Dizolvarea societăţii pe cale judecătorească

Decizie 1832 din 26.06.2006


Dizolvarea societăţii în baza dispoziţiilor art. 237 din Legea nr. 31/1990, republicată, poate fi dispusă de tribunal la cererea oricărei persoane interesate precum şi a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului în cazurile în care  sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la literele a – d.

Justificarea interesului în promovarea recursului nu poate conduce la admiterea acestuia fără ca  în cauză să fie incident vreunul din motivele  prevăzute la art. 304 C.pr.civilă.

La data  rămânerii irevocabile a hotărârii de dizolvare persoana juridică intră  în lichidare  fază în care recurenta îşi poate valorifica creanţa invocată  în motivele de  recurs.

Art. 237 alin. (1) lit. b din Legea 31/1990, republicată.

.

Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Prahova  Oficiul Naţional al Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Prahova a chemat în judecată pe pârâta  S.C. „I.B.C.”S.R.L., solicitând instanţei ca prin hotărârea ce o va pronunţa să dispună dizolvarea acesteia în temeiul art. 237 al. 1 lit. b din Legea 31/1990, republicată.

Tribunalul Prahova prin sentinţa nr. 165 din 20 martie 2006 a admis cererea şi a dispus dizolvarea S.C. „I.B.C.”S.R.L., urmând ca hotărârea să fie comunicată D.G.F.P. Prahova şi să fie publicată în Monitorul Oficial.

Pentru a pronunţa această sentinţă instanţa de fond a reţinut că potrivit art. 237 al. 1 lit. b din Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată cu modificările ulterioare la cererea  oricărei persoane interesate, precum şi a Oficiului Naţional  al Registrului Comerţului, tribunalul va putea pronunţa dizolvarea societăţii, în cazul în care aceasta nu a depus în cel mult 6 luni de la expirarea termenelor legale  situaţiile financiare anulate sau alte acte care potrivit legii se depun la Oficiul Registrului Comerţului.

Din extrasul din registru în ceea ce o priveşte pe societatea pârâtă rezultă că aceasta nu şi-a îndeplinit obligaţia de a depune la Oficiul Registrului Comerţului bilanţul contabil aferent anilor 2003 şi 2004.

Impotriva sentinţei a declarat recurs A.F.P. Ploieşti, arătând că societatea figurează cu datoriila bugetul general consolidat, născându-se astfel un raport de drept material fiscal  între acesta şi statul român, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice prin A.N.A.F.

S-a  mai  arătat că hotărârea prin care s-a constatat dizolvarea de drept prejudiciază creditorii bugetari motiv pentru care solicită admiterea recursului, modificarea sentinţei recurate în sensul anulării dizolvării.

Recursul a fost respins, reţinându-se următoarele:

Potrivit art. 185 al. 1 din Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale,  republicată, administratorii societăţilor comerciale au obligaţia de a depune  şi la  Oficiul Registrului Comerţului, în termen de 15 zile de la data adunării generale a acţionarilor asociaţilor, o copie de pe situaţiile financiare anuale împreună cu raportul

lor, raportul cenzorilor sau după caz, al auditorilor financiari, precum şi de pe procesul-verbal al adunării.

Nedepunerea acestor situaţii se sancţionează cu dizolvarea  societăţii,  în conformitate  cu prevederile art. 237 al. 1 lit. b din Legea 31/1990.

Cum societatea  în cauză nu şi-a îndeplinit obligaţia legală privind depunerea  situaţiilor financiare  anuale şi a documentelor aferente în termenul legal O.N.R.C. a solicitat dizolvarea societăţii.

Susţinerea recurentei că intimata societate are obligaţii bugetare neachitate nu este un motiv de nelegalitate a hotărârii pronunţate, neîncadrându-se în dispoziţiile art. 304 C.pr.civilă.

In consecinţă, în temeiul art. 312 C.pr.civ., recursul se va respinge ca nefondat.