Pl hcj

Sentinţă civilă 2609 din 21.09.2011


Dosar nr. 1319/317/2011

( disjungere  d. D. 796/317/2011) Cod operator 3924

R O M Â N I A

JUDECĂTORIA TÂRGU-CĂRBUNEŞTI

TG-CĂRBUNEŞTI

Sentinţa Nr. 2609/2011

Şedinţa publică de la 21 Septembrie 2011

Completul compus din:

PREŞEDINTE M.R.

Grefier F.D.

Pe rol judecarea cauzei Civil privind pe petentul C.I., domiciliat în comuna L., sat C., judeţul G., şi pe intimatele  DIRECŢIA  SILVICĂ  G.,  COMISIA LOCALĂ  DE  FOND  FUNCIAR B. şi COMISIA JUDEŢEANĂ  DE FOND FUNCIAR  G., având ca obiect fond funciar – anulare HCJ G.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică a răspuns petentul personal şi asistat de avocat Pociovălişteanu Ion, lipsă fiind intimatele şi martorul C.M..

Procedura legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă,  după care apărătorul petentului precizează că martorul C.M. este în continuare nedeplasabil, aşa cum rezultă din actul medical depus la dosar, şi solicită înlocuirea acestuia cu L. I., nepoata martorului, aceasta fiind prezentă în instanţă . Petentul depune copii de actele de stare civilă care dovedesc faptul că M. C. este bunica maternă a martorului prezentat de petent

Având în vedere imposibilitatea de prezentare a vecinului terenului solicitat de petent, dar şi înscrisurile depuse, instanţa admite cererea şi procedează la audierea martorului Lăpădat Ioana, declaraţia sa fiind consemnată şi ataşată la dosarul cauzei.

Petentul, prin avocat, precizează că nu mai are alte cereri de formulat şi nici probe de administrat, situaţie în care instanţa constată cauza în stare de judecată şi acordă cuvântul pe fond.

Avocatul petentului solicită admiterea plângerii, anularea HCJ G., reconstituirea dreptului de proprietate în favoarea petentului pentru terenul forestier rezultat din măsurători, pe vechiul amplasament, fără cheltuieli de judecată.

INSTANŢA

Asupra cauzei de faţă , constată următoarele :

Prin plângerea înregistrată la 03.03.2011, sub nr. 796/317/2011, petentul C.I., în contradictoriu cu Comisiile Locale de Fond Funciar L. şi B. şi Comisia Judeţeană de Fond Funciar G., a solicitat anularea HCJ nr. 4938/2008 şi a HCJ nr. 4704/2007, reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafaţa totală de 2,06 ha teren cu vegetaţie forestieră pe vechiul amplasament de pe  raza comunei L. şi a comunei B., pe o curea care traversează cele două comune.

In motivarea plângerii, petentul a arătat că în mod nelegal i s-au invalidat cererile de reconstituire a dreptului în condiţiile în care a depus declaraţiile vecinilor terenului şi în care terenul forestier se află situat în continuarea terenului agricol proprietatea sa .

La termenul din 30.03.2011, având în vedere că plângerea a  fost formulată împotriva a două hotărâri ale CJFF G., cu privire la terenuri amplasate în două localităţi diferite, instanţa a dispus disjungerea judecăţii celor două plângeri, pentru terenul din comuna L. plângerea judecându-se în Dosarul constituit la 03.03.2011, iar pentru terenul din comuna L. constituindu-se dosarul de faţă, …/317/2011.

In dovedirea plângerii din dosarul de faţă, petentul s-a folosit de proba cu înscrisuri şi martori.

In cadrul probei cu înscrisuri, petentul a depus copii de pe : JCJ nr. 4704/2007, tabelul anexă şi adresa de comunicare nr.737/24.02.2011, procesul verbal de punere în posesie cu terenul învecinat cu cureaua de pe care petentul solicită pădurea a def. P. M. –mama martorului P. N., titlul de proprietate nr. 100576/1996 emis celuilalt vecin al petentului, C.M., actele de stare civilă ale martorului L. I, nepoata de fiică a vecinei C.M. .

La cererea instanţei, CLFF B. a depus întreaga documentaţie care a stat la baza emiterii HCJ nr.4704/2007, respectiv cererea de reconstituire a dreptului de proprietate depusă de petent, actele de stare civilă, certificat deces autor C. D.,  actele de stare civilă şi certificatul de moştenitor nr.542/1998, titlul de proprietate nr. 100540/1995 emis petentului şi comoştenitorilor pentru terenul agricol .

Totodată, intimata a procedat la identificarea terenului solicitat de petent, înaintând schiţa acestuia şi comunicând că terenul forestier de 0, 9960 ha , deţinut de OC. S. Hurezani, este liber pe vechiul amplasament, precum şi faptul că petentului nu i s-au mai emis acte de proprietate anterior Legii nr.247/2005.

Intimatele CLFF G. şi Direcţia Silvică G., deşi legal citate, nu s-au prezentat în instanţă, nu au depus Intâmpinare şi nu au solicitat probe .

Examinând plângerea în raport cu probele administrate şi cu poziţia procesuală a intimatelor, instanţa apreciază că este întemeiată, motivat de următoarele considerente :

Cererea de reconstituire depusă de petent în baza legii nr.247/2005 şi hotărârea de invalidare dovedesc îndeplinirea procedurii administrativ - funciare, aşa cum este reglementată de lege.

Actele de stare civilă a petentului şi certificatul de deces al autorului, dovedesc faptul că petentul este persoană îndreptăţită , în principiu, la reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenului care a aparţinut acestuia.

Dovada dreptului de proprietate s-a făcut în condiţiile art.6 alin.13 din Legea nr.1/2000, respectiv cu audierea proprietarilor vecini ai terenului , având în vedere că  reconstituirea dreptului s-a solicitat a fi făcută pe vechiul amplasament.

Vechiul amplasament a fost identificat şi individualizat prin dimensiuni, suprafeţe, vecinătăţi, tarla , parcelă, U.A. şi UP,  în condiţiile legii,  respectiv ale art.5 lit.c şi art.39 alin.4 din Regulamentul aprobat prin HG nr.890/2005, de către Comisia Locală de Fond Funciar B., aceasta fiind autoritatea publică care deţine hărţile şi planurile de situaţie la zi din cadrul unităţii administrativ teritoriale, fiind, deci, îndrituită şi chiar obligată să realizeze această operaţiune anterioară reconstituirii dreptului, fie administrativă, fie judiciară. 

Legea nr.1/2000 reglementează că martorii trebuie să fie proprietarii vecini ai terenului forestier sau moştenitorii acestora, dar nu şi probele care trebuie să dovedească această calitate, deci acestea pot fi oricare din probele legale, inclusiv prezumţia. Astfel, potrivit art.1203 C.civ., magistratul poate să se pronunţe pe baza unor prezumţii care să aibă o greutate şi puterea de a naşte probabilitatea, în cazurile când este permisă şi proba cu martori .

Din declaraţiile martorilor P. N. şi L. I. ,coroborate cu actele provizorii sau definitive de proprietate (proces verbal de punere în posesie şi, respectiv titlu de proprietate) emise pentru terenul agricol autorilor acestora, rezultă că terenurile sunt amplasate pe curele, că acestea se întind atât pe raza comunei L. cât şi pe  cea a comunei B., şi că autorii martorilor sunt proprietarii vecini ai terenului agricol de pe cureaua  pe care este amplasată pădurea solicitată de petent.

Acelaşi aspect rezultă şi din titlul de proprietate emis petentului pentru terenul agricol.

Faptul că autorii martorilor sunt proprietarii vecini ai terenului agricol aflat în proprietatea petentului, are greutatea şi puterea de a naşte probabilitatea că ei sunt sau au fost proprietarii vecini şi ai terenului forestier aflat în continuarea respectivului teren agricol. De altfel, acest fapt este general cunoscut şi numai o probă contrară , făcută în condiţiile art.6 alin.14 dinLegea nr.1/2000, ar putea înlătura respectiva prezumţie, ori, în speţă, intimatele nu au făcut vreo dovadă contrară ci, dimpotrivă, intimata Comisia Locală de Fond Funciar B. a confirmat amplasamentul arătat de petent şi de martorii audiaţi  Pe laturile de est şi vest ale curelelor de teren sunt vecinătăţi naturale, fapt care rezultă din declaraţiile martorilor , iar pe aceleaşi laturi ale parcelelor cu pădure se regăseşte teren agricol proprietatea petentului, fapt care rezultă atât din declaraţiile martorilor cât şi din identificarea realizată de intimată. Faţă de aceste considerente şi având în vedere prevederile art.2 alin.1 , art.24 alin.1 rap.la art.6 alin.13 din Legea nr.1/2000 rap.la art.52-59 din Legea nr.18/1991,  instanţa va admite plângerea , va anula hotărârea de invalidare şi va dispune reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 0,9960 ha teren cu vegetaţie forestieră, pe vechiul amplasament , aşa cum a fost identificat şi individualizat prin schiţă  de intimata Comisia Locală de Fond Funciar B..

Se va lua act că petentul nu solicită cheltuieli de judecată.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite plângerea formulată de petentul C.I., domiciliat în comuna L., sat C., judeţul G., în contradictoriu cu intimatele  DIRECŢIA  SILVICĂ  G.,  COMISIA LOCALĂ  DE  FOND  FUNCIAR B. şi COMISIA JUDEŢEANĂ  DE FOND FUNCIAR  G..

Anulează HCJ nr.4704/29.06.2007 în limita dispoziţiilor privitoare la petent.

Dispune reconstituirea dreptului de proprietate în favoarea petentului pentru suprafaţa de 0,9960 ha, teren cu vegetaţie forestieră, pe vechiul amplasament, aşa cum a fost identificat

şi individualizat prin schiţă de Comisia Locală de Fond Funciar B..

Ia act că petentul nu solicită cheltuieli de judecată.

Cu recurs în 15 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţa publică de la 21 Septembrie 2011

Preşedinte,

M.R.

Grefier,

F.D.

M.R. 23 Septembrie 2011

THN. MR – 6 ex.