Admisibilitatea cererii de acordare a daunelor cominatorii in cazul litigiilor funciare

Decizie 551 din 25.06.2008


Admisibilitatea  cererii de acordare a daunelor cominatorii in cazul litigiilor funciare

Prin decizia civila nr. 551 din 25.06.2008 Tribunalul Prahova a admis  recursul declarat de recurentul-reclamant P.I., impotriva sentinţei civile nr. 224/21.02.2008, pronunţata de Judecatoria Sinaia, in contradictoriu cu intimatele-parate COMISIA JUDEŢEANA P. DE FOND FUNCIAR şi COMISIA LOCALA A OR.S. DE FOND FUNCIAR, modificand in parte sentinţa civila nr. 224/21.02.2008, pronunţata de Judecatoria Sinaia in sensul ca a admis in tot acţiunea reclamantului si a obligat paratele la plata daunelor cominatorii in suma de 100 lei/zi intarziere de la data pronunţarii sentinţei atacate si pana la indeplinirea efectiva a obligaţiei stabilite pe cale judecatoreasca, respectiv emiterea titlului de proprietate pentru suprafaţa de teren solicitata prin acţiune.

La adoptarea acestei solutii, tribunalul a retinut ca este corecta critica recurentului in ceea ce priveşte greşita soluţionare a capatului de cerere al acţiunii sale privind obligarea paratelor la plata de daune cominatorii, interpretarea data de instanţa de fond dispoziţiilor  art 5803 C.Proc.civ. fiind nelegala si in dezacord cu statuarile Inaltei Curţi de Casaţie si Justiţie cuprinse in decizia nr. XX din 2005 data in recurs in interesul legii.

Chiar si dupa intrarea in vigoare a textului legal identificat mai sus, ca urmare a modificarii Codului de Procedura Civila adusa prin OUG 138/2000, cererea privind obligarea la daune cominatorii si-a pastrat caracterul admisibil, pornind de la natura juridica a acestor daune, reprezentand o acţiune pecuniara ce se aplica de instanţele de judecata in vederea asigurarii executarii unei obligaţii de a face sau a nu face determinata prin hotarare judecatoreasca.

Daunele cominatorii reprezinta un mijloc subsidiar de infrangere a rezistentei debitorului la executarea silita si au un caracter provizoriu, in caz de neexecutare cuantumul lor trebuind a fi convertit la valoarea exacta a prejudiciului suferit in acest mod.

In cauza, recurentul reclamant a efectuat o serie de demersuri in vederea obţinerii unui nou titlu de proprietate, astfel cum s-a statuat prin decizia civila nr 818/2005 a Tribunalului Prahova irevocabila prin decizia nr 844/2006 a Curtii de Apel Ploiesti, fara ca eforturile sale sa aiba drept rezultat executarea obligaţiei stabilite in sarcina paratului prin respectivele hotarari judecatoreşti.

Avand in vedere tocmai acest interval mare de timp pe care debitoarele l-au avut la dispoziţie pentru a se conforma obligaţiei instituite in sarcina lor pe cale judecatoreasca, dar si imprejurarea ca cererea sa de constituire a dreptului de proprietate a fost formulata inca din anul 1991, fara ca procedura reparatorie sa fie finalizata prin emiterea titlului de proprietate, tribunalul apreciaza ca este intemeiata cererea recurentului de obligare a intimatelor la plata daunelor cominatorii pana la indeplinirea efectiva a respectivei obligaţii.