Bunul deţinut în baza unui contract de leasing nu poate fi închiriat fără acordul finanţatorului, câtă vreme părţile au stipulat o astfel de clauză. Finanţatorul poate solicita evacuarea spaţiului deţinut de terţ cu încălcarea contractului.
Reclamanta CNI C. SA a chemat în judecată pe pârâta D.M., subdobânditor al spaţiului, pentru a fi evacuată din standul de 18 mp din târgul comercial, pe motiv că printr-o hotărâre anterioară s-a constatat nulitatea absolută a licitaţiei şi contractului de leasing , aşa încât pârâta foloseşte spaţiul fără temei legal.
Prin sentinţa 3922 din 6 iunie 2003 a Tribunalului Dolj, s-a respins acţiunea, motivându-se că utilizatorului nu-i era interzisă sublocaţiunea, că societatea utilizatoare a subînchiriat unei alte societăţi, care la rândul ei a încheiat contract de închiriere cu pârâta, şi că acest contract nu produce efecte faţă de reclamantă.
Împotriva sentinţei s-a declarat recurs, invocându-se că tribunalul a stabilit greşit că utilizatorului nu i-a fost interzisă sublocaţiunea, deoarece în art.2.4 din contract s-a stipulat expres că nu se va încheia contract de sublocaţiune decât cu acordul locatorului, care nu a fost dat.
S-a mai invocat că, încheierea unui contract de închiriere între terţi nu împiedică pe proprietar să solicite evacuarea , mai ales că s-a constatat nulitatea contractului de leasing .
Prin decizia nr.67/26 ianuarie 2004 a Curţii de Apel Craiova , s-a admis recursul, s-a modificat sentinţa în sensul admiterii acţiunii şi evacuării pârâtei.
Pentru a se pronunţa astfel , Curtea a reţinut că la art.2.4 din contractul de leasing, s-a stipulat expres că utilizatorul nu poate încheia contract de sublocaţiune, fără acordul finanţatorului, aşa încât, greşit tribunalul a reţinut că nu s-a interzis transmiterea folosinţei.
În speţă, locatorul nu şi-a dat acordul , aşa încât utilizatorul nu avea dreptul de a încheia contract de închiriere cu SC R SRL , potrivit art. 1418 Cod civil şi art.10 lit.d din Legea 51/1997 R , după cum nici aceasta din urmă nu putea subînchiria spaţiul intimatei.
Cum nu s-a constatat nulitatea contractului de leasing, actele subsecvente având aceeaşi soartă, finanţatorul este în drept să-şi exercite toate atributele dreptului de proprietate, inclusiv folosinţa spaţiului.
Curtea de Apel Târgu Mureș
1.Contencios administrativ. Anulare hotărâre consiliu local vizând încheierea unui contract de asistență juridică.
Curtea de Apel Târgu Mureș
Procedură de atribuire contract de achiziţie sectorială. Declararea de informaţii false de către ofertant la momentul completării DUAE. Relevanţă juridică. Sancţiunea excluderii din procedură.
Tribunalul Buzău
COMERCIAL. Ordonanţă de plată emisă sub incidenţa OUG nr. 119/2007. Contract comercial neîncheiat în formă scrisă. Comandă urmată de executare. Înscrierea menţiunii în cuprinsul facturilor în sensul că acestea ţin loc de contract de vânzare-cumpărare
Curtea de Apel Bacău
Act administrativ asimilat. Drept vătămat. Acţiune în instanţă. Motive de recurs.
Tribunalul Botoșani
Anulare contract vanzare cumparare lipsa discernamant