3. Schimbarea încadrării juridice . Nepronunţare. Consecinţe
Cererea de schimbare a încadrării juridice constituie o cerere esenţială pentru inculpat, de natură a-i garanta drepturile şi de a influenţa soluţia procesului, omisiunea instanţei de a se pronunţa asupra ei echivalează cu nesoluţionarea fondului cauzei.
Secţia penală - Decizia penală nr. 213/A/12 iulie 2005 a Curţii de Apel Alba Iulia
Prin sentinţa penală nr. 71/4 aprilie 2005 Tribunalul Alba a condamnat de inculpatul MM la 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 20 raportat la art.174 cod penal, cu aplicarea art.74, 76 cod penal prin înlăturarea art.73 lit.b cod penal şi 2 ani interzicerea drepturilor civile prev. de art.64 lit.a, b cod penal.
S-a reţinut în esenţă că la 19 noiembrie 2004, pe fondul unor neînţelegeri preexistente, inculpatul a atacat victima pe un drum de ţară , lovind-o cu un cuţit de vânătoare în regiunea pectorală, abdominală şi în braţul stâng cu care partea vătămată a încercat să se apere, producându-i acesteia şapte plăgi înjunghiate.
Raportul de constatare medico legală a statuat că partea vătămată a suferit plăgi înjunghiate abdominale penetrante cu lezare hepatică şi intestinală, evisceraţii de ilion, plăgi înjunghiate pectorale nepenetrate, plăgi tăiate la umărul membrului superior stâng şi hemoragie internă.
Împotriva hotărârii a declarat apel Parchetul şi inculpatul MM, acesta din urmă solicitând schimbarea încadrării juridice a faptei sale în infracţiunea de vătămare corporală .
Apelul este fondat.
Deşi la termenul de judecată din 4 aprilie 2005, în faza cercetării judecătoreşti, inculpatul a solicitat instanţei schimbarea încadrării juridice a faptei din infracţiunea de omor în forma tentativei în infracţiunea de vătămare corporală şi a reiterat cererea în ultimul cuvânt , instanţa de fond a omis să se pronunţe în vreun mod asupra acesteia.
Cererea de schimbare a încadrării juridice constituie o cerere esenţială pentru inculpat, de natură să-i garanteze drepturile şi să influenţeze soluţia procesului, omisiunea instanţei de a se pronunţa echivalând cu nesoluţionarea fondului cauzei.
Faţă de cele reţinute mai sus, constatând că au fost încălcate dispoziţiile art.334 cod procedură penală, Curtea va admite apelul Parchetului şi al inculpatului şi în baza art.379 pct.2 lit.b cod procedură penală va desfiinţa hotărârea cu consecinţa trimiterii cauzei spre rejudecare la instanţa de fond.
Curtea de Apel Pitești
Fapta care nu prezintă pericolul social al unei infracţiuni. Existenţa pericolului social.
Judecătoria Constanța
arestare 32 Cpenal utilizarea pistolului cu gaze in public
Judecătoria Pitești
infracţiune de mărturie mincinoasă prev. de art. 260 C.p.
Tribunalul Neamț
Infracţiunea de dare de mită, prev. de art.254 alin.1 Cod penal cu referire la art. 6 din Legea nr. 78/2000. Individualizarea judiciar a pedepsei.
Curtea de Apel Brașov
Laboratoarele din cadrul Serviciilor Medico Legale Judeţene care nu au înfiinţate, prin hotărârea direcţiilor judeţene de sănătate publică şi cu avizul institutelor de medicină legală competente, laboratoare de specialitate cum ar fi cele prevăzute în ar