Fara titlu

Sentinţă civilă din 22.01.2007


Acţiune în stabilirea paternităţii din afara căsătoriei.

 Titularul acţiunii.

La data de 22.01.2007, reclamantul D.G.I. a formulat cerere de încuviinţare a purtării numelui său de către minorul C.V., aflat în prezent în centrul de plasament nr. 3, aparţinând pârâtei Direcţia Judeţeană de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj.

A susţinut reclamantul că, împreună cu mama minorului, care era infirmă, au fost forţaţi de împrejurări să predea minorul spre creştere şi educare unui centru de plasament, în prezent dorind să-1 recunoască ca fiu al său, şi, de asemenea, minorul să îi poarte numele.

Prin sentinţa civilă nr. 2360/01.03.2007, pronunţată de Judecătoria Craiova, a fost respinsă cererea formulată de reclamantul D.G.I., în contradictoriu cu pârâta Direcţia Judeţeană de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj.

Pentru a hotărî astfel, instanţa a stabilit că acţiunea de stabilire paternitate a copilului din afara căsătoriei aparţine numai acestuia şi se porneşte în numele său de către mamă, potrivit art. 59 Codul familiei.

Împotriva sentinţei civile a declarat apel reclamantul D.G.I, arătând că în urma relaţiei de concubinaj cu C.F. a rezultat minorul C.V., neavând posibilitatea să-l recunoască imediat întrucât a fost bolnav; în prezent mama minorului a decedat, astfel încât s-a simţit obligat să-l recunoască, iar pârâta DGASPC Dolj nu se opune, fiind de acord cu acţiunea.

Prin decizia civilă nr. 105/12.06.2007 pronunţată în dosar nr.1176/215/2007, Tribunalul Dolj a respins apelul ca nefondat pentru următoarele considerente:

Acţiunea în justiţie pentru stabilirea paternităţii din afara căsătoriei aparţine, potrivit art. 59 din Codul familiei, numai copilului, atât minor, cât şi major, din afara căsătoriei şi are ca obiect determinarea legăturii de filiaţie dintre acesta şi tatăl său, împotriva căruia se introduce acţiunea.

Prin urmare, titularul acţiunii este copilul din afara căsătoriei, iar nu pretinsul tată, ce are doar calitate procesuală pasivă, aşa cum în mod corect a apreciat prima instanţă.

În consecinţă, nu poate fi primită nici critica în sensul respingerii greşite a capătului de cerere vizând încuviinţare purtare nume, întrucât, având caracter accesoriu faţă de acţiunea în stabilirea paternităţii copilului din afara căsătoriei şi cu privire la acesta se impune aceeaşi soluţie, încuviinţarea de a purta numele tatălui faţă de care s-a stabilit filiaţia copilului din afara căsătoriei, putându-se da la cererea copilului, doar cu condiţia admiterii acţiunii în stabilirea paternităţii şi doar la cererea acestuia.