Anularea titlului de proprietate emis în temeiul legii nr. 18/1991. Natura juridică a acţiunii. Legitimare procesuală.

Decizie 486 din 07.09.2004


Anularea titlului de proprietate emis în temeiul legii nr. 18/1991. Natura juridică a acţiunii. Legitimare procesuală.

Acţiunea civilă având ca obiect anularea titlului de proprietate emis în temeiul Legii nr. 18/1991 în favoarea pârâtului şi emiterea unui nou titlu de proprietate pentru aceeaşi parcelă de teren în favoarea reclamantului nu este identică cu o acţiune în revendicare, nu este evaluabilă în bani şi nu  trebuie exercitată de către toţi coproprietarii.

Secţia civilă-decizia Civilă nr. 486/07 septembrie 2004

Prin sentinţa civilă nr. 469/24.04.2003 pronunţată de Judecătoria Aiud în dosar nr. 154/2003 a fost respinsă acţiunea civilă intentată de reclamantul S.L. împotriva pârâţilor T.L., Comisia Locală Aiud şi Comisia Judeţeană Alba, de aplicare a Legii nr.18/1991.

A fost respinsă şi cererea de chemare în judecată a altor persoane formulată de pârâta C.L. Aiud în contradictoriu cu intervenienta forţată D.A.

În considerentele sentinţei s-a reţinut în esenţă că acţiunea reclamantului, care viza anularea titlului de proprietate emis în temeiul Legii nr. 18/1991 în favoarea pârâtului T.L. pentru terenul în suprafaţă de 1,16 ha, situat în punctul de hotar  “Înaintea Ciumbrudului” şi includerea acestui teren într-un nou titlu de proprietate emis în favoarea reclamantului, întruneşte trăsăturile unei acţiuni în revendicare, astfel că trebuie formulată de către toţi coproprietarii, potrivit principiului unanimităţii.

Intervenienta forţată D.A.-sora reclamantului - are şi ea calitatea de coproprietar a imobilului în litigiu, motiv pentru care acţiunea reclamantului s-a considerat a fi inadmisibilă.

Apelul declarat de reclamant împotriva sentinţei instanţei de fond a fost respins ca nefondat prin Decizia civilă nr. 896/A/5.11.2003 pronunţată de Tribunalul Alba în dosar nr. 5885/2003.

Reclamantul a declarat recurs împotriva ambelor hotărâri solicitând casarea lor şi trimiterea cauzei la Tribunalul Alba pentru rejudecarea apelului.

În dezvoltarea motivelor de recurs reclamantul arată că instanţele de fond şi apel au soluţionat cauza fără a intra în cercetarea fondului apreciind acţiunea ca fiind o acţiune în revendicare.

Recurentul a precizat că nu înţelege să revendice terenul în această fază procesuală ci doar să obţină titlul de proprietate pentru acest teren.

Prin Decizia civilă nr. 486/07.09.2004 pronunţată de Curtea de Apel Alba Iulia în dosar nr. 5211/2004 a fost admis recursul reclamantului, a fost modificată decizia recurată în sensul că s-a admis apelul reclamantului şi a fost anulată sentinţa instanţei de fond.

A fost trimisă cauza Tribunalului Alba pentru evocarea fondului.

Instanţa  de recurs a constat că prin hotărârile pronunţate în fond şi în apel a fost considerată în mod greşit acţiunea reclamantului ca fiind similară unei acţiunii în revendicare, supusă principiului unanimităţii şi s-a soluţionat în mod nelegal cauza fără a se cerceta fondul.

Acţiunile civile având ca obiect modificarea titlurilor de proprietate emise în baza Legii nr.18/1991, sau a altor titluri de proprietate nu sunt echivalente cu acţiunile în revendicare, reclamantul având posibilitatea, după obţinerea titlului de proprietate în favoarea sa, să opteze, fie pentru revendicarea imobilului în litigiu, fie pentru negociere cu detentorul în vederea înstrăinării sau închirierii acestui imobil.