Desemnarea administratorului prin hotărârea de deschidere a procedurii este atributul exclusiv al judecătorului-sindic.
Debitorul SC C IG SA a solicitat deschiderea procedurii, cerere admisă prin sentinţa nr.11 din 15.01.2004 a Tribunalului Dolj, prin aceeaşi hotărâre desemnându-se administrator SC R SRL , cu atribuţiile prevăzute de lege.
Debitorul a declarat recurs împotriva sentinţei pe motiv că judecătorul-sindic a numit un alt administrator, decât cel indicat prin cererea introductivă, cu care au fost de acord şi creditorii cu creanţe deţinând cel puţin 50% din valoarea totală.
Prin decizia nr.228 din 2.04.2004 s-a respins recursul ca nefondat, reţinându-se că în îndeplinirea atribuţiilor prevăzute de art.10 din Legea 64/1995, judecătorul-sindic are competenţa exclusivă de desemnare a administratorului, prin hotărârea de deschidere a procedurii, desemnarea realizându-se în funcţie de forma de organizare a societăţii debitoare, complexitatea operaţiunilor, de capacitatea administratorului.
În conformitate cu art.17 alin.1 din Legea 64/1995 în cadrul primei şedinţe a adunării creditorilor sau ulterior, creditorii care deţin cel puţin 50% din valoarea totală a creanţelor pot decide desemnarea unui administrator, persoană fizică sau juridică, indiferent dacă prin hotărârea de deschidere s-a numit administrator. În nici un caz această atribuţie nu aparţine debitorului.
Curtea de Apel Craiova
Cererea debitoarei prin care solicită propria reorganizare, formulată prin procurator. Necesitatea unei procuri speciale.
Tribunalul Gorj
AVAS -Calitate procesuală activă în procedurile de insolvenţă
Curtea de Apel Craiova
Ridicarea suspendării urmăririlor silite individuale –art.39 din Legea nr. 85/2006.
Tribunalul Constanța
Verificarea creanţelor. Termenul de prescripţie aplicabil creanţelor bugetare.
Tribunalul Brașov
Contestatie împotriva hotărârii Adunării creditorilor