Anulare act administrativ

Sentinţă comercială 31/CA din 19.01.2009


Prin actiunea în contencios administrativ înregistrata la aceasta instanta, reclamantul D. N., a solicitat în contradictoriu cu Consiliul Local al Comunei Alma, anularea partiala a Hotarârilor nr. 35/2/18.06.2008 si 36/3/18.06.2008, adoptate de aceasta autoritate publica, obligarea autoritatii pârâte sa emita doua noi hotarâri prin care, reclamantul sa fie validat ca si consilier local  si sa intre în componenta consiliului local precum si obligarea pârâtului la plata de despagubiri civile.

Ulterior, reclamantul si-a precizat capatul de cerere referitor la despagubirile civile, în sensul ca solicita plata indemnizatiei de sedinta, pentru perioada de la constituirea consiliului local si pâna la adoptarea hotarârii prin care va intra în componenta autoritatii deliberative.

În fapt, reclamantul motiveaza ca a fost ales consilier local pe lista de candidati a Partidului National Liberal, unde figureaza pe locul al-2-lea, ca a fost convocat la sedinta de constituire a consiliului local însa în mod nemotivat nu a fost validat si cuprins în componenta consiliului local, fiind validat si ales, consilierul care figura pe locul al-4-lea pe lista de candidati ai Partidului National Liberal, C. A. – B..

În drept, se invoca dispozitiile  art. 31 si 32 din Legea nr. 215/2001.

Pentru sustinerea actiunii, au fost anexate în copie: HCL Alma nr. 35/2/2008 si 36/3/2008, lista de candidati a Partidului National Liberal pentru alegerile locale din data de 01.06.2008, convocarea la sedinta de validare si constituire a consiliului local, adresa Partidului National Liberal nr. 54/10.06.2008, din care rezulta ca reclamantul este membru al partidului.

Actiunea a fost legal timbrata.

Pârâtul, Consiliul Local al Comunei Alma, a formulat întâmpinare si a solicitat respingerea  actiunii reclamantului, motivând ca anterior constituirii consiliului local, reclamantul a fost exclus din Partidul National Liberal iar hotarârile de validare, respectiv de constituire a consiliului, au fost adoptate, avându-se în vedere, aceasta stare de fapt. La întâmpinare, au fost anexate: raportul comisiei de validare, procesul verbal al comisiei de validare, tabelul nominal cu consilierii propusi spre validare.

Din oficiu, instanta a obligat pârâtul sa prezinte procesul verbal privind centralizarea voturilor, constatarea rezultatului alegerilor si atribuirea mandatelor pentru functia de consilier al Consiliului Local al Comunei Alma.

Analizând cererile si sustinerile partilor, actele administrative a caror anulare se solicita, procesul verbal privind stabilirea rezultatelor alegerilor si atribuirea mandatelor, celelalte acte existente la dosarul cauzei, instanta retine starea de fapt, pe care o vom prezenta mai jos.

Prin procesul verbal privind centralizarea voturilor, constatarea rezultatului alegerilor si atribuirea mandatelor pentru functia de consilier al Consiliului Local al Comunei Alma, jud. Sibiu, reclamantul D. N. a fost înscris pe lista candidatilor carora li s-au atribuit mandate, la pozitia a-II-a , reprezentând  Partidul National Liberal. La data de 10.06.2008, Partidul National Liberal – Filiala Sibiu, a comunicat Consiliului Local al Comunei Alma, confirmarea ca reclamantul este membru al partidului. La data de 14.06.2008, acelasi partid, comunica un proces verbal al biroului teritorial, prin care propune înlocuirea pe lista consilierilor locali, a consilierului D. Ni. cu C. A. B., sustinând ca primul a fost exclus din partid.

La data de 18.06.2008, a avut loc, sedinta de validare a consilierilor locali si constituire a Consiliului Local Alma. Comisia de validare, prin raport, propune validarea consilierilor conform procesului verbal de distribuire a mandatelor cu exceptia consilierului F. I. M., care este incompatibil si în locul caruia s-a propus validarea consilierului C. S. C.. În raport, nu se face vorbire, de invalidarea consilierului D. N. sau despre validarea consilierului C. A. B..

Prin Hotarârea nr. 35/2/2008, Consiliul Local  Alma a validat mandatele consilierilor, fiind validat mandatul consilierului C. A. B. si nu cel al consilierului D. N. iar prin Hotarârea nr. 36/3/2008, s-a stabilit componenta consiliului local, din acesta facând parte C. A. B. si lipsind D. N.

Consilierul al carui mandat nu a fost validat, a formulat,în termenul prevazut de art. 31 indice 1, alin. 1 din Legea nr. 215/2001 privind administratia publica locala, asa cum a fost modificata prin OUG nr. 20/2008, actiune în contencios si a solicitat anularea în parte a HCL Alma nr. 35/2/18.06.2008 si 36/3/18.06.2008, obligarea autoritatii pârâte sa adopte noi hotarâri, prin care sa-i fie validat mandatul si sa fie inclus în componenta consiliului local precum si plata drepturilor reprezentând indemnizatia de sedinta pentru perioadele de la data validarii la emiterea actelor prin care se recunoaste calitatea de consilier.

Deliberând asupra cererilor reclamantului, instanta constata ca acestea sunt întemeiata si urmeaza a fi admise, hotarârile atacate anulate în parte, în ceea ce-l priveste pe reclamant iar autoritatea pârâta obligata sa adopte noi hotarâri prin care sa se  prevada validarea mandatului reclamantului, includerea acestuia în componenta consiliului local precum si obligarea pârâtului la plata indemnizatiei de sedinta, pentru motivele  ce le vom prezenta în continuare. Procedura de validare a mandatelor consilierilor locali este reglementata de dispozitiile art. 31 din Legea nr. 215/2001 privind administratia publica locala asa cum a fost modificata prin dispozitiile art. III pct. 3 din OUG nr. 20/2008 privind unele masuri pentru organizarea si desfasurarea alegerilor pentru autoritatile administrative publice locale. Hotarârea de validare a mandatelor consilierilor locali nr. 35/2/18.06.2008, a fost adoptata cu încalcarea acestor dispozitii.

Dispozitiile art. 31 alin. 3 din Legea nr. 215/2001, republicata si modificata prevad ca, comisia de validare examineaza legalitatea alegerii fiecarui consilier si propune consiliului local, validarea sau invalidarea mandatelor iar dispozitiile alin. 4 ale aceluiasi articol, prevad ca invalidarea alegerii unui consilier se va propune în cazul în care se constata încalcarea conditiilor de eligibilitate sau daca alegerea consilierului s-a facut prin frauda electorala, constatata în conditiile legii.

Din raportul Comisiei de validare ( filele 28-29 dosar), rezulta ca, în urma verificarii, procesului verbal de atribuire a mandatelor, s-a constatat ca toti consilierii alesi îndeplinesc conditiile de validare, cu exceptia consilierului F. I. M., comisia propunând validarea ,, tuturor mandatelor consilierilor alesi potrivit rezultatelor din 1 iunie 2008”, cu exceptia consilierului F. I. M.

Comisia de validare nu a propus invalidarea mandatului consilierului D. N. si nici validarea mandatului consilierului C. A. B. Nefiind adoptate potrivit propunerilor Comisiei de Validare, Hotarârea nr. 35/2/2008 este nelegala în ceea ce priveste validarea mandatului consilierului C. A. B..

Pe de alta parte, din actele dosarului, nu rezulta ca alegerea consilierului D. N., s-a facut cu încalcarea conditiilor de eligibilitate prevazute de art. 37 din Constitutia României si ale art. 4 din Legea nr. 67/2004 privind alegerea autoritatilor administratiei publice locale, modificata si nici ca alegerea consilierului s-a facut prin frauda electorala.

Singura aparare formulata de pârât, potrivit cu care, motivul invalidarii mandatului reclamantului,îl reprezinta excluderea sa din partid, nu poate fi retinuta. În speta, nu poate fi asimilata situatia juridica a invalidarii cu cea a încetarii calitatii de consilier local, prevazuta de dispozitiile art.9 alin. 2 lit. h din Legea nr. 393/2004 privind statutul alesilor locali, modificata. Procedura încetarii mandatului de consilier local este ulterioara validarii mandatelor si constituirii consiliului local, potrivit regulilor speciale reglementate de art. 9 alin. 3 din Legea nr. 393/2004, modificata.

De altfel, asa cum rezulta din adresa de la fila 33 dosar, reclamantul nu a fost exclus din Partidul National Liberal.

Constatând ca Hotarârea nr. 35/2/18.06.2008 a fost emisa cu ignorarea rezultatelor alegerilor, a procedurilor Comisiei de Validare si cu încalcarea normelor imperative ale art. 31 alin. 3 si 4 din Legea nr. 215/2001, în temeiul art. 18 alin. 1 din Legea nr. 554/2004, republicata, instanta  va dispune anularea acesteia în ceea ce priveste validarea mandatului consilierului C. A. B..

Întrucât Hotarârea nr. 36/3/2008 a fost adoptata în baza hotarârii de validare, nelegala, se va dispune anularea si a acestei hotarâri, în ceea ce îl priveste pe consilierul C. A. B.

Pentru a repara vatamarile aduse reclamantului, se va dispune  ca autoritatea publica pârâta, sa adopte doua hotarâri, una prin care sa dispuna validarea mandatului reclamantului iar cea de a-2-a, prin care sa-l includa pe reclamant, în componenta consiliului local.

De asemenea, pârâtul va fi obligat sa-i achite reclamantului, drepturile reprezentând indemnizatia de sedinta, corespunzator sedintelor desfasurate, de la data constituirii acestuia ( 18.06.2008 ) si pâna la emiterea hotarârii de includere a acestuia în componenta consiliului  local.

Având în vedere dispozitiile art. 274 din Codul de Procedura Civila, pârâtul va fi obligat la plata cheltuielilor de judecata

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTARASTE

Admite actiunea în contencios administrativ formulata si precizata de reclamantul D. N., în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Local al comunei Alma, cu sediul  în comuna Alma.

Anuleaza în parte Hotarârea Consiliului Local al comunei Alma, nr. 35/2/2008, în ceea ce –l priveste pe consilierul C. A. B;

Obliga pârâtul sa emita o hotarâre în care sa valideze mandatul consilierului D.N.;

Anuleaza în parte Hotarârea Consiliului Local al Comunei Alma, nr. 36/3/2008, în ceea ce-l priveste pe consilierul C. Al. – B.;

Obliga pârâtul sa emita o hotarâre prin care sa cuprinda în componenta consiliului local pe consilierul D. N.;

Obliga pârâtul sa achite reclamantului drepturile banesti reprezentând indemnizatia de sedinta, pentru sedintele organizate de la constituirea autoritatii locale si pâna la reintegrarea în functie;

Obliga pârâtul la plata sumei de 4,60 lei – cheltuieli de judecata;

Cu drept de recurs, în termen de 15 zile de la comunicare;

Pronuntata în sedinta publica, azi: 19.01.2009.