Asistenţii medicali, care indeplinesc condiţiile prev. de art. 207 alin.2 şi 3 din Lg nr.95/2006,se încadrează în funcţia corespunzătoare studiilor superioare absolvite, cu menţinerea gradului de principal şi a gradaţiei avute la data promovării

Sentinţă civilă 2420 din 28.10.2020


Asupra cauzei de faţă :

La data de 10 iulie 2020,  reclamanta M.C. a chemat în judecată pârâtul S.C.M. F... şi a solicitat obligarea acestuia să o încadreze în funcţia de asistent medical cu studii superioare în grad principal cu majorarea salariului de bază lunar începând cu luna octombrie 2019 şi să-i plătească diferenţele de drepturi salariale cuvenite potrivit noii încadrări şi cele efectiv încasate, începând cu luna octombrie 2019 şi la plata cheltuielilor de judecată.

 În fapt, reclamanta a arătat că este salariata pârâtului, în funcţia de asistent medical principal în Clinica de Cardiologie, raporturile de muncă desfăşurându-se în baza unui contract individual de muncă.

Învederează că în urmare a absolvirii studiilor superioare de asistent medical generalist în cadrul UNIVERSITATII DE MEDICINĂ ŞI FARMACIE DIN CRAIOVA, astfel cum rezultă din Diploma de licenţă eliberată la data de 20.02.2020 şi adeverintei de absolvire a studiilor superioare de lungă durată, elib. de UMF, a solicitat pârâtului prin cererile formulate încă din octombrie 2019 (înregistrată sub nr 172811/15.10.2019) să fie încadrată pe funcţia de asistent medical principal licenţiat, corespunzătoare studiilor absolvite.

S.C.M. F... C...fie nu a răspuns, fie i-a transmis că nu este de acord cu încadrarea conform studiilor superioare absolvite.

Astfel, singurele condiţii cerute de textul legal se referă la faptul ca persoana respectivă să fie absolventă de studii sanitare postliceale sau superioare de scurtă durata într-o specializare de profil clinic, să fi dobândit gradul de principal şi apoi sa fi absolvit studii superioare de asistent medical generalist. Or, aceste condiţii sunt îndeplinite în cauza de fată, astfel încât cererea de încadrare pe o funcţie corespunzătoare studiilor superioare absolvite este una justă şi legala.

Mai mult, prevederile legale invocate trebuie interpretate în sensul in care ele pot poate produce efecte şi nu în a le lăsa fară niciun efect. Textul legal invocat nu impune unităţii angajatoare doar să facă demersuri, ci chiar o obligă să realizeze încadrarea în funcţia corespunzătoare studiilor superioare absolvite.

Potrivit art. 207 alin. 2 şi 3 din Legea nr. 95/2006 republicată , asistenţii medicali absolvenţi de studii sanitare postliceale sau superioare de scurtă durată într-o specializare de profil clinic, care au dobândit gradul de principal şi, ulterior, au absolvit studii superioare de asistent medical generalist ori de moaşă, se încadrează în funcţia corespunzătoare studiilor superioare absolvite, cu menţinerea gradului de principal şi a gradaţiei avute la data promovării.

Se consideră specializări de profil clinic potrivit prevederilor alin. (1) şi (2) următoarele: asistent medical generalist, asistent medical obstetrică-ginecologie, asistent medical de pediatrie, asistent medical de ocrotire.

Consideră că îi sunt aplicabile prevederile art. 207 alin.2 şi 3 din Legea nr. 95 /2006,  îndeplinind toate aceste criterii, respectiv:

Este  asistent medical absolvent de studii sanitare postliceale sau superioare de scurta durata (in aceasta categorie urmând specialitatea asistent medical generalist, conform art. 207 alin 2 Legea 95/2006) astfel cum rezulta din copia diplomei de absolvire.

A dobândit gradul principal astfel cum rezulta din adeverinţa care atestă gradul şi diploma de licenţă şi a absolvit studiile superioare de asistent medical generalist licenţiat, astfel cum rezulta din adeverinţa anexată.

Fiind absolventă a şcolii postliceale de asistent medical generalist, aşa cum prevede legea, şi absolvind studii superioare în specialitatea asistent medical generalist aşa cum prevede de asemenea textul de lege sunt îndeplinite condiţiile pentru promovarea într-o funcţie corespunzătoare studiilor superioare absolvite , dispoziţiile legii fiind obligatorii şi imperative .

În speţă nu este vorba despre promovarea în grad sau treaptă profesională care potrivit legii, se păstrează gradul şi treapta avută la data promovării, ci este vorba despre trecerea pe o funcţie corespunzătoare studiilor superioare.

Potrivit 40 alin. 2 Codul muncii, angajatorul are, printre alte atribuţii, şi pe aceea de a acorda salariaţilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv sau individual de muncă.

Apreciază că urmare a studiilor absolvite, a dobândit titlul de asistent medical generalist licenţiat, ca atare are dreptul de a fi încadrat ca atare în statul de funcţii şi de a fi salarizată conform noii încadrări.

Dreptul acesteia este reglementat de dispoziţiile art. 196 alin. I din Legea nr. 95/2006, aşa cum a fost modificat prin Legea nr. 358/2013, conform căruia:„ (l) Asistenţii medicali absolvenţi de studii sanitare postliceale sau superioare de scurtă durată într-o specializare de profil clinic care au dobândit gradul de principal şi, ulterior, au absolvit studii superioare de asistent medical generalist ori moaşă se încadrează în funcţia corespunzătoare studiilor superioare absolvite, cu menţinerea gradului de principal şi a gradaţiei avute la data promovării.''

Textul de lege utilizează sintagma ''se încadrează” fără ca aceasta să fie condiţionată de încadrarea în bugetul anual, de modificarea fişei postului sau de îndeplinirea altor condiţii.

În drept, reclamanta şi-a întemeiat acţiunea pe dispoziţiile art. 207 Legea 95/2006, depunând la dosar în copie un set de înscrisuri, respectiv carte de identitate, cererea din data de 15.10.2019, certificate naştere şi căsătorie, diplome de licenţă şi absolvire.

 La data de 29.07.2020, S.C.M. F... a depus la dosar întâmpinare, prin care a solicitat respingerea acţiunii reclamantei.

În motivare, arată că reclamanta este angajata spitalului ca asistent medical principal la Clinica de Cardiologie în baza contractului individual de muncă pe perioadă nedeterminată.

Învederează că,începând cu octombrie 2019, reclamanta a depus la registratura unităţii cereri prin care a solicitat promovarea si încadrarea în functia corespunzătoare studiilor superioare absolvite, cu păstrarea gradului principal si a gradatiei avute la data promovării, Comitetul Director nefiind de acord cu încadrarea conform studiilor superioare absolvite.

Consideră că această trecere presupune , în realitate crearea unui alt post, nou în statul de functii si, implicit, modificarea statului de functii si a organigramei.

Arată că demersurile de modificare a organigramei si a statului de functii cu încadrarea corecta a functiei subordonarii si locului de munca reprezinta o chestiune de o oportunitate ce nu poate fi dispusa sau cenzurata de instanta decat in cazurile prevazute expres de lege. Modalitatea în care îşi organizează activitatea este atributul exclusiv al angajatorului fiind singurul în măsura sa ia măsuri de eficientizare a propriei activitati in scopul unui randament maxim al resurselor umane si financiare asa cum este reglementat si in art. 40, lit. a si b din Legea 53/2003 ( Codul Muncii).

Pârâtul invocă prevederile art. 31 din Legea 153/2017, conform cărora ordonatorii de credite pot aproba demararea procedurilor privind promovarea pe funcţii, grade sau trepte profesionale a personalului numai cu condiţia încadrării în cheltuielile de personal aprobate în buget.", precum şi art. 190 din Legea 95/2006 (1)Spitalele publice sunt instituţii publice finanţate integral din venituri proprii şi funcţionează pe principiul autonomiei financiare. Veniturile proprii ale spitalelor publice provin din sumele încasate pentru serviciile medicale, alte prestaţii efectuate pe bază de contract, precum şi din alte surse, conform legii.

Consideră că dispoziţiile art. 207, alin. 2 şi 3 din Legea 95/2006 nu îi sunt aplicabile reclamantei, şi încalcă dreptul de proprietate intelectuala al angajatorului, fortându-l sa creeze un post, de care nu are nevoie si pentru care nu dispune de resursele financiare necesare.

Menţionează că promovarea în grade sau trepte profesionale imediat superioare a personalului contractual din sectorul bugetar plătit din fonduri publice, la art. 41 prevede „(4) Promovarea într-o funcţie pentru care este prevăzut un nivel de studii superior se face prin transformarea postului din ştatul de funcţii în care aceasta este încadrată într-un post prevăzut cu studii superioare de scurtă sau de lungă durată, al cărui grad profesional este imediat superior celui de debutant, cu menţinerea gradaţiei avute la data promovării, ca urmare a obţinerii unei diplome de nivel superior şi a promovării examenului organizat în acest sens, cu respectarea prevederilor art. 41, 44 şi 45.

Propunerea de promovare într-o funcţie cu un nivel de studii superior, ca urmare a absolvirii de către salariată a unor forme de învăţământ superior în specialitatea în care îşi desfăşoară activitatea sau considerată de autoritatea ori instituţia publică ca fiind utilă pentru desfăşurarea activităţii, justificată de necesitatea modificării fişei de post, se face de către şeful ierarhic superior la cererea salariatului, însoţită de copia legalizată a diplomei de licenţă, respectiv a diplomei de absolvire sau, după caz, de adeverinţa care să ateste absolvirea studiilor, eliberate de o instituţie de învăţământ superior acreditată, şi este aprobată de către conducătorul autorităţii ori instituţiei publice.

Promovarea într-o funcţie pentru care este prevăzut un nivel de studii superior se face numai în măsura în care conducătorul autorităţii sau instituţiei publice decide că atribuţiile din fişa postului să fie modificate în mod corespunzător."

Reclamanta interpretează greşit textul de lege invocat, neluând în calcul celelalte prevederi legislative menţionate, mai sus, care în mod evident trebuie coroborate, neexcluzându-se unul pe celălalt.

De menţionat că, la nivelul unităţii au existat mai multe cereri ale asistenţilor medicali care au solicitat promovarea în studii superioare si cărora nu li s-a făcut promovarea întrucât conducerea unităţii nu a apreciat ca fiind necesar a se crea aceste posturi noi care, în afara faptului că implică costuri suplimentare ce ar dezechilibra financiar unitatea spitalicească finanţată din venituri proprii care provin din sumele încasate pentru serviciile medicale, alte prestaţii efectuate pe bază de contract, precum si din alte surse, conform legii 95/2006, nu ar aduce alte beneficii.

Faţă de cele relatate, consideră că acţiunea reclamantei este nefondată si netemeinică şi pe cale de consecinţă, a solicitat respingerea acesteia, pentru următoarele temeiuri de drept: art. 40 din Legea 53/2003 Codul Muncii, art. 190, 191, 207 din Legea 95/2006, art.  31 din Legea 153/2017, legea nr. 286/2011, art. 41.

La data de 07.08.2020, reclamanta a depus la dosar răspuns la întâmpinare prin care reiterat susţinerile din acţiunea introductivă, precizând faptul că dreptul acesteia este reglementat de dispoziţiile art. 196, alin 1 din Legea 95/2006. 

Analizând totalitatea probelor administrate în cauză, precum şi prevederile legale incidente, instanţa reţine următoarele:

Reclamanta M.C. este salariata pârâtului S.C.M.  F...,  în funcţia de asistent medical principal la Clinica de Cardiologie, raporturile de muncă desfăşurându-se în baza unui contract individual de muncă.

Ca urmare a absolvirii studiilor superioare de asistent medical generalist în cadrul UNIVERSITATII DE MEDICINĂ ŞI FARMACIE DIN CRAIOVA, astfel cum rezultă din Diploma de licenţă nr. 0416643 eliberată la data de 20.02.2020 şi adeverintei de absolvire a studiilor superioare de lungă durată, elib. de UMF, a solicitat pârâtului prin cererea formulată în 15 octombrie 2019 să fie încadrată pe funcţia de asistent medical principal licenţiat, corespunzătoare studiilor absolvite, însă, pârâtul  nu a soluţionat favorabil cererea, motivând lipsa resurselor financiare, aşa cum rezultă din întâmpinare.

Un alt motiv invocat de către angajator este acela că nu este vorba de o promovare în grad sau treaptă profesională, ci de o trecere pe o funcţie corespunzătoare studiilor superioare, deci de o transformare de post/post vacant, ceea ce ar presupune crearea unui nou post în statul de funcţii şi astfel, o modificare a acestuia şi a organigramei.

Instanţa reţine că potrivit art. 207, alin. 2 şi 3 din Legea nr. 95/2006, asistenţii medicali absolvenţi de studii sanitare postliceale sau superioare de scurtă durată într-o specializare de profil clinic, care au dobândit gradul de principal şi, ulterior, au absolvit studii superioare de asistent medical generalist ori de moaşă, se încadrează în funcţia corespunzătoare studiilor superioare absolvite, cu menţinerea gradului de principal şi a gradaţiei avute la data promovării. Se consideră specializări de profil clinic potrivit prevederilor alin. (1) şi (2) următoarele: asistent medical generalist, asistent medical obstetrică-ginecologie, asistent medical de pediatrie, asistent medical de ocrotire.

Prin urmare, pentru a fi reîncadrat pe o funcţie corespunzătoare studiilor superioare este necesar ca persoana respectivă să fie absolventă de studii sanitare postliceale sau superioare de scurtă durată, într-o specializare de profil clinic, şi să fi absolvit studii superioare de asistent medical generalist sau moaşă, textul neprevăzând ca persoana respectivă să fie încadrată pe o anumită funcţie anterior absolvirii studiilor superioare.

Reclamantei îi sunt aplicabile prevederile art. 207, alin.2 şi 3 din Legea nr. 95/2006, dat fiind că, potrivit probatoriului administrat în cauză, este asistent medical generalist, absolvent de studii sanitare postliceale sau superioare de scurtă durată, conform diplomei de absolvire nr. 3 din februarie 2010, a dobândit gradul principal, aşa cum rezultă din probatoriul administrat şi a absolvit în anul 2020 studii superioare de asistent medical generalist licenţiat, aşa cum rezultă din diploma de licenţă nr. 0416643/20.02.2020, fiind îndeplinite condiţiile pentru promovarea acesteia într-o funcţie corespunzătoare studiilor superioare absolvite, dispoziţiile legii fiind obligatorii şi imperative.

Contrar celor susţinute de pârât, nu este vorba despre promovarea în grad sau treaptă profesională a reclamantului, care potrivit legii, îşi păstrează gradul şi treapta avută la data promovării, ci este vorba despre trecerea sa pe o funcţie corespunzătoare studiilor superioare, dispoziţiile legale enunţate fiind clare şi imperative şi nu cuprind alte condiţii, astfel că, refuzul pârâtului de a proceda la încadrarea în funcţia corespunzătoare studiilor superioare absolvite, cu menţinerea gradului principal şi a gradaţiei avute la data promovării este nejustificată.

În consecinţă, în raport de considerentele de fapt şi de drept expuse, instanţa va admite acţiunea, va obliga pârâtul să o încadreze pe reclamantă în funcţia de asistent medical cu studii superioare în grad principal, cu majorarea salariului de bază lunar începând cu luna octombrie 2019, iar în temeiul disp. art. 40 alin. 2 lit. c din codul muncii, va obliga pârâtul să plătească reclamantei diferenţa dintre drepturile salariale cuvenite potrivit noii încadrări şi cele efectiv încasate începând cu luna octombrie 2019.

Conform dispoziţiilor art. 453 alin. 1 Cod procedură civilă, va obliga pârâtul către  reclamantă  la 300  lei cheltuieli de judecată.

Opinia asistenţilor judiciari este conformă cu hotărârea şi considerentele prezente.