Încuviinţare executare silită

Decizie 489R din 14.08.2009


Executorul  IFN G  F H a formulat  cerere de executare silită asupra veniturilor debitorului  B D, pentru recuperarea unui credit în sumă de 5976,95 lei, reprezentând capital datorat, comisioane de  întârziere şi dobânzi scadente, cu care debitorul figurează în  evidenţe  la data de 02.06.2009. Se arată  că acest credit  în valoare de 4000 lei  a fost angajat în baza  contractului de credit nr.2358095/25.10.2007. Invocă, în drept,  dispoziţiile art.373/1  Cod procedură civilă, O.M.J. nr.1661/C/2007 şi decizia  nr.458/2009 a Curţii Constituţionale.

Judecătoria  V prin sentinţa civilă nr.124 din  1 iulie 2009 a respins cererea.

Instanţa a reţinut – în esenţă – că reclamanta nu a depus contractul de credit în  original, ci numai o copie, fapt ce a pus  instanţa în imposibilitate de a verifica îndeplinirea cerinţelor de  fond şi formă ale titlului executoriu.

Pe de lată parte, suma ce urmează să facă obiectul  executării silite este nedefinită,  fapt ce face imposibilă încuviinţarea executării.

Împotriva sentinţei a declarat recurs executorul de debite, criticând-o  sub două aspecte:

1. Nu era necesară  depunerea  la  instanţă a titlului  executoriu  original.  Iar dacă instanţa aprecia că este cazul  depunerii originalului  actului, avea posibilitatea să-l solicite.

2. Suma  de executat nu este „nedefinită”. Suma de 5976,95 lei, datorie a debitorului la data depunerii  cererii de executare  silită, se compune din împrumutul de  4000 lei, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi, conform contractului. Instanţa ava posibilitatea să  solicite modul de calcul  dacă aprecia  necesar.

Recursul este întemeiat.

Într-adevăr, în raport cu dispoziţiile art.373/1 din Codul de procedură civilă, în forma de dinainte de  modificarea sa prin OUG  nr.450/2006, aplicabil  conform  Deciziei nr.458/2009 a Curţii  Constituţionale, executorul va depune la instanţa de executare cererea  pentru  încuviinţarea executării  însoţită de  copiile  cererii de executare  şi  titlului executoriu.

Legea neprevăzând condiţia obligativităţii depunerii  titlului executoriu  în original, instanţa nu putea să respingă  cererea de încuviinţarea executării pe acest motiv.

Iar cu privire la suma ce urma să se execute, dacă instanţa avea îndoieli cu privire la  corectitudinea  acesteia, avea posibilitatea  să ceară  lămuriri de la petent.

Într-adevăr, conform  art.129 alin.4 Cod procedură civilă, cu privire la situaţia de fapt şi motivarea  în drept, pe care părţile le invocă în susţinerea pretenţiilor şi apărărilor lor, instanţa este în drept să le ceară acestora să prezinte explicaţii oral sau  în scris. Neprocedând în acest  mod şi respingând  cererea pentru că  un aspect din acestea nu era lămurit, instanţa a pronunţat o hotărâre  nelegală şi netemeinică.

Chestiunea cuantumului  sumei supuse executării  silite a fost lămurită în faţa tribunalului, recurenta prezentând note de calcul a acesteia. Ea include creditul acordat iniţial, plus dobânzile şi comisioanele  prevazute în contractul de credit.

De altfel, cu privire la  suma de executat, în cazul în care debitorul ar fi avut obiecţii, nimic nu-i lua dreptul ca după  începerea executării  să formuleze  contestaţie la executare.