Confirmarea propunerii de neîncepere a urmarii penale fata de învinuit, sub aspectul savârsirii infractiunii de vatamare corporala din culpa (art. 184 al. 1 si 3 Cod penal), deoarece partea vatamata si-a retras plângerea prealabila, nu inlatura dreptul unitatii spitalicesti de a formula actiune civila pentru recuperarea cheltuieliloe ocazionate de spitalizarea partii vatamate.Prin Sentinta civila nr. 2659 din 30.X.2008 Judecatoria Sighetu Marmatiei a respins actiunea civila formulata de reclamantul Spitalul Municipal Sighetu Marmatiei în contradictoriu cu pârâtul Petz Ioan.
Prima instanta a retinut ca partea vatamata Petz Ioan, victima a infractiunii de vatamare corporala, a fost internat în Spitalul mun. Sighetu Marmatiei în perioada 20.10-25.10. 2007, unde i-au fost acordate îngrijiri medicale,conform foii de observatie nr. 14721 /2007
Este real ca reclamantei i-a fost creat un prejudiciu ca urmare a îngrijirilor medicale acordate victimei, dar tot atât de adevarat este ca partea vatamata si-a retras plângerea, astfel ca raportat la disp. art. 998 Cod civil, pârâtul nu poate fi obligat la acoperirea acestuia.
Contra Sentintei a declarat recurs reclamantul Spitalul Municipal Sighetu Marmatiei solicitând modificarea acesteia în sensul admiterii actiunii pe considerentul ca în mod gresit prima instanta a respins actiunea.
Analizând recursul, tribunalul l-a apreciat intemeiat.
Ca urmare a infractiunii de vatamare corporala din culpa (art. 184 al. 1 si 3 Cod penal) intervenita între pârâtul Petz Ioan si partea vatamata Bîrlea Vasile aceasta din urma a fost internata la Spitalul Municipal Sighetu Marmatiei, la sectia Ortopedie, în perioada 20.10.-25.10.2007 cu F.O. nr. 14721/2007 unde i-au fost acordate îngrijiri medicale în cuantum de 636 ron.
Prin Rezolutia din dosarul nr. 1398/P/2007 din 18.12.2007, Parchetul de pe lânga Judecatoria Sighetu Marmatiei a dispus confirmarea propunerii de neîncepere a urmarii penale fata de învinuitul Petz Ioan sub aspectul savârsirii infractiunii de vatamare corporala din culpa (art. 184 al. 1 si 3 Cod penal), deoarece partea vatamata si-a retras plângerea prealabila.
Conform art. 313 din O.U.G. 72/2006 de modificare si completare a Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sanitar: „persoanele care prin faptele lor aduc daune sanatatii altei persoane raspund potrivit legii si au obligatia sa repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale respectând cheltuielile efective acordate”.
Prin urmare desi intervenita împacarea (art. 228 alin. 6, art. 10 lit.f Cod procedura penala), aceasta a intervenit în raportul juridic dintre cele doua parti din cadrul dosarului penal, legislatia sanitara invocata, coroborata cu art. 998 si 999 si urm. Cod procedura civila permite ca spitalul sa se indrepte cu actiune civila , pentru recuperarea chetuielilor de spitalizare cu partea vatamata.
Tribunalul Giurgiu
Drept civil. Asigurări de sănătate. Obligaţia de plată a cheltuielilor pentru servicii medicale la cerere Principiile asigurării sociale de sănătate conform Legii 95/2006.
Curtea de Apel București
Decizie de concediere (art.268 Codul muncii) - Cerinţe de formă; termeni; condiţii.
Curtea de Apel Oradea
LITIGIU DE ASIGURARI SOCIALE. RECALCULARE PENSIE. LEGEA APLICABILA. ASIGURAREA RESPECTARII PRINCIPIULUI "CONDITII EGALE DE PENSIONARE, PENSII EGALE, INDIFERENT DE ANUL IESIRII LA PENSIE"
Curtea de Apel Bacău
RECURS. SPOR DE 50% PENTRU SUPRASOLICITARE NEUROPSIHICĂ - DREPTUL PERSONALULUI AUXILIAR DE SPECIALITATE DIN CADRUL INSTANŢELOR LA ACEST SPOR DUPĂ 1.04.2007, DATA INTRĂRII ÎN VIGOARE A O.G.8/2007. PRIORITATEA APLICĂRII REGLEMENTĂRILOR INTERNAŢIONALE F...
Tribunalul Satu Mare
Suspendare executare act administrativ, respectiv decizie privind recuperarea unor sume plătite necuvenit, cu titlu de indemnizaţie pentru creşterea copilului