Partaj succesoral

Sentinţă civilă 4095 din 19.12.2012


TITLU : partaj  succesoral

DOMENIU  ASOCIAT : civil –partaj  succesoral

Dosar nr.  Cod operator 3924

R O M Â N I A

 

JUDECĂTORIA TÂRGU-CĂRBUNEŞTI

 Sentinţa Civilă nr.4095

Şedinţa publică de la 19 Decembrie 2012

Completul compus din:

PREŞEDINTE M.R.

Grefier F.D.

 

Pe rol fiind judecarea cauzei civile privind pe reclamanta B L şi pe pârâţii B. M., B. G. şi B.A. M., , având ca obiect partaj succesoral.

La apelul nominal  făcut în şedinţa publică  au răspuns  reclamanta, prin  avocat, pârâta B. M. în nume personal şi ca procurator pentru pârâţii B.G. şi B.A.M..

Procedura  de citare  legal îndeplinită.

S-a făcut referatul oral al cauzei de către grefierul de şedinţă care învederează instanţei că procuratorul reclamantei, numitul F. S., a depus, azi – 19.12.2012- cererea de revizuire IAP şi obiecţiuni la expertiza topografică şi agricolă.

Instanţa pune în discuţie admisibilitatea cererii de revizuire a Incheierii de admitere în principiu a cererii de partaj succesoral, formulată de reclamantă prin procurator:

Avocatul reclamantei solicită admiterea cererii.

Pârâta B.M. solicită respingerea cererii.

Instanţa respinge cererea de revizuire a IAP ca inadmisibilă, având în vedere art. 6738 C.pr.civ., după care pune în discuţie obiecţiunile la expertizele topografică şi agricolă.

Avocat N. M., pentru reclamantă, solicită admiterea tuturor obiecţiunilor, iar pârâta B. M. solicită respingerea acestora.

Instanţa constată că reclamanta a formulat obiecţiuni la mai multe termene, primele fiind respinse ca neîntemeiate, cele ulterioare fiind respinse ca tardive, iar reclamanta este decăzută din dreptul de a reitera aceleaşi obiecţiuni sau de a formula noi obiecţiuni, situaţie în care respinge cererile formulate de procuratorul reclamantei.

Avocatul reclamantei şi pârâta B. M., în nume propriu şi ca procurator al pârâţilor  B. G. şi B. A.M., precizează că nu mai au alte cereri de formulat şi nici probe de administrat, situaţie în care instanţa constată cauza în stare de judecată şi acordă cuvântul pe fond.

Reclamanta, prin avocat, solicită admiterea cererii principale şi , în parte, a cererii reconvenţionale, atribuirea bunurilor conform variantei a II a din raportul de expertiză realizat de expert Măruţă Sevastiţa, conform voinţei mandatarului reclamantei cu care a precizat că a luat legătura telefonic, compensarea parţială a cheltuielilor de judecată şi obligarea pârâţilor la plata diferenţei acestor cheltuieli.

Pârâta B. M., în nume propriu şi ca procurator al pârâţilor  B.G şi B. A.M., solicită admiterea în parte a ambelor cereri şi atribuirea bunurilor conform variantei I din acelaşi raport de expertiză, precizând că reclamanta nu o să-i achite sulta mai mare din varianta a II a, cu compensarea în întregime a cheltuielilor de judecată, având în vedere cotele părţilor din averea succesorală.

I N S T A N T A

Asupra prezentei cauze civile, constată următoarele :

Prin acţiunea  înregistrată la 23.02.2009, reclamanta B. L. a chemat  în judecată pe pârâţii B.M, B. G. şi B. A., solicitând  ca,  prin sentinţa ce se  va pronunţa,  să se dispună partajul averii succesoral privind  bunurile rămase la decesul  defuncţilor M.  M., B. C. şi B.  F., urmând să se stabilească  masa de împărţit, cotele  ce li se cuvin în calitate de  coindivizari şi lichidarea stării  de indiviziune  prin atribuirea  bunurilor  ce li se cuvin.

In motivarea cererii, reclamanta a arătat că, în fapt :

 1) defunctul M. M. a  decedat la data de  3 septembrie  1969, cu ultimul  domiciliu  în Floreşteni – Tg-Cărbuneşti.

 Moştenitori  cu vocaţie la succesiunea acestuia  au rămas  M. M.şi B. F., în calitate de soţie  supravieţuitoare, respectiv fiică,  cuvenindu-li-se cota de 1, respectiv 3 din masa bunurilor  de împărţit.

La decesul defunctului M. M. au rămas  următoarele bunuri:

- cota  de  1 dintr-o casă de locuit  situată  în vatra satului Floreşteni – Tg – Cărbuneşti, construită  din lemn, acoperită  cu ţiglă, compusă  în întregime din 3 camere şi sală deschisă şi un gard la stradă din lemn şi porţi  din lemn;

- un teren în suprafaţă  totală de  1366,70 mp, compus din suprafaţa  de 449,80 mp curţi – construcţii şi în continuare 916,90 mp arabil, teren situat  în vatra satului Floreşteni, cu vecinii;  N- M. M  E, S- P A, E- OS. Tg-Cărbuneşti, V- DC 59 Floreşteni, pe terenul curţi  - construcţii fiind amplasată casa de mai sus;

- un teren  în suprafaţă  totală de  1881, 60 mp, situat  în vatra satului  Floreşteni, în punctul Floreşteni, compus din suprafaţa  de 1236 arabil,488,80 vie şi 156,80 fâneţe, cu vecinii E şi N – M  I, V-  O.S. Tg.Cărbuneşti, S- M I.

Pentru  că M. M. l-a  instituit  legatar universal al averii sale pe soţul său B. I., iar acesta la rândul  său a instituit-o  pe  ea  legatară  universală , urmează ca partea  din moştenire ce i se cuvenea acesteia,  în calitate de soţie supravieţuitoare, să fie  culeasă doar de ea, iar cota ce se cuvenea  numitei B. F. să fie culeasă de ea,  pe de o parte, şi  pârâţi, pe de altă parte,  în cote egale.

2) Defunctul  B. C. a decedat la data  de 15 august  1989, cu ultimul  domiciliu  în Floreşteni – Tg. Cărbuneşti. Moştenitori  cu vocaţie  la succesiunea  acestuia  au rămas  B. F. şi B.I, în calitate de  soţie supravieţuitoare, respectiv fiu, fiecăruia revenindu-i cota de 1, respectiv  3 din masa  bunurilor de împărţit. Autorul  pârâţilor, def. B. A., a  renunţat ,  cu declaraţie expresă,  la succesiunea  tatălui lor.

La decesul  defunctului  B. C. au rămas următoarele bunuri  situate pe raza satului  Floreşteni – oraş Tg. Cărbuneşti.

-un teren în suprafaţă totală de 7246 mp, situat pe raza satului Floreşteni, din care  1725 mp arabil, 2175 mp vie, 385 mp păşune şi 2961 mp arabil cu vecinii E-Drum Purcăricioaia, V- Valea Putinii, S- Cioplea Ilie, N- Florescu Elena;

-un teren în suprafaţă  de  1470 mp, fâneţe, cu vecinii  E- Valea Mare, V- Valea Copăceşiţei, S- C I,  N – Ţântu  Lăpădoi;

-un teren  în suprafaţă  de 4495 mp, fâneţe , cu vecinii E- Valea  Pucăricioaia, V- Valea  Putinii, S -  Ş  E, N- M  E;

-o casă de  locuit construită din lemn, acoperită cu ţiglă, compusă din 3 camere şi sala deschisă;

-un  şopru din lemn, acoperit cu ţiglă, compus  din 3 încăperi(2  pivniţe şi o încăpere mai mare  ca grajd pt. animale), construcţii situate  pe terenul  curţi – construcţii arătat mai jos;

-un  teren în suprafaţă totală de  4750 mp, situat în vatra satului  Floreşteni, din care 850 mp curţi – construcţii, 2496 mp arabil şi 1404 mp livezi, terenuri unul  în continuarea  celuilalt, cu vecini E-  drum  Floreşteni, V- Drum Purcăricioaia, S-  C  I şi I  A. N – R D şi C V.

A menţionat reclamanta că ea  şi soţul său B. I. au făcut  o serie de lucrări de amenajare  şi renovare la casa descrisă mai sus, precum  şi o plantaţie de vie  pe pat  de  ţeavă  astfel că  lotul său urmează  să fie  majorat  cu contravaloarea acestora.

Astfel, terenul  cu suprafaţa totală  de  4750 mp, are  o lăţime  d e 26 m, front la stradă şi porneşte din  drumul satului  până în drumul  Purcăricioia. La drum se  află terenul  curţi construcţii cu suprafaţa de 850 mp, apoi terenul arabil în suprafaţă de  2496 mp, apoi terenul  livezi în suprafaţă de  1404 mp. Pe terenul curţi construcţii  şi arabil, pe o fâşie de  12 m şi lungimea de 120 m, pe latura dinspre  nord, reclamanta  şi soţul său  au înfiinţat o plantaţie  de vie pe pat din ţeavă, iar lucrările  pe care le-au făcut  la casă  sunt următoarele:  tencuire  interior şi exterior  toată casa, iniţial  tencuielile fiind din pământ,  zugrăvit interior – exterior  toată casa şi revizuit instalaţia de curent  electric.

3) Defuncta B. F. a decedat la data  de  6 ianuarie  1993, cu ultimul  domiciliu în Floreşteni – Tg- Cărbuneşti. Moştenitori cu vocaţie  la succesiunea acesteia au rămas B. I.  şi B. A. în calitate de  fii, fiecăruia  revenindu-i  cota de 1  din masa  bunurilor de împărţit.

La decesul autoarei  a  rămas  cota  de  1 din  construcţiile  şi terenurile moştenite  de aceasta  de  la soţul său  B.  C-tin, în calitate de  soţie supravieţuitoare , bunuri  descrise mai sus, precum  şi cota  sa  de moştenire  din partea tatălui  său, autorul  M. M.

În drept, reclamanta şi-a întemeiat acţiunea pe disp. art.728 C.civ.

În dovedirea acţiunii reclamanta  a depus la dosar copie de pe următoarele înscrisuri: certificat de moştenitor  nr.736 din data de  26 decembrie 1990, emis de  Notariatul  de Stat Local Tg-Cărbuneşti, judeţul Gorj în dosarul nr.927/1990, testament autentificat  sub nr.372 din data de 03 decembrie 1996 de BNP Răceanu Ion Tg-Jiu, judeţul Gorj, testament autentificat  sub nr.3256 din data de 03 august  2000  de BNP Răceanu Ion  Tg-Jiu, judeţul Gorj, acte de stare civilă, o schiţă  a  filiaţiei, adeverinţa nr.19262/15.12.2009, iar  procurator F. S. a depus procura judiciară autentificată sub nr.586/08.03.2010, copia cărţii sale  de  identitate, copia cărţii  de identitate  a reclamantei, schiţele terenurilor situate în punctele Floreşteni, Vatra Satului – Floreşteni, Vatra Satului Creţeşti, La opritură, La conac, La  Tătărăşti, Vatra Satului –  Creţeşti şi schiţele terenurilor în suprafaţă de 7480 mp, 640 mp  şi a  solicitat  interogatoriul  pârâţilor şi  proba cu martori, respectiv C. L.M, C.P. şi  S. C..

 Pârâta  B. M. a depus la  dosar întâmpinare prin care  a arătat  că masa succesorală  cuprinde 2 părţi:

I. Casa şi pământurile def. M. M., decedat la data de 03.09.1969;

II. Casa şi pământurile defunctului B. C.,  decedat la data de  15 august 1989.

Cu privire la aceste bunuri, pârâta a arătat următoarele:

Casa defunctului  M. M. moştenită de M. M. şi B. F. a  fost renovată  între anii 1991 – 1993 de  soţul său, def.  B. A.,  nepotul şi fiul celor de mai sus.

Casa  se  compune din trei camere şi o terasă neînchisă, este construită  în cea mai mare parte  din lemn, iar soţul său a renovat-o  din temelie tencuind-o interior şi  exterior, a introdus curent electric(casa fiind  neelectrificată) a tencuit terasa exterior  şi interior,  a  turnat  beton pe jos.

Lângă a treia  cameră a turnat  temelia pentru o viitoare  baie  şi bucătărie. De asemenea soţul său  a  betonat curtea din faţa casei, iar la stradă a construit gard nou  din scândură  de  lemn.

În anul  1993 – 6 ianuarie  a  decedat  soacra sa  B. F., fiica defunctei M M, iar aceasta, din cauza şocului suferit,  s-a îmbolnăvit din  ce în ce mai rău, astfel încât, în anul 1996, soţul  pârâtei a angajat o femeie  din sat s-o îngrijească dar cumnatului  său  B  I nu  i-a convenit acest lucru şi a luat-o pe bătrână  la Tg-Jiu în locuinţa sa  împreună cu B L. Acest  lucru s-a întâmplat  la sfârşitul lunii  octombrie  1996, iar bătrâna  a mai trăit până pe 16 decembrie 1996(cca  1 lună şi jumătate).

Cu circa  10 zile înainte de decesul ei , B I  a  trecut la întocmirea testamentului care se află la dosar fără ca pârâta şi soţul ei să cunoască acest lucru.

La înmormântarea defunctei,  fiind prezenţi  la faţa locului  şi participând material,  au aflat de la vecini despre acest  testament , situaţie în care  soţului său i s-a  agravat  boala şi mai mult, iar la  8 luni  după bunica  sa  a  decedat şi el.

După moartea bunicii,  B I şi  B L au pus lacăt  pe casa renovată de soţul său şi pe curte.

A menţionat pârâta că, în casă  şi în curte,  au rămas foarte multe bunuri mobile cumpărate  de soţul său cum ar fi:  materiale de construcţii(var, ciment, cărămidă şi 3  butoaie  noi nefolosite  de  cca 700 -1000 l.- dar că aceste bunuri nu le-a mai văzut  nici în ziua de astăzi, neştiind  ce  s-a întâmplat cu ele.

Casa  mai sus menţionată  se  află şi astăzi cu lacătul  pe ea, curtea este neîngrijită, iar  în exterior a  început  un proces profund d e  degradare, acest lucru  demonstrează  că ea  nu mai poate fi  locuită.

În legătură  cu a  doua parte a masei  succesorale  adică cu casa şi pământurile defunctului B. C, pârâta  a arătat că doreşte să arate că, la moartea acestuia, soţul său, B. A, a  renunţat la partea  sa de moştenire  - după tată - cu condiţia  ca fratele său  B I să aibă grijă de mama lor, B F,  pe timpul vieţii  şi să renunţe la moştenirea din partea  bunicilor lor, aceasta urmând să-i rămână numai soţului său.

La prima  moştenire, pârâta a arătat că, deoarece  consideră că nu se mai poate  locui  în casa renovată  de  soţul său, cea care urma  s-o primească de la bunica  sa  după moartea acesteia, dacă i se cuvine  legal  ei şi copiilor  săi, să i se dea  banii pe ea de către B L.

În ceea ce  priveşte suprafaţa  de  pământ  a  bunicii sale  doreşte  ca aceasta să  i se  repartizeze ei şi copiilor ei dacă i se  cuvine legal.

La  a doua moştenire, cea lăsată  de  tatăl soţului său, doreşte  ca ea şi copiii  săi să beneficieze  de ceea ce  li se cuvine legal.

Bunurile mobile rămase în casa socrilor  săi cum ar fi : mobilier, cazan de ţuică, lemne de  construcţii,  să fie împărţite, de  asemenea, conform legii.

Întrucât toată masa  succesorală  prezentată de  B L  în actul de partaj  de la dosar a fost exploatată timp de 13 ani  respectiv 16 ani de  ea şi de  defunctul B I, pârâta a solicitat să se calculeze, prin  expertiză,  uzufructul  de pe  terenurile  ce le vor reveni  legal şi să li se restituie  valoarea în lei a  acestora, cererea fiind calificată ca şi cerere reconvenţională.

 Pârâta a solicitat proba cu martori, respectiv L I, B O, M M.

Instanţa a procedat  la audierea  martorilor  C L M  şi S C, la cererea reclamantei, şi la audierea martorilor propuşi de pârâtă.

 Prin Serviciul registratură al instanţei, la data de 10.11.2010, pârâţii  B M, B G  R şi  B A  M au depus la dosar o notă de şedinţă prin care şi-au completat cererea reconvenţională, în sensul  de a  fi adus la masa  de  împărţit şi partajate  următoarele terenuri:

-  un teren compus din  2583 mp arabil, 703,50 mp vie,262,50  mp pomi, 1070 mp  curţi construcţii, situat  în vatra satului Creţeşti, judeţul Gorj, vecin la răsărit  cu drumul  comunal (DC) 59 Creţeşti, la apus  Ocolul Silvic Tg-Cărbuneşti, la  miază zi  cu S  L  M  şi la  miază –noapte cu V I;

- un teren compus din  2064  mp arabil, 1435 mp fâneţe, 393 mp, curţi construcţii, situat în vatra satului Creţeşti, jud. Gorj, vecin  la răsărit cu Ocolul  Silvic  Tg-Cărbuneşti(Valea Comănească), la apus  cu Drumul Comunal(DC) 59 Creţeşti, la miază-zi cu Călugăriţa D. A şi la  miază – noapte cu V I;

- un teren compus din 3057, 60 mp fâneţe, situat în vatra  satului  Creţeşti, jud. Gorj, pct”La Opritura”, vecin la răsărit cu drumul  Creţeşti – Curteana, la apus cu Drumul Comunal(DC) 59 Creţeşti, la  miază –zi  cu M  V şi la miază – noapte V  I;

- un teren compus  din 5304 mp fâneţe, situat în vatra satului  Creţeşti, jud. Gorj, pct”La Miu”, vecin la  răsărit  cu Drumul  Comunal (DC) 59 Creţeşti, la apus  cu Ocolul Silvic Tg.Cărbuneşti(Valea  Gropanu), la miază – zi  cu P V şi la miază – noapte cu V  I;

-un teren compus din 6180 mp, situat în vatra satului  Creţeşti, jud. Gorj, pct.”La Tătărăşti”vecin la răsărit  cu Ocolul Silvic Tg-Cărbuneşti, la apus cu M  C şi cu  C  P, la miază –zi  cu V I şi la  miază  - noapte  cu T  E;

-un teren compus din 640  mp fâneţe, situat în vatra satului Creţeşti, jud. Gorj, pct”La Tătărăşti”, vecin  la răsărit  şi la miază-zi  cu V  I, la  apus  cu G P  şi las  miază – noapte cu I  L;

- un teren compus din 5500 mp fâneţe, situat în vatra  satului Creţeşti, jud. Gorj, pct”la Conac”, vecin la răsărit  cu Drumul  d e  Acces , la apus cu Pârâul  Vâna Conacului, la  miază – zi cu  M  A şi la miază - noapte  cu V  I;

-un teren în suprafaţă de 7480 mp fâneţe, situat în vatra satului  Creţeşti, jud. Gorj, pct”La Vulpi”, compus din 6000 mp fâneţe, vecin  la răsărit  cu Ocolul Silvic Tg-Cărbuneşti, la apus  cu Vâna lui  Iepure, la miză –zi cu V I şi la miază – noapte  cu V  V şi din 1480 mp fâneţe, vecin la  răsărit cu Vâna  lui Iepure , la  apus B  F , la  miază –zi cu  V  I şi la  miază-noapte  cu  M V;

- un  teren în suprafaţă  de  1366, 70 mp compus din 916,90 mp arabil, 449,80 mp curţi construcţii, situat în vatra  satului Floreşteni, jud. Gorj, vecin  la răsărit cu Ocolul  Silvic Tg-Cărbuneşti, la apus  cu Drumul Comunal(DC) 59 Floreşteni, la miază zi cu  P  A  şi la  miază – noapte  cu M  E;

- un  teren în suprafaţă  d e 1881,60 m.p. situat în vatra satului Floreşteni, jud. Gorj, pct”Floreşteni”, compus din suprafaţa  de  1236 mp arabil, 488,80 mp vie şi 156,80 mp fâneţe  cu vecinii la răsărit şi la miază – noapte cu M I, la  apus Ocolul  Silvic  Tg-Cărbuneşti şi la miază –zi cu M I.

Pârâţii au depus copii  de pe  actele de filiaţie, procuri speciale, act de aducţiune, certificat de  moştenitor  nr.736  din data de 26 decembrie 1990, testament autentificat sub nr. 372  din data de 3 decembrie  1996  de  BNP Răceanu Ion Tg-Jiu, judeţul Gorj, un extras cu schiţe, testament  autentificat  sub nr.3256 din data de 03 august  2000 de BNP Răceanu Ion Tg-Jiu, certificat  de moştenitor nr.396 din data de 23.12.2002  emis de BNP  Tg-Jiu, certificat de moştenitor  nr.197  suplimentar  la certificatul d e moştenitor  nr.396  din data de  6 septembrie 2007  de  BNP  Tg-Jiu, adeverinţa nr.19262 din data de  15.12.2009 de  Primăria  oraşului Tg-Cărbuneşti, adeverinţa nr.19263 din data de 15.12.2009  emisă de Primăria oraşului Tg-Cărbuneşti, un set de chitanţe.

Prin încheierea de şedinţă din data  12 ianuarie 2011 a fost desemnat expert tehnic  Drăgănescu Cezar, cu un onorariu în cuantum de 600 lei, fiind stabilite obiectivele: identificarea şi individualizarea terenurilor  din masa partajabilă cu stabilirea  dimensiunilor, suprafeţelor, vecinătăţilor, tarla, parcelă, valori, urmând  ca lotizarea  să se efectueze după emiterea  încheierii de admitere  în principiu

Prin încheierea de şedinţă din data de  23.02.2011,  pronunţată de  Judecătoria Tg-Cărbuneşti, judeţul Gorj,  a fost suspendată judecarea cauzei conform  dispoz. art.155 indice 1  Cod procedură civilă, iar la data de 23.01.2012  reclamanta  B L a depus la dosar o cerere de repunere pe rol a cauzei.

În şedinţa publică din data de 24.02.2012  a fost desemnat  expertul Avram Gheorghe pentru a efectua expertiza de specialitate  topo, cu un onorariu  provizoriu în cuantum de 800 lei fiind stabilite obiectivele: identificarea  prin schiţă, dimensiuni, vecinătăţi, plan parcelar, suprafaţă, număr tarla, număr parcelă a tuturor terenurilor  indicate de părţi.

Reclamanta B L  a depus la dosar copie de pe următoarele acte:

A.B  N. C – Registrul  construcţiilor; Gorj/Tg-Cărbuneşti/sat  Floreşti(Floreşteni)  nr.70 = parcela  226, plan 5;

- Cadastrul funciar; Gorj/Tg.Cărbuneşti/sat Floreşti(Floreşteni) = poziţia  278, pag. 180; cod posesor 765:

- Certificat de  moştenitor  nr.156/396/2002 din 27.09.2011;

- certificat  d e atestare  construcţii nr.13186/27.09.2011;

- Deschiderea procedurii succesorale 13142/27.09.2011;

- Certificat  de atestare fiscală nr.13134/27.09.2011;

- schiţe topo nefinalizate(înainte de  anul  2000) întocmite de Cernăeanu  Nicolae.

B. M.  M. M:

-  registrul construcţiilor; Gorj/Tg.Cărbuneşti/sat Floreşti(Floreşteni) nr.138 = parcela  179, plan 5;

 -Cadastrul  funciar; Gorj/Tg.Cărbuneşti/sat  Floreşti(Floreşteni)= poziţia  361; cod posesor 849;

- Registrul agricol  vol.02; Gorj/Tg.Cărbuneşti/sat Floreşti(Floreşteni)= poziţia  137; rol  unic  1047.

- descrierea terenurilor – fila  din dosar

- Schiţe  topo terenuri – ing. Dodoacă 2003, semnat şi avizat  Primar(11 planşe);

- Proces  verbal terenuri  date  în grija  2000 – 2009;

- certificat  de atestare  construcţii nr.13187/27.09.2011;

- deschiderea  procedurii  succesorale  nr.13143/27.09.2011;

- certificat  d e atestare fiscală  nr.13233/27.09.2011

La data de  15.05.2012 a fost depus la dosar  raportul de expertiză tehnică judiciară întocmit  de experţii tehnici judiciari ing. Avram Gheorghe  şi ing. Cezar Drăgănescu.

Reclamanta a formulat obiecţiuni, invocând lipsa dovezii convocării părţilor, ceea ce echivalează, conform susţinerii sale, cu neefectuarea expertizei, precum şi neluarea în seamă a recuzării expertului Drăgănescu Cezar, pentru incompatibilitate .

La termenul din 01.06.2012, având  în vedere că  reclamanta  B.L şi  mandatarul acesteia  au  participat  direct  la  efectuarea  expertizei  tehnice de  specialitate, susţinerea în sensul  că  nu a avut  loc  expertiza din nota  de  şedinţă  depusă  de  către reclamantă  a fost  apreciată  de  instanţă  ca  fiind  făcută  cu  rea  credinţă, la  fel  şi cererea de  a  i  se  înainta la  Galaţi concluziile  expertizei, în  condiţiile în care reclamanta are  atât  mandatar cât  şi  avocat.

La acelaşi termen, pârâta B. M, în nume propriu şi ca mandatar al pârâţilor B G şi B A M, a declarat că nu are obiecţiuni la raportul de expertiză, având ca obiect identificarea şi evaluarea terenurilor indicate în litigiu de către părţi.

Prin Serviciul  registratură, la data de  8  iunie 2012,  a fost  depusă de către mandatarul  reclamantei o notă  de  şedinţă, însoţită  de următoarele înscrisuri: procură judiciară autentificată  sub nr.586 din data de  8 martie 2010  de  BNP Cristian – Radu  Crăciun  -Galaţi, judeţul Galaţi, procură autentificată sub nr.1144 din data de 12 aprilie 2012 de BNP Asociaţi”Crăciun” Galaţi, judeţul Galaţi, procură specială autentificată sub nr.662 din data d e 18 aprilie 2012 de BNP Asociaţi”Răceanu” Tg-Jiu, judeţul Gorj, încheierea  d e şedinţă din data  de  23.02.2011 de  Judecătoria Tg-Cărbuneşti, judeţul Gorj în dosarul nr.802/317/2009, o cerere formulată d e reclamanta B L,  nota de  şedinţă  din data de  10.11.2010  formulată de pârâţii  B. M, B  G R şi B  A M, act  de  aducţiune  din data de  15.03.1927, proces verbal nr.2565, certificat  nr.1922 din 7 aprilie 1923  emis de  Arhivele Statului  Gorj, testament autentificat  sub nr.372 din data de 3.12.1996 de BNP  Rădeanu  Ion – Tg-Jiu, judeţul Gorj, încheierea nr.2  dată la data de 20.04.2012  de  BNP Asociaţi „Răceanu” Tg-Jiu, judeţul Gorj, certificat, testament autentificat  sub nr.3256 din data de 3 august 2000 de BNP  Răceanu Ion – Tg-Jiu, judeţul Gorj, certificat  de moştenitor nr.736  din data de 26 decembrie 1990 de  Notariatul  de Stat Local  Tg-Cărbuneşti în dosarul nr.927/1990, certificat de  moştenitor  nr.156  suplimentar  la certificatul  d e moştenitor nr.396/2002 din data de  27 septembrie  2011 de BNP Tg-Jiu, judeţul Gorj, testament autentificat  sub nr.3256 din data de  3 august 2000  de  BNP  Tg-Jiu, judeţul Gorj, copie de pe întâmpinarea formulată d e numita  B M  în dosarul nr.802/317/2009, patru declaraţii de martor, planşe foto, extract după actele de stare civilă, o cerere  a lui M  M, proces verbal din data de 2 septembrie 1955, inventar al bunurilor  mobile şi imobile rămase  de pe urma defunctei  B E , chitanţă din data de  20 iunie 1951, două acte de vânzare, act de vânzare  din data de  07 aprilie  1915, act de vânzare din  data  de 10.09.1920, act de  vânzare  din data de 04.03.1899, act de aducţiune , testament din data  de  18 august  1941, planuri cadastrale a terenurilor din litigiu, obiecţiuni la raportul  de expertiză tehnică  întocmit de experţii  Avram Gheorghe şi Drăgănescu  Cezar, o notă  cu concluzii  cu privire la încheierea  de  admitere în principiu, copie de pe; partaj voluntar din data de  18 august 1941, act de aducţiune  din data de  15.03.1927, act de vânzare din data de 10 septembrie 1920.

Pârâta  B  M  a depus la dosarul  cauzei  adresa nr. 9314/11.06.2012, emisă de Primăria oraşului Tg-Cărbuneşti, notă de şedinţă, adeverinţa  nr.9007  din data de  01.06.2012 emisă de  Primăria oraşului Tg-Cărbuneşti, testament autentificat sub nr.372 din data de  3 decembrie  1996 de  BNP  Răceanu Ion Tg-Jiu, judeţul Gorj, certificat de deces a lui M  M.

La termenul din 22.06.2012, reclamanta, prin avocat, a invocat două cauze de nulitate absolută a raportului de expertiză, respectiv :

- lipsa convocării  reclamantei prin  scrisoare  recomandată cu  confirmare  de  primire  referitor  la data  la  care a avut  loc  efectuarea măsurătorilor;

- lipsa  ştampilei  experţilor de  pe  raportul  de  expertiză  tehnică, ceea ce  conduce  la  concluzia că  cei  doi experţi  nu  sunt  autorizaţi pentru  a  îndeplini atribuţiile  de  experţi topograf şi, respectiv,  agricol.

Prin Incheierea de la acel termen, instanţa a respins cererea de constatare nulitate absolută a raportului de expertiză, motivat de  faptul  că prezenţa  reclamantei, însoţită  şi de mandatarul  său,  la  data  şi  locul efectuării  expertizei, fapt rezultat  din raport, chiar aceştia  indicând  terenurile ce  au  fost  identificate de expert,  acoperă  orice  viciu  de  convocare a  reclamantei  prin scrisoare recomandată cu  confirmare  de  primire,  tocmai această prezenţă dovedind că  experţii au  procedat  la  o  convocare, fie ea  şi telefonică, precum şi motivat de faptul că ambii experţi, unul  topograf  şi unul agricol, au  calitatea de  experţi  înscrişi în listele  întocmite de biroul local  de expertize  tehnice, contabile  şi  judiciare  din cadrul  Tribunalului  Gorj  şi  înaintate instanţelor .

Pe parcursul litigiului, părţile au solicitat termen pentru încheierea unei tranzacţii, aceasta nefiind posibilă din cauza intereselor contrarii ale acestora şi care nu s-au putut concilia.

Prin concluziile scrise depuse la data de 27.06.2012, prin serviciul registratură, în vederea pronunţării IAP, pârâţii au invocat excepţia nulităţii absolute a testamentului încheiat de def. M. M nepotului său B I, soţul reclamantei B L, invocând mai multe motive de nulitate, inclusiv faptul că, prin testament, s-a încălcat rezerva succesorală, în fapt, dorind o reducţiune a actului.

Instanţa a reţinut că această excepţie nu poate fi luată în consideraţie în această fază procesuală, ea nefiind pusă în discuţia părţilor, pârâţii fiind decăzuţi din dreptul de a solicita reducţiunea testamentului, cerere care ar fi trebuit fi făcută în acelaşi termen ca şi întâmpinarea – cerere reconvenţională.

Examinând cererile părţilor în raport cu probele administrate şi cu dispoziţiile legale în materie, instanţa a apreciat că, în principiu, acestea sunt întemeiate în parte, motivat de următoarele considerente:

In cauză, s-a solicitat atât de reclamantă cât şi de pârâţi dezbaterea a trei moşteniri succesive, cea a def. M M, bunicul matern al soţilor reclamantei şi pârâtei B M, ce a def. B C, tatăl soţilor  reclamantei B L şi pârâtei B M, def.ţii B I şi B A, precum şi cea a def. B F, mama aceloraşi defuncţi, soacra, deci, a reclamantei şi pârâtei menţionate, bunica paternă a pârâţilor B G şi B A M.

Din probele administrate, rezultă că def. M M a decedat la 03.09.1969, cu ultimul domiciliu în oraş Tg. Cărbuneşti, sat Floreşteni, judeţul Gorj, iar în patrimoniul său au existat bunuri imobile, terenuri în satul Floreşteni, zonă necooperativizată, precum şi o cotă de 1 dintr-o casă de locuit situată în oraşul Tg. Cărbuneşti, sat Floreşteni 138, judeţul Gorj, construită din lemn, acoperită cu ţiglă, compusă din 3 camere şi sală deschisă, în suprafaţă de 66 mp, cu gard la stradă din lemn, pe stâlpi din lemn şi porţi din lemn ( redată în anexa 6 la  rap. de expertiză); restul cotei de 1/2 aparţine soţiei supravieţuitoare M M;

 Terenurile din masa succesorală a defunctului sunt:

teren curţi construcţii în suprafaţă de 0,0422 ha, situat în sat Floreşteni nr. 138, T 6, P 179, cu vecinii : N – S – I A, E – rest proprietate, V – Dc 59 Floreşteni (anexa 6 la rap. de expertiză);

teren arabil intravilan în suprafaţă de 0,0591 ha, situat în Floreşteni nr. 138, T 27, P 3944, învecinat la N, E şi S – I A, V – rest proprietate (anexa 6 la rap. de expertiză);

 teren fâneţe extravilan în suprafaţă de 0,0131 ha, situat în punctul „Floreşteni”, T 17, P 2176/1, învecinat la N şi S cu M I, E şi V rest proprietate (anexa 7 la rap. de expertiză);

teren arabil extravilan în suprafaţă de 0,1091 ha, situat în punctul „Floreşteni, T 17, P 2176/2, învecinat la N şi S cu M I, E şi V rest proprietate (anexa 7 la rap. de expertiză);

teren vie extravilan în suprafaţă de 0,0500 ha, situat în punctul „Floreşteni”, T 17, P 2171, învecinat la N şi S cu M I, E rest proprietate, V O.S Peşteana (anexa 7 la rap. de expertiză);

Moştenitorii defunctului şi cotele ce li se cuvin sunt fiica acestuia, B F, cu cota de 3, şi soţia supravieţuitoare, M M, ci cota de 1.

Cu privire la cea de-a doua moştenire, cea a def. B C, din probele administrate, rezultă că acesta a decedat la data de 15.08.1989, având ultimul domiciliu în oraş Tg. Cărbuneşti, sat Floreşteni, judeţul Gorj, iar în patrimoniul său au existat bunuri imobile, terenuri în acelaşi sat precum şi o casă de locuit construită din lemn, acoperită cu ţiglă, compusă din trei camere şi sală deschisă, în suprafaţă de 79 mp, şi un şopru din lemn, în suprafaţă de 52 mp ; ambele construcţii amplasate pe terenul CC de 0,0342 ha ( anexa 2 la raportul de expertiză);

Terenurile din masa succesorală a defunctului sunt:

Teren curţi construcţii în suprafaţă de 0,0342 ha, situat în satul Floreşti nr. 70, T 8, P 226/1, învecinat la N – I A, E – Dc Floreşteni, S şi V rest proprietate;

Teren arabil intravilan în suprafaţă de 0,0522 ha, situat în satul Floreşteni nr. 70, T 8, P 226/2, învecinat la N, S şi V rest proprietate şi E Dc Floreşteni;

Teren vie intravilan în suprafaţă de 0,0548 ha, situat în satul Floreşteni nr. 70, T 8, P 226/3, învecinat la N şi V cu rest proprietate, E – Dc Floreşteni, S – C Vl;

Teren arabil intravilan – cu pomi fructiferi- în suprafaţă de 0,0231 ha, situat în satul Floreşteni nr. 70, T 8, P 226/4, învecinat la N  I A, E, S şi V rest proprietate;

Teren arabil extravilan în suprafaţă de 0,0137 ha, situat în satul Floreşteni nr. 70, T 21, P 3237/1, învecinat la N – I  A, E, S şi V rest proprietate;

Teren extravilan vie în suprafaţă de 0,0203 ha, situat în satul Floreşteni nr. 70. T 21, P 3237/2, învecinat la N, E şi V rest proprietate, S – C V;

Teren arabil extravilan în suprafaţă de 0,3278 ha, situat în satul Floreşteni nr. 70. T 21, P 3240, învecinat la N, E şi S rest proprietate, V – de 3204;

Teren păşune extravilan în suprafaţă de 0,0432 ha, situat în satul Floreşteni nr. 70. T 21, P 3238, învecinat la N – C I, E I  A şi rest proprietate, S şi V rest proprietate;

Teren cu pomi fructiferi extravilan în suprafaţă de 0,0261 ha, situat în satul Floreşteni nr. 70. T 21, P 3232/1, învecinat la N-I  A, E – C I şi rest proprietate, S – rest proprietate şi V De 3204;

Teren agricol în suprafaţă totală de 0,4414 ha, individualizat sub formă de curea în anexa 3 la raportul de expertiză după cum urmează :

Teren arabil extravilan în suprafaţă de 0,2752 ha, situat în punctul „La Purcăricioaia”, T 20. P 3017, învecinat la N – M  E, E – OS Peşteana, S – S  E, V – De 3092/1;

Teren arabil extravilan în suprafaţă de 0,1662 ha, situat în punctul „La Purcăricioaia”, T 20, P 3011, învecinat la N – M  E, E – De 3092/1, S – S  E, V – OS Peşteana;

Teren  extravilan în suprafaţă totală de 0,7159 ha, individualizat sub formă de curea în anexa 4 la raportul de expertiză după cum urmează :

Teren arabil extravilan în suprafaţă de 0,1740 ha, situat în punctul „Putina”, T 20, P 3145/1, învecinat la N – V D, E – De 3204, S – S C, V rest proprietate;

Teren  extravilan – alte terenuri neagricole- în suprafaţă de 0,2083 ha, situat în punctul „Putina”, T 20, P 3145/2, învecinat la N – V D, E – rest proprietate, S – S C, V – valea Putina;

Teren arabil extravilan în suprafaţă de 0,3336 ha, situat în punctul „Putina”, T 19, P 2653, învecinat la N – N A, E – valea Putina, S – C  I, V – De 2216;

Teren arabil extravilan în suprafaţă de 0,1530 ha, situat în punctul „La Cojocaru”, T 25, P 3502, învecinat la N – m T D, E – De 3547, S – C  D, V – De 3480;

Teren arabil extravilan în suprafaţă de 0,1529 ha, situat în punctul „Livejoara”, T 20, P 3155, învecinat la N – I  A, E – de 3204, S – F  E, V – Valea Putina;

Moştenitorii def. B C şi cotele ce se cuvin acestora sunt: B F, în calitate de soţie supravieţuitoare, cu cota de 1/4 din masa succesorală; B I, în calitate de fiu, ( decedat la 22.11.2002) cu cota de 3/4 din masa succesorală, cotă ce urmează a fi culeasă de reclamanta B L în calitate de moştenitoare testamentară ;

S-a constatat că B A, fiu al defunctului, este străin de succesiune, ca urmare a  renunţării prin declaraţia înregistrată la nr. 7350/1990 la Not. Jud. Gorj.

Cu privire la cea de-a treia moştenire, cea a def. B F, se constată că aceasta a decedat la data de 06.01.1993, cu ultimul domiciliu în oraş Tg. Cărbuneşti, sat Floreşteni, judeţul Gorj, iar în masa succesorală a acesteia se includ contele din bunurile imobile dobândite prin moştenire, respectiv cota de 3 din bunurile incluse în masa succesorală  a tatălui acesteia, def. M M, şi cota de 1 din bunurile incluse în masa succesorală a soţului acesteia, def. B C.

Moştenitorii defunctei şi cotele ce li se cuvin sunt fiii acesteia, B I şi B A, cu câte 1 fiecare.

Faţă de cele astfel constate, în temeiul art. 651 şi urm. C.civ. şi art. 6735 C.pr.civ. şi 6736 C.pr.civ., la data de 06.07.2012 s-a pronunţat  Incheierea de admitere în principiu, prin care :

A fost  admisă în parte şi în principiu cererea principală formulată de reclamanta B L în contradictoriu cu  pârâţii B M, B G şi B A M;

S-a admis în parte şi în principiu cererea reconvenţională.

S-a constatat  deschisă succesiunea def. M  M la data de 03.09.1969, cu ultimul domiciliu în oraş Tg. Cărbuneşti, sat Floreşteni, judeţul Gorj;

S-a constatat că  masa succesorală a defunctului se compune din următoarele bunuri imobile:

Cota de 1 dintr-o casă de locuit situată în oraşul Tg. Cărbuneşti, sat Floreşteni 138, judeţul Gorj, construită din lemn, acoperită cu ţiglă, compusă din 3 camere şi sală deschisă, în suprafaţă de 66 mp, cu gard la stradă din lemn, pe stâlpi din lemn şi porţi din lemn ( redată în anexa 6 la  rap. de expertiză); restul cotei de 1 aparţine soţiei supravieţuitoare M M;

teren curţi construcţii în suprafaţă de 0,0422 ha, situat în sat Floreşteni nr. 138, T 6, P 179, cu vecinii : N – S – I  A, E – rest proprietate, V – Dc 59 Floreşteni (anexa 6 la rap. de expertiză);

teren arabil intravilan în suprafaţă de 0,0591 ha, situat în Floreşteni nr. 138, T 27, P 3944, învecinat la N, E şi S – I  A, V – rest proprietate (anexa 6 la rap. de expertiză);

 teren fâneţe extravilan în suprafaţă de 0,0131 ha, situat în punctul „Floreşteni”, T 17, P 2176/1, învecinat la N şi S cu M I, E şi V rest proprietate (anexa 7 la rap. de expertiză);

teren arabil extravilan în suprafaţă de 0,1091 ha, situat în punctul „Floreşteni, T 17, P 2176/2, învecinat la N şi S cu M I, E şi V rest proprietate (anexa 7 la rap. de expertiză);

teren vie extravilan în suprafaţă de 0,0500 ha, situat în punctul „Floreşteni”, T 17, P 2171, învecinat la N şi S cu M I, E rest proprietate, V O.S Peşteana (anexa 7 la rap. de expertiză);

S-a constatat  că moştenitorii defunctului şi cotele acestora sunt :

M M, soţie supravieţuitoare, cu cota de 1 (cota este transmisă testamentar lui B I şi în continuare, tot testamentar, reclamantei B L);

Buzuru Floarea, fiică, cu cota de 3;

S-a constatat deschisă succesiunea defunctului B C la data de 15.08.1989, cu ultimul domiciliu în oraş Tg. Cărbuneşti, sat Floreşteni, judeţul Gorj;

S-a constatat că  masa succesorală a defunctului se compune din următoarele bunuri imobile:

Casă de locuit construită din lemn, acoperită cu ţiglă, compusă din trei camere şi sală deschisă, în suprafaţă de 79 mp, situată în sat Floreşteni nr. 70, oraş Tg. Cărbuneşti , judeţul Gorj;

Un şopru din lemn, în suprafaţă de 52 mp ; ambele construcţii amplasate pe terenul CC de 0,0342 ha ( anexa 2 la raportul de expertiză);

Teren agricol în suprafaţă totală de 0,5954 ha, individualizat sub formă de curea în anexa 2 la raportul de expertiză după cum urmează :

Teren curţi construcţii în suprafaţă de 0,0342 ha, situat în satul Floreşti nr. 70, T 8, P 226/1, învecinat la N – I A, E – Dc Floreşteni, S şi V rest proprietate;

Teren arabil intravilan în suprafaţă de 0,0522 ha, situat în satul Floreşteni nr. 70, T 8, P 226/2, învecinat la N, S şi V rest proprietate şi E Dc Floreşteni;

Teren vie intravilan în suprafaţă de 0,0548 ha, situat în satul Floreşteni nr. 70, T 8, P 226/3, învecinat la N şi V cu rest proprietate, E – Dc Floreşteni, S – C V;

Teren arabil intravilan – cu pomi fructiferi- în suprafaţă de 0,0231 ha, situat în satul Floreşteni nr. 70, T 8, P 226/4, învecinat la N I  A, E, S şi V rest proprietate;

Teren arabil extravilan în suprafaţă de 0,0137 ha, situat în satul Floreşteni nr. 70, T 21, P 3237/1, învecinat la N – I A, E, S şi V rest proprietate;

Teren extravilan vie în suprafaţă de 0,0203 ha, situat în satul Floreşteni nr. 70. T 21, P 3237/2, învecinat la N, E şi V rest proprietate, S – C V;

Teren arabil extravilan în suprafaţă de 0,3278 ha, situat în satul Floreşteni nr. 70. T 21, P 3240, învecinat la N, E şi S rest proprietate, V – de 3204;

Teren păşune extravilan în suprafaţă de 0,0432 ha, situat în satul Floreşteni nr. 70. T 21, P 3238, învecinat la N – C I, E- I A şi rest proprietate, S şi V rest proprietate;

Teren cu pomi fructiferi extravilan în suprafaţă de 0,0261 ha, situat în satul Floreşteni nr. 70. T 21, P 3232/1, învecinat la N-I  A, E – C  I  şi rest proprietate, S – rest proprietate şi V De 3204;

Teren agricol în suprafaţă totală de 0,4414 ha, individualizat sub formă de curea în anexa 3 la raportul de expertiză după cum urmează :

Teren arabil extravilan în suprafaţă de 0,2752 ha, situat în punctul „La Purcăricioaia”, T 20. P 3017, învecinat la N – M E, E – OS Peşteana, S – S  E, V – De 3092/1;

Teren arabil extravilan în suprafaţă de 0,1662 ha, situat în punctul „La Purcăricioaia”, T 20, P 3011, învecinat la N – M E, E – De 3092/1, S – S E, V – OS Peşteana;

Teren  extravilan în suprafaţă totală de 0,7159 ha, individualizat sub formă de curea în anexa 4 la raportul de expertiză după cum urmează :

Teren arabil extravilan în suprafaţă de 0,1740 ha, situat în punctul „Putina”, T 20, P 3145/1, învecinat la N – V D, E – De 3204, S – S  C, V rest proprietate;

Teren  extravilan – alte terenuri neagricole- în suprafaţă de 0,2083 ha, situat în punctul „Putina”, T 20, P 3145/2, învecinat la N – V D, E – rest proprietate, S – S C, V – valea Putina;

Teren arabil extravilan în suprafaţă de 0,3336 ha, situat în punctul „Putina”, T 19, P 2653, învecinat la N – N A, E – valea Putina, S – C I, V – De 2216;

Teren arabil extravilan în suprafaţă de 0,1530 ha, situat în punctul „La Cojocaru”, T 25, P 3502, învecinat la N – m T D, E – De 3547, S – C D, V – De 3480;

Teren arabil extravilan în suprafaţă de 0,1529 ha, situat în punctul „Livejoara”, T 20, P 3155, învecinat la N – I A, E – de 3204, S – F  E, V – Valea Putina;

S-a constatat că moştenitorii defunctului şi cotele ce se cuvin acestora sunt:

B F, în calitate de soţie supravieţuitoare, cu cota de 1 din masa succesorală;

B I, în calitate de fiu, ( decedat la 22.11.2002) cu cota de 3 din masa succesorală, cotă ce urmează a fi culeasă de reclamanta B L în calitate de moştenitoare testamentară ;

S-a constatat că B A, fiu al defunctului, este străin de succesiune, ca urmare a  renunţării prin declaraţia înregistrată la nr. 7350/1990 la Not. Jud. Gorj.

S-a constatat deschisă succesiunea defunctei B F la data de 06.01.1993, cu ultimul domiciliu în oraş Tg. Cărbuneşti, sat Floreşteni, judeţul Gorj ;

S-a constatat că masa succesorală a defunctei se compune din următoarele cote din bunurile  imobile înscrise în masa succesorală a defuncţilor M M  şi B C

Cota de 3 din masa succesorală a defunctului M  M, cotă în care se include  cota de 3/8 ( 3 x 1) din casa de locuit situată în oraşul Tg. Cărbuneşti, sat Floreşteni nr. 138, judeţul Gorj, şi 3 din terenurile individualizate în anexele 6 şi 7 la raportul de expertiză, ( în calitate de fiică a defunctului); Cota de 5/8 din casă şi cota de 1 din terenuri aparţin soţiei supravieţuitoare M M, decedată în prezent, cote cuvenite moştenitorului testamentar B I şi care urmează a fi culese de reclamantă, ca moştenitoare testamentară a soţului B I;

Cota de 1 din masa succesorală a defunctului B C, în calitate de soţie supravieţuitoare;

S-a constatat că moştenitorii defunctei şi cotele ce li se cuvin sunt:

B I, în calitate de fiu, ( decedat la 22.11.2002) cu cota de 1 din masa succesorală, cotă ce urmează a fi culeasă de reclamanta B L în calitate de moştenitoare testamentară;

B A, în calitate de fiu, cu cota de 1 din masa succesorală, cotă ce urmează a fi culeasă de pârâţi în calitate de moştenitori legali, soţie supravieţuitoare şi fii;

Ca urmare a moştenirilor succesive, s-a constat că părţile au dreptul la următoarele cote din bunurile în întregul lor:

A – bunuri din masa succesorală a def. M M plus cota def. M M, plus cota def. B F:

Reclamanta B L : cota de 13/16 din casa situată în oraş Tg. Cărbuneşti, sat Floreşteni nr. 138, judeţul Gorj ; cota de 5/8 din terenuri;

Pârâţii B M, B G şi B A  M: cota de 3/16 din casa situată în oraş Tg. Cărbuneşti, sat Floreşteni nr. 138, judeţul Gorj ; cota de 3/8 din terenuri;

B – bunuri din masa succesorală a def. B C plus cota din bunurile succesorale ce i se cuvine def. B  Floarea :

Reclamanta B L: cota de 7/8 din  casa şi şoprul situate în oraş Tg. Cărbuneşti, sat Floreşteni nr. 70, judeţul Gorj, şi din terenurile înscrise în masa succesorală;

Pârâţii B M, B G şi B A M: cota de 1/8 din aceleaşi bunuri.

S-a constatat că, la construcţiile supuse partajului, autorii părţilor, respectiv B I şi B A, au adus îmbunătăţiri , situaţie în care s-a compensat creanţele părţilor faţă de moştenirile succesive, urmând ca, în masa de împărţit, să fie incluse construcţiile la valoarea actuală, fără a se calcula distinct îmbunătăţirile;

S-a respins cererea reconvenţională având ca obiect : dezbaterea succesiunii def. M M pentru terenurile situate în satul Creţeşti, oraş Tg. Cărbuneşti, judeţul Gorj, completarea masei succesorale a def. B C cu bunuri mobile şi obligarea reclamantei la plata contravalorii lipsei de folosinţă a bunurilor supuse partajului.

S-a dispus ieşirea părţilor din indiviziune, scop în care s-a acordat termen pentru numirea expertului în construcţii şi pentru evaluarea tuturor bunurilor supuse partajului şi formarea loturilor.

Pentru pronunţarea acestei IAP, instanţa a mai avut în vedere următoarele:

In scopul stabilirii cotelor finale ce se cuvin părţilor, ca urmare a moştenirilor succesive, s-au  avut în vedere bunurile în întregul lor, împărţite pe cele două linii ale succesiunilor, respectiv :

A - bunurile din masa succesorală a def. M M plus cota def. M M – soţia supravieţuitoare-, plus cota def. B F – fiica, din care reclamanta B L are cota de 13/16 din casa situată în satul Floreşteni, judeţul Gorj şi cota de 5/8 din terenuri, iar pârâţii au cota de 3/16 din aceeaşi casă, precum şi cota de 3/8 din terenuri.

La aceste cote s-a ajuns având în vedere că reclamanta B L preia întreaga cotă ce se cuvine def. M M, respectiv 5/8 din casă ( cota de 1 moştenită de la soţul M M plus cota proprie de 1 - casa fiind bun comun) plus cota de 1 din terenuri, pe lângă cota ce i se cuvine din moştenirea def. B F. Se reţine că def. M M, prin testamentul nr. 372/03.12.1996, a dispus de întreaga sa avere în favoarea lui B I, soţul reclamantei B  L , acesta, la rândul său, testând întreaga sa avere în favoarea soţiei, reclamanta în cauză .

Aceste cote s-au calculat şi ca urmare a faptului că pârâţii nu au solicitat în termenul legal, cel prevăzut de art. 119 alin.3 rap. la art.132 C.pr.civ., reducţiunea testamentului nr. 372/03.12.1996, cererea formulată prin concluziile scrise depuse în vederea pronunţării IAP neîndeplinind condiţiile legale pentru a fi luată în consideraţie.

B – bunuriile din masa succesorală a def. B C plus cota din bunurile succesorale ce i se cuvine def. B F, din care reclamanta are cota de 7/8 din toate bunurile succesorale, casă, şopru şi terenuri, iar pârâţii, în indiviziune, cota de 1/8.

La aceste cote se ajunge ca urmare a faptului că autorul direct al pârâţilor, soţ şi tată, adică def. B A, a renunţat la succesiunea tatălui său, def. B C, având, deci, doar 1 din cota de 1 cuvenită soţiei supravieţuitoare a def. B C, def. B F.

Instanţa a mai reţinut că ambele părţi procesuale au invocat drepturi ce li s-ar cuveni din îmbunătăţirile aduse celor două case de locuit, una din patrimoniul def. M M(1/2 acesta şi 1 M Ma) şi una din patrimoniul def. B C.

Din declaraţiile martorilor audiaţi rezultă că ambii fraţi, def. B I şi B A, au făcut, într-adevăr, îmbunătăţiri la cele două case, unul la casa lui M M, altul la casa lui B C, fără ca, în speţă, să se dovedească o contribuţie majoră a unuia sau a celuilalt dintre cei doi fraţi. Mai rezultă din chiar susţinerile părţilor că cele două case, în prezent, sunt părăsite, deteriorate, neîngrijite, astfel că instanţa a constatat existenţa acestora dar a compensat creanţele părţilor faţă de moştenirile succesive, în masa de împărţit urmând să fie incluse construcţiile la valoarea actuală, fără un calcul distinct al îmbunătăţirilor, soluţia fiind apreciată şi ca echitabilă.

Cu privire la cererea reconvenţională, aceasta a fost luată în consideraţie în limita solicitării dezbaterii moştenirilor succesive arătate mai sus, doar în această limită  fiin admisă, respingându-se în limita dezbaterii succesiunii def. M M pentru terenurile situate în satul Creţeşti, oraş Tg. Cărbuneşti, judeţul Gorj, motivat de faptul că la aceste terenuri are dreptul doar reclamanta B L, în calitatea sa de unică moştenitoare a soţului B I care, la rândul său, este moştenitorul testamentar al defunctei.

In condiţiile în care pârâţii nu au nici un drept de moştenire cu privire la terenurile proprietatea exclusivă a def. M M, evident că cererea lor de dezbare a succesiunii, în această limită, a fost  respinsă.

S-a respins, totodată, şi cererea reconvenţională în limita completării masei succesorale a def. B C cu bunuri mobile, nefiind dovedită existenţa acestor bunuri, dar şi cererea având ca obiect obligarea reclamantei la plata contravalorii lipsei de folosinţă a bunurilor supuse partajului, nefiind administrate probe din care să rezulte că reclamanta a împiedicat pârâţii să se folosească de aceste bunuri sau că reclamanta a dobândit un profit din folosinţa exclusivă a bunurilor succesorale, tocmai ca urmare a împiedicării folosinţei acestora şi de către pârâţi.

La primul termen după pronunţarea IAP, respectiv la 14.09.2012, instanţa, constatând că, la data de  27.06.2012, pârâţii au depus  concluzii scrise  în vederea pronunţării IAP, concluzii prin care  aceştia au invocat  excepţia  nulităţii absolute a testamentului încheiat de M M, dar şi că, în considerentele  IAP, instanţa  a reţinut  că această excepţie  nu poate  fi luată  în considerare în acea fază  procesuală, dar numai  sub aspectul uneia din  cauzele  de  nulitate, respectiv  depăşirea  rezervei succesorale, şi constatând  că, prin  acele concluzii scrise , au fost invocate  mai multe  cauze  de nulitate  a respectivului testament, dar şi că, prin cererea  depusă de pârâţi la data de  11.09.2012, aceştia au solicitat punerea în discuţie a acestei  excepţii, instanţa a procedat în consecinţă:

Pârâta B  M  a învederat  instanţei  că îşi menţine  toate cele 3 cauze de nulitate absolută a  testamentului, cele invocate  prin concluziile  din 27.06.2012, cu motivarea aferentă.

Avocatul reclamantei a solicitat respingerea excepţiei.

Prin încheierea de şedinţă din data de 14 septembrie 2012, pronunţată de  Judecătoria Tg-Cărbuneşti în dosarul nr.802/317/2009, instanţa  a respins  excepţia  de nulitate  absolută a  testamentului, având în vedere  că niciuna  dintre cauzele  invocate de  către pârâţi  nu reprezintă  cauze de  nulitate absolută a  actului juridic.

Astfel, prima cauză, aceea  că nu ar fi  individualizate  bunurile  asupra cărora  s-a testat, nu poate constitui un astfel de motiv, formularea testării întregii averi fiind legală, bunurile  individualizându-se  după deschiderea succesiunii de  către moştenitori, funcţie de  ce  bunuri există  efectiv  în masa succesorală, la data decesului.

De asemenea, data întocmirii testamentului, cca  10 zile înainte de deces, nu constituie, prin ea însăşi, o dovadă a vreunei  incapacităţi a testatorului, iar lipsa  discernământului constituie  o cauză de nulitate relativă şi  nu de nulitate absolută.

De altfel, nu s-a făcut  nici un fel  de dovadă a lipsei discernământului testatoarei la data întocmirii testamentului.

Cu  privire  la încălcarea  rezervei succesorale, instanţa  a motivat  în  cuprinsul  Încheierii  de  Admitere  în  Principiu  faptul  că respectiva cerere,  de  drept,  poate  avea caracterul  de  cerere  în reducţiune , cerere care trebuia făcută  în  termenul  prevăzut  de  lege, aşa cum s-a reţinut în  Încheierea  de  admitere în  Principiu.

De altfel,  depăşirea rezervei succesorale nu  poate  constituii  niciodată  o cauză  de  nulitate a  testamentului, nici  absolută,  nici  relativă,  ci  doar un motiv de  reducţiune.

Mandatarul reclamantei  a precizat că are obiecţiuni la Încheierea  de Admitere în Principiu.

Cu privire la aceste obiecţiuni, Instanţa a reţinut că orice  nemulţumiri  cu privire la IAP se pot invoca doar pe calea  recursului, exceptând situaţia  în care s-ar  omite anumite bunuri, din eroare, sau  s-ar aduce  dovezi  că au mai fost  şi alte bunuri în patrimoniul  defunctului, situaţie  în care  s-ar proceda  la pronunţarea unei IAP suplimentare.

In aceste condiţii, mandatarul reclamantei a precizat că obiecţiunile la IAP privesc şi erori din raportul de expertiză, erori care le-au determinat pe cele de IAP, astfel că, la acel termen, a formulat obiecţiuni la raportul de expertiză.

Instanţa a constatat că, la termenul legal pentru depunerea obiecţiunilor la raportul de  expertiză, 01.06.2012, reclamanta a  solicitat doar refacerea  raportului de expertiză, pe motive  netemeinice, cererea fiind  respinsă, că obiecţiuni  la acelaşi raport s-au făcut  abia la termenul  de 22.06.2012, acestea fiind apreciate ca tardive, că, pe baza rapoartelor  de expertize  s-a pronunţat  o IAP, astfel că a  respins cererea  de  punere în discuţie a  noilor obiecţiuni la raportul de expertiză şi la IAP, părţile fiind decăzute  din dreptul de a formula  obiecţiuni la raportul  de expertiză, iar criticile  aduse IAP se  pot invoca  doar pe calea recursului, promovat odată  cu fondul.

S-a solicitat experţilor Avram Gheorghe  şi  Cezar  Drăgănescu, să facă evaluarea şi lotizarea terenurilor reţinute în încheierea  de admitere în principiu  din data de  06.07.2012.

Raportul de  expertiză solicitat de  instanţă a fost depus la dosar la data de 06.11.2012.

Mandatarul  reclamantei  a precizat  că are obiecţiuni la lotizarea făcută de experţii  Drăgănescu Cezar  şi Avram Gheorghe.

Prin încheierea de şedinţă din data de 23 noiembrie 2012 instanţa a reţinut că obiecţiunile  urmează  a se  formula în raport  cu lotizarea finală, deci după  ce se va efectua şi  expertiza în construcţii, evitând, astfel, un alt motiv  de întârziere  a judecăţii.

Părţile au solicitat efectuarea  expertizei  în construcţii, după care instanţa, de  comun acord cu părţile, a stabilit  următorul obiectiv:

- identificarea  construcţiilor din Încheierea  de Admitere în Principiu din data de 06.07.2012, evaluarea acestora şi formarea lotizării finale, în două variante, cu stabilirea  sultelor, dacă este necesar, funcţie de cotele din IAP şi având în vedere şi raportul de  expertiză tehnică  prin care s-a realizat  evaluarea terenurilor şi formarea loturilor, întocmit  de către  experţii  Drăgănescu  Cezar  şi Avram Gheorghe.

 A fost desemnat  expert tehnic  Măruţă Sevastiţa, fiind admişi şi experţi asistenţi, la cererea părţilor, iar raportul de  expertiză final a fost depus la dosar la data de 10.12.2012, fiind realizate două variante de lotizări, atât valorice cât şi fizice, raportul fiind semnat şi de expertul asistent Banciu Margareta, pentru reclamantă.

La raportul de expertiză în construcţii şi la variantele de lotizare realizate de expertul Măruţă Sevastiţa, părţile nu au avut obiecţiuni, dar mandatarul reclamantei a formulat din nou obiecţiuni la expertizele topografică şi agricolă, instanţa respingându-le în şedinţa publică din 19.12.2012, cu motivarea ce se regăseşte în practicaua prezentei hotărâri, termen la care s-a respins ca inadmisibilă şi cererea aceleiaşi persoane, având ca obiect revizuirea IAP.

La termenul din 19.12.2012, reclamanta a solicitat ieşirea din indiviziune conform variantei a IIa din raportul de lotizare, iar pârâta B M a solicitat valorificarea variantei I din acelaşi raport.

Cu privire la ieşirea din indiviziune a părţilor, instanţa apreciază că varianta solicitată de reclamantă, respectiv varianta a II-a, corespunde intereselor părţilor, iar „temerea” pârâtei cu privire la faptul că reclamanta nu o să-i plătească sulta mai mare stabilită în această variantă, nu are nici un temei în situaţia în care chiar reclamanta, prin avocat, a solicitat ieşirea din indiviziune prin atribuirea loturilor conform celei de-a II a variante.

Având în vedere aceste considerente, instanţa va  atribui părţilor bunurile din masa succesorală a defuncţilor conform variantei a II-a din raportul de expertiză şi va obliga reclamanta să plătească pârâţilor sulta de 4560,8925 lei.

Verificând actele dosarului, instanţa constată că pârâţii nu au achitat taxa judiciară de timbru în întregime, situaţie î care va dispune darea în debit a acestora, în solidar, cu sumale de 76 lei taxă judiciară de timbru şi 1,2 lei timbru judiciar.

Cu privire la cheltuielile de judecată, având în vedere că pârâţii au cote minore din bunurile supuse partajului, instanţa apreciază că onorariu de expertiză achitat plus taxele judiciare de timbru acoperă cheltuielile aferente cotelor lor, astfel că, în temeiul art. 276 C.pr.civ., va dispune compensarea în întregime a cheltuielilor de judecată.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

H O T Ă R Ă Ş T E:

Admite  în  parte  cererea principală formulată de reclamanta B L cu domiciliul  în oraş Galaţi , str. Feroviarilor, nr.3, bl.A2, sc.3,ap.51, judeţul Galaţi, în contradictoriu cu pârâţii B M, B G şi B A M, având ca obiect partaj succesoral.

Admite  în parte  cererea  reconvenţională formulată de pârâţi în contradictoriu cu reclamanta..

Atribuie  reclamantei şi pârâţilor  bunurile din masa  succesorală  a  defuncţilor  conform  variantei a doua  din raportul  de  expertiză  realizat  de  expertul  tehnic Măruţă  Sevastiţa,  după cum urmează:

1.Lot B L

- 0, 1530 ha teren arabil extravilan  situate  în  punctul”

„La Cojocaru”, tarlaua 25, parcela 3502, învecinat  la 5.446,80

N- moşt. S D, E- De 3547,S- C D

şi V- De 3480.

- 0,0432 ha teren păşune extravilan situate în sat Floreşteni

nr.70, tarla 21, parcela  3238 învecinată la N- C  I, 699,84  lei

E- I  A şi rest proprietate, S şi V – rest proprietate.

- 0,0261 ha teren cu pomi fructiferi extravilan situate în sat

Floresceni, nr.70, parcela  3232/1 învecinat la N – I  A,

E – C  I şi rest proprietate , S- rest proprietate,

 V- De 3204 1070, 10 lei

- 0,0342 ha teren curţi construcţii situate în satul Floreşteni,

nr.70, tarlaua 8, parcela 226/1, învecinat la N- I  A.

E- Dc Floreşteni, S şi V – rest proprietate 4.001,40

- 0,0522 ha teren arabil intravilan situat în satul Floreşteni,

nr.70, tarlaua 8, parcela  226/2 învecinat la N, S, V – rest pro -

prietate, E – Dc Floreşteni, 3252,06 lei

-0,0548 ha teren arabil intravilan cultivat cu viţă de vie hibridă

 sub formă de pergolă, situat în sat Floreşteni nr. 70, tarlaua 8,

parcela 226/3, învecinat la N şi V – rest proprietate, E- Dc

Floreşteni, S – Cioplea Virgil  3737,52 lei

- 0,0231  ha teren arabil intravilan situate  în sat Floreşteni,

nr.70, tarla 8, parcela  226/4 pe care se  afla pomi fructiferi în

vârstă de cca  12 ani, învecinat la N- I A,

E, S şi V rest proprietate în valoare de 1.653,96 lei

- 0,0137 ha teren arabil extravilan situate în satul Floreşteni

nr.70, tarla 21, parcela  3237/1 învecinat la N-I A,

E, S şi V – rest  proprietate în valoare de  561,70 lei

- 0,0203 ha teren arabil extravilan cultivat  cu viţă de vie

hibridă sub forma de pergola situate în sat Floreşteni, nr.70,

tarla 21, parcela 3237/2, învecinat  la N,E şi V – rest proprie -

tate, S- C  V în valoare de 832,30 lei

- 0,3278 ha teren arabil extravilan situate în sat Floreşteni,

nr.70, tarla 21, parcela 3240 învecinat la N,E şi

S – rest proprietate, V- De 3204 în valoare 11.669,68 lei

-0,2752 ha teren arabil extravilan situat  în punctul

„La Purcaricioara”tarla 20, parcela 3017, învecinat la

N- M E, E- O.S.Pesteana, S- S  E şi

V – De 3092/1 în valoare de 9.797,12 lei

- 0,1740 ha teren arabil extravilan situat în pct”Putina”

tarlaua 20, parcela 3145/1, învecinat la N- Varogea Dumitru,

E-De 3204, S-S C, V- rest proprietate 6.194,40 lei

- 0,3336 ha teren arabil extravilan situate în  pct”Putina”

tarlaua 19, parcela 2653 învecinat  la N- N A, E-

Valea Putina, S- C I şi V- De 2216  11.876,16 lei

- 0,2083 ha”Alte terenuri neagricole” extravilan situate

în pct”Putina”, tarla 20, parcela 3145/2, învecinat  la

N- V  D, E –rest proprietate, S-S C şi

V- Valea Putina 1041,50 lei

- 0,0422 ha teren curţi – construcţii situate  în

sat  Floreşteni, nr.138, tarla 6, parcela 179 învecinat la

N  şi S – I A, E- rest proprietate, V- Dc 59

Floreşteni 4937,40 lei

-0,0591 ha teren arabil intravilan situate  în sat

Floreşteni nr.138, tarla 27, parcela 3944 învecinat la

N,E şi S- I  A, V- rest proprietate 6914,70 lei

- 0,1529 ha teren arabil extravilan situate în pct”

„Livejoara” tarlaua 20,parcela 3155 învecinat la N-

I  A, E- De 3204, S- F E,

V- Valea Putina  5443,24 lei

- casa de locuit  situată în sat  Floresceni, nr.70 12.370  lei

- şopron 1.565  lei

- casa de locuit  situată  în sat Floresceni, nr.138 12.676  lei

- gard din lemn  218  lei 

- - - - - - - - - -

Total valoare atribuită 105.958,88 lei

Total valoare cuvenită 101.397,9875

- - - - - - - - - - - - -

Diferenţa + 4.560,8925 lei

Va da  sultă lotului B M, B G  şi B Adina

 Mihaela suma de : 4.560,8925 lei.

2. Lot B M, B G  şi B A M;

- 0,0131 ha  fâneţe  extravilan situate în pct”Floreşteni”, tarlaua 17,

parcela 2176/1 învecinat  la N,E şi S – M  I,

V- rest proprietate 212,22 lei

- 0,1091 ha teren  arabil extravilan situate în pct

„Floreşteni” tarla 17, parcela  2176/2 învecinată la N şi

S – M  I, E şi V- rest  proprietate 3883,96 lei

- 0,0500 ha teren arabil extravilan plantata  cu viţă de

vie situate  în pct.”Floreasca”, tarla 17, parcela 2171

învecinată la N şi S – M  I, E- rest proprietate,

V- O.S. Peşteana 7545,00 lei

- 0,1662 ha teren arabil extravilan situat în punctul

„La Pucaricioara”, tarla 20, parcela 3011 învecinat la

N- M E, E- De 3092/1, S – S E 5.916,72 lei

- - - - - - - - - - - - -

Total atribuit 17.557,90 lei

Total cuvenit 22.118,7925 lei

-  - - - - - - - - - - -

Diferenţa - 4.560,8925 lei

Va primi sultă de la  lotul B  L  suma de : 4.560,8925 lei.

Obligă  reclamanta  să  plătească pârâţilor suma  de  4560, 8925  lei,  cu  titlu  de  sultă.

 Dă în debit pârâţii în solidar cu  suma  de  76 lei  taxă judiciară  de  timbru  plus  1,2 lei  timbru  judiciar.

 Compensează  cheltuielile de  judecată.

 Cu  recurs în 15 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţa publică  din 19.12.2012.

 PREŞEDINTE , GREFIER,

R.M. D.F.

Red. RM/28.12.2012/ THN. DD

Domenii speta