Solutionarea actiunii civile exercitate de Spital în caz de împacare a partilor

Decizie 187 din 22.02.2010


Solutionarea actiunii civile exercitate de Spital în caz de împacare a partilor

Pentru a se putea solutiona actiunea civila a acestei unitati era necesara stabilirea existentei infractiunii si implicit al faptei ilicite cauzatoare de prejudicii si a celorlalte conditii privitoare la raspunderea civila delictuala. Or, ca urmare a încetarii procesului penal, actiunea civila exercitata de aceasta unitate spitaliceasca nu mai poate fi solutionata în cadrul procesului penal.

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lânga Judecatoria Arad, nr. 1801/P/2008, a fost trimis în judecata inculpatul B.A.I  pentru savârsirea infractiunii de  vatamare corporala, prevazuta de art.181 alin.1 Cod penal.

S-a retinut în sarcina inculpatului ca, în data de 20.03.2008, în jurul orelor 20,30 a lovit cu o bâta de baseball pe partea vatamata Muntean Emilia Simona, provocându-i leziuni ce au necesitat pentru vindecare 45-50 zile de îngrijiri medicale.

In cauza s-a constituit parte civila si Spitalul clinic judetean Arad, cu suma de 742,94 lei, reprezentând despagubiri  ocazionate cu spitalizarea partii vatamate, solicitând totodata si dobânzile aferente acestei sume,  începând cu data ramânerii definitive a  hotarârii precum  si,  instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor inculpatului.

 La termenul de judecata partile au declarat ca doresc sa se împace.

Având în vedere art.132 Cod penal  precum si dorinta partilor de a se împaca, Judecatoria Arad prin sentinta penala nr. 626/19.03.2009 pronuntata în dosar nr. 12631/55/2008, în baza art. 11 pct.2 lit.b raportat la art.10 lit.h Cod procedura penala, a luat act de împacarea partilor si a încetat procesul penal.

Deoarece exista constituirea de parte civila, din  partea Spitalului clinic judetean Arad, având în vedere ca partile s-au  împacat, instanta a stabilit ca acestea urmeaza a suporta împreuna despagubirile, si a admis actiunea civila exercitata de partea civila Spitalul Clinic judetean Arad si,  a obligat  partile, în solidar, sa plateasca  partii civile Spitalul clinic judetean de urgenta Arad, suma de 742,94 lei, cu titlu de cheltuieli de spitalizare ale partii vatamate Muntean Emilia, precum  si a  dobânzilor aferente acestei sume,  începând cu data ramânerii definitive a hotarârii.

Tinând cont de faptul ca,  suma cu care s-a constituit parte civila spitalul, este relativ mica, si faptul ca inculpatul este angajat  la SC Info TV Arad, instanta în baza art. 163 Cod procedura penala,  a respins cererea Spitalului clinic judetean de  urgenta privind instituirea sechestrului asigurator, asupra bunurilor inculpatului, ca nejustificata.

În termen, a formulat recurs Parchetul de pe lânga Judecatoria Arad solicitând sa se constate nelegalitatea hotarârii atacate. În motivare, s-a aratat ca în mod gresit prima instanta, urmare a încetarii procesului penal pentru motivul împacarii partilor, a procedat la obligarea în solidar a acestora la plata cheltuielilor invocate de partea civila Spitalul Clinic Judetean de urgenta Arad.

Examinând cauza în cadrul dat de art.3856 Cod procedura penala se constata ca recursul este  fondat.

Potrivit art.132 Cod penal împacarea partilor duce la stingerea actiunii civile alaturate actiunii penale. În cauza urmare a împacarii partii vatamate cu inculpatul s-a constatat stinsa actiunea civila exercitata de partea vatamata constituita partea civila, doamna M.E.S. Alaturarea cererii de despagubiri formulate de Spitalul Clinic Judetean de urgenta Arad la actiunea penala pusa în miscare împotriva inculpatului nu transforma aceasta unitate în parte vatamata, aceasta nesuferind vreo  vatamare directa ca urmare a infractiunii deduse judecatii, prejudiciul reclamat fiind urmarea unui complex cauzal, ceea ce a determinat instanta sa o informeze despre proces. Pentru a se putea solutiona actiunea civila a acestei unitati era necesara stabilirea existentei infractiunii si implicit al faptei ilicite cauzatoare de prejudicii si a celorlalte conditii privitoare la raspunderea civila delictuala. Or, ca urmare a încetarii procesului penal, actiunea civila exercitata de aceasta unitate spitaliceasca nu mai poate fi solutionata în cadrul procesului penal. Tribunalul constata ca în mod gresit prima instanta a obligat partea vatamata si inculpatul la plata în solidar a acestor pretentii, întrucât solidaritatea în cazul raspunderii civile delictuale îsi poate avea izvorul doar în lege. Prin art.1003 Cod civil este concretizat caracterul solidar al raspunderii doar pentru persoanele carora le este imputabila cauzarea prejudiciului. Întrucât în cauza prima instanta nu a stabilit ca acest prejudiciu este imputabil atât partii vatamate cât si inculpatului obligarea în solidar este nelegala, recursul Parchetului de pe lânga Judecatoria Arad fiind fondat.

Hotarârea atacata va fi casata cu privire la latura civila a cauzei, iar în rejudecare se va lasa nesolutionata actiunea civila exercitata de Spitalul Clinic Judetean de urgenta Arad si se vor mentine restul dispozitiilor cuprinse în hotarârea atacata.

(decizia penala nr.187/R/12.05.2009 a Tribunalului Arad)