Obligaţie de a face

Sentinţă civilă 2535 din 12.09.2012


Titlu: obligaţie de a face

Domeniu asociat: fond funciar

Dosar nr. 2200/317/2012 Cod operator 3924

R O M Â N I A

JUDECĂTORIA TÂRGU-CĂRBUNEŞTI

TG-CĂRBUNEŞTI

Sentinţa civilă Nr. 2535/2012

Şedinţa publică de la 12 Septembrie 2012

Completul compus din:

PREŞEDINTE C.P.

Grefier M.Z.

Pe rol, fiind soluţionarea acţiunii civile având ca obiect fond funciar formulată de reclamantul I.S., domiciliat  în satul B, comuna P., judeţul G., în calitate de moştenitor al defunctei autoare I.A. în contradictoriu cu pârâtele  Comisia Locală de  Fond Funciar  P. cu sediul în comuna P., judeţul G. şi  Comisia Judeţeană de Fond Funciar  G. cu sediul în Tg-Jiu, judeţul G., cu sediul  în  Tg-Jiu, judeţul G..

La apelul nominal făcut în şedinţă publică au lipsit părţile.

Procedura  de citare  legal îndeplinită.

S-a  expus referatul  oral al cauzei  de către grefierul de şedinţă, care învederează instanţei că prin serviciul registratura au fost depuse la dosarul cauzei relaţiile solicitate pârâtei materializate prin adresa cu nr. 4674/16.07.2012 şi înscrisuri respectiv; HCJ G. nr.3234 din data de 20.09.2002 împreună cu  tabelul anexă.

Instanţa observând că reclamantul solicita judecata cauzei în lipsă, constată terminată cercetarea judecătorească şi  retine cauza spre soluţionare.

I N S T A N Ţ A

 Deliberând asupra cauzei de faţă constată:

 Prin cererea înregistrată la aceasta instanţă la data de 01.06.2012, reclamantul I.S.,  a chemat in judecată pe  pârâtele Comisia Locală de  Fond Funciar  P. şi  Comisia Judeţeană de Fond  Funciar G., solicitând instanţei ca prin sentinţa ce se va pronunţa să se dispună obligarea pârâtei Comisia  locală de  aplicare  a legilor fondului funciar, constituită  la nivelul comunei  P., judeţul G., să procedeze la punerea  efectivă în posesie a suprafeţei de 0,25 ha – teren cu vegetaţie forestieră, precum şi la întocmirea documentaţiei aferente cu înaintarea  acesteia  către Comisia  Judeţeană G. în vederea  emiterii titlului de proprietate.

In motivarea cererii, reclamantul a arătat că autoarea sa a formulat cerere de reconstituire a dreptului de proprietate  pentru  terenul cu vegetaţie forestieră, situat pe raza  administrativ – teritorială a localităţii P., judeţul G..

În urma analizării cererii de reconstituire precum şi a înscrisurilor aferente, Comisia locală de aplicare a legilor fondului  funciar P. a făcut propuneri de  validare, iar  Comisia Judeţeană  G., comisie cu atribuţii administrativ  - jurisdicţionale a emis  HCJ cu nr.3234/20.09.2002 de  validare a  suprafeţei de 0,25 ha – teren cu vegetaţie  forestieră, în favoarea  defunctei  autoare I.A..

În atare condiţii, motivarea  introducerii unei astfel de cereri introductive  de  instanţă este dată de faptul că de la data validării acestui drept de proprietate şi până în prezent, Comisia  locală de fond funciar P., nu a depus  toate diligenţele necesare  în vederea întocmirii documentaţiei aferente punerii în posesie şi înaintării acesteia către  instituţiile abilitate pentru eliberarea  titlului de proprietate.

De asemenea învederează instanţei  de  judecată faptul  că în perioada de timp  scursă  în mod ineficient constituie  în mod indubitabil o ingerinta şi o îndreptăţire a sa la recunoaşterea  unui drept, iar tergiversarea  neîndeplinirii  unei astfel d e obligaţii  constituie  culpa comună a celor două comisii, atât locală, cât  şi judeţeană.

Mai mult decât atât, o astfel de  atitudine pasivă din partea  Comisiei  locale de  fond funciar  P., constituie un prejudiciu material şi moral, dat fiind faptul  că el  nu a putut  să beneficieze pe deplin de toate  atributele  conferite  de lege dreptului  de proprietate  şi titularului unui astfel de drept.

A solicitat  admiterea acţiunii astfel cum a fost formulată şi pe cale de consecinţă  să dispună  în sensul  obligării  Comisiei locale de aplicare  a legilor fondului funciar P. să procedeze la punerea efectivă în posesie  a  suprafeţei de  0,25 ha – teren cu vegetaţie forestieră, validat în favoarea autoarei I.A. şi la întocmirea  documentaţiei aferente  cu înaintarea  acesteia către Comisia  Judeţeană G. în vederea  eliberării  titlului de proprietate.

În drept acţiunea a fost întemeiată pe dispoziţiile art.64 şi art.53 din Legea  nr.18/1991, cu modificările  şi completările  ce  i-au fost aduse prin prisma Legii nr. 247/2005.

În temeiul art.242 alin.2 din Codul  de procedură civilă solicită judecarea cauzei în lipsa sa.

In dovedirea acţiunii a anexat reclamantul în copie HCJ G. cu nr.3234 din data de  20.09.2002, tabel nominal, certificat de  deces a lui I.A., cartea de identitate a  lui I.S. şi certificatul de naştere.

La solicitarea instanţei parata Comisia  Locală de  Fond Funciar  P. a înaintat  în copie certificată ca fiind  conformă cu originalul, HCJ cu nr.3234/20.09.2002 – de  validare, împreună  cu tabelul  anexa cuprinzând  poziţia  aferentă autoarei – I.A. cu precizarea că până în prezent nu a procedat  la întocmirea documentaţiei necesare punerii  în posesie a  suprafeţei  de  0,25 ha – teren cu vegetaţie forestieră, reconstituit anterior  în favoarea aceleiaşi defunctei autoare I.A., întrucât nu au fost definitivate planurile parcelare(filele 15 -17).

Analizând acţiunea prin prisma dispoziţiilor ce reglementează materia fondului funciar instanţa constată următoarea stare de fapt şi de drept:

Prin H.C.J. cu nr. 3234/20.09.2002 a fost reconstituit dreptul de proprietate în favoarea autoarei reclamantului I.A. pentru suprafaţa de  0,25 ha teren cu vegetaţie forestieră situat pe raza comunei P., judeţul G..

Reconstituirea dreptului de proprietate a fost făcută ca urmare a solicitărilor de reconstituire formulate de autoarea reclamantului, hotărârea comisiei judeţene fiind cel din urmă act care validează propunerile comisiei locale, creează drepturi solicitanţilor şi obligă ulterior la punerea în posesie.

Potrivit răspunsului înaintat instanţei prin adresa cu nr.4674/16.07.2012 Comisia Locală de aplicare  LEGII 18/1991 P. nu a procedat la punerea în posesie pentru suprafaţa de teren cu vegetaţie forestieră validată prin H.C.J., în favoarea titularului reconstituirii, aceea de 0,25 ha, cu motivatia ca nu au fost definitivate planurile parcelare.

Faţă de înscrisurile depuse la dosarul cauzei si de îndreptăţirea titularului la reconstituirea dreptului de  proprietate pentru terenul cu vegetaţie forestieră, instanţa reţine că nu există niciun temei şi nici o justificare care să îndreptăţească Comisia Locală să refuze punerea în posesie a reclamanţilor.

De asemenea nu există niciun temei al aceleiaşi instituţii pentru a întârzia mai mult de 10  ani îndeplinirea acestor acte în condiţiile în care s-a făcut dovada deplină a dreptului de proprietate, a faptului că încă din anul 2002 a fost validat dreptul de proprietate, pârâta recunoscând de altfel în întâmpinare îndreptăţirea reclamanţilor la punerea în posesie.

In drept, obligaţiile comisiei locale sunt instituite de dispozitiile art.5 alin 1lit.i din H.G.890/2005 potrivit caruia comisiile locale pun in posesie, prin delimitare in teren, persoanele indreptatite sa primeasca terenul, completeaza fisele de punere in posesie a acestora,dupa punerea in posesie a acestora, după validarea de către comisia judeţeana a propunerilor făcute si le înmânează titlurile de proprietate potrivit competentelor ce le revin.

Fata de considerentele expuse mai sus instanţa in temeiul disp art 5 lit i din H.G.890/2005, va obliga pe parata Comisia Locala de aplicare a legii 18/1991P. să procedeze la punerea in posesie, să întocmească şi să înainteze  documentaţia în vederea emiterii titlului de proprietate pentru terenul cu vegetaţie forestieră în suprafaţă totală de 0,25 ha, teren reconstituit prin HCJ cu nr. 3234/20.09.2002.

PENTRU ACESTE MOTIVE

IN NUMELE LEGII

HOTARASTE

Admite acţiunea formulată de reclamantul I.S., domiciliat  în satul B, comuna P., judeţul G., în calitate de moştenitor al  defunctei autoare I.A. în contradictoriu cu pârâtele  Comisia Locală de  Fond Funciar  P. cu sediul în comuna P., judeţul G. şi  Comisia Judeţeană de Fond Funciar  G. cu sediul în Tg-Jiu, judeţul G., cu sediul  în  Tg-Jiu, judeţul G..

Obligă pârâta CLFF P. să procedeze la punerea în posesie, să întocmească documentaţia în vederea emiterii titlului de proprietate şi să o înainteze Comisiei Judeţene G., pentru terenul în suprafaţă totală de 0,25 ha vegetaţie forestieră, teren reconstituit prin HCJ 3234/20.09.2002.

Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică azi 12.09.2012.

Preşedinte,

C.P.

Grefier,

M.Z.

C.P. 21 Septembrie 2012/5 ex

Domenii speta