Sent pen 15 2011 oug 195

Sentinţă penală 15 din 13.01.2011


Art. 86 din alineat 1 OUG nr. 105/2002

R O M Â N I A Cod operator 3924

JUDECĂTORIA TÂRGU-CĂRBUNEŞTI

Dosar nr.5150/317/2010

Sentinţa Penală Nr. 15

Şedinţa publică din 13 ianuarie 2011

Completul compus din:

PREŞEDINTE : S. P. – Judecător

Grefier : A. I.

Ministerul Public a fost reprezentat de doamna procuror F. C. din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tg-Cărbuneşti, jud. Gorj.

Pe rol fiind judecarea procesului penal privind pe inculpatul G. I. M., domiciliat în comuna V., sat A., judeţul Gorj  trimis în judecată prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tg-Cărbuneşti nr.2012/P/2010, pentru săvârşirea infracţiunii prevăzută de art. 86 alineat 1 din OUG nr. 195/2002.

La apelul nominal făcut în şedinţă publică a răspuns inculpatul G. I. M., asistat din oficiu de avocat P. C.

Procedura completă.

S-a făcut referatul oral al cauzei de către grefierul de şedinţă, s-a ascultat inculpatul,  declaraţia acestuia fiind consemnată şi ataşată la dosar, după care,  constatându-se dosarul în stare de judecată s-a acordat cuvântul în fond.

Reprezentantul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tg-Cărbuneşti a expus starea de fapt şi a pus concluzii de condamnare a inculpatului în baza art. 86 alineat 1 din OUG nr. 195/2002 şi obligarea acestuia la cheltuieli judiciare în favoarea statului.

Avocat P. C. pentru inculpat a solicitat ca la individualizarea pedepsei să se ţină cont de dispoziţiile art. 3201 alineat 7 Cod de procedură penală, în sensul că a avut o conduită sinceră şi în final să i se aplice o pedeapsă orientată sub minimul special prevăzut de lege.

Cu privire la modalitatea de executare a pedepsei a solicitat ca în baza art. 81 Cod penal instanţa să dispună suspendarea condiţionată a executării acesteia.

Inculpatul G. I. M. a recunoscut şi regretat săvârşirea faptei pentru care a fost trimis în judecată.

J U D E C Ă T O R I A

Asupra cauzei penale de faţă ;

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tg-Cărbuneşti nr.2012/P/2010 din data de 6.12.2010 a fost trimis în judecată inculpatul G. I. M., pentru săvârşirea infracţiunii prevăzută de art. 86 alineat 1 din OUG nr. 195/2002.

În fapt, la data de 25.06.2010 inculpatul G. I. M. a condus autoturismul cu numărul de înmatriculare …. pe DN 67 Scoarţa fără a poseda permis de conducere.

La data menţionată, în jurul orei 2330, lucrătorii Serviciului Rutier din cadrul IPJ Gorj, aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au oprit pentru control autoturismul cu numărul de înmatriculare … care circula pe DN 67 Scoarţa  din direcţia Tg-Jiu, în direcţia Tg-Cărbuneşti.

Astfel,  cum rezultă din procesul-verbal încheiat cu această ocazie, autoturismul era condus de inculpatul G. I. M. care le-a înmânat lucrătorilor de poliţie permisul de conducere categoriile A şi B seria … eliberat de Poliţia Tg-Jiu la data de 24.10.2007.

Întrucât s-a constatat că materialul din care era confecţionat permisul de conducere prezentat la control era diferit de cel folosit la realizarea unui permis valabil, precum şi faptul că în conţinutul său existau diferenţe evidente faţă de cel al unui permis eliberat de autorităţile române, s-a procedat la verificarea în evidenţa permiselor de conducere a inculpatului G. I. M..

Prin adresa nr. 21877 din 2.08.2010 emisă de Serviciul Public Comunitar – Regim de Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Gorj s-a comunicat faptul că inculpatul G. I. M. nu figurează în evidenţe ca deţinător de permis de conducere.

Inculpatul G. I. M. a declarat în prezenţa martorului asistent B. I. D. că nu posedă permis de conducere valabil şi că a confecţionat singur permisul reţinut de organele de poliţie, recunoscând şi regretând săvârşirea faptelor.

Starea de fapt aşa cum a fost prezentată anterior, a fost dovedită în cursul urmăririi penale cu procesul-verbal de constatare a infracţiunii, declaraţiile inculpatului, declaraţie martor, adresa nr. 21877 din 2.08.2010 emisă de Serviciul Public Comunitar – Regim de Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Gorj şi procesul-verbal de prezentare a materialului de urmărire penală.

În şedinţa publică din data de 13 ianuarie 2011 a fost ascultat inculpatul care a recunoscut şi regretat săvârşirea faptei pentru care a fost trimis în judecată, arătând că solicită ca judecarea să aibă loc numai în baza probelor administrate în faza de urmărire penală.

Analizând probele de la dosar, instanţa reţine că în data de 25.06.2010 inculpatul G. I. M. a condus autoturismul cu numărul de înmatriculare … pe DN 67 Scoarţa fără a poseda permis de conducere.

La data menţionată, în jurul orei 2330, lucrătorii Serviciului Rutier din cadrul IPJ Gorj , aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au oprit pentru control autoturismul cu numărul de înmatriculare … care circula pe DN 67 Scoarţa  din direcţia Tg-Jiu, în direcţia Tg-Cărbuneşti.

Astfel,  cum rezultă din procesul-verbal încheiat cu această ocazie, autoturismul era condus de inculpatul G. I. M. care le-a înmânat lucrătorilor de poliţie permisul de conducere categoriile A şi B seria J01145853j eliberat de Poliţia Tg-Jiu la data de 24.10.2007.

Întrucât s-a constatat că materialul din care era confecţionat permisul de conducere prezentat la control era diferit de cel folosit la realizarea unui permis valabil, precum şi faptul că în conţinutul său existau diferenţe evidente faţă de cel al unui permis eliberat de autorităţile române, s-a procedat la verificarea în evidenţa permiselor de conducere a inculpatului G. I. M..

Prin adresa nr. 21877 din 2.08.2010 emisă de Serviciul Public Comunitar – Regim de Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Gorj s-a comunicat faptul că inculpatul G. I. M. nu figurează în evidenţe ca deţinător de permis de conducere.

Inculpatul G. I. M. a declarat în prezenţa martorului asistent B. I. D. că nu posedă permis de conducere valabil şi că a confecţionat singur permisul reţinut de organele de poliţie, recunoscând şi regretând săvârşirea faptelor.

În drept, fapta inculpatului G. I. M. care a condus autoturismul cu numărul de înmatriculare … pe DN 67 Scoarţa fără a poseda permis de conducere, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii prevăzută de art. 86 alineat 1 din OUG 195/2002, modificată.

La individualizarea pedepsei ce urmează a fi aplicată inculpatului, instanţa va avea în vedere dispoziţiile părţii generale a codului penal, limitele de pedeapsă fixate în OUG nr. 195/2002, gradul de pericol social al faptei săvârşite, conduita sinceră manifestată în tot cursul procesului penal, amploarea fenomenului infracţional la regimul circulaţiei pe drumurile publice şi că nu este cunoscut cu antecedente penale.

Totodată, instanţa va avea în vedere şi dispoziţiile art. 3201 alineat 7 Cod de procedură penală.

Potrivit acestui text de lege „Instanţa va pronunţa condamnarea inculpatului , care beneficiază de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege, în cazul pedepsei închisorii, şi de reducerea cu o pătrime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege, în cazul pedepsei amenzii”.

Faţă de aceste criterii, instanţa apreciază că rolul educativ şi preventiv al pedepsei ce urmează a fi aplicată poate fi realizat prin condamnarea inculpatului la o pedeapsă constând în închisoare cu orientare spre minimul special prevăzut de lege.

În acest sens urmează ca instanţa să condamne inculpatul G. I. M. în baza art. 86 alineat 1 din OUG nr. 195/2002 cu aplicarea art. 3201 alienat 7 Cod de procedură penală la 8 (opt) luni închisoare.

În baza art. 71 alineat 2 Cod penal instanţa va aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prevăzute de art. 64 alineat 1 litera a teza a II a şi litera b Cod penal.

În realizarea aceluiaşi scop educativ şi preventiv al pedepsei, în baza art. 81 Cod penal instanţa va dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei aplicate pe o perioadă de 2 (doi)  şi 8 (opt) luni, termen de încercare stabilit în condiţiile art. 82 Cod penal.

În baza art. 359 Cod de procedură penală se va atrage atenţia inculpatului cu privire la dispoziţiile art. 83 Cod penal a căror nerespectare are ca urmare revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei.

În baza art. 71 alineat 5 Cod penal instanţa va suspenda executarea pedepsei accesorii constând în interzicerea unor drepturi civile pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei principale.

Văzând şi dispoziţiile  art. 191 şi următoarele Cod de procedură penală;

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

H O T Ă R Ă Ş T E

În baza art. 86 alineat 1 din OUG nr. 195/2002 R. cu aplicarea art. 3201 alienat 7 Cod de procedură penală condamnă inculpatul G. I. M. la 8 (opt) luni închisoare.

În baza art. 71 alineat 2  Cod penal aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prevăzute de art. 64 alineat 2 litera a teza a II a şi litera b Cod penal

În baza art. 81 Cod penal dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei aplicate pe o perioadă de  2 (doi) ani şi 8 (opt) luni, termen de încercare stabilit în condiţiile art. 82 Cod penal.

În baza art. 359 Cod de procedură penală atrage atenţia inculpatului  cu privire la dispoziţiile art. 83 Cod penal a căror nerespectare are ca urmare revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei

În baza art. 71 alineat 5 Cod penal suspendă executarea pedepsei accesorii constând în interzicerea unor drepturi civile pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei principale.

Obligă inculpatul la 400 lei cheltuieli judiciare în favoarea statului , din care 200 lei avansate din fondurile Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, reprezentând contravaloare onorariu pentru avocatul desemnat din oficiu.

Cu recurs.

Pronunţată în şedinţa publică din 13.01.2011

PREŞEDINTE, GREFIER,

P. S. I. A.

Red. P.S.

Tehnodact. I.A.

2 ex/1.02.2011.