Drept penal

Hotărâre din 05.07.2006


1.sentinta penala 10.04.2006 motive de nelegalitate a actului de sesizare a instantei.

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lânga Judecatoria Buftea a fost trimis în judecata inculpatul S.G. pentru savârsirea infractiunii prevazute de art.184 al.1 si 3 Codul penal .

S-a retinut prin rechizitoriu ca,la data de 13.08.2004,pe raza comunei Mogosoaia,inculpatul a provocat un accident de circulatie,angajându-se în efectuarea manevrei de depasire a unui autocamion într-o zona prevazuta cu marcaj continuu,surprinzând-o pe partea vatamata V.G.L. – angajata deja în depasirea unei carute pe celalalt sens si determinând-o pe aceasta sa intre pe contrasens,unde a avut loc coliziunea frontala a autoturismului sau cu autoturismul condus de martorul D.A.P.

Martorul a formulat mai multe declaratii în cursul urmaririi penale,în cadrul uneia dintre aceste declaratii aratând ca a suferit o serie de leziuni si ca intentioneaza sa se prezinte la IML în vederea eliberarii unui certificat medico legal.

În aceste conditii,instanta a retinut ca aceasta declaratie are valoarea unei declaratii de participare în proces în calitate de parte vatamata,astfel ca în mod gresit s-a retinut în rechizitoriu calitatea sa de martor.

Fata de cele retinute,instanta a dispus,în conformitate cu art.300 raportat la art.317 Codul de procedura penala trimiterea cauzei la Parchet în vederea legalei sesizari a instantei.

2. sentinta penala 11.04.2006 sesizarea instantei în cazul infractiunii de tulburare de posesie prevazuta si pedepsita de art.220 Codul penal

Prin plângerea prealabila formulata,partea vatamata NM a solicitat instantei condamnare inculpatilor SI si UC pentru savârsirea infractiunii prevazute de art.220 Codul penal.

În temeiul art.300 raportat la art.285 Codul de procedura penala instanta a dispus trimiterea cauzei la Parchetul de pe lânga Judecatoria Buftea,retinându-se ca punerea în miscare a actiunii penale nu are loc la plângerea prealabila adresata direct instantei,ci prin ordonanta sau rechizitoriu,sesizarea instantei urmând a avea loc prin rechizitoriu.