Traficul de droguri (Legea 143/2000 art. 2)

Sentinţă penală 66 din 01.04.2020


SPEŢE RELEVANTE MAI 2020

TRIBUNALUL PRAHOVA SECŢIA PENALĂ

TITLU

Traficul de droguri (Legea 143/2000 art. 2)

TIP SPEŢĂSENTINŢĂ PENALĂ

NUMĂR SPEŢĂ66/2020

DATA SPEŢĂ01.04.2020

DOMENIUL ASOCIATInfracţiuni

CONŢINUT SPEŢĂSENTINŢĂ PENALĂ NR. 66/2020

DATA: 01.04.2020

AUTOR: APOSTU (MIU) LAVINIA NUŞA

DOMENIUL ASOCIAT: Infracţiuni

OBIECT: Traficul de droguri (Legea 143/2000 art. 2)

T R I B U N A L U L:

Deliberând asupra cauzei penale de faţă, constată următoarele:

Prin Rechizitoriul nr. XX/D/P/2019 din data de X.07.2019 al Parchetului de pe lângă Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Ploiesti, a fost trimis  în judecată inculpatul B.A.D., pentru săvârşirea infracţiunii de:

- de  deținere de droguri de risc şi mare risc în vederea consumului propriu, fără drept, faptă prev. şi ped. de art. 4 alin. 1 si 2  din Legea nr. 143/2000, constând în aceea că, la data de X.04.2019, a fost depistat de catre angajatii CFR, în timp ce fuma intr-unul dintre vagoanele trenului IR 15936, care se deplasa pe ruta Brasov – Craiova iar în urma controlului corporal si al bagajului deţinut, control efectuat de către organele de politie, asupra acestuia au fost găsite, în buzunarul drept al gecii cu care era îmbrăcat un dispozitiv tip ,,grinder”, care prezenta urme de materie vegetala, un recipient din plastic (tip ou Kinder), care conţinea 11 comprimate inscripţionate ,,RR”, având dimensiunile de 12x8 mm, un recipient din plastic, transparent, cu închidere tip „zip”, având dimensiunile de 14x8 cm, care conţinea fragmente de materie vegetală, de culoare verde-oliv si un recipient din plastic, transparent, cu dimensiunile de 7,5x4 cm., care conţinea fragmente de materie vegetala de culoare verde-oliv.

Dispozitivul tip ,,grinder”, un recipient din plastic (tip ou Kinder), in care se afla 11 comprimate, inscriptionate ”RR” si doua plicuri din plastic, transparent, cu închidere tip „zip”, în care se afla fragmente de materie vegetalî de culoare verde-oliv au fost ridicate si au fost introduse in plicul din hartie, nr.1, care a fost sigilat cu sigiliul tip. M.I. nr. xx şi înaintate către Laboratorul Central de Analiză și Profil al Drogurilor din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române,.

Din Raportul de constatare tehnico ştiinţifică al Laboratorului Central de Analiză și Profil al Drogurilor rezultă următoarele :

- proba nr. 1: un grinder metalic, în care s-a pus în evidenţă  Δ9 – THC

- proba nr. 2 : 11 comprimate dreptunghiulare, de culoare gri, ştanţate pe ambele feţe cu logo ,,Rolss Royce", care conţin ca substanţă activă 3,4 methylenedioxymetamfetamine ( MDMA)

- proba nr. 3 : 5,36 grame Cannabis

3,4 methylenedioxymetamfetamine (MDMA) face parte din Tabelul-Anexă nr. I din Legea nr. 143/2000

CANNABIS face parte din Tabelul-Anexă nr. III din Legea nr. 143/2000

Probele nr. 1 şi 3 conțin Δ9 –Tetrahydrocannabinol  (Δ9 – THC),  substanță psihotropă biositentizată de planta cannabis.

Situaţia de fapt descrisa in rechizitoriu a fost retinuta prin coroborarea următoarelor mijloace de probă: Proces verbal de sesizare din oficiu - f. 4,5, Ordonanţa de efectuare a unei constatări tehnico-ştiinţifice - f. 10,11, Raportul de constatare tehnico ştiinţifică nr. xx/26.06.2019 al Laboratorului Central de Analiză și Profil al Drogurilor - f. 13-19, Declaraţii inculpat B.A.D. - f. 26-28,36-38

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Prahova si a fost repartizat aleatoriu in sistem informatic.

Prin incheierea penala nr. XX/X.09.2019, judecătorul de cameră preliminară a constatat competenţa materială şi teritorială a instanţei, legalitatea sesizării instanţei cu Rechizitoriul nr. XX/D/P/2019 din data de X.07.2019 al Parchetului de pe lângă Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Ploiesti,, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi  începerea judecăţii cauzei privind pe inculpatul B.A.D..

 La termenul de judecata din data de X.02.2020, inculpatul a aratat că recunoaşte în totalitate fapta pentru care a fost trimis în judecată, astfel cum aceasta a fost descrisa in actul de sesizare, şi solicită judecarea sa în procedura simplificată prevăzută de art. 375 C.p.p.

 Instanta a admis cererea inculpatului de judecare a cauzei in procedura abreviata , constatand indeplinite dispozitiile art 374 alin 4 C pr pen.

Prin incheierea din data 26.02.2020, in baza art 377 alin 4 C pr pen, din oficiu, instanta a dispus schimbarea incadrarii juridice a faptei pentru care a fost trimis in judecata inculpatul: B.A.D., din infracţiunea de deținere de droguri de risc şi mare risc în vederea consumului propriu, fără drept, faptă prev. şi ped. de art. 4 alin. 1 si 2  din Legea nr. 143/2000, in infracţiunea de deținere de droguri de risc şi mare risc în vederea consumului propriu, fără drept, faptă prev. şi ped. de art. 4 alin. 1 si 2  din Legea nr. 143/2000 cu aplic art 44 alin 1 si 2 C pen, raportat la continutul fisei de cazier judiciar atasata la dosarul cauzei.

Inculpatului i s-a încuviinţat proba cu înscrisuri în circumstanţiere.

Analizând actele şi lucrările dosarului, pe baza probelor efectuate în cursul urmăririi penale, instanţa reţine urmatoarea situaţie de fapt :

La data de X.04.2019,  lucrătorii de politie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti - Serviciul Antidrog, au fost sesizati de catre lucrătorii de poliţie din cadrul Serviciului Judetean de Politie Transporturi Prahova – Post Politie T.F. Busteni, în legatura cu faptul că, la data de X.04.2019, inculpatul B.A.D. a fost depistat de catre angajatii CFR, în timp ce fuma într-unul dintre vagoanele trenului IR 15936, care se deplasa pe ruta Brasov – Craiova.

În urma interventiei organelor de politie, inculpatul B.A.D. a dat curs solicitării de a coborî din tren iar in urma controlului corporal si al bagajului deţinut, asupra acestuia a fost găsit un portofel de culoare maro, care continea suma de 200 euro, 196 lei , precum si un card METRO si un card ING.

De asemenea, în buzunarul drept al gecii cu care era îmbracat inculpatul B.A.D. au fost gasite un dispozitiv tip ,,grinder”, care prezenta urme de materie vegetala, un recipient din plastic (tip ou Kinder), care conţinea 11 comprimate inscripţionate ,,RR”, având dimensiunile de 12x8 mm, un recipient din plastic, transparent, cu închidere tip „zip”, având dimensiunile de 14x8 cm, care conţinea fragmente de materie vegetală, de culoare verde-oliv si un recipient din plastic, transparent, cu dimensiunile de 7,5x4 cm., care conţinea fragmente de materie vegetala de culoare verde-oliv.

Dispozitivul tip ,,grinder”, un recipient din plastic (tip ou Kinder), in care se afla 11 comprimate, inscriptionate ”RR” si doua plicuri din plastic, transparent, cu închidere tip „zip”, în care se afla fragmente de materie vegetalî de culoare verde-oliv au fost ridicate si au fost introduse in plicul din hartie, nr.1, care a fost sigilat cu sigiliul tip. M.I. nr. xx şi înaintate către Laboratorul Central de Analiză și Profil al Drogurilor din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Prin Ordonanţa din data de X.04.2019 s-a dispus efectuarea unei constatări tehnico-ştiinţifice de către specialişti ai Laboratorului central de analiză şi profil al drogurilor din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române - Direcția de Combatere a Criminalității Organizate, specialiştii urmând a răspunde la următoarele întrebări:

- dacă  probele supuse examinării conţin sau poartă urme de droguri sau dacă acestea fac parte din categoria drogurilor;

- tipul de drog şi dacă acesta face parte din categoria substanţelor supuse controlului naţional;

- masa probelor;

- dacă în probele supuse analizei s-au pus în evidenţă substanţe psihoactive noi, identificate pe baza datelor din literatura de specialitate sau din rapoartele anuale emise de E.M.C.D.D.A. Europol, în baza deciziei nr. 2005/387/JAI a Consiliului Uniunii Europene.

Din Raportul de constatare tehnico ştiinţifică nr. XX/26.06.2019 al Laboratorului Central de Analiză și Profil al Drogurilor rezultă următoarele :

- proba nr. 1: un grinder metalic, în care s-a pus în evidenţă  Δ9 – THC

- proba nr. 2 : 11 comprimate dreptunghiulare, de culoare gri, ştanţate pe ambele feţe cu logo ,,Rolss Royce", care conţin ca substanţă activă 3,4 methylenedioxymetamfetamine ( MDMA)

- proba nr. 3 : 5,36 grame Cannabis

3,4 methylenedioxymetamfetamine (MDMA) face parte din Tabelul-Anexă nr. I din Legea nr. 143/2000

CANNABIS face parte din Tabelul-Anexă nr. III din Legea nr. 143/2000

Probele nr. 1 şi 3 conțin Δ9 –Tetrahydrocannabinol  (Δ9 – THC),  substanță psihotropă biositentizată de planta cannabis.

După efectuarea analizelor de laborator au rămas grinderul metalic, cu urme de Δ9 – THC, 6 comprimate şi 2,45 grame pulbere care conţin MDMA şi 4,96 grame Cannabis, acestea fiind depuse la Camera de Corpuri Delicte din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, prin dovada seria DCJSEO nr. 1047923.

Fiind audiat inculpatul B.A.D., acesta a avut o poziţie procesuală sinceră de recunoaştere a faptei comise.

Analizând materialul probator întocmit, se constată că probele administrate în prezenta cauză au aptitudinea de a înlătura prezumţia de nevinovăţie de care beneficiază inculpatul B.A.D., conducând la concluzia, dincolo de orice dubiu rezonabil, ca acesta, la data de X.04.2019, a fost depistat de catre angajatii CFR, în timp ce fuma intr-unul dintre vagoanele trenului IR 15936, care se deplasa pe ruta Brasov – Craiova iar în urma controlului corporal si al bagajului deţinut, control efectuat de către organele de politie, asupra acestuia au fost găsite, în buzunarul drept al gecii cu care era îmbrăcat un dispozitiv tip ,,grinder”, care prezenta urme de materie vegetala, un recipient din plastic (tip ou Kinder), care conţinea 11 comprimate inscripţionate ,,RR”, având dimensiunile de 12x8 mm, un recipient din plastic, transparent, cu închidere tip „zip”, având dimensiunile de 14x8 cm, care conţinea fragmente de materie vegetală, de culoare verde-oliv si un recipient din plastic, transparent, cu dimensiunile de 7,5x4 cm., care conţinea fragmente de materie vegetala de culoare verde-oliv. 

IN DREPT:

În sarcina inculpatului B.A.D. se reține săvârşirea infracţiunii de  deținere de droguri de risc şi mare risc în vederea consumului propriu, fără drept, faptă prev. şi ped. de art. 4 alin. 1 si 2  din Legea nr. 143/2000 cu retinerea art 44 alin 1 C pen.

Prin Sp. XX/X.09.2018 a Tribunalului Bucureşti, rămasă definitivă prin neapelare la data de 24.10.2018,  inculpatul B.A.D., în baza art. 4 alin.1,2 din Legea nr.143/2000 cu aplic. art. 396 pct. 10 Cpp, este condamnat la pedeapsa închisorii de 6 (sase) luni pentru săvârşirea infracţiunii de detinere fara drept de droguri de risc si de mare risc, pentru consum propriu.

La alegerea şi individualizarea pedepsei, care urmează a fi aplicata, instanţa va avea în vedere gravitatea infracţiunii săvârşite şi periculozitatea infractorului, raportat la criteriile prevăzute de art. 74 Cod penal şi anume:

a)împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite;

b) starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită;

c) natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii;

d) motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit;

e) natura şi frecvenţa infracţiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului;

f) conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal;

g) nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială.

Tribunalul va avea în vedere la individualizarea pedepsei, pe lângă gradul de pericol social generic al infracţiunii săvârşite, determinat de importanta valorii sociale ocrotite, gradul de pericol social concret al faptei, apreciat ca fiind unul mediu, reieşit din modul si mijloacele folosite.

Se vor avea de asemenea în vedere şi circumstanţele personale ale inculpatului, faptul că a cooperat cu organele judiciare, are un loc de muncă stabil, aşa cum reiese din inscrisurile depuse la dosar.

Faţă de aceste criterii, instanţa consideră că aplicarea unei pedepse cu închisoarea la limita minimului special prevăzut de lege după reducerea acestuia cu o treime, este suficientă pentru reeducarea inculpatului.

Reţinând vinovăţia inculpatului B.A.D. în ceea ce priveşte săvârşirea infracţiunii de deținere de droguri de risc şi mare risc în vederea consumului propriu, fără drept, faptă prev. şi ped. de art. 4 alin. 1 si 2  din Legea nr. 143/2000 Tribunalul îl va condamna pe acesta la pedeapsa de 6 (sase) luni  inchisoare pentru săvârşirea infractiunii de  deținere de droguri de risc şi mare risc în vederea consumului propriu, fără drept , fapta din data de X.04.2019.

Din analiza fisei de cazier judiciar rezulta ca prin sentinta penala nr. XX/X.09.2018 a Tribunalului Bucureşti, rămasă definitivă prin neapelare la data de 24.10.2018, inculpatul B.A.D., în baza art. 4 alin.1,2 din Legea nr.143/2000 cu aplic. art. 396 pct. 10 Cpp, a fost condamnat la pedeapsa închisorii de 6 (sase) luni pentru săvârşirea infracţiunii de detinere fara drept de droguri de risc si de mare risc, pentru consum propriu.

În baza art. 67 alin.1 Cp s-a aplicat inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit. a,b Cp pe o durată de 1 an după executarea pedepsei.

În baza art. 65 alin.1 Cp s-au aplicat inculpatului pedepsele accesorii prev. de art. 66 alin.1 lit. a,b Cp pe durata executării pedepsei principale.

În baza art. 91 Cp a fost suspendata sub supraveghere executarea pedepsei de 6 luni închisoare, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani, calculat de la data rămânerii definitive a hotararii anterior mentionate.

Tribunalul constata ca inculpatul a savarsit fapta pentru care urmeaza a fi condamnat in prezenta cauza in stare de pluralitate intermediara.

Astfel, in baza art 96 alin 4 C pen, va revoca beneficiul suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei de 6 luni inchisoare aplicata prin sentinţa penala XX/X.09.2018 a Tribunalului Bucureşti, rămasă definitivă prin neapelare la data de 24.10.2018.

In baza art 44 alin 2C pen, rap la art. 39 alin 1 lit b C pen, va contopi cele doua pedepse  - de 6 luni inchisoare aplicata prin prezenta si 6 luni inchisoare aplicata prin sentinţa penala XX/X.09.2018 a Tribunalului Bucureşti, rămasă definitivă prin neapelare la data de 24.10.2018, inculpatul urmand sa execute pedeapsa cea mai grea de 6 luni inchisoare la care se adauga un spor de 1/3 din cealalta pedeapsa, rezultand o pedeapsa totala de 8 (opt) luni inchisoare.

Sub aspectul modalităţii de executare a pedepsei, instanţa consideră că se impune aplicarea unei pedepse cu executare în regim de detenţie, avand in vedere perseverenta infractionala specializata a inculpatului.

Totodata , tribunalul va mai avea in vedere dispozitiile art 96 alin 4 si 5 C pen, care prevad urmatoarele : “Daca pe parcursul termenului de supraveghere cel condamnat a savarsit o noua infractiune, descoperita pana la implinirea termenului si pentru care s-a pronuntat o condamnare la pedeapsa inchisorii, chiar dupa expirarea acestui termen, instanta revoca suspendarea si dispune executarea pedepsei.

Pedeapsa principala pentru noua infractiune se stabileste si se executa, dupa caz, potrivit dispozitiilor referitoare la recidiva sau la pluralitatea intermediara.” 

În baza art. 66 alin. (1) lit. a), b) C. pen. va interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioadă de 1 an dupa executarea pedepsei inchisorii.

În baza art. 65 alin. 1 raportat la art. 66 alin. (1) lit. a), b)  C. pen. va interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat , de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe  şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale.

In baza art. 16 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 143/2000, va dispune confiscarea de la inculpatul B.A.D. :

-un grinder metalic, cu urme de Δ9 – THC

-6 comprimate şi 2,45 grame pulbere care conţin MDMA

-4,96 grame Cannabis, depuse la Camera de Corpuri Delicte din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, prin dovada seria DCJSEO nr. 1047923.

Va dispune distrugerea drogurilor rămase şi păstrarea de contraprobă, conform art. 18 alin. 1 din Legea 143/2000.

În baza art. 274 alin. (1) C. proc. pen. va obliga pe inculpatul B.A.D. la plata sumei de 1200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.