Fond funciar

Sentinţă civilă 10643 din 20.11.2012


DOSAR NR. 10170/55/2012

Fond funciar. Cererea de reconstituire a dreptului de proprietate asupra unui teren are valoarea unui act de acceptare a moştenirii cu privire la terenul respectiv

Prin plângerea înregistrată la această instanţă la ..., petentul X, în contradictoriu cu intimaţii Y, Comisia locală de fond funciar Z şi Comisia judeţeană de fond funciar Arad, a solicitat să se constate nulitatea absolută a titlului de proprietate nr. ..., în baza art. III din Legea nr. 169/1997 coroborat cu prevederile Legii nr. 247/2005, cu cheltuieli de judecată în caz de opunere.

În motivare, petentul arată că este fiul defunctului A, autorul titlului de proprietate mai sus menţionat şi a depus cerere de reconstituire a dreptului de proprietate după acest autor, fiind singurul moştenitor după acesta în calitate de fiu, iar Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate, în mod greşit, a reconstituit dreptul de proprietate şi pentru pârâta-intimată Y, cu toate că aceasta nu este fiica autorului.

În drept, petentul a invocat art. III din Legea nr. 169/1997, iar în probaţiune depune copia titlului de proprietate nr. ....

În probaţiune, petentul a depus înscrisuri în copie, respectiv certificat de deces, certificat de naştere, certificat de căsătorie.

La dosar s-a depus copia documentaţiei care a stat la baza emiterii titlului de proprietate nr. 48038/1995 privind pe autorul ....

Din probele administrate în cauză, instanţa reţine rmătoarele:

Prin titlul de proprietate nr. ... s-a dispus reconstituirea dreptului de proprietate cu privire la suprafaţa de 5,80 ha teren pe raza localităţii Z, în favoarea numiţilor X şi Y, teren ce a aparţinut autorului acestora A.

Din actele de stare civilă aflate la dosar (filele ...) rezultă că atât petentul X, cât şi intimata Y sunt descendenţii de ordinul unu ai autorului A, astfel că amândoi au vocaţie succesorală.

Susţinerea petentului că sora sa Y nu a acceptat moştenirea de pe urma defunctului lor tată este neîntemeiată.

Astfel cererea de reconstituire a dreptului de proprietate, înregistrată la Comisia locală pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Z sub nr. ... a fost formulată atât de către petent cât şi de către intimata Y.

Potrivit art. 13 din Legea 18/1991 „(1) Calitatea de moştenitor se stabileşte pe baza certificatului de moştenitor sau a hotărârii judecătoreşti definitive ori, în lipsa acestora, prin orice probe din care rezultă acceptarea moştenirii.

(2) Moştenitorii care nu-şi pot dovedi această calitate, întrucât terenurile nu s-au găsit în circuitul civil, sunt socotiţi repuşi de drept în termenul de acceptare cu privire la cota ce li se cuvine din terenurile ce au aparţinut autorului lor. Ei sunt consideraţi că au acceptat moştenirea prin cererea pe care o fac comisiei.”

Aşadar chiar dacă anterior intimata Y nu a acceptat moştenirea rămasă de pe urma defunctului său tată, cererea de reconstituire formulată are valoarea unui act de acceptare a succesiunii, şi îi justifică calitatea de moştenitor.

 Pentru aceste considerente şi în baza dispoziţiilor legale antemenţionate instanţa, în temeiul art. 53 şi următoarele din Legea 18/1991 va respinge plângerea formulată.