Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană având în sânge o îmbibaţie alcoolică ce depăşeşte limita legală prevăzută de art. 79 din oug 195/2000 . Elemente constitutive ale infracţiunii

Decizie 812/R din 15.12.2004


Prin decizia nr. 812/R/15.12.2004 a Curtii de Apel Tg. Mures s-a admis recursul declarat de Parchetul de pe lânga Tribunalul Mures împotriva deciziei penale nr. 324 din 14 septembrie 2004 pronuntata de Tribunalul Mures si s-a casat integral decizia atacata, desfiintându-se  în parte sentinta penala nr. 509 din 22 martie 2004 pronuntata de Judecatoria Tg.-Mures.

Dupa rejudecare, s-a dispus: În baza art. 79 din O.U.G. nr. 195/2002 condamna pe inculpatul B. M., la pedeapsa de 1 (un) an închisoare cu aplicarea art. 81 - 82 Cod penal.

S-a atras atentia inculpatului referitor la aplicarea prevederilor art. 83 Cod penal, si s-a eliminat din dispozitivul sentintei mentionate aplicarea prevederilor art. 11 pct. 2 lit. a Cod procedura penala rap. la art. 10 lit. b/1 Cod procedura penala si art. 18/1 alin. 3 Cod penal cu art. 91 lit. c Cod penal.

Mentine restul dispozitiilor sentintei atacate.

Cheltuielile judiciare avansate în recurs ramân în sarcina statului.

Curtea de apel legal sesizata, a retinut  urmatoarele :

La data de 31 ianuarie 2003, inculpatul a participat la un chef împreuna cu prietena sa  C. A. si H. G. A. în complexul week-end din Tg.-Mures. Pâna la orele diminetii, inculpatul a consumat alcool, dupa care cei trei s-au deplasat cu autoturismul Audi 80 cu numar de inmatriculare MS-05-HDX condus de C. A. la barul "Select". Aici inculpatul a mai baut un pahar cu vin. La un moment dat în bar au intrat niste persoane cu care inculpatul era în stare de conflict, aflati afirmativ în stare de ebrietate.

Conform declaratiilor de martor, inculpatul s-a simtit vizat de atitudinea acestor persoane pornite pe scandal, drept pentru care s-a hotarât sa paraseasca localul pentru a se salva. A condus autoturismul pe str. M. Kogalniceanu, unde un echipaj de politie rutiera i-a facut semn sa opreasca.

Fara motiv, a apasat pe acceleratie, ceea ce a determinat pe politisti sa-l urmareasca si în sfârsit, dupa ce a oprit sa-l conduca la spital pentru recoltarea probelor biologice.

Din analiza de laborator s-a stabilit ca inculpatul avea în sânge 1,40 %o alcool, iar la cea de a doua recoltare dupa o ora, 1,30 %o alcool.

Motivele care l-au determinat sa conduca sub influenta alcoolului nu pot conduce la retinerea lipsei de pericol social, drept pentru care, Curtea constata ca prevederile art. 10 lit. b ind. 1 Cod procedura penala au fost interpretate gresit.

Cum în esenta elementele constitutive ale infractiunii speciale de conducere pe drumurile publice a unui vehicul de catre o persoana având în sânge  o îmbibatie alcoolica ce depaseste limita legala, prev. de art. 79 din OUG 195/2002 sunt întrunite , Curtea va admite recursul declarat de Parchet si va casa, respectiv desfiinta hotarârile pronuntate. Odata cu rejudecarea cauzei Curtea va avea în vedere la individualizarea pedepsei ce se va aplica, lipsa de antecedente penale a inculpatului si elementele  conjuncturale care l-au condus la savârsirea infractiunii, drept pentru care potrivit art. 72 Cod penal si art. 52 Cod penal, va dispune ca pedeapsa ce se va aplica sa fie executata în modalitatea prevazuta de art. 81 Cod penal.