Drepturi băneşti

Sentinţă civilă 1227 din 19.06.2009


Pe rol  judecarea procesului civil – drepturi băneşti, formulat de reclamant Sindicatul Liber Învăţământ Turnu Măgurele, Turnu Măgurele, str.Taberei, nr.2, judeţul Teleorman,  în numele şi pentru membrii săi de sindicat;  - Iota Ştefania, Bucată Elena, Lazăr Constanţa şi Constantinescu Nina, împotriva pârâţilor  - Grădiniţa nr.4 Turnu Măgurele, cu sediul în str.Traian, nr.3, judeţul Teleorman, Primarul -  Instituţia primarului municipiului Turnu Măgurele, Judeţul Teleorman, Consiliul Local al municipiului Turnu Măgurele, judeţul Teleorman, ambele cu sediul în str.Republicii nr.2, judeţul Teleorman, şi Inspectoratul Şcolar al Judeţului Teleorman, cu sediul în Alexandria, str.Carpaţi, nr.15, judeţul Teleorman.

Despre mersul dezbaterilor s-a consemnat în încheierea de şedinţă din data de  15 iunie 2009, parte integrantă din prezenta, când tribunalul, având nevoie de timp pentru a delibera a amânat pronunţarea la data de 19 iunie 2009 când a pronunţat prezenta sentinţă :

T R I B U N A L U L

Prin acţiunea înregistrată sub nr. 1807/87/2008 din 23.05.2008,  reclamantul Sindicatul Liber Învăţământ Turnu Măgurele, în numele membrilor de sindicat  -- Iota Ştefania, Bucată Elena, Lazăr Constanţa şi Constantinescu Nina,a chemat în judecată pe pârâţii -Grădiniţa nr.4 Turnu Măgurele, cu sediul în str.Traian, nr.3, judeţul Teleorman, Primarul -  Instituţia primarului municipiului Turnu Măgurele, Judeţul Teleorman, Consiliul Local al municipiului Turnu Măgurele, judeţul Teleorman, ambele cu sediul în str.Republicii nr.2, judeţul Teleorman şi Inspectoratul Şcolar al Judeţului Teleorman, cu sediul în Alexandria, str.Carpaţi, nr.15, judeţul Teleorman, solicitând instanţei ca prin sentinţa ce se va pronunţa aceştia să fie obligaţi la plata diferenţelor salariale neacordate reprezentând contravaloarea tranşelor suplimentare care se acordă la 30, 35 şi peste 40 ani, pe o perioadă de 3 ani anterioară depunerii cererii de chemare în judecată şi până la data pronunţării sentinţei, actualizată cu indicele de inflaţie la data plăţii.

În motivarea acţiunii, s-a arătat că, deşi cadrele didactice au fost încadrate şi salarizate, după caz, în tranşele suplimentare de vechime de 30,35 şi la peste 40 ani de activitate în învăţământ, conform prevederilor art.50 al.1 din Lg.nr.128/1977, la calcularea salariului de bază al funcţiei pentru respectivele tranşe nu s-a făcut aplicarea prevederilor art.50 al.2 din aceeaşi lege, potrivit cărora, pentru fiecare din tranşele suplimentare de vechime, se acordă o creştere a coeficientului de ierarhizare de 1/25 din coeficientul de ierarhizare, corespunzător tranşei anterioare de vechime.

În acest fel, cadrele didactice au fost private de un drept salarial cuvenit.

În drept, au fost invocate prevederile Lg.nr.128/1997 şi Codului Muncii.

În dovedirea acţiunii au fost depuse înscrisuri – tabel cu membrii de sindicat, adeverinţe emise de către unitatea de învăţământ  din care rezultă că membrii de sindicat, semnatari ai tabelului, îndeplinesc condiţiile prevăzute de art.50 alin.1 şi 2 din Lg.nr.128/1997.

Pârâtul Consiliul local al municipiului Turnu Măgurele a formulat întâmpinare prin care a invocat excepţia lipsei calităţii procesuale pasive, motivată de faptul că, pe de o parte, nu asigură decât cheltuielile complementare, iar pe de altă parte, pe împrejurarea că nu are calitatea de angajator al personalului din instituţiile de învăţământ.

Pe fondul cauzei, a susţinut că, acţiunea este neîntemeiată, întrucât fondurile necesare asigurării salarizării personalului didactic sunt asigurate de la bugetul de stat care sunt alocate prin bugetele locale ale unităţilor administrativ teritoriale, instituţiile de învăţământ fiind cele care justifică sumele solicitate ca şi drepturi salariale.

La rândul său, Instituţia Primarului municipiului Turnu Măgurele, prin întâmpinarea formulată a invocat excepţia lipsei calităţii procesuale pasive, susţinând că nu există nici o legătură de cauzalitate între Primărie – Instituţia Primarului şi drepturile salariale ale personalului didactic, întrucât din bugetele locale se asigură doar finanţarea complementară.

De asemenea, a susţinut că, în condiţiile în care nu are calitatea de angajator, se impune admiterea excepţiei.

Pe fondul cauzei, a arătat că, acţiunea este neîntemeiată, întrucât neavând calitatea de angajator, drepturile salariale au fost calculate de unitatea de învăţământ care are contabilitate la nivel propriu.

Pârâtul Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman a formulat întâmpinare prin care a solicitat respingerea acţiunii ca neântemeiată întrucât Legea nr.220/2004 nu numai că aprobă OG nr.11/2007, dar o şi modifică, acordând o creştere salarială de 10% a coeficientului de ierarhizare în privinţa personalului didactic gradul I.

Examinând actele şi lucrările dosarului, instanţa constată următoarele:

Excepţiile lipsei calităţii procesuale pasive invocate de pârâţii Consiliul local Turnu Măgurele şi Primarul municipiului Turnu Măgurele au fost găsite neîntemeiate.

Astfel, Primarul municipiului Turnu Măgurele, în calitate de autoritate executivă are obligaţia de a aduce la îndeplinire plata drepturilor băneşti solicitate de reclamanţi, întrucât acestea fac parte dintr-un capitol distinct din bugetul local, respectiv din cheltuielile de personal care beneficiază de prioritate în bugetul local.

Pe de altă parte, primarul este cel care poartă responsabilitatea întocmirii propunerii de buget local.

Ca urmare, nici împrejurarea că, aprobarea bugetului local este atributul consiliului local, în condiţiile în care acest pârât îndeplineşte funcţia de ordonator de credite în privinţa drepturilor băneşti solicitate prin prezenta acţiune nu justifică susţinerea că n-ar dispune de calitate procesuală pasivă.

În consecinţă, având în vedere şi faptul că primarul, în calitatea sa de ordonator de credite are sarcina de a fundamenta bugetul local cu sumele necesare precum şi dispoziţiile art.63 al.1 lit.c) şi alin.4 din Lg.215/2001, instanţa constată excepţia neîntemeiată şi o va respinge ca atare.

Referitor la pârâtul Consiliul local al municipiului Turnu Măgurele, în raport de disp.art.63 alin.1 lit.c) şi alin.4 din Legea nr.215/2001, instanţa constată excepţia neîntemeiată şi o va respinge ca atare, iar în raport de disp.art.15 şi 19 din Lg.nr.273/2006 şi art.167 al.3 din Lg.nr.84/1995, constată că acesta are calitate procesuală pasivă întrucât asigură aprobarea în bugetul local a sumelor necesare plăţii drepturilor băneşti cuvenite cadrelor didactice.

Ca atare, excepţia lipsei calităţii procesuale pasive invocată de pârâţii Consiliul local al municipiului Turnu Măgurele şi Instituţia Primarului municipiului Turnu Măgurele a fost respinsă.

În ceea ce priveşte excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului Inspectoratul Şcolar al Judeţului Teleorman, invocată din oficiu de instanţă, se constată că, aceasta este întemeiată, întrucât potrivit art.167 din Lg.nr.84/1995, unităţile de învăţământ funcţionează ca unităţi finanţate din fondurile alocate prin bugetele locale ale unităţilor administrativ teritoriale pe a căror rază îşi desfăşoară activitatea.

Cum din analiza acestui text de lege rezultă că ordonator de credite este Consiliul local în a cărei rază teritorială îşi are sediul unitatea de învăţământ, se constată că, pârâtul Inspectoratul Şcolar al Judeţului Teleorman nu are calitate procesuală pasivă în cauză, aşa încât excepţia urmează a fi admisă.

În cauză, în şedinţa din data de 17 noiembrie 2008 a fost încuviinţată proba cu expertiză contabilă având ca obiective; să se verifice dacă pentru fiecare reclamant, pentru fiecare dintre tranşele suplimentare de vechime, s-a acordat o creştere a coeficientului de ierarhizare de 1/25 din coeficientul de ierarhizare corespunzător tranşei anterioare de vechime şi să se stabilească dacă în situaţia în care la calcularea salariului de bază al funcţiei sau postului didactic nu au fost avute în vedere disp.art.50 al.1 şi 2 din Lg.128/1997, care este cuantumul drepturilor cuvenite.

Raportul de expertiză a fost întocmit şi primit  la dosar la data de 20.05.2009.

Împotriva raportului de expertiză efectuat în cauză nu s-au formulat obiecţiuni.

În ceea ce priveşte fondul cauzei, acţiunea este apreciată întemeiată pentru considerentele:

Membrii de sindicat nominalizaţi în tabelul anexă (f.6) sunt cadre didactice  cu o vechime în învăţământ de peste 30 ani,  astfel cum rezultă din adeverinţele existente la filele 8-21 din dosar.

Potrivit art.50 al.1 şi 2 din lg.nr.128/1997, modificată, personalul didactic din învăţământul preuniversitar, beneficiază de tranşele de vechime suplimentare care se acordă la 30, 35 şi la peste 40 ani de activitate în învăţământ; acordându-se o creştere a coeficientului de ierarhizare de 1/25 din coeficientul de ierarhizare corespunzător tranşei anterioare de vechime, pentru fiecare dintre tranşele suplimentare.

Din dispoziţiile art.50 al.1 şi 2 rezultă că personalul didactic din învăţământul preuniversitar beneficiază de două categorii distincte de tranşe de vechime; respectiv – tranşe de vechime la salarizare şi tranşe de vechime suplimentare.

Aceste două categorii de tranşe de vechime au generat modificări în grilele de salarizare şi vizează două componente în stabilirea corectă a salariului, respectiv coeficientul de multiplicare care creşte progresiv, şi prin urmare diferă de la o tranşă de vechime la alta, precum şi valoarea de referinţă sectorială.

Ca atare, alături de majorările specifice trecerii de la un segment de vechime la altul, legiuitorul a instituit un drept suplimentar intitulat „transă suplimentară”, însoţit de o creştere a coeficientului de ierarhizare de 1/25 % din coeficientul de ierarhizare corespunzător transei anterioare de vechime, în favoarea cadrelor didactice cu o vechime de 30, 35 şi peste 40 de ani de activitate  în învăţământ.

Apreciind că, în cauză transele de vechime stabilite prin HG nr.467/1997 nu includ pentru perioada 2005-2007, în rezultanta finală – salariul acordat şi transele de vechime reprezentând creşteri de 1/25 din coeficientul de ierarhizare anterior, deoarece actele normative în vigoare din perioada menţionată, respectiv OUG nr.68/2009, OUG nr.18/2005, OG 4/2006, OG 11/2007, fac precizări numai cu privire la nivelul coeficienţilor de multiplicare şi la valoarea de referinţă, instanţa constată acţiunea întemeiată, însă numai în parte.

Astfel, întrucât prin OG nr.15/2008 privind creşterile salariale ce se vor acorda în anul 2008 personalului din învăţământ, se precizează că în anul 2008 nu se mai aplică prevederile art.50 al.2 din Lg.nr.128/1997, creşterile de 1/25 fiind cuprinse în coeficientul de multiplicare al transei de vechime, instanţa urmează să admită acţiunea şi să oblige pârâţii –Grădiniţa nr.4 Turnu Măgurele, cu sediul în str.Traian, nr.3, judeţul Teleorman, Primarul -  Instituţia primarului municipiului Turnu Măgurele, Judeţul Teleorman, Consiliul Local al municipiului Turnu Măgurele, judeţul Teleorman să plătească salariaţilor membri ai sindicatului reclamant, diferenţe salariale rezultate din acordarea tranşelor suplimentare de salarizare prev.de art.50 alin.1 şi 2 din Lg.nr.128/1997 pentru perioada 23.05.2005 – 04.02.2008, cu actualizare la data plăţii.

 Pentru perioada 04.02.2008 – 19.06.2009, data pronunţării prezentei acţiuni, în raport de disp.OG nr. 15/2008, acţiunea este neîntemeiată, şi va fi respinsă ca atare.

Se va respinge acţiunea faţă de pârâtul I.Ş.J.Teleorman ca fiind introdusă împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă.

Se va lua act că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

H O T Ă R Ă Ş T E:

Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a Inspectoratului Şcolar al judeţului  Teleorman.

Admite în parte acţiunea formulată de reclamant Sindicatul Învăţământului Preuniversitar Teleorman în numele şi pentru membrii de sindicat  - Iota Ştefania, Bucată Elena, Lazăr Constanţa şi Constantinescu Nina,  împotriva pârâţilor  - Grădiniţa nr.4 Turnu Măgurele, cu sediul în str.Traian, nr.3, judeţul Teleorman, Primarul -  Instituţia primarului municipiului Turnu Măgurele, Judeţul Teleorman, Consiliul Local al municipiului Turnu Măgurele, judeţul Teleorman, ambele cu sediul în str.Republicii nr.2, judeţul Teleorman.

Obligă pe pârâţi să plătească reclamanţilor,  membrii ai sindicatului reclamant,  - diferenţe salariale rezultate din acordarea tranşelor suplimentare de salarizare prevăzute de art.50 alin.1 şi 2 din Legea 128/1997 pentru perioada 23.05.2005-04.02.2008.

Respinge ca nefondată acţiunea pentru perioada 04.02.2008-19.06.2009.

Respinge acţiunea faţă de pârâtul Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman ca fiind introdusă împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă.

Se ia act că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată.

Definitivă şi executorie.

Cu recurs în termen de 10 zile de la comunicare.