10.2021

Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe la data de ...../2021 sub nr..../2021, reclamanta O. A. a chemat în judecată în calitate de pârâtă C. J. de P. M., solicitând ca prin hotărâre judecătorească să fie obligată la restituirea sumei de ......lei din anul 2016 pentru completarea vechimii în muncă conform chitanţelor nr....../2016, nr....../2016, nr......./2016, nr......../2016 şi nr....../2016.

A susţinut că a plătit această sumă de bani pentru a-şi completa anii de vechime întrucât pârâta i-a refuzat dreptul de a se pensiona, deşi ar avea 15 ani şi 18 zile lucraţi în grupa I de muncă plus şomajul de care a beneficiat.

În baza art.201 alin.1  Cod proc. civilă acţiunea a fost comunicată pârâtei, care  nu a formulat şi depus la dosar întâmpinare.

Din oficiu, instanţa a dispus emiterea unei adrese către pârâtă solicitând, să formuleze apărări în cauză, să depună chitanţele menţionate de reclamantă în cererea introductivă, respectiv chitanţele nr....../2016, nr......../2016, nr......./2016, nr....../2016, nr....../2016, să comunice dacă plata contribuţiei s-a efectuat în temeiul unui contract de asigurări sociale, după caz, să depună înscrisuri doveditoare la dosar şi să-şi exprime poziţia asupra restituirii sumelor privind pe reclamantă.

Pentru termenul din data de ..../2021, pârâta a formulat şi depus la dosar Note de şedinţă prin care a învederat că acţiunea este inadmisibilă întrucât reclamanta nu are statut de pensionar, deci nu contestă o decizie de pensionare de acordare/respingere a pensiei.

Având în vedere că nu există un dosar de respingere pe numele reclamantei, pârâta a susţinut că nu deţine nici un înscris referitor la vechimea realizată de aceasta, cu excepţia stagiului realizat în baza contractului de asigurare în virtutea căruia ar fi achitat sume de bani.

Referitor la restituirea sumei de bani pe care reclamanta a achitat-o pentru completarea vechimii, pârâta a precizat că aceasta nu se restituie întrucât a fost achitată în baza unui contract de asigurare încheiat cu instituţia pârâtă, perioada pentru care s-au achitat sumele constituind stagiu de cotizare în vederea pensionării.

A mai precizat că, în situaţia în care reclamanta consideră că îndeplineşte stagiul minim de cotizare de 15 ani precum şi vârsta standard de pensionare prevăzută de lege, are posibilitatea să depună dosarul de pensionare cu întreaga vechime pe care o poate dovedi.

A mai susţinut că, instituţia pârâtă nu deţine chitanţe privind plata contribuţiei de asigurări sociale, acestea fiind în posesia reclamantei, iar plata sumelor s-a făcut în mod voluntar în baza contractului de asigurare socială încheiat, sumele achitate neputând fi restituite potrivit dispoziţiilor legale.

În susţinerea celor arătate, pârâta a depus la dosar stagiul de cotizare aferent perioadei pentru care reclamanta a achitat contribuţia de asigurări sociale şi Contractul de asigurări sociale nr...../2016. 

Analizând actele şi lucrările dosarului instanţa constată şi reţine următoarele:

Reclamanta O. A. prin cererea de chemare în judecată a solicitat obligarea pârâtei C. J. de P. M. la restituirea sumei de ...../lei din anul 2016 pentru completarea vechimii în muncă conform chitanţelor nr....../2016, nr...../2016, nr....../2016, nr....../2016 şi nr......./2016.

Prin acţiune s-a susţinut că şi-a completat anii de vechime achitând suma de ..... lei, întrucât pârâta i-a refuzat dreptul de a se pensiona deşi îndeplinea condiţiile prevăzute de lege, respectiv un număr de 15 ani şi 18 zile lucraţi în grupa  I de muncă.

Din Notele de şedinţă depuse la dosar de către pârâtă precum şi din înscrisurile ataşate, reiese faptul că pe numele reclamantei nu există un dosar de respingere pensie şi nici înscrisuri referitoare la vechimea realizată, cu excepţia stagiului realizat în baza contractului de asigurare încheiat.

Având în vedere susţinerile pârţilor, instanţa reţine că, pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă trebuie îndeplinite prevederile art.52 din Legea 263/2010 potrivit cărora, pensia pentru limită de vârstă se cuvine persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condiţiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare prevăzute de prezenta lege, stagiu ce nu poate fi mai mic de 15 ani atât pentru femei cât şi pentru bărbaţi aşa cum prevede art.53 alin.2 din aceeaşi lege.

Instanţa constată că, la data de ...../2016 a fost încheiat între reclamantă şi pârâtă contractul de asigurare socială nr...... prin care a fost stabilit cuantumul contribuţiei de asigurări sociale în sumă de...... lei.

Potrivit prevederilor acestui contract de asigurare, obligaţia asiguratului este de a achita contribuţia de asigurări sociale în cuantumul şi termenul stabilit, iar neplata acestei contribuţii în termenul prevăzut de lege constituie motiv de reziliere a acestuia.

 Contractul de asigurare socială este un contract voluntar încheiat între persoanele fizice interesate şi casele teritoriale de pensii în scopul asigurării în sistemul public de pensii, în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă, şi după caz, în vederea completării venitului asigurat utilizat la calculul acestei categorii de pensie, în conformitate cu prevederile art.3 alin.1 lit.c din Legea 263/2010.

De asemenea, orice persoană se poate asigura în sistemul public de pensii în baza unui contract de asigurare socială, în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă şi, după caz, în vederea completării venitului asigurat utilizat la calculul acestei categorii de pensie, contract ce se încheie în formă scrisă şi îşi produce efecte de la data înregistrării la casele teritoriale de pensii.

Din adeverinţa privind stagiul de cotizare(fila 21/22 dosar), rezultă că reclamanta a achitat contribuţie de asigurări sociale în baza contractului de asigurare socială cu chitanţele nr. ......../2016, nr......./2016, nr......../2016, nr......../2016 şi nr......./2016, contract ce a fost reziliat ulterior pentru neplată.

Având în vedere că reclamanta nu şi-a îndeplinit obligaţiile stabilite prin contractul de asigurare socială, sumele plătite în baza acestui contract de asigurare socială, nu pot fi restituite întrucât, potrivit punctului 6.2 din acest contract, în cazul rezilierii contractului, contribuţia de asigurări sociale achitată nu se restituie, iar stagiul de cotizare realizat până la data rezilierii contractului se valorifică la stabilirea dreptului de pensie.

Faţă de cele arătate mai sus, instanţa constată neîntemeiată acţiunea reclamantei şi pe cale de consecinţă urmează a o respinge.