STABILIREA VALORII UNUI IMOBIL SOLICITAT ÎN BAZA
LEGII NR.10/2001. LEGE APLICABILĂ ŞI INSTANŢA COMPETENTĂ.
Prin încheierea pronunţată la data de 22.03.2003, în dosarul nr.555/CA/2004, Tribunalul Neamţ a suspendat, în temeiul art.244 pct.1. Cod procedură civilă, judecarea acţiunii prin care reclamantul C.C. a solicitat în contradictoriu cu fostul şi actualul primar al Municipiului Piatra Neamţ, precum şi cu Primăria Municipiului Piatra Neamţ, stabilirea valorii imobilului bunicii sale P.E., obligarea primăriei să-i elibereze actul de proprietate pentru teren, împroprietărirea sa cu apartamente a căror valoare să echivaleze cu cea estimată pentru imobil şi obligarea pârâţilor I.R şi G.S. la plata de daune.
Tribunalul a reţinut că soluţionarea cauzei atârnă de existenţa unui drept a face obiectul dosarului nr.440/C/2005, ce priveşte contestaţia formulată de reclamant în baza Legii nr.10/2001 şi înregistrată pe rolul secţiei civile.
Curtea de Apel Bacău, prin decizia civilă nr.888 din 2.08.2005, a casat încheierea şi a trimis cauza pentru continuarea judecăţii Tribunalului Neamţ – secţia civilă, pentru următoarele considerente:
Autoarea reclamantului, C.G, s-a adresat Primăriei Municipiului Piatra Neamţ cu notificare în baza art.21 din Legea nr.10/2001, solicitând măsuri reparatorii prin echivalent pentru casa din str. Dărmăneşti nr.27 şi restituirea în natură a terenului de 1500 mp. Ulterior, reclamantul a notificat primăria pentru restituirea valorii imobilului.
Stabilirea valorii imobilului se face în cadrul fazei administrative a procedurii reglementate de Legea nr.10/2001, potrivit dispoziţiilor capitolului V din lege şi a pct.36.1- 36.4 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr.10/2001 aprobate prin H.G.nr.498/2003. Prin urmare, soluţionarea acţiunii cu care a fost investită instanţa de contencios administrativ nu este de competenţa acesteia şi nici nu depinde de soluţionarea contestaţiei formulate în baza Legii nr.10/2001, ci este indisolubil legată de contestaţie, astfel încât se impune ca soluţionarea ambelor acţiuni să se facă de secţia civilă a tribunalului.
Tribunalul Tulcea
Litigii contractuale dintre operator şi utilizator - Competenţă materială
Judecătoria Babadag
Competenta materiala
Judecătoria Roșiori de Vede
CONSTATARE NULITATE ACT
Curtea de Apel Craiova
Cale de atac. Competenţă materială după valoare. Investirea instanţei. Valoare rezultată din expertiză.
Tribunalul Prahova
În cazul infracţiunii de falsificare de monede prev. şi ped. de art.282 C.p., dacă nu s-a dispus trimiterea în judecată şi pentru o altă infracţiune dată, potrivit Legii nr. 508/2004, în competenţa DIICOT, se soluţionează în primă instanţă de judec...