Cheltuieli de lichidare.Includerea acestora in pasivul social.

Hotărâre 686 din 17.09.2007


Cheltuieli de lichidare. Includerea acestora în pasivul social.

Cheltuielile de lichidare se includ în totalul pasivului social şi sunt acoperite în ordinea de prioritate prevăzută de art. 123 din Legea nr. 85/2006 indiferent dacă sumele alocate provin din valorificarea averii debitoarei sau din angajarea răspunderii patrimoniale a membrilor organelor de conducere.( sentinţa nr. 1132/13 oct. 2008).

Prin sentinţa nr. 686 din 17.09.2007  pronunţată în dosarul nr.2144/90/2007 , Tribunalul Vâlcea a dispus deschiderea procedurii simplificate de insolvenţă faţă de debitoarea SC. C.–SRL Rm.Vâlcea.

În tabelul creditorilor a fost înscrisă creanţa pretinsă de D.G.F.P. Vâlcea în sumă de 5.092 lei.

În patrimoniul debitoarei nu s-au descoperite bunuri urmăribile.

Prin sentinţa nr. 481 din 24 martie 2008 pronunţată în dosarul de faliment administratorul debitoarei, C. Ş. a fost obligat la plata sumei de 5.092 lei cu titlu cotă parte din pasiv.

După plata acestei sume de către pârât,  lichidatorul a întocmit raportul final şi planul de distribuţie în care din suma totală de 5.092 lei, suma de 1.784 lei a fost atribuită în contul cheltuielilor de lichidare, inclusiv onorariul lichidatorului iar suma de 3.308 lei a fost atribuită creditoarei D.G.F.P. Vâlcea .

Împotriva acestei distribuţii a formulat contestaţie creditoarea D.G.F.P.  Vâlcea cu motivarea că suma obţinută din antrenarea răspunderii personale a pârâtului trebuia distribuită în totalitate creditoarei fiscale deoarece ea nu provine din averea debitoarei ci din patrimoniul administratorului. Potrivit art. 140 din Legea nr. 85/2006 sumele depuse potrivit dispoziţiilor art. 138 alin. (1) vor intra în averea debitorului şi vor fi destinate, în caz de reorganizare, completării fondurilor necesare continuării activităţii debitorului, iar în caz de faliment, acoperirii pasivului. Ca atare, cum cheltuielile de lichidare nu fac parte din pasivul social ele nu pot fi acoperite din sumele atrase din alte surse decât din averea debitoarei.

Lichidatorul a solicitat respingerea contestaţiei cu motivarea că angajarea răspunderii personale a administratorului a fost realizată ca urmare a acţiunii formulate de lichidator; activitatea lichidatorului nu a fost remunerată de la începutul activităţii şi până în prezent; suma colectată a fost distribuită conform art. 122 şi 123 din Legea nr. 85/2006.

Din probele administrate tribunalul constată că susţinerile contestatoarei sunt neîntemeiate.

Cheltuielile de lichidare se includ ca atare în pasivul social iar acoperirea lor se face înaintea tuturor celorlalte elemente de pasiv.

Aceasta rezultă expres din dispoziţiile art. 123 din Legea nr. 85/2006.

Potrivit acestui text de lege creanţele vor fi plătite, în cazul falimentului, în următoarea ordine:

1. taxele, timbrele sau orice alte cheltuieli aferente procedurii instituite prin prezenta lege, inclusiv cheltuielile necesare pentru conservarea şi administrarea bunurilor din averea debitorului, precum şi plata remuneraţiilor persoanelor angajate în condiţiile art. 10, art. 19 alin. (2), art. 23, 24 şi ale art. 98 alin. (3), sub rezerva celor prevăzute la art. 102 alin. (4);

2. creanţele izvorâte din raportul de muncă;

3. creanţele reprezentând creditele, cu dobânzile şi cheltuielile aferente, acordate de instituţii de credit după deschiderea procedurii, precum şi creanţele rezultând din continuarea activităţii debitorului după deschiderea procedurii;

4. creanţele bugetare;

5. creanţele reprezentând sumele datorate de către debitor unor terţi, în baza unor obligaţii de întreţinere, alocaţii pentru minori sau de plată a unor sume periodice destinate asigurării mijloacelor de existenţă;

6. creanţele reprezentând sumele stabilite de judecătorul-sindic pentru întreţinerea debitorului şi a familiei sale, dacă acesta este persoană fizică;

7. creanţele reprezentând credite bancare, cu cheltuielile şi dobânzile aferente, cele rezultate din livrări de produse, prestări de servicii sau alte lucrări, precum şi din chirii;

8. alte creanţe chirografare;

9. creanţele subordonate, în următoarea ordine de preferinţă:

a) creditele acordate persoanei juridice debitoare de către un asociat sau acţionar deţinând cel puţin 10% din capitalul social, respectiv din drepturile de vot în adunarea generală a asociaţilor, ori, după caz, de către un membru al grupului de interes economic;

b) creanţele izvorând din acte cu titlu gratuit.

Rezultă aşadar că legea include în categoria creanţelor taxele, timbrele sau orice alte cheltuieli aferente procedurii instituite prin prezenta lege, inclusiv cheltuielile necesare pentru conservarea şi administrarea bunurilor din averea debitorului, precum şi plata remuneraţiilor persoanelor angajate în condiţiile art. 10, art. 19 alin. (2), art. 23, 24 şi ale art. 98 alin. (3), sub rezerva celor prevăzute la art. 102 alin. (4).

Or, pasivul social este echivalentul totalului creanţelor împotriva averii debitoarei creanţe printre care se numără şi cheltuielile de lichidare.

Ca atare, atunci când art. 140 prevede că sumele obţinute din angajarea răspunderi personale a membrilor organelor de conducere sunt destinate în caz de faliment acoperirii pasivului, are în vedere şi cheltuielile de lichidare care aşa cum s-a arătat mai sus se cuprind în pasivul social.

Faţă de aceste considerente de fapt tribunalul urmează să respingă contestaţia ca nefondată.

( jud. sindic PETRIA SORINEL)