Lipsa consimtamântului inculpatului la prelevarea de probe biologie. judecarea cererii.

Sentinţă penală 718 din 01.09.2010


LIPSA CONSIMTAMÂNTULUI INCULPATULUI LA PRELEVAREA DE PROBE BIOLOGIE. JUDECAREA CERERII. ANALIZA ASAMBLULUI PROBATOR

Prin SP. 718/2010 a Judecatoriei Arad inculpatul VDM a fost condamnat la o pedeapsa rezultanta de 11 ani închisoare pentru savârsirea a doua infractiuni de tâlharie si doua infractiuni de instigare mincinoasa.

Vinovatia inculpatului a fost stabilita în urma analizei ansamblului probator administrat în faza de urmarire penala si de cercetare judecatoreasca.

În faza de urmarire penala deoarece inculpatul nu si dat consimtamântul pentru prelevarea de probe biologice pentru determinarea profilului genetic al persoanei ale carei probe biologie au fost ridicate de pe hainele apartinând unui martor.

Pentru a suplini acest neajuns instanta prin încheierea din sedinta camerei de consiliu din data de 24.11.2009 a dispus prelevarea de material biologic în vederea stabilirii profilului ADN prin periaj bucal de la inculpat în baza art. 5 al. 3 din L. 76/2008.

Raportul de expertiza a confirmat ca pata de sânge de pe pantalonii apartinând martorului apartine inculpatului. Aceasta proba alaturi de alte probe au convins instanta ca inculpatul este autorul infractiunilor retinute în sarcina sa.

Prin decizia penala nr. 171/2010 s-a respins apelul inculpatului însa s-a considerat ca proba cu expertiza ADN a fost obtinuta în mod nelegal si a fost înlaturata. Acesta deoarece în conditiile în care legea 78/2006 nu continea o procedura speciala se aplica procedura de drept comun regula fiind publicitatea sedintei de judecata care nu a fost respectata sanctiunea fiind nulitatea absoluta în conditiile art. 197 al. 2 Cod Procedura Penala.

Cu toate acestea având în vedere ca probele nu au o valoare prestabilita instanta de control judiciar a apreciat ca si în absenta acestei probe sunt probe legal administrate care sustin temeinicia hotarârii de condamnare.

Prin decizia penala nr. 964/2010 s-a respins recursul inculpatului.