Conducerea unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice.

Sentinţă penală 519 din 29.12.2017


Cuprins pe materii: Drept penal. Drept procesual penal. 

Conform dispoziţiilor art. 93 alin. 1, 2 şi 3 Cod penal, condamnatul este ţinut ca, pe parcursul termenului de încercare al suspendării executării pedepsei închisorii sub supraveghere, să respecte întocmai măsurile de supraveghere fixate în sarcina sa, şi anume: să se prezinte la Serviciul de Probaţiune, la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;  să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;  să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă şi să execute una sau mai multe dintre următoarele obligaţii: să urmeze un curs de pregătire şcolară ori de calificare profesională; să urmeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate; să se supună măsurilor de control, tratament sau îngrijire medicală; să nu părăsească teritoriul României, fără acordul instanţei; şi obligatoriu să presteze între 60  şi 120 de zile de zile muncă neremunerată în folosul comunităţii, în condiţiile stabilite de instanţă, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă.

Judecătoria Târgu Bujor, secţia penală, sentinţa penală nr. 519/29.12.2017

Prin rechizitoriul nr. …../P/2017, din data de 19.06.2017, Parchetul de pe lângă Tribunalul G  a trimis în judecată, în stare de libertate, pe inculpatul M  M  C , pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului  prev. de art. 336 alin. 1 Cod penal, constând în aceea că , la data de 24.03.2017, a condus pe drumurile publice din comuna R  şi comuna C , judeţul G , autoutilitara marca Mercedes Benz Sprinter 315 CDI, cu numărul de înmatriculare GL-09-S , având la momentul prelevării mostrelor biologice o îmbibaţie alcoolică de 1,50 g/l alcool pur în sânge.

Situaţia de fapt a rezultat din administrarea următoarelor mijloace de probă : proces-verbal de constatare a infracţiunii flagrante, declarație inculpat, rezultat testare etilotest, proces verbal de recoltare probe biologice, buletin de analiză toxicologică nr. 3 /A12/24.03.2017.

Prin încheierea nr. 210 din data de 18.08.2017, judecătorul de cameră preliminară a constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. …/P/2017 al Parchetul de pe lângă Tribunalul G  privind pe inculpatul M  M  C, pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului  prev. de art. 336 alin. 1 Cod penal, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală.

La termenul de judecată din data de 06.12.2017, inculpatul a declarat că recunoaşte săvârşirea faptei reţinute în sarcina sa şi a solicitat judecata cauzei în procedura simplificată.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele :

Fapta inculpatului M  M  C care, la data de 24.03.2017, a condus pe drumurile publice din comuna R  şi comuna C , judeţul G , autoutilitara marca Mercedes Benz Sprinter 315 CDI, cu numărul de înmatriculare GL-09-S…, având la momentul prelevării mostrelor biologice o îmbibaţie alcoolică de 1,50 g/l alcool pur în sânge constituie infracţiunea de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe prevăzută de art. 336 alin. (1) Cod penal.

Sub aspect obiectiv, elementul material al infracţiunii îl reprezintă acţiunea de conducere în condiţii ilicite, prin nerespectarea interdicţiei de a conduce autoturismul sub influenţa alcoolului

Fiind o infracţiune de pericol, fapta inculpatului a avut ca urmare imediată creare unei stări de pericol pentru relaţiile sociale ocrotite iar legătura de cauzalitate rezultă din materialitatea acţiunii desfăşurată efectiv de către inculpat.

Sub aspectul laturii subiective, inculpatul a acţionat cu intenţie indirectă întrucât, deşi nu a urmărit producerea urmării constând într-o stare de pericol pentru toţi cei implicaţi în circulaţia pe drumurile publice, acesta a acceptat cel puţin producerea acestei urmări.

La individualizarea pedepsei ce se va aplica inculpatului în temeiul textului de lege sus menţionat, instanţa va avea în vedere criteriile generale prev. de art. 74 Cod penal, respectiv: împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite; starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită; natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii; motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit; natura şi frecvenţa infracţiunilor care constituie antecedente penale al infractorului; conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal; nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială.

Conform fişei de cazier judiciar aflată la dosarul cauzei inculpatul nu este cunoscut cu antecedente penale.

În ceea ce priveşte gradul de pericol social concret al faptei săvârşite, instanţa va avea în vedere şi valorile sociale cărora li s-a adus atingere prin săvârşirea faptei, au fost puse în pericol nu numai desfăşurarea fluentă şi în siguranţă a circulaţiei pe drumurile publice, dar şi valori sociale mult mai importante, cum ar fi viaţa, integritatea corporală şi sănătatea persoanelor participante la trafic sau aflate în zona drumului public, precum şi proprietatea publică şi privată.

Instanţa va reţine şi circumstanţele personale ale inculpatului, acesta nefiind cunoscut cu antecedente penale, precum şi atitudinea procesuală.

În raport de aceste criterii, urmând a reţine dispoziţiile art. 396 alin. 10 Cod procedură penală, instanţa va stabili faţă de inculpat pedeapsa de 8 luni închisoare.

Probele administrate în cauză susţin îndeplinirea cumulativă a condiţiilor prevăzute de art. 396 alin. 2 Cod procedură penală în sensul că fapta există, constituie infracţiune şi a fost săvârşită de inculpat, precum şi a condiţiilor art. 91 Cod penal, respectiv pedeapsa stabilită este de 8 luni închisoare, inculpatul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii, şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, iar în raport de persoana acestuia, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că se impune supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.

În temeiul dispoziţiilor art. 67 alin 1 va aplica inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a şi b Cod penal pe o perioadă de 1 (un) an.

În temeiul dispoziţiilor art. 65 alin. 1 va aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a şi b Cod penal pe durata executării pedepsei principale.

 Fiind îndeplinite condiţiile cumulativ impuse de art. 91 Cod penal şi, faţă de circumstanţele personale ale inculpatului şi gradul de pericol social concret al infracţiunii săvârşite de acesta,  instanţa apreciază că scopul educativ preventiv al pedepsei poate fi atins şi fără executarea acesteia.

În temeiul dispoziţiilor art. 91 şi art. 92 Cod penal va dispune suspendarea executării pedepsei principale şi a celei accesorii pe durata unui termen de încercare de 2 (doi) ani.

Conform art. 93 alin. 1 Cod penal va obliga pe inculpat să respecte următoarele măsuri de supraveghere pe durata termenului de supraveghere: să se prezinte la serviciul de probaţiune, la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

Conform art. 93 alin. 2 lit. a Cod penal va impune inculpatului să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de probaţiune G  sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate.

 În temeiul dispoziţiilor art. 93 alin.3 Cod penal pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile în cadrul Primăriei comunei R  sau în cadrul Şcolii Gimnaziale a comunei  R ,  jud. G . 

Văzând şi dispoziţiile art. 274 alin. 1 Cod procedură penală;