Prin sentinta civila nr. 1181/1.07.2008 a Judecatoriei C-lung Moldovenesc actiunea a fost admisa, s-a constatat ca SC………SRL a dobândit prin construire, extindere si modernizare dreptul de proprietate pentru spatiul comercial C1 de 136 m.p., parcela 1C din corpul de proprietate 16 conform autorizatiei de construire nr. 59/21.12.2000 emisa de Primaria C., s-a constatat ca reclamanta C.E. a dobândit prin cumparare de la SC ….. SRL dreptul de proprietate pentru acest spatiu comercial, s-a dispus înscrierea acestor drepturi în cartea funciara conform planului de situatie întocmit de B.V. de la filele 46,47 datat 30.08.2006 si s-a respins exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a pârâtei chemate în garantie Primaria municipiului C. ca nefondata.
Împotriva acestei hotarâri a formulat recurs pârâta CN …. SA, solicitând modificarea în totalitate a sentintei si respingerea actiunii, cu cheltuieli de judecata.
În motivare, a aratat ca solutia primei instante nu este motivata pe dispozitii legale, ci pe considerente de apreciere personala, fara a tine cont de înscrisurile depuse la dosar. În mod eronat s-au retinut aspecte neconforme cu cele petrecute, si anume faptul ca reprezentantul sau ar fi solicitat admiterea actiunii, fara cheltuieli de judecata.
Constructia modernizata si extinsa de SC ….. SRL are caracter provizoriu, fapt confirmat si de Primaria C., recurenta si-a dat acordul pentru modernizarea si extinderea constructiei motivat de faptul ca aceasta trebuia sa respecte anumite criterii de aspect, forma etc. si este obligata sa se pronunte vizavi de orice lucrare care se executa în zona de protectie a caii ferate.
Bunurile din domeniul public al statului sunt imprescriptibile, insesizabile si inalienabile, iar clauzele contractului prevad restituirea bunului închiriat la încetarea contractului.
În drept, a invocat dispozitiile art. 304 pct. 8 si 9 Cod procedura civila.Intimatele nu au formulat întâmpinare.
Analizând actele si lucrarile dosarului, instanta retine ca recursul este fondat, pentru urmatoarele considerente:
Prin autorizatia de construire nr. 59/21.12.2000 (fila 11 dosar de fond) SC…… SRL a fost autorizata de Primaria municipiului C. sa extinda si sa modernizeze spatiile de alimentatie publica aflate pe terenul situat în municipiul C.,str. G., nr. 1 bis, teren folosit în baza contractului de închiriere nr. 3116/1.07.2000 încheiat cu proprietarul CN …SA, astfel cum rezulta din certificatul de urbanism nr. 108/8.12.2000. Dreptul de proprietate al CN …. SA asupra terenului a fost recunoscut de reclamanta intimata prin cererea de chemare în judecata.
Lucrarile de extindere si modernizare au fost finalizate, fiind încheiat procesul verbal de receptie nr. 8672/25.05.2005.
Prin contractul de vânzare-cumparare autentificat sub nr. 1294/2.11.2005 de B.N.P. S.C., constructia a fost vânduta de SC ………. SRL reclamantei intimate C.E., pretul fiind achitat de cumparatoare, iar posesia fiind predata la data de 2.06.2005.
Sintetizând, situatia de fapt este urmatoarea: SC…. SRL a extins si modernizat o constructie aflata pe terenul proprietatea CN … SA, pe care ulterior a vândut-o reclamantei C.E. Prin primele doua capete de cerere s-a solicitat a se constata SC ………… SRL a dobândit prin construire dreptul de proprietate asupra constructiilor, iar C.E a dobândit acest drept prin cumparare de la SC…….SRL.
Art. 644-645 Cod civil enumera modurile de dobândire a proprietatii: succesiune,legate, conventie, traditiune, accesiune, prescriptie, lege, ocupatiune.
Fata de dispozitiile art. 488 Cod civil („tot ce se uneste si se incorporeaza cu lucrul se cuvine proprietarului lucrului”) si art. 494 alin. 1 Cod civil („daca plantatiile, constructiile si lucrarile au fost facute de catre o a treia persoana cu materialele ei, proprietarul pamântului are dreptul de a le tine pentru dânsul sau de a îndatora acea persoana sa le ridice”), în absenta unei conventii între constructor (SC ….. SRL) si proprietarul terenului ( CN …. SA) privind dobândirea de catre constructor a dreptului de proprietate asupra lucrarilor (situatie în care am fi fost în prezenta unui drept de superficie), instanta constata ca CN ….. SA a devenit proprietarul lucrarilor edificate de SC ……. SRL pe terenul proprietatea sa.
Împrejurarea ca SC ……..SRL a obtinut documentatia necesara efectuarii acestor lucrari, iar proprietarul CN ……. SA a tolerat efectuarea lucrarilor, ramânând în pasivitate, sunt elemente în baza carora se poate stabili buna/reaua credinta a constructorului, cu consecintele prevazute de art. 494 alin. 2 si 3 Cod civil, însa nu pot substitui conventia la care s-a facut referire în paragraful anterior, conventie care nu a fost dovedita în prezenta cauza.
De altfel, pentru edificarea lucrarilor în absenta documentatiei legale necesare, constructorul ar fi fost sanctionat în baza Legii nr. 50/1991, iar proprietarul terenului nu avea nicio obligatie de a-si manifesta într-un anumit termen limita dezacordul cu privire la efectuarea lucrarilor.
În consecinta, prin edificarea lucrarilor pe terenul proprietatea CN ….. SA, în lipsa unei conventii cu proprietarul terenului, SC ………. SRL a dobândit doar un drept de creanta ce poate fi valorificat împotriva acestuia din urma numai de la data când proprietarul terenului îsi exprima vointa de a valorifica dreptul sau de accesiune asupra constructiei, iar pâna în acest moment are o actiune în constatare a calitatii sale, însa în niciun caz nu a dobândit prin construire dreptul de proprietate asupra constructiilor.
SC …… SRL, nefiind proprietar al constructiilor vândute reclamantei C.E (prin contractul de vânzare-cumparare nr. 1294/2005), rezulta ca nici aceasta din urma nu a dobândit dreptul de proprietate asupra constructiilor, întrucât nu este îndeplinita conditia ca vânzatorul sa fie proprietarul lucrului vândut. De altfel, în situatia în care SC ….. SRL ar fi fost proprietarul constructiilor, contractul de vânzare-cumparare nr. 1294/2005 încheiat cu C.E ar fi fost suficient pentru dobândirea dreptului de proprietate de catre aceasta din urma, nemaifiind necesara pronuntarea unei hotarâri judecatoresti în acest sens, fata de dispozitiile art. 1295 Cod civil.
Întrucât SC ….. SRL si C.E nu au dobândit dreptul de proprietate asupra constructiilor, nu exista niciun temei legal pentru înfiintarea unei carti funciare în care sa se înscrie acest drept succesiv de proprietate, nefiind îndeplinite dispozitiile art. 20 alin. 1,23, 26 alin. 4 litera a si 55 alin. 1 din Legea nr. 7/1996 privind înscrierea în cartea funciara a dreptului de proprietate dobândit prin construire sau vânzare.
Fata de aceste motive, instanta de recurs constata ca hotarârea primei instante a interpretat în mod gresit actele din dosar si nu are temei legal, astfel încât, în baza art. 312 alin. 1,3,4 raportat la art. 304 pct. 8 si 9 Cod procedura civila va admite recursul si va modifica sentinta civila nr. 1181 din 01.07.2008 în sensul ca va respinge actiunea ca nefondata.
În baza art. 274 Cod procedura civila, retinând culpa procesuala a reclamantei intimate C.E în promovarea actiunii, o va obliga sa plateasca pârâtei recurente CN …. SA cheltuielile de judecata din recurs în suma de 33,3 lei (taxa judiciara de timbru si timbru judiciar). Desi a cerut cheltuieli de judecata si în fata instantei de fond, recurenta pârâta nu a dovedit efectuarea unor cheltuieli în acea etapa procesuala.
Judecătoria Balș
Constatarea dreptului de proprietate ca efect al uzucapiunii de lungă durată
Curtea de Apel Bacău
Mijlocul eficace de valorificare de către proprietar a dreptului de acces la terenul proprietatea sa şi a dreptului de trecere pe terenul proprietatea unei alte persoane.
Judecătoria Sectorul 4 București
nulitate absolută
Judecătoria Buhuși
Actiune in constatare a dreptului de proprietate
Judecătoria Iași
Furt calificat. Faptă care nu prezintă pericolul social al unei infracţiuni.