Limitarea exercitării dreptului la libera circulaţie în străinătate

Sentinţă civilă 152 din 07.10.2009


Dosar nr. 1568/109/2009

R O M Â N I A

TRIBUNALUL ARGEŞ

SECŢIA CIVILĂ

SENTINŢĂ CIVILĂ Nr. 152

Şedinţa publică de la 07 Octombrie 2009

Completul constituit din:

PREŞEDINTE M. P.

Grefier I. T.

S-a luat în examinare, pentru solutionare, în primă instanţă actiunea formulată de petenta D.G.P. în  contradictoriu cu  intimatul S. M., având ca obiect limitarea exercitării dreptului la libera circulaţie în străinătate.

La  apelul nominal făcut în şedinţă publică  au lipsit  părţile.

Procedura de  citare nelegal  îndeplinită cu petenta.

S-a făcut referatul cauzei de către grefier, dupa care:

Tribunalul, avand in vedere ca s-a solicitat judecarea cauzei in lipsa si in raport de actele si lucrarile dosarului, constata cauza in stare de judecata si ramane in pronuntare asupra cererii.

TRIBUNALUL

Constată că, prin cererea înregistrată la data de 07.04.2009, D. G. P. B. a chemat în judecată pe pârâtul S. M., solicitând instanţei, prin hotărârea ce va pronunţa, să dispună restrângerea dreptului pârâtului la libera circulaţie în S., pe o perioadă de cel mult 3 ani.

În motivarea cererii, reclamanta a arătat că pârâtul a fost returnat din S. la data de 19.02.2009 în baza acordului dintre cele două state privind readmisia persoanelor aflate în imigratie ilegală , ratificat prin LG nr.45/1997.

În drept s-au invocat art.5, 38, 39 din Legea nr.248/2005.

S-a administrat proba cu inscrisuri.

Din actele şi lucrările dosarului, Tribunalul reţine în fapt următoarele.

Potrivit art.5 din Legea nr.248/2005, pentru perioada şederii lor în străinătate, cetăţenii români au obligaţia de a nu desfăşura activităţi de natură a compromite imaginea României, precum şi de a respecta legislaţia statului în care se află ca şi scopul pentru care li s-a  acordat dreptul de a intra sau după caz, de a rămâne  pe teritoriul statului respectiv.

În ce priveşte Protocolul adiţional la Convenţia  pentru Apărarea Drepturilor şi Libertăţilor Fundamentale, acesta permite măsuri restrictive pe care statul să le ia atunci când cetăţeanul său aduce atingere, prin comportarea pe care o are, obligaţiilor pe care acest stat  şi le-a asumat faţă de alte părţi, în vederea stopării imigraţiei ilegale.

În acest scop, au fost încheiate acorduri de readmisie în baza cărora are loc returnarea cetăţenilor ce nu respectă condiţiile de rămânere pe teritoriul altor state, măsuri ce  îndrituiesc în temeiul Legii 248/2005, statul român, prin organele sale, de a restrânge pe o perioadă de timp  libera circulaţie pe teritoriul acelui stat pentru cetăţeanul său.

În cauza de faţă pârâtul a desfăşurat pe teritoriul statului spaniol activităţi interzise atât de legea română cât şi ce legea acelui stat (f.3-5 dosar) ele fiind de natură a aduce atingere imaginii României, motiv pentru care acesta a fost returnat la data de 19.02.2009.

Paratul a fost arestat de autoritatile spaniole pentru posesie de hasis, fapta pentru care a fost ulterior judecat si condamnat la pedeapsa inchisorii de 5 ani si 1 luna din care a executat 3 ani si 9 luni, fiind ulterior expulzat, ca urmare a O. de E. emis de catre J. de S. P. din T.

Pentru motivele mai sus expuse, în baza art.5, 38 , 39 din Legea 248/2005 va fi admisă cererea şi se va restrânge dreptul pârâtului la libera circulaţie în S., pe o perioadă de 3 ani.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII,

HOTĂRĂŞTE

Admite cererea formulata de petenta D. G. P. cu sediul în  B. str. N. I. S. 1, în  contradictoriu cu  intimatul S. M., domicilat in mun. C., str. I. B., jud. A.

Dispune restrangerea dreptului paratului la libera circulatie in S. pe o perioada de 3 ani.

Prezenta sentinta se comunica D. G.  P., I. G. al P. F. si S. P. C. pentru eliberarea pasapoartelor.

Cu drept de apel în termen de 5 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţa publică de la 07 Octombrie 2009

Preşedinte,

M. P. Grefier,

I. T.

1