Sentinţă civilă

Sentinţă civilă 4852 din 02.11.2010


Dosar nr. 1045/94/2010

R O M Â N I A

TRIBUNALUL BUCURESTI – JUDECATORIA BUFTEA

SENTINTA CIVILA NR. 4852

Sedinta publica din  02.11.2010

Instanta constituita din:

Presedinte NEACSU SIMONA GABRIELA

Grefier DIMA MAGDALENA

Pe rol fiind solutionarea cauzei civile privind pe reclamantul MV si pe pârâtul IE ” C.I. P” , având ca obiect obligatia de a face.

Dezbaterile în fond au avut loc în sedinta publica de la 20.10.2010, fiind consemnate în încheierea de sedinta de la aceea data,parte integranta din prezenta sentinta,când instanta având nevoie de timp pentru a delibera, a amânat pronuntarea cauzei la data de 27.10.2010, apoi la data de 02.11.2010,când în aceeasi compunere a hotarât urmatoarele:

INSTANTA,

Prin cererea înregistrata pe rolul acestei instante la data de 16.06.2009 pe rolul Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti, declinata la Judecatoria Buftea prin sentinta civila nr. 12153/27.10.2009 si precizata la data de 15.03.2010, reclamantul MV a chemat în judecata pe pârâtii IN MLMM si IN de E C.I. P, solicitând instantei sa pronunte o hotarâre prin care sa încuviinteze începerea tratamentelor hormonale corespunzatoare si operatiei de schimbare de sex.

În motivarea cererii, reclamantul a aratat ca sufera de tulburari de identitate sexuala, ca identitatea sexuala este inclusa în notiunea de viata privata, în întelesul acordat prin jurisprudenta sa de Curtea Europeana a Drepturilor Omului si, prin urmare, este protejat de art. 8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

În drept, cererea a fost întemeiata pe art. 1073 C.civ. si pe art. 8 (indicat din eroare 81, articol inexistent) din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

Pârâtul IN de EC.I. P a depus întâmpinare, invocând exceptia lipsei capacitatii sale procesuale pasive (precizata la termenul din 30.06.2010 ca fiind exceptia lipsei calitatii procesuale pasive), cu motivarea ca potrivit cadrului legislativ intern, solicitarea reclamantului poate fi solutionata exclusiv prin modificarea actelor de stare civila, ca reclamantul nu a facut dovada demersurilor pe care trebuia sa le întreprinda în vederea efectuarii unei operatii medicale care sa-i fi fost refuzata. De asemenea, pârâtul a solicitat respingerea ca neîntemeiata a cererii, cu motivarea ca art. 1073 indicat de reclamant ca temei juridic este aplicabil exclusiv obligatiilor contractuale, inexistente în speta, si ca reclamantul nu a dovedit faptul ca schimbarea de sex din punct de vedere medical ar fi posibila prin intermediul interventiilor specifice endocrinologiei.

Pârâtul IN de MLMM a depus întâmpinare, invocând exceptia lipsei calitatii sale procesuale active (calificata de instanta la termenul din 30.06.2010 ca exceptia lipsei calitatii procesuale pasive), cu motivarea ca, potrivit OG 1/2000, cu modificarile ulterioare, în obiectul sau de activitate nu sunt incluse interventiile chirurgicale si tratamentele hormonale, acest pârât nefiind o institutie medicala care asigura tratamente sau alte proceduri medicale.

Reclamantului i-a fost încuviintata solicitarea de acordare a ajutorului public judiciar în forma asistentei unui avocat numit de catre Baroul Bucuresti ca urmare a adresei instantei.

Prin încheierea din 07.07.2010, a fost admisa exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a pârâtului IN de MLMM .

Cu privire la exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a pârâtului IN de EC.I. P, analizând actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:

Calitatea procesuala pasiva presupune identitatea între persoana care figureaza ca pârât în cererea de chemare în judecata si persoana pretins obligata în raportul juridic de drept substantial dedus judecatii. Sarcina probei cu privire la calitatea procesuala pasiva a pârâtului revine reclamantului, potrivit regulii generale impuse de art. 1169 C.civ.

În ceea ce priveste temeiul juridic al actiunii, în mod evident art. 1073 C.civil este inaplicabil în speta, întrucât se refera la obligatii contractuale, iar reclamantul nu a invocat existenta unui asemenea raport cu vreunul dintre pârâti.

Cu toate acestea, reclamantul a invocat ca temei juridic si Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Întrucât în dreptul intern nu exista, în prezent, norme juridice care sa reglementeze procedura schimbarii sexului pe cale chirurgicala, desi aceasta procedura exista si a facut obiectul unei jurisprudente consistente a Curtii Europene a Drepturilor Omului, conventie care, împreuna cu jurisprudenta curtii, este direct aplicabila în dreptul intern, urmeaza a se analiza daca pârâtului îi revine obligatia de a efectua tratamentele hormonale si interventiile chirurgicale solicitate de reclamant.

Procedura schimbarii sexului este una complexa si de durata, ce presupune diagnosticarea, tratament hormonal pe o perioada îndelungata si numai în final o interventie chirurgicala. Din înscrisurile depuse la dosar de catre pârât, necontestate de catre reclamant, rezulta ca în aceasta procedura este necesara interventia medicilor cu specialitati diferite. Or, reclamantul nu a dovedit ca toate aceste proceduri se pot realiza exclusiv în cadrul institutului pârât, astfel încât o eventuala hotarâre de obligare a acestei institutii medicale în sensul cerut de reclamant nu ar putea fi pusa în executare.

Întrucât în prezenta cauza reclamantul nu a dovedit, desi sarcina probei sub acest aspect îi revenea în întregime,  ca I N de EC.I. P ar putea asigura desfasurarea întregii proceduri solicitate, se impune admiterea exceptiei lipsei calitatii procesuale pasive a pârâtului.

Ca urmare a admiterii exceptiei lipsei calitatii procesuale pasive a ambilor pârâti, actiunea va fi respinsa.

 

PENTRU ACESTE MOTIVE.

ÎN NUMELE LEGII

HOTARASTE

Admite exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a pârâtului IN de EC.I. P .

Respinge cererea de chemare în judecata formulata de reclamantul MV  în contradictoriu cu pârâtii IN de MLMM , si IN de EC.I. P, ca fiind introdusa în contradictoriu cu persoane fara calitate procesuala pasiva.

Cu drept de apel în 15 zile de la comunicare.

Pronuntata în sedinta publica, azi, 02.11.2010.

PRESEDINTEGREFIER

 

Red SN/05.11.2010/5 ex