Potrivit disp.art. 34 lit.b C.p. în caz de concurs de infracţiuni, dacă instanţa a stabilit în sarcina unei persoane numai pedeapsa cu închisoarea, “ se aplică pedeapsa cea mai grea, care poate fi sporită până la maximul ei special, iar când acest maxim nu este îndestulător se poate adăuga un spor de până la 5 ani”.
Acest text de lege consacră ordinea operaţiunilor de individualizare judiciară a pedepsei în cazul concursului de infracţiuni şi implicit caracterul subsidiar al sporului de pedeapsă.
Prin sentinţa penală nr. 286/27 iunie 2005, Judecătoria Mizil a condamnat pe inculpatul S.I. la pedepsele de 3,6 ani închisoare pentru infracţiunea de violare de domiciliu, prev.de art. 192 alin.2 C.p., cu aplic.art art. 37 alin.1 lit.a C.p. şi respectiv 6 luni închisoare pentru infracţiunea de ameninţare prev.de art.193 C.p. cu aplic.art.37 lit.a C.p.
Conform art.33 lit.a C.p. combinat cu art.34 lit.b C.p., s-a aplicat inculpatului pedeapsa cea mai grea, aceea de 3,6 ani închisoare.
Hotărârea a fost apelată de Parchet, care a susţinut că instanţa a omis să aplice disp.art. 39 alin.1 C.p., pentru o pedeapsă anterioară, lăsând astfel fără conţinut disp.art. 37 lit.a C.p.
Tribunalul Prahova a admis prin decizia penală nr.820/2005, apelul declarat a desfiinţat în parte sentinţa, a descontopit pedeapsa aplicată în cauză în cele două pedepse componente şi la fel a procedat şi cu pedeapsa de 3,6 ani închisoare, aplicată aceluiaşi inculpat prin sentinţa penală nr.486/2004 a Judecătoriei Mizil.
În continuare, în temeiul art.39 alin.1 C.p. a recontopit toate pedepsele din cele 2 sentinţe, stabilind ca în conformitate cu art. 34 lit.b C.p. să se aplice pedeapsa cea mai grea, aceea de 3,6 ani închisoare, la care s-a adăugat un spor de 6 luni închisoare , rezultând pedeapsa finală de 4 ani închisoare.
Curtea, a considerat întemeiat recursul inculpatului şi a dispus înlăturarea sporului de 6 luni închisoare, cu motivarea că, acesta este nejustificat atâta timp cât s-a apreciat că pentru nici una din faptele deduse judecăţii nu s-a impus majorarea pedepsei până la limita maximă, concluzionând că art.34 lit.b C.p. prevede o anumită ordine a operaţiunilor de individualizare judiciară a pedepsei în cazurile la care se referă, aplicarea sporului de pedeapsă având un rol subsidiar.
Judecătoria Drăgășani
art.87 alin.1 OUG nr.195/2002 rep.
Tribunalul Brașov
EVAZIUNE FISCALĂ - art. 9 alin. 1 lit. c din Legea 241/2005. CONDAMNARE
Judecătoria Sectorul 1 București
Infracţiuni prevăzute de OUG nr.195/2002 Rep. aflate în concurs real. Schimbare de încadrare juridică cu reţinerea pluralităţii intermediare de infracţiuni prev. de art.40 al.1 C.p.
Curtea de Apel Alba Iulia
Tăiere ilegală şi furt de arbori. Grad de pericol social. Criterii de apreciere
Curtea de Apel Târgu Mureș
Infracţiuni de violenţă în familie şi omor. Încadrare juridică. Circumstanţe agravante.