Plangere pv

Sentinţă civilă 1462 din 04.03.2009


Dosar nr. ……………….

ROMÂNIA

JUDECĂTORIA SECTORULUI 4 BUCUREŞTI

SECŢIA CIVILĂ

SENTINŢA CIVILĂ NR. ……………

Şedinţa publică din 04.03.2009

Instanţa compusă din:

PREŞEDINTE:  …………………….

GREFIER: ……………………………….

Pe rol soluţionarea cauzei civile privind pe contestatorul …………… şi pe intimata D.G.P.M.B. – BRIGADA DE POLIŢIE RUTIERĂ, având ca obiect plângere contravenţională.

La apelul nominal făcut în şedinţă publică, nu au raspuns partile.

Procedura de citare este legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă, care invedereaza instantei faptul ca la data de 03.03.2009, s-au depus prin serviciul Registratura, relatiile solicitate de la intimata.

Instanta declara inchise dezbaterile pe fondul cauzei in temeiul art.150 Cpc si retine cauza spre solutionare pe baza probelor aflate in dosar.

INSTANŢA

Deliberând asupra cauzei civile de faţă, constată următoarele:

Prin plangere contraventionala inregistrata pe rolul acestei instante la data …………….. cu nr. ………/./……., contestatorul ……….. a solicitat instantei, in contradictoriu cu intimata D.G.P.M.B. – Brigada de Politie Rutiera, anularea procesului-verbal seria .. nr. ………. din data de ……….. si exonerarea de plata amenzii contraventionale.

În motivare, contestatorul a arătat, în esenţă, că atât data comiterii faptei cât şi aceea a întocmirii procesului-verbal de contravenţie este greşit consemnată, având în vedere că presupusa faptă a fost săvârşită în data de …………., iar nu în data de ………… cum greşit s-a menţionat.

Un alt motiv de nulitate invocat a fost acela că textul de lege care a fost indicat de agentul constatator nu este aplicabil în speţă.

În drept, au fost invocate dispoziţiile art. 31 şi 34 din OG nr. 2/2001.

În conformitate cu prevederile art. 15 lit. i din Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru şi art. 36 din OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, plângerea împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei este scutită de taxa judiciară de timbru, iar conform art. 1 alin. 2 din OG nr. 32/1995, este scutită şi de plata timbrului judiciar.

Intimata, legal citată în faţa instanţei, a depus în termenul legal întâmpinare, prin care a solicitat admiterea plângerii şi anularea procesului-verbal de contravenţie, având în vedere că fapta a fost săvârşită în data de …………, iar în procesul-verbal s-a consemnat …………...

In drept, intimata a invocat preveredile art. 1169, art. 1171 din C.civ., art. 15 din OG nr. 2/2001.

În baza art. 167 din C.proc.civ., instanta a incuviintat, pentru contestator, proba cu inscrisurile aflate la dosar, apreciind ca sunt pertinente, concludente si utile solutionarii cauzei.

La dosar au fost depuse următoarele înscrisuri: procesul-verbal de contravenţie seria .nr. ……….., procesul-verbal de contravenţie seria ………. nr. ………. şi procesul-verbal de contravenţie seria …. nr. …...

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa constată următoarele:

Prin procesul-verbal de contravenţie seria . nr. ……… întocmit la data de ………, contestatorul ……….. a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de … lei şi … puncte penalizare, pentru că, în data de ……….., a condus autoturismul cu numărul de înmatriculare …………….. şi semiremorca cu nr. de înnmatriculare ……………, fără a respecta semnificaţia indicatorului Accesul interzis, referitor la tonaj, contravenţie prevăzută de art. 147 alin 2 din Regulamentul de aplicare a OUG nr. 195/2002.

Verificând, potrivit art. 34 al. 1 din O.G. nr. 2/2001, legalitatea procesului verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei, instanţa constată că, deşi O.G. nr. 2/2001 nu cuprinde dispoziţii exprese cu privire la forţa probanta a actului constatator al contravenţiei, din economia textului art. 34 rezultă că acesta face dovada deplină a situaţiei de fapt şi a încadrării în drept până la proba contrară, însă pentru a se bucura de această forţă probantă trebuie să fie încheiat cu respectarea dispoziţiilor legale în lipsa cărora este nul sau poate fi anulat.

Potrivit art. 17 din OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, lipsa mentiunilor privind numele, prenumele si calitatea agentului constatator, numele si prenumele contravenientului, iar in cazul persoanei juridica, lipsa denumirii si a sediului acesteia, a faptei savarsite si a datei comiterii acesteia sau a semnaturii agentului constatator, atrage nulitatea procesului-verbal de contraventie, nulitatea putand fi invocata si din oficiu. Fiind vorba despre a nulitate absoluta expresa, vatamarea se prezuma, nefiind admisibila proba contrara.

Asa cum rezulta din textul de lege mai sus mentionat, lipsa datei comiterii contraventiei se sanctioneaza cu nulitatea absoluta a procesului-verbal de contraventie. Instanta apreciaza ca mentionarea unei date gresite echivaleaza cu lipsa datei comiterii contraventiei, deoarece aceasta mentiune  atrage o serie de consecinte extrem de importante cum ar fi termenul de 48 de ore prevazut pentru achitarea a jumatate din minimul amenzii prevazut de lege, termenul de 15 zile pentru introducerea plangerii, aplicarea in timp a legilor.

Din analiza actelor dosarului, instanţa reţine că, deşi fapta a fost comisă la data de …………, agentul constatator a menţionat data de ………...

In raport de acest motiv de nelegalitate constatat, instanţa reţinând nulitatea procesului verbal de contravenţie contestat, va admite plângerea, va anula actul constatator al contravenţiei şi va exonera petentul de plata amenzii contravenţionale aplicate, nemaifiind necesara si analiza celuilalt motiv de nelegalitate invocat de contestator.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII,

HOTĂRĂŞTE:

Admite plângerea contravenţională formulată de contestatorul ……………. cu domiciliul in comuna …………., Judetul ………. în contradictoriu cu intimata D.G.P.M.B. – BRIGADA DE POLIŢIE RUTIERĂ cu sediul in Str.Candiano Popescu, Nr.57, Sector 4, Bucuresti.

Anulează procesul-verbal de contravenţie seria … nr. ………… încheiat de intimată la data de ……….. şi exonerează contestatorul de măsurile dispuse.

Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 04.03.2009.

PREŞEDINTE,  GREFIER,

………………………..…………………….

Red. jud. M.L./dact. jud. M.L., gr. AGB./4 ex.

1