Suspendarea executarii actului administrativ - conditii

Sentinţă civilă 751 din 24.11.2021


Prin cererea înregistrată sub nr. X/104/2021 pe rolul Tribunalului Olt,  Secţia a II-a Civilă,  de Contencios Administrativ şi Fiscal, reclamantele SC T SA, SC T SRL, SC R  SRL, SC C SRL, SC E S SRL, SC T G SRL, SC S SA, SC G T SRL, SC C G T SRL, SC M SRL în contradictoriu cu pârâtul U.A.T.- Judeţul O, în conformitate cu art. 14 din Legea 554/2004 Legea Contenciosului Administrativ au formulat cerere de suspendare a executării actului administrativ, respectiv a hotărârii nr. 127 din 26.08.2021, cu privire la aprobarea studiului de oportunitate în vederea stabilirii modalităţii de atribuire a serviciului public de transport Judeţean de persoane prin curse regulate în aria teritorială de competenţă a Unităţii Administrativ Teritoriale Judeţul O, a modalităţii de atribuire a serviciului public de transport judeţean de persoane prin curse regulate în arfa teritorială de competenţă a Unităţii Administrativ Teritoriale Judeţul O, şi a documentaţiei de atribuire a Contractului de delegare a gestiunii serviciului public de transport judeţean de persoane prin curse regulate în aria teritorială de competenţă a Unităţii Administrativ Teritoriale Judeţul O, act administrativ de care s-a luat la cunoştinţă de pe site-ul Consiliului Judeţean O, pentru motivele ce se vor arăta în continuare.

S-a susţinut că actul administrativ întocmit si a cărui suspendare a executării pe calea prezentei cereri vizează:

Art. l. Se aprobă Studiul de oportunitate în vederea stabilirii modalităţii de atribuire a serviciului public de transport judeţean de persoane prin curse regulate în aria teritorială de competenţă a Unităţii Administrativ - Teritoriale Judeţul O, conform anexei nr. 1 la prezenta hotărâre.

Art. 2. Se aprobă atribuire în gestiune delegată a serviciului public de transport judeţean de persoane prin curse regulate în aria teritorială de competenţă a U.A.T. Judeţul O.

Art. 3. Se aprobă Regulamentul serviciului public de transport judeţean de persoane prin curse regulate în aria teritorială de competenţă a U.A.T. Judeţul O, conform anexei nr. 2 la prezenta hotărâre.

Art. 4. Se aprobă Programul de transport judeţean pentru reţeaua de trasee din Judeţul O pentru perioada 01.01.2022 - 31.12.2028, conform anexei nr. 3 la prezenta hotărâre.

Art. 5. Se aprobă staţiile din Programul de transport judeţean pentru reţeaua de trasee din Judeţul O, conform anexei nr. 4 la prezenta hotărâre.

Art. 6. Se aprobă Caietul de sarcini al serviciului public de transport judeţean de persoane prin curse regulate, în aria teritorială de competenţă a U.A.T. Judeţul O, conform anexei 5 la prezenta hotărâre.

Art 7. Se aproba modelul de Contract de delegare a gestiunii serviciului public de transport judeţean de persoane prin curse regulate în aria teritoriala de competenţă a UAT.- Judeţul O, conform anexei nr. 6 la prezenta hotărâre.

Art.8.-Se aprobă Programele (graficele) de circulaţie pentru flecare traseu din Programul de transport judeţean pentru reţeaua de trasee din Judeţul O, conform anexei nr. 7 la prezenta hotărâre.

Art. 9. Se aprobă Instrucţiunile către ofertanţi, precum şi Formularele tipizate şi documentele necesare prezentării ofertelor, conform anexelor nr. 8.1 şl 8.2 la prezenta hotărâre.

Art.10. Se aprobă Criteriile de calificare sf selecţie a ofertelor, conform anexei nr. 9 la prezenta hotărâre.

Art. 11. Se aprobă criteriul de atribuire a contractului de delegare a gestiunii, conform anexei nr. 10 la prezenta hotărâre.

Art. 12.(1) Se aprobă valoarea totală estimată a Contractului de delegare a gestiunii serviciului public de transport judeţean de persoane prin curse regulate în arfa teritorială de competenţă a U.A.T. Judeţul O, în sumă de 253.492.988,74 lei fără TVA, pe o durată de 7 ani (2022-2028), conform anexei nr. 11 la prezenta hotărâre, valoare ce reprezintă suma valorilor loturilor corespunzătoare grupelor de trasee.

(2) Atribuirea contractului de delegare a gestiunii serviciului public de transport judeţean de persoane prin curse regulate în aria teritorială de competenţă a U.A.T. Judeţul O se realizează pe loturi, fiecărui lot corespunzându-i o grupă de trasee din programul de transport menţionat la art. 4 a căror valoare estimată este prezentată, de asemenea, în anexa nr. 11 la prezenta hotărâre.

Art. 13. Prevederile prezentei hotărâri sunt aplicabile Programului de transport judeţean menţionat la art4, în baza căruia se va desfăşura serviciul public de transport de persoane prin curse regulate pe traseele judeţene începând cu data de l Ianuarie 2022.

Art. l4. Se împuterniceşte Preşedintele Consiliului Judeţean O să aprobe în numele şl pe seama Consiliului Judeţean Oft, modificarea modelului de contract având ca obiect delegarea gestiunii serviciului public de transport judeţean de persoane prin curse regulate în aria teritorială de competenţă a U AT. Judeţul O, ca urmare a măsurilor de remediere confírmate prin decizii ale Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, de instanţele judecătoreşti sau a altor masuri Justifícate care se impun pe parcursul procedurii de delegare-licitație deschisă.

Art.15. Se împuterniceşte Preşedintele Consiliului Judeţean O să semneze, după atribuire, contractele de delegare a gestiunii serviciului de transport public judeţean de persoane, prin curse regulate, actele adiţionale ce se vor încheia la acestea, licenţele de traseu, precum şi celelalte documente necesare efectuării serviciilor.

Art. 16. Anexele nr. 1-11 fac parte Integrantă din prezenta hotărâre.

Art. l7. Prezenta hotărâre se comunică Direcţiei Tehnice şi Investiţii, Serviciului Administrarea Patrimoniului, Unitatea Judeţeană pentru Monitorizarea Serviciilor Comunitare de Utilităţi Publice şi Autoritatea Judeţeană de Transport; Direcţiei Economice, Buget - Finanţe, Serviciului Juridlc-Contendos, Serviciului Achiziţii, Licitaţii, Contractări din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean O, în vederea aducerii la îndeplinire, Preşedintelui Consiliului Judeţean O, precum şi Instituţiei Prefectului-Judeţul O.

Pentru o mai bună înţelegere a situaţiei juridice privind cererea de suspendare a executării Hotărârii nr. 127 din 27. Aug.2021 precizează următoarele:

Prin Hotărâre s-a aprobat Programul de transport judeţean pentru reţeaua de trasee din Judeţul O, pentru perioada 01.01.2022-31.12.2028; se aprobă valoarea totală estimată a Contractului de delegare a gestiunii serviciului public de transport judeţean de persoane prin curse regulate în aria teritorială de competenţă a U.A.T. JUD. O, în sumă de 252.492.988,74 lei fără TVA pe o durată de 7 ani, respectiv 2022 - 2028; prevederile Hotărârii sunt aplicabile Programului Judeţean de Transport Public de persoane prin curse regulate începând cu 1 ianuarie 2022, după atribuirea licenţelor de traseu, precum şl celorlalte documente necesare efectuării serviciilor.

S-a susținut că la adoptarea Hotărârii nu s-a avut în vedere, or nu s-a vrut, că societăţi comerciale reclamante, operatori de transport rutier, deţin licenţă de traseu transport de persoane prin servicii regulate pentru categoria de traseu judeţean cu valabilitate pană la data de 30.06.2023. conform O.U.G. nr. 51/2019.

Ca atare, sunt persoane juridice titulare ale unui drept şi un interes legitim aflate în circuitul civil pe care Hotărârea Consiliului Judeţean O o vatămă. Drept vătămat este orice drept prevăzut în Constituţie, de lege, de alt act normativ, căruia i se aduce o atingere printr-un act administrativ.

Apreciază că autoritatea a dovedit un exces de putere prin încălcarea drepturilor reclamantelor de a presta activitatea în calitatea de operator transport rutier de persoane prin servicii regulate potrivit valabilităţii licenţei de traseu până la data de 30.06.2023, producând o pagubă iminentă, prejudiciu material viitor şi previzibil, prin perturbarea previzibilă gravă a funcţionării societăţilor reclamante începând cu 01 iunie 2022, cu un an şi jumătate mai devreme decât finalitatea valabilităţii licenţei de traseu.

Astfel, în OUG nr. 51/2019 publicată în M.O. al României nr. 535/28.06.2019, la art. X, se precizează :

(l)„Valabilitatea actualelor programe de transport judeţean şl, după caz, a licenţelor de traseu pentru transportul rutier contracost de persoane prin servicii regulate, la nivel judeţean, se prelungeşte până la data de 30 Iunie 2023.

(2)La solicitarea operatorilor de transport care deţin licenţe valabile la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, cuprinse în programul de transport de persoane prin servicii regulate, Autoritatea Rutieră Română - ARR prelungeşte cu plata tarifului aferent licenţele de traseu, în condiţiile alineatului 1 pentru autobuzele deţinute şl nominalizate pe traseul respectiv, în baza de date a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R., la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă".

Prin Legea nr. 34 din 31 martie 2020 publicată în M.O. al României nr. 271/01 aprilie 2020, se respinge O.U.G. nr. 51/2019, pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane:

Articol unic: „Se respinge Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 51 din 25 iunie 2019, pentru modificarea şl completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane, publicată în M.O. al României, Partea I, nr. 535 din 28 Iunie 2019. Această lege a fost adoptată de Parlamentul României cu respectarea prevederilor art. 75 şl de art 76 alin. (2) din Constituţia României republicată".

S-a susținut că Guvernul Orban a încercat să abroge OUG 51/2019 în 4 decembrie 2019 printr-o lege pentru care şi-au asumat răspunderea, însă Curtea Constituţională (CCR) a decis în februarie anul următor, că legea este neconstituțională, deoarece ordonanţa se afla pe traseul legislativ în Parlament - Senatul o adoptase deja în 23 septembrie 2019.

Legea nr. 24/2000 la art. 11 - Intrarea în vigoare a actelor normative precizează „(2) Ordonanţele de urgenţă ale Guvernului intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, sub condiţia depunerii lor prealabile la Camera competentă să fie sesizată, dacă în cuprinsul lor nu este prevăzută o dată ulterioară".

O.U.G. 51/2019 a intrat în vigoare la data de 28 iunie 2019 data publicării în M.O. nr. 535/28 iunie 2019, fiind îndeplinită condiţia depunerii prealabile la Camera competentă să fie sesizată - Senat, care a şi aprobat-o, iar în cuprins nu este prevăzută o dată ulterioară.

Având în vedere rolul decizional al Camerei Deputaţilor, precum şi faptul că, iniţial, numai Senatul se pronunţase cu privire la OUG 51/2019, potrivit normelor constituţionale, Parlamentul poate adopta o lege de aprobare sau de respingere a Ordonanţei.

Această lege intră în vigoare în termen de 3 de zile de la momentul publicării sale în Monitorul Oficial sau la o altă dată ulterioară specificată în cuprinsul său, iar, prin intermediul său Parlamentul ar putea să reglementeze măsurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe o perioadă de aplicare a OUG 51/2019.

Parlamentul respingând OUG 51/2019, Ordonanţa şi-a încetat efectele juridice de la momentul intrării în vigoare a Legii nr. 34/31 martie 2020, publicată în M.O. al României nr. 271/1 aprilie 2020.

Formularea unei sesizări de neconstituționalitate având ca obiect legea de aprobare a Ordonanţei, nu atrage automat şi neconstituționalitatea Ordonanţei în forma adoptată de Guvern, iar respectiva ordonanţă va continua să producă efecte până la data intrării în vigoare a legii de respingere, în speţa de faţă.

Au fost invocate prevederile art. 115 alin. 5 si alin.8 din Constituţia României.

Observând Legea nr. 34 din 31 martie 2020 se constată că nu au fost reglementate măsuri necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a Ordonanţei.

Ulterior Guvernul a emis OUG nr.70/14.mai.2020 aprobata de Parlamentul României prin Legea nr. 179/18.august .2020 unde se precizează:

„(l)Transportul rutier judeţean de persoane prin curse regulate se desfăşoară ,pana la data de 31.12.2021 ,in baza programelor de transport judeţene si a licenţelor aflate in vigoare la data publicării in Monitorul Oficial al României a Legii nr.34/2020."

(4)Autoritatea Rutiera Romana -A.R.R. va transmit consiliilor judeţene lista operatorilor de transport deţinători de licenţe de traseu.

S-a susținut că licențele de traseu transport de persoane prin servici regulate cu valabilitate prelungită conform OUG 51/2019, până la data de 30.06.2019 sunt legale şi orice nesocotire a lor duce la încălcarea legii.

La soluţionarea plângerii prealabile s-a solicitat să se aibă in vedere următoarele aspecte tehnice menţionate în anexele suport ale Hotărârii, parte integrantă a acesteia.

Distanţele între localităţi nu sunt reale (pag.5 din SO).

Ex: S-C 49 km, real 14 km S-I 95 km, real 118 km.

Datele financiare ale firmelor în ceea ce priveşte transportul de călători judeţean nu sunt reale(pag. 20 cap. n 3).

Deși la pag. 21 se specifică că în majoritatea cazurilor s-a înregistrat o tendinţă crescătoare a valorilor înregistrate (cifra de afaceri) la pag. 26, tabelul 9 se specifică că atât nr. de pasageri cât şi nr. de pasageri/km în anul 2020 a scăzut faţă de 2019, în Judeţul O cu peste 75% în timp ce în regiunea sud-vest O scăderea este de doar 17%. Această scădere nu poate fi atât de mare numai în Judeţul O.

În programul de transport (Anexa A), la grupa I, traseele 001-009 poziţia 005 se observă că este introdus un traseu local al oraşului S (S - N - B), N şi B fiind două sate ale oraşului S.

De asemenea, în programul de transport au fost introduse trasee care la licitaţiile anterioare nu au fost atribuite sau s-a renunţat la ele din cauza de nerentabilitaţii. Deşi, au fost scoase la licitaţie de mai multe ori acesta nu au putut fi atribuite.

Exemplu: S - B V (nu se efectuează); S - M – O; S - V - S.

În Contract, Anexa 5 Mijloace de transport, Anexa 5.1. (pag.57-58) se specifică că „Autobuzele utilizate de către operator la prestarea serviciului vor fi minim euro 4".

Menţionează că Ordinul privind aprobarea RNTRI este din 2005 şi nu s-a interzis circulaţia autovehiculelor cu norme de poluare mai mici de Euro 4. S-a propus eliminarea clauzei respective ca fiind ilegală.

La pag. 27 a SO se specifică la cap. II.4 că lungimea traseelor dus-întors este de 6.655,52 km şi numărul de kilometrii comerciali planificaţi este de 11.538.726,10 km/an, fără a se specifica cum au fost calculaţi.

În programul de transport (Anexa A) plecările din S se fac din autogara (fără a se specifica denumirea acesteia) şi după aceea se merge pe cele două platforme industriale (P, P) şl Vo (Uzina a) la toate cursele, efectuându-se km. în plus, deplasarea pe cele 2 platforme fiind necesară doar la intrarea şi ieşirea din schimburi (8, 16, 24). Se efectuează în plus la fiecare cursă 9,4 km. Se observă că făcând aceste deplasări în plus, un pasager care se urcă din Autogara S va efectua în plus 11 km. pe sens, km care vor fi taxaţi de către operatorii de transport.

Tot în Anexa A se observă kilometri trecuți cu zecimale, ori în casele de marcat sunt numere întregi.

Licitația să se facă pentru fiecare traseu în parte în acest fel dând şi transportatorilor mici posibilitatea să participe la licitaţie.

În situaţia în care se considera că licitaţia să se ţină pe grupe de trasee, aceste grupe să nu fie foarte mari (grupe care au şi peste 9-10 trasee), acestea fiind foarte greu de gestionat în condiţiile în care se preconizează că vor licita şi asociaţii de transportatori. De asemenea, prin grupe de două-trei trasee au posibilitatea şi transportatorii mici (care au mijloace de transport mai bune să participe la licitaţie).

Grupele de trasee să nu cuprindă mai mult de un traseu nerentabil.

Plecările şi sosirile în S să se facă din autogări şi numai la cele trei schimburi să se facă intrare pe cele două platforme industriale, astfel încât să nu se aglomereze traficul în zona, care şi aşa este destul de precar.

Să se revizuiască pe flecare traseu numărul de curse, deoarece în programul de transport propus numărul acestora este exagerat, nefiind neapărat în corelaţie cu nevoile populaţiei.

Să se stabilească kilometri între staţii şi localităţi în mod real, călătorii să nu fie nevoiţi să plătească tarife pentru kilometri în plus (deplasări pe cele două platforme industriale). Veniturile din transport să fie stabilite în funcţie de kilometrii efectuaţi, de mobilitatea populaţiei (există variaţii ale populaţiei îmbătrânite).

Să se ţină cont ca tarifele la abonamente pentru elevi au fost stabilite prin Legea Educaţiei Naţionale şi sunt mult mai mult decat cele practicate în prezent.

Să se tină cont de cifra de afaceri reală din transportul regulat de persoane (care să nu includă şi venituri din alte activităţi).

De asemenea, să se ţină cont că numărul de călători transportaţi este în scădere.

Propun ca traseul nr. 70 - S - C Ş M să fie scos din grupa 9 şi Introdus cu traseele care pleacă din S în grupa 10.

S-a susţinut că plângerea prealabila împotriva actelor vătămătoare a fost depusa la Consiliul Judeţean O

S-a susținut că executarea Hotărârii nr.127 din 26 august 2021 contestata este de natura a cauza un prejudiciu material viitor si previzibil, constând în lipsirea de veniturile ce urmează sa fie realizate în perioada 01.01.2022 -30.06.2023, aferente executării serviciului public de transport județeana de persoane prin curse regulate în aria teritoriala de competenta a U.A.T Judeţul O prin scoaterea la licitaţie si atribuirea contractului de delegare a gestiuni serviciului public de transport județeana de persoane prin curse regulate începând cu data de 01.01.2022, deoarece la adoptarea hotărârii nu s-a avut în vedere or nu s-a vrut ca reclamantele societăți comerciale, operatori de transport rutier deţin licenţe de transport de persoane prin servicii regulate pentru categoria de traseu județean valabile pana la data de 30.06.2023 conform OUG 51/2019, pentru care costurile au fost achitate integral si anticipat pana la data de 30.06.2023. si evident ca nu au fost restituite.

Consideră ca autoritatea produce o paguba iminenta, prejudiciul material viitor si previzibil prin perturbarea previzibila grava a funcționarii societăților începând cu 01 ianuarie 2022, cu un an si jumătate mai devreme decât finalitatea valabilității licenței de traseu, deoarece reclamantele pentru perioada 01.01.2022 - 30.06.2023, au făcut investiții, contracte de leasing, de carburanţi, anvelope si piese de schimb, toate însemnând costuri care prin reducerea cu un an si jumătate a prestației aduce grave prejudicii.

Examinând aparenta de legalitate a Hotărâri nr.127 din 26.08.2021 prin prisma situației de fapt si a augmentelor juridice prezentate se susţine ca exista indicii temeinice de natura sa pună sub semnul întrebării prezumția de legalitate a actului administrativ contestat.

Recomandare Consiliului de Miniştri din cadrul Consiliului European nr.R8(89) din 13 septembrie 1989 menţionează ca : "trebuie evitata pe cat posibil executarea imediata, deplina a actelor administrativa care au fost contestate sau sunt pe cale de a fi contetestate în acele circumstanţe in care executarea ar prejudicia iremediabil interesele persoanelor."

In acest sens în jurisprudența sa referitoare la cererile de suspendare a executării actelor emise de instituțiile comunitare, Tribunalul Uniunii Europene a reţinut ca evaluarea comparativa a diferitelor interese prezente in cauza presupune ca judecătorul sa stabilească daca intersul părtii care solicita dispunerea masurilor provizorii prevalează sau nu asupra interesului pe care ii prezintă aplicarea imediata a actului in litigiu, examinând în special daca eventuala anulare a acestui act de către instanţa de fond ar permite inversarea situatiei provocata de executarea imediata a acestuia si viceversa, daca suspendarea executării respectivului act ar fi de natura sa împiedice deplina eficacitate a acestuia în cazul in care acțiunea principala ar fi respinsa.

Se solicită să se aibă în vedere caracterul vremelnic al măsurii suspendării care deci întrerupe doar temporar efectele juridice produse de actul suspendat, fara a răsturna prezumția de legalitate al acestuia.

S-a susţinut că pentru respectarea principiului proporționalității jurisprudența Tribunalului Uniunii Europene nu are în vedere numai ”vădita nelegalitate" a actului administrativ ci şi asa-numita condiţie “fumus boni juris". Cu alte cuvinte instanţele europene considera ca exista caz bine justificat pentru suspendarea actului administrativ daca la o analiza “prima facia", acțiunea în anulare a acestuia nu este vădit nefondata. Prin urmare ceea ce analizează instanţele europene este caracterul pertinent si sustenabli al criticilor invocate in cuprinsul acțiunii in anulare, adică faptul ca la o prima vedere, aceasta are șanse de ruşita. Iar nu caracterul vadit nelegal sau nu al actului administrativ, tocmai pentru ca o astfel de constatare echivalează cu pronunțarea pe fondul cauzei.

In consecinţa, pentru motivele de fapt si de drept evidențiate s-a solicitat să se constate ca acțiunea promovata este întemeiata, solicitând, în temeiul dispozițiilor art.14 din Legea 554/2004 admiterea acesteia în sensul suspendării executării Hotărârii nr.127 din 26.08.2021 emisa de Consiliul Judeţean O pana la pronunțarea instanţei de fond.

In probatoriu, s-a solicitat proba cu înscrisuri, s-a depus, în copie actul administrativ a carul suspendare a executării s-a solicitat, licenţele de traseu valabile până în anul 2023, împuternicirea avocaţială.

In drept, au fost invocate prevederile art. 14 din Lg.554/2004.

La data de 05.11.2021 paratul Consiliul Judeţean O a depus întâmpinare în baza prevederilor art. 14 alin. (2) din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare, coroborat cu prevederile art. 205 -208 din Noul Cod de procedură civilă, cu modificările si completările ulterioare, la cererea de suspendare a executării Hotărârii Consiliului Judeţean O nr. X/26.08.2021, solicitând respingerea cererii de suspendare, formulată de reclamanți, ca neîntemeiată.

În fapt, se susține că prin cererea de suspendare formulată, reclamanții solicită în baza prevederilor art. 14 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările si completările ulterioare, suspendarea executării Hotărârii Consiliului Judeţean O nr. X/26.08.2021 cu privire la aprobarea Studiului de oportunitate în vederea stabilirii modalităţii de atribuire a serviciului public de transport judeţean de persoane prin curse regulate în aria teritorială de competenţă a Unităţii Administrativ - Teritoriale Judeţul O, a modalităţii de atribuire a serviciului public de transport judeţean de persoane prin curse regulate în aria teritorială de competenţă a Unităţii Administrativ - Teritoriale Judeţul O şi a documentaţiei de atribuire a Contractului de delegare a gestiunii serviciului public de transport judeţean de persoane prin curse regulate în aria teritorială de competenţă a Unităţii Administrativ - Teritoriale Judeţul O.

Se menţionează în cerere de suspendare că prin actul administrativ adoptat de Consiliul Judeţean O s-au aprobat, printre altele, Programul de transport judeţean pentru reţeaua de trasee din Judeţul O pentru perioada 01.01.2022 - 31.12.2028, dar si valoarea totală estimată a contractului de delegare a gestiunii serviciului public de transport judeţean de persoane prin curse regulate în aria de competentă a Unităţii Administrativ - Teritoriale Judeţul O în sumă de 253.492.988.74 lei fără TVA, pe o durată de 7 ani (2022 -2028).

 Motivul pentru care reclamanții solicită suspendarea executării Hotărârii Consiliului Judeţean O nr. X/26.08.2021 în baza art. 14 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările si completările ulterioare, este acela că, la adoptarea acestei hotărâri, Consiliul Judeţean O nu a avut în vedere că aceştia dețin licenţe de traseu pentru transportul de persoane prin servicii regulate pentru categoria de traseu județean cu valabilitate până la data de 30.06.2023, conform Ordonanţei de urgentă a Guvernului nr. 51/2019 pentru modificarea si completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane.

Reclamanții menționează la pagina 7 din cerere ca o concluzie la cele prezentate ta punctul I, faptul că licenţele de traseu pentru transportul persoanelor prin servicii regulate cu valabilitate prelungită conform Ordonanţei de urgentă a Guvernului nr. 51/2019 pentru modificarea si completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane sunt legale si orice nesocotire a lor duce la încălcarea legii si astfel se consideră vătămaţi în acest drept.

Cu privire la cele menţionate la punctul I din cererea de suspendare referitoare la valabilitatea licenţelor de traseu pentru transportul de persoane prin servicii regulate pentru categoria de traseu județean până la data de 30.06.2023, conform Ordonanţei de urgenţa a Guvernului nr. 51/2019 pentru modificarea si completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane, arătă următoarele:

La art. X alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 51/2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane se menţionează că valabilitatea actualelor programe de transport judeţean şi, după caz, a licenţelor de traseu pentru transportul rutier contra cost de persoane prin servicii regulate, la nivel judeţean, se prelungeşte până la data de 30 iunie 2023.

Potrivit prevederilor art. X alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 51/2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane: „La solicitarea operatorilor de transport care deţin licenţe valabile la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, cuprinse în programul de transport de persoane prin servicii regulate, Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. prelungeşte, cu plata tarifului aferent, licenţele de traseu, în condiţiile alin. (1), pentru autobuzele deţinute şi nominalizate pe traseul respectiv, în baza de date a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R., la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.,,

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 51/2019 a fost respinsă prin Legea nr. 34/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane.

Ulterior a fost adoptată Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 70/2020 privind reglementarea unor măsuri, începând cu data de 15 mai 2020, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, pentru prelungirea unor termene, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, a Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, precum şi a altor acte normative, unde la art. 66 alin. (1) se stipulează că transportul rutier judeţean de persoane prin curse regulate se desfăşoară până la data de 31.12.2021 în baza programelor de transport judeţene şi a licenţelor aflate în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României a Legii nr. 34/2020 privind respingerea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 51/2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane.

În această situaţie, desi actul normativ în baza căruia programul de transport judeţean si licenţele de traseu aveau valabilitatea până în anul 2023 si-a încetat aplicabilitate se menţionează în cererea de suspendare că licenţele emise sub imperiul legii in vigoare la momentul eliberării rămân în vigoare, chiar dacă acest act normativ a fost abrogat.

S-a susţinut că trebuie menţionat că acest lucru este imposibil. În primul rând trebuie avut în vedere faptul că, în conformitate cu prevederile 66 alin. 1 din Ordonanţa de urgentă a Guvernului nr. 70/2020 parâta este obligată ca până la finele anului 2021 să aprobe noul program de transport si să organizeze licitaţia pentru atribuirea traseelor cuprinse în acest program, urmând ca după finalizarea licitației Consiliul Judeţean O să aprobe atribuirea licenţelor de traseu şi să se emită alte licenţe în conformitate cu rezultatele licitaţiei.

Conform art. 37 alin. (8) din Legea nr. 92/2007, cu modificările şi completările ulterioare, o licenţă de traseu conţine toate cursele care se efectuează pe traseul respectiv, conform programului de transport adoptat.

Potrivit art. 37 alin. (9) din Legea nr. 92/2007, cu modificările şi completările ulterioare: „Licenţele de traseu pentru serviciul public de transport local şi judeţean de persoane realizat prin curse regulate se eliberează de către autoritatea de autorizare pe baza hotărârii consiliului local, consiliului judeţean, Consiliului General al Municipiului Bucureşti, după caz, de dare in administrare sau a hotărârii de atribuire în gestiune delegată a serviciului public de transport local şi judeţean, fără licitaţie, precum şi a deciziei de acordare a gestiunii delegate realizate în urma licitaţiilor. Durata de valabilitate a licenţei de traseu este egală cu durata de valabilitate a contractului de servicii publice,,.

De asemenea la art. 64 alin. (2) din Norma metodologică privind aplicarea prevederilor referitoare la organizarea si efectuarea transporturilor rutiere si a activităţilor conexe acestora stabilite prin Ordonanţa Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere din 30.11.2011. cu modificările si completările ulterioare, aprobată prin Ordinul Ministrului Transporturilor si infrastructurii nr. 980/2011. cu modificările şi completările ulterioare, se prevede: ’’în cazul traseelor cuprinse în programul de transport județean, perioada de valabilitate a licenţei de traseu nu poate depăși data expirării acestuia.”

În aceasta situaţie este evident că licenţele emise sub imperiul Ordonanţei de urgentă a Guvernului nr. 51/2019 nu pot să își păstreze valabilitatea in condițiile în care urmează să se desfăşoare o nouă licitaţie pentru atribuirea traseelor cuprinse în acest program.

Societăţile contestatoare pot să câștige alte trasee decât cele pe care le efectuează în prezent si vor fi încheiate contracte de delegare a gestiunii, caz în care se impune eliberarea unei noi licenţe pe traseele pe care societatea în cauză va efectua transportul public judeţean.

Este adevărat ca prin actele normative care au apărut ulterior încetării valabilității Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 51/2019 nu se face nicio referire la valabilitatea licenţelor de traseu, dar, aşa cum s-a menţionat, această situaţie este reglementată de actele normative mai sus menţionate.

Pe de altă parte, potrivit prevederilor art.6 alin. (1) din  Noul Cod civil cu modificările si completările ulterioare legea civilă este aplicabilă cât timp este în vigoare. Aceasta nu are putere retroactivă.

Conform art. 6 alin. (3) din Noul Cod civil, cu modificările şi completările ulterioare: "Actele juridice nule, anulabile sau afectate de alte cauze de ineficacitate la data intrării în vigoare a legii noi sunt supuse dispozițiilor legii vechi, neputând fi considerate valabile ori, după caz, eficace potrivit dispozițiilor legii noi."

Respectând regula constituţionala, normele juridice de drept civil dispun doar pentru viitor fata de momentul intrării lor în vigoare, adică se aplică între momentul indicat ca dată a intrării în vigoare în actul normativ din care fac parte, momentul publicării în Monitorul Oficial al României, sau, după caz, trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial si momentul ieşirii din vigoare, prin abrogare, suspendare, ajungere la termen sau cădere în desuetudine.

Ordonanţa de urgentă a Guvernului nr. 51/2019 a intrat în vigoare la data de 28 iunie 2019 si si-a încetat aplicabilitatea la data de 3 aprilie 2020.

În concluzie, având în vedere prevederile legale mai sus menţionate, nu se poate menţine valabilitatea licențelor de traseu emise conform Ordonanţei de urgentă a Guvernului nr. 51/2019 până la data de 30.06.2023.

S-a susţinut că la paginile 9-11 din cererea de suspendare formulată de reclamanți se considera că aceasta îndeplinește condițiile prevăzute de art. 14 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările si completările ulterioare.

Au fost invocate  prevederile art. 14 alin. (1) din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

Conform prevederilor art. 2 lit. t) din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare, cazurile bine justificate reprezintă împrejurările legate de starea de fapt şi de drept, care sunt de natură să creeze o îndoială serioasă în privinţa legalităţii actului administrativ.

Potrivit prevederilor art. 2 lit. ş) din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare, prin pagubă iminentă se înţelege prejudiciul material viitor şi previzibil sau, după caz, perturbarea previzibilă gravă a funcţionării unei autorităţi publice sau a unui serviciu public.

Consideră că în speţa dedusă judecăţii nu sunt întrunite condiţiile cumulative prevăzute de art. 14 alin. (1) din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările si completările ulterioare, respectiv nici condiția cazului bine justificat si nici aceea a pagubei iminente, pentru a fi admisă cererea de suspendare a Hotărârii Consiliului Judeţean O nr. X/26.08.2021 formulată de reclamanți, până la pronunțarea instanței de fond.

Apreciază că nu suntem în prezenta unui caz bine justificat în sensul prevederilor art. 2 alin. (1) lit. t) din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004. cu modificările şi completările ulterioare în acest dosar.

S-a susținut că în doctrină instanţa care este chemată să decidă măsuri de protecţie provizorie trebuie să ia în apreciere ansamblul circumstanţelor şi intereselor prezentate. Asemenea măsuri pot fi acordate în special în situaţia în care executarea actului administrativ este de natură să producă pagube grave, dificil de reparat şi în cazul in care există argument juridic aparent valabil referitor la nelegalitatea actului administrativ.

Actul administrativ se bucură de prezumţia de legalitate, prezumţie care la rândul său se bazează pe prezumţia de autenticitate (actul emană de la cine se spune că emană) şi pe prezumţia de veridicitate (actul exprimă ceea ce în mod real a decis organul emitent).

De aici rezultă principiul executării din oficiu (execuţie ex officio) întrucât actul administrativ unilateral este el însuşi executoriu.

Cu alte cuvinte, a nu executa actele administrative care sunt emise în baza legii echivalează cu a nu executa legea, ceea ce este de neconceput într-o bună ordine juridică, într-un stat de drept şi o democraţie constituţională.

Tocmai de aceea suspendarea actelor administrative este considerată o situaţie de excepţie.

În doctrină se vorbeşte despre principiul revocabilităţii actului administrativ, dar nu şi despre principiul suspendării, suspendarea fiind o excepţie de la regula executării din oficiu.

Pe de altă parte, solicitarea în sensul suspendării executării actului administrativ nu este suficientă pentru înlăturarea prezumţiei de legalitate de care se bucură actul administrativ întrucât dispoziţiile legale cuprinse în art. 2 alin. (1) lit. t) din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare, se referă în mod expres la împrejurări de fapt şi de drept, iar nu la simpla solicitare a părţii.

Cu privire la existenţa cazului bine justificat, este de observat că reclamanţii formulează apărări de fond, nefăcând nicio critică reală cu privire la actul administrativ a cărui suspendare o solicită.

Prin Decizia nr. 442/30.01.2013 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a statuat faptul că pentru constatarea îndeplinirii cazului bine justificat instanţa nu trebuie să procedeze la analiza condiţiilor de nelegalitate pe care se întemeiază cererea de suspendare a executării actului administrativ, ci trebuie să-şi limiteze verificarea la acele împrejurări de fapt şi/sau de drept care pot să producă o îndoială asupra prezumţiei de legalitate de care se bucură un act administrativ. În acest sens, poate constitui un caz temeinic justificat: emiterea unui act administrativ de către o autoritate necompetentă sau cu depăşirea competenţei, actul administrativ emis în temeiul unor dispoziţii legale declarate neconstituţionale sau nemotivarea actului administrativ.

Consideră că în speţă reclamanţii nu au făcut în nici un fel dovada existentei unor împrejurări legate de starea de fapt si de drept de natură să creeze o îndoială serioasă în privinţa legalităţii adoptării Hotărârii Consiliului Judeţean O nr. X/26.08.2021.

Se învederează faptul că Hotărârea Consiliului Judeţean O nr. X/26.08.2021 a obţinut avizul de legalitate emis de Instituţia Prefectului -Judeţul O, înregistrat la Consiliul Judeţean O sub nr. X/01.09.2021.

De asemenea, menţionează că Hotărârea Consiliului Judeţean O nr. X/26.08.2021 a fost adoptată ca urmare a apariţiei unor acte normative care sunt invocate în preambulul acestei hotărâri, întrucât era necesară aprobarea Programului de transport judeţean pentru reţeaua de trasee din Judeţul O pentru perioada 01.01.2022 - 31.12.2028 deoarece la data de 31.12.2021 actualul program de transport expiră.

În ceea ce priveşte licenţele de traseu, precizează că până la apariția Legii nr. 328/2018 pentru modificarea si completarea Legii serviciilor de transport public local nr.92/2007, cu modificările si completările ulterioare, licenţele de traseu erau eliberate de A.R.R. astfel încât obligativitatea revocării acestora, ca efect al intrării în vigoare a Ordonanţei de urgentă a Guvernului nr. 70/2020,  revine acestei instituţii.

Acesta este de altfel si punctul de vedere al Ministerului Dezvoltării Lucrărilor Publice si Administraţiei care a formulat punct de vedere transmis autorităţilor competente pentru elucidarea acestor aspecte.

Astfel, prin adresa Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei înregistrată la Consiliul Judeţean P sub nr. 22497/04.10.2021. se menţionează la pagina 5:

„IV. Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 70/2020 privind reglementarea unor măsuri, începând cu data de 15 mai 2020. în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea corona virusului SARS-CoV-2, pentru prelungirea unor termene, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, a Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011. precum si a altor acte normative, cu modificările si completările ulterioare, prevede la ari. 66 alin. (I) si alin. (2) următoarele:

(1)Transportul rutier judeţean de persoane prin curse regulate se desfăşoară, până la data de 31.12.2021, în baza programelor de transport judeţene şi a licenţelor aflate în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României a Legii nr. 34/2020 privind respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 51/2019 pentru modificarea si completarea unor acte normative în domeniul transporturilor de persoane.

 (2) Consiliile judeţene vor încheia contracte de delegare a gestiunii pentru asigurarea în continuare a transportului public judeţean de persoane prin curse regulate, cu valabilitate până la data finalizării procedurilor nentru încheierea contractelor de servicii publice, potrivit Regulamentului (CCE) nr. 1370/2007 al Parlamentului European si al Consiliului din 23 octombrie 2007 privind serviciile publice de transport feroviar si rutier de călători şi de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 1.191/69 si nr. 1.1.07/70 ale Consiliului, cu modificările si completările ulterioare, dar nu mai mult de 31.12.2021, cu operatorii de transport care deţin licenţe de traseu valabile pe traseul respectiv la data publicării în Monitorul Oficial al României a Legii nr. 34/2020 privind respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 51/2019 pentru modificarea si completarea unor acte normative fa domeniul transporturilor de persoane.

La pagina 5 din adresa mai sus menţionată Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice si Administraţiei stipulează în mod expres că valabilitatea licenţelor de transport încetează de drept la data încheierii contractului de delegare, potrivit Regulamentului (CE) nr. 1.370/2007, dar nu mai târziu de data de 31.12.2021.

In cuprinsul acestei adrese Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice si Administraţiei aduce la cunoştinţă Consiliului Judeţean O faptul că punctul său de vedere a fost înaintat si Ministerului Transportului si Infrastructurii.

Depune,  în acest sens, în copie conformă cu original, adresa Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice si Administrației, înregistrată la Consiliul Județean D sub nr. 22497/04.10.2021,  precum si adresa Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice si Administrației către Ministerul Transportului si Infrastructurii nr. 65.113/02.05.2021.

Învederează că la pagina 2 din adresa Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice si Administrației către Ministerul Transportului si Infrastructurii nr. 65.113/02.05.2021 se menționează că: “Având în vedere că operatorii de transport rutier la nivel judeţean deţin licenţe de traseu emise de Autoritatea Rutieră Română cu valabilitate până ta data de 30 Iunie 2023. apreciem necesar si oportun ca A.R.R. să notifice operatorii în sensul încetării de drept a valabilităţii respectivelor licenţe ta data încheierii de către ludei a contractului de delegare sau, după caz, cel târziu la data de 31.12.2021. Considerăm necesar această notificare din partea A.R.R. pentru a preîntâmpina eventualele litigii dintre A.R.R. si operatorii de transport privind valabilitatea licenţelor. în cazul unei Inacţiuni a A.R.R. există posibilitatea ca instanţele de judecată să admită cererile operatorilor de transport, în sensul dreptului de operare pe traseu în baza licenţei si nu a unui contract de servicii publice”.

Mentionează că nici până la acest moment Autoritatea Rutieră Română nu s-a conformat celor menţionate mai sus.

Precizează că depun în copie conformă cu originalul şi adresa Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice si Administrației înregistrată la Consiliul Județean V sub nr. 13479/R/16.09.2021 prin care se aduce la cunoștința acestei autorități acelaşi punct de vedere ca si Consiliului Județean D.

Prin prisma celor precizate, consideră că Hotărârea Consiliului Judeţean O nr. X/26.08.2021 este un act administrativ perfect legal, care a obţinut deja avizul de legalitate din partea Instituţiei Prefectului - Judeţul O, deci nu se afla în prezenta unui caz bine justificat in sensul prevederilor art. 2 alin. (1) lit. t) din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările si completările ulterioare, care să creeze o serioasă îndoială în privinţa legalităţii acestuia.

În ceea ce priveşte îndoiala în privinţa legalităţii actului atacat, consideră că aceasta nu poate fi luată în considerare sub nici o formă atâta timp cât, asa cum am arătat mai sus, hotărârea respectivă a fost adoptată ca urmare a apariţiei unui act normativ, respectiv Ordonanţa de urgentă a Guvernului nr. 70/2020, care impune obligaţia instituţiei parate de a întocmi si a aproba un nou program de transport începând cu data de 01.01.2022.

Așadar hotărârea atacată nu a fost adoptată de instituţia parâtă pentru că aşa s-a vrut, ci ca urmare a necesităţii punerii în practică a unui act normativ care instituie în sarcina consiliilor judeţene această obligaţie, în cazul neaplicării actului normativ în cauză ar fi fost în culpă si ar fi suportat consecinţele neaplicării legii, caz în care consideră că nu poate fi pusă sub semnul întrebării legalitatea Hotărâri Consiliului Judeţean O nr. X/26.08.2021.

În ceea ce priveşte condiţia produceri unei pagube iminente, condiţie impusă de prevederile art. 2 lit. ş) din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările si completările ulterioare, consideră că în speţă nici această condiţie nu este îndeplinită.

Astfel, potrivit prevederilor art. 2 lit. ş) din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare, prin pagubă iminentă se înţelege prejudiciul material viitor şi previzibil sau, după caz, perturbarea previzibilă gravă a funcţionării unei autorităţi publice sau a unui serviciu public,,.

La paginile 10 -11 din cererea de suspendare reclamanții consideră că Hotărârea Consiliului Judeţean O nr. X/26.08.2021 le va produce un prejudiciu material viitor şi previzibil constând în lipsirea de veniturile ce urmează să fie realizate în perioada 01.01.2022 - 30.06.2023 aferente executării serviciului public de transport judeţean de persoane prin curse regulate în aria teritorială de competenţă a Unităţii Administrativ - Teritoriale Judeţul O prin scoaterea la licitaţie şi atribuirea contractului de delegare a gestiunii serviciului public de transport judeţean de persoane prin curse regulate începând cu data de 01.012022, în condiţiile în care aceştia deţin licenţe de transport valabile până la data de 30.06.2023.

Reclamanţii apreciază că li se produce o pagubă iminentă prin perturbarea previzibilă şi gravă a funcţionării societăţilor respective începând cu data de 1 ianuarie 2022, cu un an şi jumătate mai devreme decât finalitatea valabilităţii licenţei de traseu, întrucât aceştia şi-au asumat investiţii, contracte de leasing, de carburanţi, anvelope şi piese de schimb, toate acestea însemnând costuri care prin reducerea cu un an şi jumătate a prestaţiei le va aduce grave prejudicii.

Consideră că așa zisa „pagubă iminentă” în patrimoniul reclamanților nu se datorează adoptării de către Consiliul Judeţean O a Hotărârii nr. X/26.08.2021, ci se datorează apariţiei unor acte normative, în speţă a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 70/2020, a Legii nr. 92/2007, cu modificările si completările ulterioare, si ale Normei metodologice privind aplicarea prevederilor referitoare la organizarea şi efectuarea transporturilor rutiere si a activităţilor conexe acestora stabilite prin Ordonanţa Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere din 30.11.2011, cu modificările si completările ulterioare, aprobată prin Ordinul Ministrului Transporturilor si Infrastructurii nr. 980/2011, cu modificările si completările ulterioare

S-a susţinut că având în vedere actele normative menționate mai sus, este perfect legal şi justificat ca instituţia parată până la finele anului 2021 să aprobe noul program de transport si să efectueze licitaţia pentru atribuirea traseelor cuprinse în acest program, urmând ca după finalizarea licitaţiei Consiliul Judeţean O să aprobe atribuirea licenţelor de traseu si să se emită alte licenţe în conformitate cu rezultatele licitaţiei.

In ceea ce priveşte investiţiile reclamanţilor cu privire la contractele de leasing încheiate, la carburanţi, anvelope si piese de schimb, investiţii realizate pentru câştigarea licitaţiilor respective, apreciază că a fost alegerea acestora de a se angaja într-o procedară de licitaţie publică, si nu o obligaţie impusă de instituţia parată.

Nici Consiliul Judeţean O si nici reclamanţii nu ştiau la momentul derulării unei proceduri de licitaţie publică ce acte normative vor apărea în domeniul respectiv, astfel că nu ne putem însuşi criticile reclamanţilor cu privire la acest aspect.

In ceea ce priveşte paguba iminentă,  Inalta Curte de Casaţie si Justiţie, prin Decizia nr. 442/30.01.2013, a statuat faptul că iminenta producerii unei pagube nu se prezumă. ci trebuie dovedită de persoana lezată, sub acest aspect fiind lipsite de relevantă simplele afirmaţii.

S-a susţinut că nu împărtăşesc punctul de vedere al reclamanţilor referitor la faptul că se va produce o prejudiciu material viitor si previzibil constând în lipsirea de veniturile ce urmează să fie realizate în perioada 01.01.2022 - 30.06.2023 aferente executării serviciului public de transport judeţean de persoane prin curse regulate în aria teritorială de competentă a Unităţii Administrativ -Teritoriale Judeţul O, ca urmare a adoptării Hotărârii Consiliului Judeţean O nr. X/26.08.2021 prin care a fost aprobat Programul de transport judeţean pentru reţeaua de trasee din Judeţul O pentru perioada 01.01.2022 -31.12.2028.

S-a susţinut că reclamanții nu dovedesc în niciun fel prejudiciul pe care ar arma să îl sufere.

Prejudiciul pe care contestatori consideră că îl pot suferi ca urmare a anulării licenţelor de traseu nu este nici cert si nici previzibil, deoarece aceştia au posibilitatea să participe la licitaţia pentru atribuirea traseelor cuprinse în noul program de transport si pot obţine venituri chiar mai mari decât cele realizate în prezent.

Astfel, în măsura în care procedurile legale necesare desfăşurării acestui program se vor derula în continuare, reclamanţii vor realiza în continuare venituri, dar pe alte trasee si în baza altor licenţe de transport întrucât este evident că aceştia vor participa la licitaţia publică ce se va desfăşura.

A suspenda hotărârea emisă de Consiliul Judeţean O printr-o hotărâre judecătorească, înseamnă practic a bloca derularea procedurilor de licitaţie publică pentru atribuirea traseelor prevăzute în noul program de transport în condiţiile în care la data de 31.12.2021 actualul program de transport îsi încetează aplicabilitatea si nu se va mai putea efectua transport public judeţean de persoane prin curse regulate începând cu data de 01.01.2022.

În aceste condiţii nu numai că ar fi încălcate prevederile unul act normativ, dar această suspendare ar conduce la imposibilitatea satisfacerii nevoilor de deplasare ale populaţiei ta nivelul judeţului O.

Cu privire la cele menţionate la punctul II din cererea de suspendare, arătă următoarele:

Prin adresa înregistrată la Consiliul Judeţean O sub nr. X/08.07.2021, în baza art. 7 alin. (4) şi alin. (6) din Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată, contestatoarele împreună cu alte societăţi comerciale de transport persoane, au formulat propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare în ceea ce priveşte Proiectul de hotărâre nr. 103/16.06.2021 cu privire la: aprobarea studiului de oportunitate în vederea stabilirii modalităţii de atribuire a serviciului public de transport judeţean de persoane prin curse regulate în aria teritorială de competenţă a Unităţii Administrativ- Teritoriale a Judeţului O, a modalităţii de atribuire a serviciului de transport public judeţean de persoane prin curse regulate în aria teritorială de competenţă a unităţii Administrativ- Teritoriale Judeţul O şi a documentaţiei de atribuire a Contractului de delegare a gestiunii serviciului public de transport judeţean de persoane prin curse regulate în aria teritorială de competenţă a Unităţii Administrativ- Teritoriale Judeţul O, în care au avut aceleaşi doleanţe ca si în prezenta cerere de suspendare.

În urma analizării propunerilor făcute de societăţile comerciale în cauză, Consiliul Judeţean O, prin adresa nr.X/02.08.2021, a comunicat petentelor punctul de vedere pentru fiecare revendicare făcută de acestea şi a efectuat corecturi în proiectul de hotărâre mai susmenţionat, şi în documentaţia aferentă acolo unde a fost cazul.

Precizează că reclamantele au fost înştiinţate cu privire la aceste modificări prin Răspunsul la plângerea prealabilă a acestora înregistrat la Consiliului Judeţean O sub nr. X/07.10.2021.

Modificările operate sunt următoarele:

1. Distanțele între localități (pag. 5 din Studiu de Oportunitate) au fost revizuite, respectiv, S-C 10,1 Km şi S-I 110,0 Km.

2. Datele financiare ale firmelor în ceea ce priveşte transportul de călători judeţean au fost preluate din sursa publică TopFirme.com care reprezintă un site cu scop informativ din care utilizatorii pot să afle informaţii financiare şi de contact despre firme din România, cât şi topul acestora, având la bază cele mai recente bilanţuri depuse de firmele respective, iar datele sunt preluate de pe website-ul Ministerului Finanţelor Publice şi din alte surse publice guvernamentale, fiind puse la dispoziţie de către Registrul Comerţului.

Studiul de Oportunitate a fost realizat efectiv în teren de către firma de specialitate S.C. S M E S.R.L..

3. Variaţia cifrei de afaceri a operatorilor de transport prezentată la pagina 21 din Studiul de Oportunitate s-a realizat pentru perioada 2010-2019 pe www.topfirme.com, iar potrivit datelor prezentate, în majoritatea cazurilor s-au înregistrat creşteri ale cifrei de afaceri. în tabelul 9 analiza este realizată pentru anii 2019 şi 2020 (anul pandemic), fiind normal să se înregistreze scăderi ale numărului de călători din cauza pandemiei create de virusul SARS-Cov2, iar datele prezentate sunt extrase din bazele de date oficiale publicate de Institutul Naţional de Statistică.

4. În Programul de transport -poziţia 005 a fost revizuită, fiind actualizată cu traseul S - N - P (str. B- 657 D, int. cu D 3 C)17,80 Km.

5. Programul de transport este întocmit în funcţie de cerinţele de deplasare ale cetăţenilor, având ca obiectiv deservirea tuturor localităţilor din Judeţul O.

6. Anexa nr. 5 Ia Contract - Mijloace de transport, punctul 5.1. (pag. 57-58) a fost revizuită, astfel: Autobuzele utilizate de operator la prestarea serviciului vor fi de minim .........., conform Anexei nr. 13, pct 1.2.4. - 2.4. din "Reglementările privind certificarea încadrării vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în normele tehnice privind siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi în categoria de folosinţă, conform destinaţiei, prin inspecţia tehnica periodica RNTR 1," aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului nr. 2.133/2005, cu modificările şi completările ulterioare.

Autobuzele utilizate de operator la prestarea serviciului de transport vor fi punctate de la EURO 4, iar pentru cele sub acest prag punctajul va fi 0.

7. Numărul de kilometri comerciali planificați pentru fiecare traseu reprezintă produsul dintre lungimea traseului şi numărul de curse/an (s-a ţinut seama de programul de transport, inclusiv de situaţiile în care există număr diferit de curse pe zile ale săptămânii).

Numărul total de kilometri comerciali planificaţi reprezintă suma acestui indicator pentru fiecare traseu.

8. Punctele de plecare şi sosire din/în municipiul S vor fi în autogări, programul de transport şi graficele de circulaţie au fost revizuite în consecinţă prin scoaterea staţiilor aferente celor două platforme industriale (P, P) şi V (Uzina a), şi recalcularea numărului de kilometri. Având în vedere distanţa scurtă dintre autogările din S în programul de transport prin "Autogara S" se înţelege una dintre cele două autogări.

9. Lungimile traseelor sunt determinate prin însumarea distanţelor dintre staţiile prevăzute pe fiecare traseu. Distanţele trebuie luate în calcul cu două zecimale pentru că, în caz contrar (dacă ar fi numere întregi), pe interstaţiile scurte ar rezulta valori mari ale vitezei comerciale, iar în ceea ce priveşte tarifare a, în Caietul de sarcini al serviciului de transport public judeţean de persoane prin curse regulate în Judeţul O, la Capitolul VI -Aspecte financiare - este detaliat modul de stabilire a tarifelor pe transe de distanţe/zone kilometrice conform prevederilor art. 272 alin. (1) lit. b) din Ordinul nr. 134/2019 privind modificarea şi completarea Ordinului Preşedintelui A.N.R.S.C. nr. 272/2007 pentru aprobarea Normelor-cadru privind stabilirea, ajustarea şi modificarea tarifelor pentru serviciile de transport public local de persoane, iar tarifele de călătorie stabilite pe distanţele dintre staţiile publice în care are loc îmbarcarea/debarcarea călătorilor conform traseelor din programul de transport judeţean vor fi rotunjite la valori de leu cu subdiviziuni de două zecimale, astfel: prin rotunjire la un leu pentru fracţiunile de peste 50 bani; prin rotunjire la 50 bani a fracţiunilor mai mici sau egale cu 50 bani.

10. În acord cu prevederile Legii nr. 92/2007, cu modificările şi completările ulterioare, autoritatea administraţiei publice locale are dreptul să decidă atribuirea gestiunii pentru grupe de trasee distincte. Potrivit Legii nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, cu modificările şi completările ulterioare, orice operator economic are dreptul de a participa la procedura de atribuire în calitate de ofertant sau candidat, individual ori în comun cu alţi operatori economici, inclusiv în forme de asociere temporară constituite în scopul participării la procedura de atribuire în condiţiile prevăzute de lege.

11. Grupele de trasee cuprinse în Programul de transport sunt constituite pe zone geografice, iar împărțirea unei grupe de trasee în mai multe grupe care să conţină mai puţine trasee duce la suprapunerea traseelor sau a mai multor operatori pe acelaşi traseu, fiind încălcate astfel prevederile art. 231 alin. (7) din Legea nr. 92/2007, cu modificările şi completările ulterioare, care precizează că: "La stabilirea traseelor şi constituirea grupelor de trasee care fac obiectul procedurii de atribuire a contractului de servicii publice de transport călători se au în vedere gruparea echilibrată a traseelor, evitarea suprapunerii traseelor sau a mai multor operatori pe acelaşi traseu, posibilitatea aplicării unei politici tarifare unitare şl a unui sistem de taxare integrat, facilitarea folosirii unitare a titlurilor de călătorie, distribuirea echitabilă a traseelor între operatori, precum şi utilizarea eficientă a fondurilor publice, cu respectarea criteriilor economice şi geografice şi a normelor aplicabile compensaţiei de serviciu public, prevăzute în anexa la Regulamentul (CE) nr. 1.370/2007".

12. Programul de transport persoane prin curse regulate în Judeţul O pentru perioada 2022 - 2028 a fost întocmit în baza unui Studiu de trafic şi mobilitate, în acest program sunt cuprinse 85 de trasee constituite in 11 grupe faţă de 105 trasee care se regăsesc în Programul de transport existent.

In concluzie, noul program are mai puţine trasee, dar o capacitate de transport mai mare, aspect care contribuie la creşterea eficienţei financiare şi a gradului de satisfacere a cererii de transport.

13. Punctele de plecare şi sosire din/în municipiul S vor fi în autogări.

14. Programul de transport este întocmit având ca obiectiv asigurarea accesibilității şi creşterea atractivității transportului public, inclusiv printr-un orar adaptat nevoilor unor categorii cât mai largi de utilizatori, cu scopuri cât mai diverse.

15. Programul de transport şi graficele de circulaţie au fost revizuite în consecinţă, prin scoaterea staţiilor aferente celor două platforme industriale (P, P) şi V (Uzina a) şi recalcularea numărului de kilometri, în Caietul de sarcini al serviciului de transport public judeţean de persoane prin curse regulate în Judeţul O, la Capitolul VI -Aspecte financiare- se precizează faptul că pentru asigurarea unei eficiente economice a operatorului de transport, precum şi pentru stabilirea unor tarife de călătorie suportabile de către călători, tarifele de călătorie a căror valori calculate se situează sub valoarea de 2,50 Iei (inclusiv TVA) vor fi rotunjite la această valoare, cu posibilitatea de ajustare sau modificare potrivit prevederilor Ordinului nr. 134/2019 privind modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui A.N.R.S.C. nr. 272/2007 pentru aprobarea Normelor-cadru privind stabilirea, ajustarea şi modificarea tarifelor pentru serviciile de transport public local de persoane.

16. În Caietul de sarcini al serviciului de transport public judeţean de persoane prin curse regulate în Judeţul O, la Capitolul VI - Aspecte financiare - se precizează faptul că abonamentele se calculează după formula:

Valoarea abonament = valoare bilet de călătorie x nr. călătorii (dus şi întors) x %, unde:

- numărul de călătorii (dus şi întors) = 2 x numărul de zile lucrătoare din lună (media este de 21 zile lucrătoare/lună),

- % (procent din valoarea biletului de călătorie) se stabileşte de fiecare operator de transport pe baza propriilor calcule de rentabilitate economică.

17. În documentul „Criteriile de calificare şi selecţie a ofertelor -capacitatea tehnică profesională,, se menţionează: "Pentru îndeplinirea cerinţei privind experienţa similară ce reprezintă criteriu de calificare şi selecţie, cu privire la capacitatea tehnică şi profesională ofertanţii pot face dovada fie prin prezentarea unei liste cu principalele contracte similare de servicii publice de transport călători prestate în ultimii 3 ani, cu indicarea valorilor contractelor, fie prin prezentarea unei liste cu licenţa/licenţelor de traseu din care să reiasă vechimea pe traseu în ultimii 3 ani, cu indicarea veniturilor realizate din prestarea respectivelor servicii (aşa cum precizează Legea nr. 92/2007, cu modificările şi completările ulterioare).

Ofertantul (Operator Economic individual sau Asociere de Operatori Economici) trebuie să demonstreze că în ultimii 3 ani până la data limită de depunere a Ofertei a prestat servicii publice de transport călători în valoare de minim 10% din valoarea estimată a contractului pe 7 ani, corespunzătoare fiecărui lot (grupă de trasee) în parte pentru care se depune oferta. Acest nivel este în măsură să asigure capacitatea ofertanţilor (derivată din experienţa anterioară în prestarea de servicii publice de transport călători) de a presta servicii publice de transport judeţean pe durata unui contract de delegare a gestiunii de 7 ani.,,

18. Având în vedere că grupele de trasee cuprinse în Programul de transport sunt constituite de zone geografice, traseul nr. 70 : S - C - Ş M se menţine în structura propusă, respectiv în grupa 9, deoarece dacă acest traseu ar fi mutat in grupa 10 se încalcă prevederile art. 231 alin. (7) din Legea nr. 92/2007, cu modificările şi completările ulterioare, care interzic suprapunerea traseelor sau a mai multor operatori pe acelaşi traseu.

Având în vedere cele menţionate mai sus, s-a solicitat respingerea cererii de suspendare a executării Hotărârii Consiliului Judeţean O nr. X/26.08.2021 formulată de reclamanți în baza prevederilor art. 14 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările si completările ulterioare, ca neîntemeiată.

În drept, au fost invocate prevederile art. 14 alin. (2) din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioarei coroborat cu prevederile art. 205 -208 din Noul Cod de procedură civilă, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi actele normative la care se face referire în întâmpinare.

În dovedire s-a solicitat proba cu înscrisurile depuse la dosar.

În baza art. 223 alin. (3) coroborat cu art. 411 alin. (I) pct. 2 din Noul Cod de procedură civilă s-a solicitat judecarea cauzei chiar si în lipsă.

Au fost anexate în copie conformă cu originalul următoarele înscrisuri: răspunsul la plângerea prealabilă formulată de reclamanţi, înregistrat la Consiliul Judeţean O sub nr. X/07.10.2021; avizul de legalitate al Instituţiei Prefectului - Judeţul O, înregistrat la Consiliul Judeţean O sub nr. 9146701.09.2021; Adresa Ministerului Dezvoltări, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, înregistrată la Consiliul Județean D sub nr. 22497/04.10.2021; Adresa Ministerului Dezvoltări, Lucrărilor Publice şi Administraţiei nr. 65.113/02.05.2021 înaintată Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii; Adresa Ministerului Dezvoltări, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, înregistrată la Consiliul Judeţean V subnr. 13479/R/16.09.2021; Hotărârea Consiliului Judeţean O nr. X/26.08.2021 şi Anexele nr. 1, Studiul de oportunitate, Anexa nr. 5 - Caietul de sarcini şi Anexa nr. 6 - Contractul de delegare a gestiunii (împreună cu Anexa nr. 5 la Contractul de delegare -Mijloace de transport) la această hotărâre.

Analizând materialul probator administrat în cauză instanţa reţine următoarele:

Reclamantele SC T SA, SC T SRL, SC R  SRL, SC C SRL, SC E S SRL, SC T G SRL, SC S SA, SC G T SRL, SC C G T SRL, SC M SRL în contradictoriu cu pârâtul U.A.T.- Judeţul O, în conformitate cu art. 14 din Legea 554/2004 Legea Contenciosului Administrativ au formulat cerere de suspendare a executării actului administrativ, respectiv a hotărârii nr. 127 din 26.08.2021, cu privire la aprobarea studiului de oportunitate în vederea stabilirii modalităţii de atribuire a serviciului public de transport Judeţean de persoane prin curse regulate în aria teritorială de competenţă a Unităţii Administrativ Teritoriale Judeţul O, a modalităţii de atribuire a serviciului public de transport judeţean de persoane prin curse regulate în arfa teritorială de competenţă a Unităţii Administrativ Teritoriale Judeţul O, şi a documentaţiei de atribuire a Contractului de delegare a gestiunii serviciului public de transport judeţean de persoane prin curse regulate în aria teritorială de competenţă a Unităţii Administrativ Teritoriale Judeţul O, act administrativ de care s-a luat la cunoştinţă de pe site-ul Consiliului Judeţean O, pentru motivele ce se vor arăta în continuare.

Prin HCJ X/26.08.2021  a cărei suspendare a executării se solicită, au fost aprobate:

Art. l. Se aprobă Studiul de oportunitate în vederea stabilirii modalităţii de atribuire a serviciului public de transport judeţean de persoane prin curse regulate în aria teritorială de competenţă a Unităţii Administrativ - Teritoriale Judeţul O, conform anexei nr. 1 la prezenta hotărâre.

Art. 2. Se aprobă atribuire în gestiune delegată a serviciului public de transport judeţean de persoane prin curse regulate în aria teritorială de competenţă a U.A.T. Judeţul O.

Art. 3. Se aprobă Regulamentul serviciului public de transport judeţean de persoane prin curse regulate în aria teritorială de competenţă a U.A.T. Judeţul O, conform anexei nr. 2 la prezenta hotărâre.

Art. 4. Se aprobă Programul de transport judeţean pentru reţeaua de trasee din Judeţul O pentru perioada 01.01.2022 - 31.12.2028, conform anexei nr. 3 la prezenta hotărâre.

Art. 5. Se aprobă staţiile din Programul de transport judeţean pentru reţeaua de trasee din Judeţul O, conform anexei nr. 4 la prezenta hotărâre.

Art. 6. Se aprobă Caietul de sarcini al serviciului public de transport judeţean de persoane prin curse regulate, în aria teritorială de competenţă a U.A.T. Judeţul O, conform anexei 5 la prezenta hotărâre.

Art 7. Se aproba modelul de Contract de delegare a gestiunii serviciului public de transport judeţean de persoane prin curse regulate în aria teritoriala de competenţă a UAT.- Judeţul O, conform anexei nr. 6 la prezenta hotărâre.

Art.8.-Se aprobă Programele (graficele) de circulaţie pentru flecare traseu din Programul de transport judeţean pentru reţeaua de trasee din Judeţul O, conform anexei nr. 7 la prezenta hotărâre.

Art. 9. Se aprobă Instrucţiunile către ofertanţi, precum şi Formularele tipizate şi documentele necesare prezentării ofertelor, conform anexelor nr. 8.1 şl 8.2 la prezenta hotărâre.

Art.10. Se aprobă Criteriile de calificare sf selecţie a ofertelor, conform anexei nr. 9 la prezenta hotărâre.

Art. 11. Se aprobă criteriul de atribuire a contractului de delegare a gestiunii, conform anexei nr. 10 la prezenta hotărâre.

Art. 12.(1) Se aprobă valoarea totală estimată a Contractului de delegare a gestiunii serviciului public de transport judeţean de persoane prin curse regulate în arfa teritorială de competenţă a U.A.T. Judeţul O, în sumă de 253.492.988,74 lei fără TVA, pe o durată de 7 ani (2022-2028), conform anexei nr. 11 la prezenta hotărâre, valoare ce reprezintă suma valorilor loturilor corespunzătoare grupelor de trasee.

(2) Atribuirea contractului de delegare a gestiunii serviciului public de transport judeţean de persoane prin curse regulate în aria teritorială de competenţă a U.A.T. Judeţul O se realizează pe loturi, fiecărui lot corespunzându-i o grupă de trasee din programul de transport menţionat la art. 4 a căror valoare estimată este prezentată, de asemenea, în anexa nr. 11 la prezenta hotărâre.

Art. 13. Prevederile prezentei hotărâri sunt aplicabile Programului de transport judeţean menţionat la art4, în baza căruia se va desfăşura serviciul public de transport de persoane prin curse regulate pe traseele judeţene începând cu data de l Ianuarie 2022.

Art. l4. Se împuterniceşte Preşedintele Consiliului Judeţean O să aprobe în numele şl pe seama Consiliului Judeţean Oft, modificarea modelului de contract având ca obiect delegarea gestiunii serviciului public de transport judeţean de persoane prin curse regulate în aria teritorială de competenţă a U AT. Judeţul O, ca urmare a măsurilor de remediere confírmate prin decizii ale Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, de instanţele judecătoreşti sau a altor masuri Justifícate care se impun pe parcursul procedurii de delegare-licitație deschisă.

Art.15. Se împuterniceşte Preşedintele Consiliului Judeţean O să semneze, după atribuire, contractele de delegare a gestiunii serviciului de transport public judeţean de persoane, prin curse regulate, actele adiţionale ce se vor încheia la acestea, licenţele de traseu, precum şi celelalte documente necesare efectuării serviciilor.

Art. 16. Anexele nr. 1-11 fac parte Integrantă din prezenta hotărâre.

Art. l7. Prezenta hotărâre se comunică Direcţiei Tehnice şi Investiţii, Serviciului Administrarea Patrimoniului, Unitatea Judeţeană pentru Monitorizarea Serviciilor Comunitare de Utilităţi Publice şi Autoritatea Judeţeană de Transport; Direcţiei Economice, Buget - Finanţe, Serviciului Juridlc-Contendos, Serviciului Achiziţii, Licitaţii, Contractări din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean O, în vederea aducerii la îndeplinire, Preşedintelui Consiliului Judeţean O, precum şi Instituţiei Prefectului-Judeţul O.

Instanţa reţine că potrivit art. 14 alin.1 din Legea nr.554/2004, în cazuri bine justificate şi pentru prevenirea unei pagube iminente, după sesizarea, în condiţiile art. 7, a autorităţii publice care a emis actul sau a autorităţii ierarhic superioare, persoana vătămată poate să ceară instanţei competente să dispună suspendarea executării actului administrativ unilateral până la pronunţarea instanţei de fond.

Din dispoziţia legală menţionată rezultă că pentru suspendarea unui act administrativ în temeiul art.14 din Legea nr.554/2004, pe lângă cerinţa iniţierii procedurii de anulare a actului administrativ, este necesar a fi întrunite cumulativ alte două condiţii: existenţa unui caz bine justificat şi iminenţa producerii unei pagube care astfel poate fi prevenită.

Astfel, în sensul legii, cazurile bine justificate reprezintă acele împrejurări legate de starea de fapt şi de drept, care sunt de natură să creeze o îndoială serioasă în privinţa legalităţii actului administrativ, iar paguba iminentă constă în prejudiciul material viitor şi previzibil sau perturbarea previzibilă gravă a funcţionării unei autorităţi publice sau a unui serviciu public, astfel cum se prevede în art.2 lit. t şi ş.

Cele două condiţii denotă caracterul de excepţie al măsurii suspendării executării actului administrativ ce presupune dovedirea efectivă a unor împrejurări conexe regimului administrativ aplicabil actului contestat, nefiind îndeplinite prin invocarea unor argumente ce tind să demonstreze aparenţa de nelegalitate a actului administrativ.

În cauză, din examinarea actelor dosarului, instanţa constată că cele două condiţii impuse de art. 14 alin.1 din legea nr.554/2004 nu sunt îndeplinite.

Aprecierea existenţei cazului bine justificat care să permită suspendarea executării unui act administrativ se realizează de către instanţa de judecată prin prisma analizei legalităţii sau nelegalităţii aparente a acestuia. 

Din examinarea HCJ X/26.08.2021 instanţa reţine că acesta a fost emisă cu respectarea dispoziţiilor legale, neexistând indicii cu privire la nelegalitatea acesteia.

Prin cazuri bine justificate , conform art. 2 lit. t din legea contenciosului administativ, se înţeleg acele împrejurări legate de starea de fapt şi de drept, care sunt de natură că creeze o îndoială serioasă în privinţa legalităţii actului administrativ.

În speţă, reclamantele invocă împrejurarea că deţin licenţe de traseu transport de persoane prin servicii regulate pentru categoria de traseu judeţean cu valabilitate până la data de 30.06.2023, conform OUG nr. 51/2019.

Conform art. X alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 51/2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane valabilitatea actualelor programe de transport judeţean şi, după caz, a licenţelor de traseu pentru transportul rutier contra cost de persoane prin servicii regulate, la nivel judeţean, se prelungeşte până la data de 30 iunie 2023.

Potrivit prevederilor art. X alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 51/2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane: „La solicitarea operatorilor de transport care deţin licenţe valabile la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, cuprinse în programul de transport de persoane prin servicii regulate, Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. prelungeşte, cu plata tarifului aferent, licenţele de traseu, în condiţiile alin. (1), pentru autobuzele deţinute şi nominalizate pe traseul respectiv, în baza de date a Autorităţii Rutiere Române - A.R.R., la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.,,

Prin Legea nr. 34/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane a fost respinsă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 51/2019 .

Ulterior a fost adoptată Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 70/2020 privind reglementarea unor măsuri, începând cu data de 15 mai 2020, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, pentru prelungirea unor termene, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, a Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, precum şi a altor acte normative, unde la art. 66 alin. (1) se stipulează că transportul rutier judeţean de persoane prin curse regulate se desfăşoară până la data de 31.12.2021 în baza programelor de transport judeţene şi a licenţelor aflate în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României a Legii nr. 34/2020 privind respingerea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 51/2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane.

Totodată dispoziţiile art. 66 alin. 1 din Ordonanţa de urgentă a Guvernului nr. 70/2020 stabilesc că Consiliile judeţene vor încheia contracte de delegare a gestiunii pentru asigurarea în continuare a transportului public judeţean de persoane prin curse regulate, cu valabilitate până la data finalizării procedurilor pentru încheierea contractelor de servicii publice, potrivit Regulamentului (CE) nr. 1.370/2007 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 octombrie 2007 privind serviciile publice de transport feroviar şi rutier de călători şi de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 1.191/69 şi nr. 1.107/70 ale Consiliului, cu modificările şi completările ulterioare, dar nu mai mult de 31.12.2021, cu operatorii de transport care deţin licenţe de traseu valabile pe traseul respectiv la data publicării în Monitorul Oficial al României a Legii nr. 34/2020 privind respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 51/2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane .

Raportat la dispoziţiile legale mai sus evocate, instanţa reţine că nu există nici un dubiu de legalitate cu privire la actul administrativ a cărui suspendare se solicită.

Nici condiţia privind paguba iminentă nu poate fi apreciată ca fiind îndeplinită, având în vedere semnificația sintagmei pagubă iminentă - un prejudiciu material viitor şi previzibil, de natură să producă pagube grave ori dificil de reparat, instanța reţinând că reclamantele având posibilitatea de a participa la noua licitaţie pentru atribuirea traseelor cuprinse în acest program, nefiind astfel îndeplinită nici această cerinţă legală.

Pentru aceste considerente, nefiind îndeplinite în cauză cele două condiţii de admisibilitate impuse de art.14 din legea nr.554/2004 cu modificările şi completările ulterioare, instanţa urmează să respingă cererea ca neîntemeiată.

Data publicarii pe portal: 20.06.2022