Greşita aplicare a dispoziţiilor legale referitoare la suspendarea judecăţii în procesul penal, în lipsa unei expertize medico – legale din care să rezulte că inculpatul suferă de o boală gravă care îl împiedică să participe la judecată

Decizie 1/R din 05.01.2007


Prin încheierea penala din 6.12.2006 pronuntata în dosar nr. 12/847/2006 Judecatoria Somcuta Mare a dispus, în temeiul art. 303 C.pr.penala, suspendarea judecatii cauzei privind pe inculpata C.M.N., trimisa în judecata pentru savârsirea infractiunii de înselaciune, pâna când starea sanatatii acesteia va permite prezenta ei la judecata.

În considerentele încheierii s-a retinut ca la dosar s-au depus mai multe acte medicale privind-o pe inculpata si care, coroborate cu expertizele medico-legale efectuate deja în cauza, au condus la concluzia ca se pot aplica  prevederile art. 303 C.pr.pen.

Împotriva acestei încheierii a declarat recurs, în termen legal, Parchetul de pe lânga Judecatoria Somcuta Mare solicitând, casarea acesteia si trimiterea cauzei spre rejudecare la instanta de fond cu motivatia ca afectiunile de care sufera inculpata sunt anterioare datei savârsirii infractiunii pentru care este judecata în prezenta cauza si ca, proba pe care a avut-o în vedere instanta de fond când a dispus suspendarea judecatii, a fost o expertiza medico – legala care nu a fost dispusa de instanta si ale carei concluzii au fost infirmate ulterior de o alta expertiza.

Recursul este fondat din urmatoarele considerente:

Potrivit art. 303 alin. 1 din C.pr.pen., când se constata pe baza unei expertize medico – legale ca inculpatul sufera de o boala grava care îl împiedica sa participe la judecata, instanta dispune prin încheiere suspendarea procesului penal pâna când starea sanatatii inculpatului îi va permite sa participe la judecata.

În consecinta, în asemenea situatii nu este suficient ca la dosar sa existe acte medicale sau alte expertize medico-legale care sa ateste anumite boli grave de care sufera inculpata, ci instanta trebuie sa-si formeze convingerea pe baza unei expertize medico-legale expres dispusa în acest sens si care sa concluzioneze ca bolile de care sufera inculpata o împiedica pe aceasta sa participe la judecata.

Cum în speta nu s-a efectuat o astfel de expertiza, suspendarea judecatii nu se putea dispune pe baza altor acte medicale care sa ateste existenta bolii si ca urmare, în mod gresit instanta de fond a retinut incidenta prev. art. 303 C.pr.pen.

Având în vedere aceste considerente, recursul a fost admis, a fost casata în întregime încheierea primei instante si s-a dispus trimiterea cauzei spre rejudecare la prima instanta.