Inadmisibilitatea încuviinţării planului de reorganizare

Hotărâre 1017 din 22.05.2009


La data de 6.04.2009 s-a depus la dosarul cauzei un plan de reorganizare a activitatii propus de societatea debitoare, plan ce urmeaza a se desfasura pe o perioada de 36 luni si care are ca principal obiectiv achitarea în întregime a creantelor cuprinse în tabelul de creante aflat la dosar, precum si crearea unor premise pentru desfasurarea unei activitati profitabile în viitor.

În vederea discutarii admisibilitatii în principiu a planului de reorganizare, tribunalul a dispus conform disp. art. 98 alin. 2 din Lg. 85/2006 convocarea prezentei sedinte la care au fost citati debitorul prin administratorul special, administratorul judiciar si comitetul creditorilor.

Pentru a se dispune admiterea unui plan de reorganizare trebuie ca acesta sa îndeplineasca formal conditiile legale, respectiv sa fie propus de o persoana care are calitate în acest sens si sa cuprinda toate informatiile prevazute de art. 95. Prin urmare, tribunalul va verifica doar sub aspect formal îndeplinirea conditiilor legale, respectiv cuprinsul informatiilor mentionate în planul propus, urmând ca la momentul votarii acestuia, creditorii sa-si expuna punctul de vedere cu privire la sansele de reusita ale acestuia.

Pe de alta parte, potrivit disp. art. 94 din acelasi act normativ debitorul poate propune un plan de reorganizare în termen de 30 zile de la afisarea tabelului definitiv al creantelor, cu conditia formularii intentiei de reorganizare potrivit art. 28 din lege.

În cauza procedura s-a deschis la cererea creditorului AFP Ploiesti, prin sentinta nr. 861/5.09.2008, iar tabelul definitiv al creantelor a fost depus si afisat la usa instantei la data de 18.12.2008 conform termenelor stabilite în sentinta (fila 149).

Întrucât au fost îndeplinite în cauza prevederile art. 1 alin. 2 lit. c pct. 4 din Legea insolventei, respectiv sediul debitoarei era expirat, tribunalul a dispus deschiderea procedurii simplificate a insolventei, respectiv intrarea direct în faliment, cu consecinta dizolvarii societatii.

Raportat la toate aceste considerente, se constata ca într-o asemenea faza procesuala este inadmisibila depunerea si încuviintarea unui plan de reorganizare, motiv pentru care se va admite exceptia invocata de lichidatorul judiciar si sustinuta si de creditori si se va dispune respingerea planului de reorganizare propus de debitoare ca inadmisibil.