Prin incheierea nr 1993/16.10.2009 pronuntata de Judecatoria Slatina in dosarul nr 9060/311/2009 respinge cererea de acordare a personalităţii juridice formulată de petenta ASOCIATIA …., ca neîntemeiată
Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Slatina la data de 09.07.2009, sub nr.6579/311//2009, petenta Asociaţia … a solicitat instanţei, ca prin hotărârea pe care o va pronunţa, să i se acorde personalitate juridică, urmând să fie înscrisă în Registrul Special aflat la Grefa Judecătoriei.
În fapt a arătat că, potrivit statului şi a actului constitutiv, membrii fondatori au achiesat, în totalitate, scopului asociaţiei, respectiv: organizarea de activităţi sportive de tir cu arme de colecţie, arme letale şi neletale în condiţiile legii, organizarea de activităţi de vânătoare cu arme de colecţie şi de vânătoare pe fonduri proprii sau închiriat( concesionate) de către asociaţie împreună cu membrii acesteia care au calitatea de vânători, înscrierea ca membrii ai asociaţiei, nefondatori, în baza unei convenţii încheiată între asociaţie şi solicitantul care are calitatea de vânător în condiţiile stabilite de organul de conducere a asociaţiei, organizarea de expoziţii şi licitaţii având ca obiect arme de colecţie şi de panoplie în condiţiile legii, cu respectarea obligaţiei de a deţine autorizaţie, autorizarea persoanelor fizice şi juridice pentru colecţionarea şi deţinerea de arme de colecţie şi de panoplie în temeiul autorizaţiilor necesare acordate în condiţiile legii, deţinerea şi întocmirea registrului de evidenţă a persoanelor de arme de colecţie şi de tir sportiv, respectiv înregistrarea şi întocmirea evidenţei armelor de colecţie de valoare istorică şi de patrimoniu cât şi a armelor de panoplie, în condiţiile legii.
În drept au fost invocat disp. OG nr. 26/2000.
În dovedire au fost depuse înscrisuri( f.4-34).
Prin încheierea nr. 1629/18.09.2009 pronunţată de Judecătoria Slatina a fost respinsă cererea de acordare a personalităţii juridice.
Pentru a pronunţa această hotărâre instanţa a reţinut că nu sunt îndeplinite condiţiile impuse de art. 9 din OG nr. 26/2000.
Prin decizia civilă nr.996/30.09.2009 Tribunalul Olt a admis recursul declarat de petenta recurentă , a casat încheierea şi a trimis cauza spre rejudecare.
Pentru a pronunţa a ceastă decizie instanţa de control judiciar a reţinut că întrucât petenta a depus, la instanţa de control judiciar, o nouă dovadă a disponibilităţii denumirii, se impune rejudecarea cauzei, urmând ca fondul cauzei să fie analizat în condiţiile obţinerii acesteia. Aceeaşi instanţă de control judiciar a dispus verificarea, cu ocazia rejudecării, a susţinerilor recurentei referitoare la obţinerea autorizaţiei în condiţiile art. 14 din OG nr. 26/2000.
Cauza a fost reînregistrată pe rolul Judecătoriei Slatina sub nr. 9060/311/2009.
A fost administrată proba cu înscrisuri.
Cererea a fost legal timbrată cu taxă judiciară de timbru şi timbru judiciar.
Analizând coroborat ansamblul materialului probator administrat instanţa reţine următoarele:
După cum rezultă din statutul şi actul constitutiv al petentei Asociaţia … s-a hotărât înfiinţarea acestei asociaţii având drept scop următoarele:
1-organizarea de activităţi sportive de tir cu arme de colecţie, arme letale şi neletale în condiţiile legii,
2-organizarea de activităţi de vânătoare cu arme de colecţie şi de vânătoare pe fonduri proprii sau închiriat( concesionate) de către asociaţie împreună cu membrii acesteia care au calitatea de vânători,
3- înscrierea ca membrii ai asociaţiei, nefondatori, în baza unei convenţii încheiată între asociaţie şi solicitantul care are calitatea de vânător în condiţiile stabilite de organul de conducere a asociaţiei,
4- organizarea de expoziţii şi licitaţii având ca obiect arme de colecţie şi de panoplie în condiţiile legii, cu respectarea obligaţiei de a deţine autorizaţie,
5- autorizarea persoanelor fizice şi juridice pentru colecţionarea şi deţinerea de arme de colecţie şi de panoplie în temeiul autorizaţiilor necesare acordate în condiţiile legii,
6- deţinerea şi întocmirea registrului de evidenţă a persoanelor de arme de colecţie şi de tir sportiv,
7- înregistrarea şi întocmirea evidenţei armelor de colecţie de valoare istorică şi de patrimoniu cât şi a armelor de panoplie, în condiţiile legii.
În drept instanţa reţine că potrivit disp. art.1 din OG nr. 26/2000 „ persoanele fizice şi persoanele juridice care urmăresc desfăşurarea unor activităţi de interes general sau în interesul unor colectivităţi ori, după caz, în interesul lor personal nepatrimonial pot constitui asociaţii ori fundaţii în condiţiile prezentei ordonanţe”.
Din cuprinsul statului şi al asociaţiei instanţa constată că acesta, în parte, contravine dispoziţiilor Legii nr.295/2004 dar şi a dispoziţiilor OG nr. 26/2000.
Astfel, unul dintre scopurile asociaţiei este de a autoriza persoanele fizice şi juridice pentru colecţionarea şi deţinerea de arme de colecţie şi de panoplie în temeiul autorizaţiei necesare acordate în condiţiile legii, impunând astfel o condiţie în plus pe lângă cea cerută de disp. art. 11 din Legea sus menţionată conform căruia „dreptul de deţinere sau, după caz, de port şi folosire a armelor neletale supuse autorizării se dobândeşte de la data emiterii de către autorităţile competente a autorizaţiei de procurare a armei şi, după caz, a permisului de armă”, îngrădind, fără temei, dreptul oricărei persoane, ce îndeplineşte condiţiile cerute de acest act normativ, de a deţine arme prin impunerea unor condiţii suplimentare decât cele cerute de actul normativ sus menţionat.
Mai mult decât atât petenta nu ar avea cum să autorizeze diverse persoane fizice şi juridice să colecţioneze arme întrucât conform art, 12 alin.1 din acelaşi act normativ singura instituţie competentă să atesta calitatea de colecţionar şi, implicit, să l permită colecţionarea de diverse arme este Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, inspectoratele judeţene de poliţie în a căror rază teritorială îşi are domiciliul solicitantul, precum şi de către Inspectoratul General al Poliţiei Române, condiţiile, precum şi procedura de eliberare a atestatului de colecţionar fiind stabilite în normele metodologice de aplicare a acestei legi.
De asemenea şi prin deţinerea şi întocmirea registrului de evidenţă a persoanelor posesoare de arme de colecţie şi de tir sportiv, cu autorizaţie necesară, contravine prevederilor art. 5 alin.5 din acelaşi act normativ, competenţa exclusivă de ţine o astfel de evidenţă aparţinând „ la nivel local, de către inspectoratele de poliţie judeţene şi de către Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, care au eliberat aceste documente, iar, la nivel central, pentru armele de apărare şi pază, de către Inspectoratul General al Poliţiei Române”.
Mai mult decât atât şi competenţa de înregistrare şi evidenţiere a armelor de colecţie cu valoare istorică şi de patrimoniu cât şi a armelor de panoplie, aparţine tot instituţiilor sus menţionate, competenţa fiind şi în acest caz exclusivă.
Relativ la scopul asociaţiei, deşi instanţa în şedinţa din data de 16.10.2009 a solicitat, în temeiul disp. art. 9 di OG nr. 26/2000, lămuriri cu privire la acesta, reprezentantul asociaţiei a menţionat că scopurile stabilite nu contravin dispoziţiilor legale.
Relativ la obligativitatea obţinerii, în prealabil a unei autorizaţii de către organul competent potrivit disp . Legii nr. 295/2004, în raport de disp. art.14 di OG nr. 26/2000 instanţa constată că nu se impune, o astfel de autorizaţiei fiind necesară abia după acordarea personalităţii juridice asociaţiei, lipsa a cesteia conducând la dizolvarea pe cale judecătorească a asociaţiei. În consecinţă obţinerea autorizaţiei nu se impune anterior dobândirii personalităţii juridice de către asociaţie.
Curtea de Apel București
Absenta raspunsului persoanei juridice notificate are valoarea unui refuz de restituire (în natura sau prin echivalent) a imobilului, iar acest refuz trebuie cenzurat de catre instanta de judecata. Instanta va acorda despagubiri pe baza expertizei ef...
Tribunalul București
Ordonanţă preşedinţială
Curtea de Apel București
Transmiterea părţilor sociale către terţi
Judecătoria Călărași
Drept comercial. Contract încheiat între o persoană fizică şi o societate comercială, furnizor de servicii de apă şi canalizare. Debit recunoscut şi preluat de la asociaţia de proprietari. Servicii prestate anterior încheierii contractului a căror va...
Curtea de Apel Suceava
Achiziţii publice. Dovada capacităţii tehnice şi profesionale în situaţia unui grup de operatori economici cu ofertă comună.