Viol. Decesul victimei. Lipsa plângerii prealabile a părţii vătămate. Consecinţe.

Decizie 342 din 09.12.2004


VIOL. DECESUL VICTIMEI. LIPSA PLÂNGERII PREALABILE A PĂRŢII VĂTĂMATE. CONSECINŢE.

Deşi potrivit art. 197 alin. (4) C.pen. acţiunea penală pentru fapta prevăzută în alineatul (1) se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, este evident că în cazul în care autorul violului ucide victima, infracţiunea se urmăreşte din oficiu (art. 197 Cod penal).

Secţia penală, decizia penală nr.342 din 9 decembrie 2004

 Prin sentinţa penală nr.797 din 12 octombrie 2004 a Tribunalului Cluj a fost condamnat inculpatul L.D. pentru comiterea infracţiunii de omor deosebit de grav prevăzută de art. 174, 176 lit. d) C.pen. la o pedeapsă de 20 ani închisoare şi 5 ani interzicerea drepturilor prevăzută de art. 64 lit. a) şi b) C.pen.; pentru comiterea infracţiunii de tâlhărie prevăzută de art. 211 alin. (21) lit. c) C.pen. la o pedeapsă de 9 ani închisoare.

Potrivit art. 33 lit. a) şi 34 lit. b) C.pen. s-a dispus ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea de 20 ani închisoare şi 5 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a) şi b) C pen.

În baza art. 10 lit. f) raportat la art. 11 pct.2 lit. b) C.pr.pen.s-a încetat procesul penal pornit din oficiu împotriva inculpatului L.D. pentru comiterea infracţiunii de viol prevăzută de art. 197 alin. (1) C.pen.

 Pentru a pronunţa această sentinţă, Tribunalul a reţinut în esenţă că prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj a fost trimis în judecată inculpatul L.D. pentru comiterea infracţiunilor de omor deosebit de grav, prevăzută de art. 174, 176 lit. d) C.pen., de tâlhărie prevăzută de art. 211 alin. (21) lit. c) C.pen. şi viol prevăzută de art. 197 alin. (1) C.pen., cu aplicarea art. 33 lit. a) C.pen. stabilindu-se că la data de 13 martie 2004, în jurul orelor 13, în timp ce se afla în locuinţa victimei G.M., în vârstă de 80 ani din localitatea Mihăieşti nr.26, jud.Cluj, inculpatul a aplicat acesteia multiple lovituri cu pumnii şi picioarele vizând în special capul, a strangulat victima cu mâinile, acţiuni care au condus la decesul acesteia, cu scopul de a-şi însuşi bani sau alte valori din locuinţă. După ce a agresat victima, inculpatul a întreţinut un act sexual cu aceasta, iar apoi şi-a însuşit din locuinţă suma de 4.500.000 lei, precum şi un cercel din aur. Din raportul de constatare medico-legală rezultă că moartea victimei a fost violentă, aceasta datorându-se asfixiei mecanice prin strangulare, leziunile descoperite pe corpul ei putând fi cauzate prin lovire cu corpuri dure având muchii sau margini ascuţite, iar leziunile din zona vaginală au pus în evidenţă posibilitatea întreţinerii unui act sexual. Cu privire la infracţiunea de viol imputată inculpatului prin rechizitoriu, Tribunalul a constatat că în speţă, există o cauză care împiedică punerea în mişcare a acţiunii penale şi anume lipseşte plângerea prealabilă a persoanei vătămate, condiţie prevăzută prin dispoziţiile art. 197 alin. (4) C.pen.

Chiar dacă în cauză a intervenit decesul victimei (din motive imputabile inculpatului), înainte de a avea posibilitatea să formuleze plângerea prealabilă, instanţa a apreciat că ocrotirea victimelor unor astfel de infracţiuni (care se urmăresc la plângerea prealabilă) se face doar cât timp sunt în viaţă şi îşi manifestă voinţa de a fi tras la răspundere penală autorul infracţiunii, - decesul - indiferent de motive, neputând atrage introducerea plângerii de către alte persoane sau începerea urmăririi penale din oficiu. Împotriva hotărârii Tribunalului a declarat apel Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj, solicitând admiterea acestuia şi condamnarea inculpatului L.D. şi pentru comiterea infracţiunii de viol, prevederile art. 197 alin. (4) C.pen. fiind interpretate eronat de către magistraţi.

Apelul Parchetului este fondat.

Deşi potrivit art. 197 alin. (4) C.pen. acţiunea penală pentru fapta prevăzută în alineatul (1) se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, este evident că în cazul în care autorul violului ucide victima, infracţiunea se urmăreşte din oficiu.

Textul de mai sus este aplicabil numai în situaţia în care victima, fiind în viaţă, este în măsură să-şi manifeste voinţa.

 Legea penală se referă la condiţiile de exercitare normală a acţiunii penale, în cauzele condiţionate de preexistenţa plângerii prealabile a victimei, ea neavând în vedere ipoteza în care persoana vătămată a decedat atât de repede, întrucât nu a mai avut posibilitatea de a-şi manifesta, în termenul legal, voinţa.

Interpretarea dispoziţiilor art. 197 alin. (4) şi implicit ale art. 131 C.pen, excesiv de largă, cum a procedat Tribunalul, nu este judicioasă şi nu poate opera în favoarea inculpatului, cel puţin şi pentru argumentul că ordinea publică este şi ea afectată. Conform art. 51 C.pr.pen., orice persoană care se află în curs de urmărire penală sau judecată trebuie tratată cu respectarea demnităţii umane.

 Prin similitudine şi memoria victimei trebuie respectată la fel.

În speţa de faţă, dreptul incontestabil al părţii vătămate de a introduce plângere prealabilă împotriva celui care a săvârşit infracţiunea de viol, a fost împiedicat de intervenţia unui eveniment de neînlăturat – suprimarea imediată a vieţii victimei.

Domenii speta