Evacuare

Sentinţă civilă 938 din 31.10.2022


Deliberând asupra cauzei civile de faţă, reţine următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe la data de 11.10.2022, sub nr. ..., reclamantele A şi B au chemat în judecată pârâtul C, pentru ca prin hotărârea ce se va pronunţa sa se dispună evacuarea pârâtului din imobilul situat în .....

În motivare, în esenţă, a arătat că sunt proprietarele imobilului situat în ..... Au menţionat că pârâtul este soţul reclamantei A şi ginerele reclamantei B.

Au menţionat că pârâtul are un comportament necorespunzător faţă de reclamante, astfel că A a introdus acţiune de divorţ, iar ambele doresc ca pârâtul să părăsească locuinţa situată pe raza com. ....

În drept, cererea a fost motivată potrivit art. 1041 şi urm. din C.pr.civ.

Pârâtul, legal citat, nu a formulat întâmpinare, însă s-a prezentat la termenul din data de 24.10.2022, ocazie cu care a precizat că nu doreşte să părăsească imobilul situat în ..., deoarece a muncit în acea locuinţă.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

În fapt, instanţa reţine că prin certificatul de moştenitor nr. ... din data de ... autentificat de BIN ...., de pe urma defunctului X, decedat la data de ..., a rămas, dreptul de proprietate asupra cote de ½ din imobilul situat în .... Restul cotei de ½ aparţine reclamantei B. (f. 12-13) Ca moştenitori, au rămas reclamantele A, în calitate de fiică, cu cotă de ¾ din masa succesorală şi B, în calitate de soţie supravieţuitoare, cu cotă de ¼ din masa succesorală.

În drept, instanţa reţine că, potrivit art. 1034 C.proc.civ., dispoziţiile prezentului titlu se aplică în litigiile privind evacuarea din imobilele folosite sau, după caz, ocupate fără drept de către foştii locatari sau alte persoane.

(2) În sensul prezentului titlu, termenii de mai jos au următorul înţeles:

a) locaţiune - orice locaţiune scrisă sau verbală, incluzând şi sublocaţiunea;

b) locatar - locatarul principal, chiriaş sau arendaş, sublocatarul sau un cesionar al locatarului, indiferent dacă persoana care solicită evacuarea este locatorul sau sublocatorul ori dobânditorul imobilului;

c) locator - locatorul principal, sublocatorul, cesionarul şi dobânditorul imobilului;

d) imobil - construcţia, terenul cu sau fără construcţii, împreună cu accesoriile acestora;

e) ocupantul - oricare persoană, alta decât proprietarul sau locatarul, care ocupă în fapt imobilul cu sau fără permisiunea ori îngăduinţa proprietarului;

f) proprietar - titularul dreptului de proprietate asupra imobilului, inclusiv locatarul.

Potrivit art. 1041 C.proc.civ.: „Dacă locatarul sau ocupantul notificat în condiţiile prezentului titlu refuză să evacueze imobilul ori dacă locatarul a renunţat la dreptul său de a fi notificat şi a pierdut, din orice motive, dreptul de a folosi imobilul, locatorul sau proprietarul va solicita instanţei să dispună, prin hotărâre executorie, evacuarea imediată a locatarului sau ocupantului din imobil, pentru lipsă de titlu.”

Potrivit art. 555 alin. 1 din C.civ. (aplicabil în speţă potrivit art. 5 alin. 2 din Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Noului Cod Civil), proprietatea privată este dreptul titularului de a poseda, folosi şi dispune de un bun în mod exclusiv, absolut şi perpetuu, în limitele stabilite de lege.

Proprietarul oricărui bun imobil poate să-şi valorifice judiciar prerogativa folosinţei bunului ce intră în conţinutul juridic al dreptului de proprietate privată, prin introducerea unei acţiuni civile având ca obiect evacuarea celor care folosesc bunul imobil fără a avea un titlu locativ, cum este cazul în speţă.

Procedura specială a evacuării prezintă un caracter urgent şi sumar al dezbaterilor, care se limitează exclusiv la condiţiile în care pârâtul ocupă imobilul şi la cele ale obligaţiei acestuia de părăsire a imobilului.

Singura condiţie  pentru  admisibilitatea acţiunii in evacuare este ocuparea fără drept a imobilului, ceea ce înseamnă că proprietarii pot apela la acţiunea in evacuare având in vedere ca spaţiul este ocupat de pârât fără niciun drept, fiind încălcat dreptul de folosinţă al reclamantei, ca drept personal, căruia nu i se poate aduce vreo atingere.

Pârâtul nu a dovedit existenţa unui titlu în favoarea sa cu privire la imobilul în cauză. De asemenea, instanţa retine că, în speţă, reclamantele au făcut dovada deplină şi pozitivă a calităţii procesuale active, raportat la înscrisurile aflate la dosar.

Faţă de împrejurarea că pârâtul nu justifică niciun titlu care să-i îndreptăţească să ocupe imobilul în litigiu, văzând şi dispoziţiile art. 555 alin. 1 din C.civ, instanţa apreciază că acţiunea reclamantei este întemeiată.

 În raport cu această situaţie de fapt, instanţa constată că pârâtul ocupă fără drept imobilul situat în .... şi va admite cererea formulată.

De asemenea, instanţa urmează să ia act de faptul că reclamantele nu solicită cheltuieli de judecată.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE :

Admite cererea formulata de reclamantele A, având C.N.P...., domiciliată în ... şi B, având C.N.P...., domiciliată în .... în contradictoriu cu pârâtul C, având C.N.P...., domiciliat în ....

Dispune evacuarea pârâtului C din imobilul situat în .....

Ia act de faptul că reclamantele nu solicită cheltuieli de judecată.

Cu apel în termen de 5 zile de la pronunţare. Cererea de apel se va depune la Judecătoria Făurei, sub sancţiunea nulităţii.

Executorie.

 Pronunţată, azi, 31.10.2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.

Preşedinte, Grefier,