Licitaţie. Neachitarea preţului de către adjudecatar. Consecinţe.

Decizie 1192 din 03.12.2004


Dacă adjudecatarul nu depune preţul în termenul prevăzut de art. 512 alin. 1 Cod pr. civilă imobilul se va scoate din nou la vânzare iar cheltuielile şi eventuala diferenţă de preţ vor fi suportate de acesta.

Prin cererea introdusă, SC A. W. Ţuglui  a solicitat  anularea licitaţiilor organizate de lichidatorul judiciar C. F. la data de 7 aprilie 2003 şi 22 mai 2003 care au avut ca obiect Fermele 1-9 aparţinând SC A. Dunăreni-societate aflată în lichidare judiciară.

Prin sentinţa nr. 66/2 martie 2004 a Tribunalului Dolj pronunţată în dosarul 9/F/1999 s-a respins contestaţia ca nefondată.

Împotriva acestei sentinţei în termen legal a declarat recurs contestatoarea şi a criticat-o ca netemeinică şi nelegală , contestaţia fiind greşit soluţionată.

Examinând sentinţa recurată,  Curtea a constatat că recursul este fondat pentru următoarele considerente:

În legătură cu prima licitaţie organizată la data de 7 aprilie 2003, contestaţia recurentei este nefondată şi în mod corect a fost respinsă de către judecătorul-sindic. Astfel susţinerea că  la această licitaţie nu a participat reprezentantul legal al societăţii care să fie desemnat de către Consiliul de Administraţie este nefondată. Din actul constitutiv al societăţii rezultă că, consiliul de administraţie este alcătuit din S. M. - preşedinte , D. I.- vicepreşedinte şi G.G., primii doi având şi semnătura legală.

În legătura cu cea de-a doua licitaţie, se reţine că aceasta a fost organizată cu încălcarea dispoziţiilor art. 513 C.pr.civ  iar judecătorul-sindic a interpretat în mod greşit dispoziţiile acestui articol .

Astfel potrivit textului mai sus citat dacă adjudecatarul nu depune preţul în termenul  prevăzut de art. 512 alin. 1 , imobilul se va scoate din nou în vânzare în contul acestuia, el fiind obligat să plătească cheltuielile  prilejuite de noua licitaţie şi eventuala diferenţă de preţ. Adjudecatarul va putea să achite la noua licitaţie, preţul oferit iniţial, caz în care va fi obligat numai la plata cheltuielilor cauzate de noua licitaţie.

Deci, faţă de dispoziţiile art. 513 C.pr.civ., fostul adjudecatar în cazul în speţă recurenta, are condiţia unui debitor aşa încât el beneficiază de prevederile legale în materie de licitaţie, constituite în favoarea fostului debitor.

Ca urmare a acestui fapt licitaţia trebuia să fie organizată în termenele stipulate de art. 504 C.pr.civ şi cu înştiinţarea  recurentei despre data, ora şi locul vânzării ca şi a celorlalte părţi interesate, ori, dispoziţiile acestui articol nu au fost respectate, căci lichidatorul a stabilit termene mai scurte decât cele legale şi nu a citat recurenta şi părţile interesate.

Deci, în baza dispoziţiilor art. 304 pct. 9 C.pr.civ recursul a fost admis, s-a  modificat sentinţa şi anulat licitaţia din data de 22.05.2003 fiind menţinute celelalte dispoziţii.