În situaţia în care o societate cu răspundere limitată având mai mulţi asociaţi, se află în faliment, nu se poate antrena răspunderea asociaţilor societăţii debitoare pe temeiul prev.de art.3 din legea nr.31/1990, ci doar în condiţiile prev.de art.137 din Legea nr.64/1995.
Prin cererea formulată în cadrul procedurii falimentului, creditoarea a solicitat antrenarea răspunderii asociaţilor debitoarei până la concurenţa sumei de 25.000.000 lei reprezentând capitalul social al debitoarei ce nu s-a mai regăsit faptic în patrimoniul acesteia.
În drept, s-a invocat art.3 alin.3 din Legea nr.31/1990.
Prin sentinţa civilă nr.132/2005 Tribunalul Vrancea, a respins, ca neîntemeiată, cererea creditoarei privind angajarea răspunderii asociaţilor debitoarei.
Pentru a hotărî astfel, judecătorul-sindic a reţinut că răspunderea asociaţilor în procedura specială prevăzută de Legea nr.64/1995 cu modificările şi completările ulterioare nu poate opera decât în sfera art.137 din Legea nr.64/1995, dispoziţii care au caracter special faţă de dispoziţiile Legii nr.31/1990.
Creditoarea a declarat recurs motivând că acţiunea reglementată de dispoziţiile art.137 din Legea nr.64/1995 cu modificările şi completările ulterioare este o acţiune în răspundere civilă delictuală, pe când acţiunea formulată în temeiul art.3 din Legea nr.31/1990 reprezintă o extindere a executării silite împotriva asociaţilor, în limita răspunderii pe care şi-a asumat-o fiecare la constituirea persoanei juridice, iar această răspundere izvorăşte direct din calitatea de asociat.
Curtea de Apel a respins ca nefondat recursul declarat de creditoare, cu motivarea că în cauză nu operează o extindere automată a executării silite asupra asociaţilor societăţii cu răspundere limitată, întrucât, nu se poate discuta de o răspundere unipersonală a asociatului unic conform art.236 din Legea nr.31/1990 republicată, ci de o răspundere a conducătorilor societăţii cu răspundere limitată, pluripersonală care nu poate fi angajată decât în condiţiile prevăzute de art.137 din Legea nr.64/1995, aşa cum corect a reţinut şi judecătorul sindic.
Curtea de Apel Suceava
Insolvență. Contestație raport și plan de distribuire. Distribuire fonduri obținute între creditori garantați având ranguri de prioritate diferite.
Tribunalul București
Sentinţă comercială nr. 2606/2008
Tribunalul Iași
Obiecţiuni la cererea administratorului judiciar de închidere a procedurii. Respingere
Curtea de Apel București
Încheiere radiere societate comercială pronunţată ulterior deschiderii procedurii insolvenţei reglementată prin Legea nr. 85/2006. Admite recurs, modificare încheiere în sensul respingerii cererii de radiere.
Tribunalul Arad
Procedura insolvenţei