Împotriva încheierii de carte fnciară

Sentinţă civilă 8545 din 13.12.2010


operator  2445

R O M Â N I A

JUDECATORIA TÂRGU JIU

SENTINTA  CIVILA NR. 8545

Sedinta publica de la 13 Decembrie 2010

Completul compus din:

PRESEDINTE -RAMONA BIANCA TUFAN

GREFIER- ELENA CIORTAN

Pe rol fiind pronuntarea  asupra  dezbaterilor ce au  avut  loc în sedinta  publica din data de 06.12.2010, când  instanta, pentru a  da posibilitate partilor  sa depuna  concluzii scrise la dosar, a dispus amânarea pronuntarii  pentru aceasta în cauza  civila  petentul ............ în contradictoriu cu intimatul ............, având ca obiect contestatie la  executare si plângere împotriva încheierii de carte funciara (art. 52 alin.2 din legea nr. 7/1996).

La apelul nominal, au lipsit  partile.

Procedura  completa  din ziua  dezbaterilor.

S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care, instanta,  deliberând, a pronuntat urmatoarea sentinta ce face parte integranta cu încheierea de amânare a pronuntarii  din data de  06.12.2010.

INSTANTA

Prin  adresa nr.7/348/09.07.2010 emisa de OCPI ........., în  conformitate  cu  disp. art. 50 alin.2 din Legea nr. 7/1996, a fost  înaintata plângerea formulata de  petentul ........ prin care aceasta a solicitat anularea Încheierii nr. ........ din data de 18.05.2010 si a Încheierii nr. ...../10.06.2010 emise de OCPI ....... pronuntate în dosarele  nr. ......  si  ......../2010, respingerea  cererii  înregistrata  sub numerele  de mai sus privind  înscrierea  somatiei în Registrul  de Transcriptiuni  si Inscriptiuni sub nr..... si în Registrul de comandamente sub nr. ....../2010 asupra imobilului teren  în forma neregulata împreuna  cu baraca  metalica, situat  în partea de Sud a municipiului Tg-Jiu cu vecini  la Nord  si Est  - strada  ......, la  Sud ......, la Vest- ........  în vederea începerii  executarii  silite  pentru  recuperarea creantei  în suma de  2898 Ron  si  466,40  Ron  reprezentând  cheltuieli  de executare , în favoarea  lui ..........

În motivarea plângerii, petentul a aratat ca prin cererea înregistrata sub nr. ....../10.06.2010, BEJ  ....... a solicitat OCPI ...... înscrierea somatiei  în Registrul de Comandamente  sub nr. ........./2010 si în cartea  Funciara  ........  Tg-Jiu, sub nr. ....... în vederea  începerii  executarii silite imobiliare pentru  recuperarea  creantei  în suma de  2898 Ron  si 466,40 Ron  reprezentând  cheltuieli de  executare, în favoarea  lui ........, mentionând ca  înscrierea  somatiei  s-a  facut în baza  cererii  formulate  de BEJ .......... în dosarul de executare silita nr. ........  în baza  titlului  executoriu -  sentinta civila nr. ......  pronuntata  în data de 21.12.2006 iar  titlul  executoriu  în baza  caruia  s-a facut aceasta  cerere  s-a prescris, întrucât, dreptul  de a cere  executarea silita  se  prescrie  în termen de 3 ani, iar  prin împlinirea  termenului  de  prescriptie, orice  titlu executoriu  îsi pierde  puterea  executorie.

A  precizat  petentul ca, desi  dosarul  de executare  este datat  2009, pâna  în acest  moment,  în afara  somatiei  emisa  de executor în data de 09.06.2010  comunicata  OCPI  ......alaturi  de procesul verbal de situatie  din data de 09.06.2010, si care  nu i-au  fost  comunicate, nu s-a  mai  îndeplinit  nici un  act de executare, acest  dosar  fiind  perimat potrivit  dispozitiilor  art.389 alin.1 Cpr.civ., neputând  fi îndeplinite dispozitiile  art. 371  ind.6 Cpr.civ. raportate la art. 371  ind.5 Cpr.civ., executarea  silita  nefiind ceruta  înlauntrul celor  3  ani prevazuti de  lege.

În drept,  plângerea a fost  întemeiata pe  dispozitiile  art.50  din Legea  7/1996 si pe  dispozitiile  art. 371  ind.6 Cpr.civ.

Plângerea a  fost  înregistrata  pe  rolul  Judecatoriei  Tg-Jiu, la data de  23.07.2010,  sub nr. 13892/318/2010.

Instanta, din oficiu, a solicitat Biroului Executorului Judecatoresc înaintarea  dosarului  de executare  nr. ...., în copii  certificate, acesta  fiind  înaintat pentru  termenul  de  judecata din data de 14.10.2010.

La data de 14.10.2010 reclamantul si-a precizat actiunea principala în sensul ca întelege sa solicite anularea tuturor formelor de executare  în dosarul nr. .... precum si suspendarea  executarii  silite în temeiul art. 403 alin.1,2,3, Cpr.,civ. precum si anularea  Încheierilor nr........ din 18.05.2010 si nr. ...../10.06.2010  emise  de OCPI ...........

Fata de precizarea formulata de petent, instanta a calificat actiunea ca fiind atât  o  contestatie la  executare cât si  plângere împotriva  încheierii  de carte  funciara.

Prin notele de  sedinta  înaintate la dosar  si aflate  la  fila  66  din dosar, petentul  ..... a aratat ca titlul executoriu, respectiv  sentinta  civila  nr. .... pronuntata în data de 21.12.2006 în baza caruia s-a cerut executarea silita, si-a pierdut puterea  executorie, întrucât dreptul  de a cere executarea  silita  se  prescrie  în termen de 3 ani, iar  prin  împlinirea termenului de prescriptie, orice titlu executoriu îsi pierde  puterea  executorie. A  mai  aratat ca, un alt  motiv pentru  care aceasta  executare  nu poate  fi admisa este  acela  ca  bunul  asupra  caruia  s-a  cerut executarea  silita  este  bun comun, titlul executoriu fiind  numai pentru unul  din soti; ca,  dreptul  de a cere  executarea  silita fiind  prescris.

Prin concluziile  depuse la dosar, intimatul ....... a solicitat  respingerea  actiunii ca neîntemeiata  si  mentinerea formelor  de executare,  aratând ca  au  fost  respectate  dispozitiile legale cu privire la începerea executarii silite respectiv  s-a  comunicat  debitorului  ........  somatia si numarul dosarului  de executare, titlul  executoriu  în baza  caruia s-a început  executarea  silita  si toate  celelalte cerinte, prevazute de  art. 387 ind.3 Cpr.civ., considerând ca nu  subzista, în speta  de fata nici unul din motivele  prevazute de art. 399 Cpr.civ. ce ar atrage  nulitatea  actelor  si  formelor de executare îndeplinite  în dosarul  executional  nr. ..........

Ca,  executorul  judecatoresc a respectat  întocmai procedura prevazuta de  normele legale, înscriind  sub nr. 20697 somatia  în Registrul de Transcriptiuni si Inscriptiuni si sub nr. ........, în Registrul de Comandamente, somatia a supra  imobilului situat  în .....,ce are ca vecini la Nord si Est - strada  ...., la Sud- ......  si la Vest- ........

Analizând  actele  si lucrarile dosarului prin prisma exceptiei lipsei calitatii procesuale pasive a OCPI ....., invocate de aceasta, instanta retine ca exceptia este întemeiata urmând a fi admisa, si sa respinga  actiunea fata de OCPI ......., ca fiind formulata  fata  de  o  persoana  juridica  fara  calitate  procesuala  pasiva, având în vedere practica Înaltei Curti de Casatie si Justitie,  urmând ca hotarârea sa produca efecte cu privire la aceasta în baza dispozitiilor art. 50 alin. 4 din Legea nr. 7/1996.

Cu privire la exceptia prescriptiei executarii silite invocate de contestator , instanta constata ca aceasta exceptie nu este întemeiata si va fi respinsa pentru urmatoarele considerente:

Conform art. 405 alin. 1 C.pr.civ.:" dreptul de a cere executarea silita se prescrie în termen de 3 ani , daca legea nu prevede altfel. În cazul titlurilor emise în materia actiunilor reale imobiliare, termenul de prescriptie este de 10 ani" iar conform art. 405 alin. 2 C.pr.civ "termenul de prescriptie începe sa curga de la data când se naste dreptul de a cere executarea silita".

Potrivit art. 16 lit. c) din Decretul nr. 167/1958 aplicabil în materia executarii silite la data formularii cererii de executare: " prescriptia se întrerupe printr-un act începator de executare".

 Instanta apreciaza ca sentinta civila nr. ... din 12.02.2008 pronuntata de Judecatoria Tg-Jiu în dosar nr. ...... având ca obiect validare poprire , precum si actele de executare întocmite de BEJ .... în dosar de executare .... , constituie acte de executare care întrerup cursul prescriptiei.

Asadar, raportat la data formularii primei cereri de executare 03.04.2007 ( asa cum rezulta din sentinta civila nr. ..... din 12.02.2008 a Judecatoriei Tg-Jiu) , exceptia prescriptiei executarii silite invocata de contestator este netemeinica urmând a fi respinsa.

Cu privire la cererea de suspendare a executarii silite formulate de contestator, instanta urmeaza sa o respinga din urmatoarele considerente:

Contestatia la executare este reglementata ca o cale speciala pentru înlaturarea, în conditiile stabilite de lege, a unor acte procesuale îndeplinite în mod ilegal de organul de executare sau pentru stabilirea întelesului întinderii sau lamuririi dispozitivului unui titlu executoriu.

Cererea de suspendare a executarii silite are caracter independent, ce nu are legatura cu fondul si nu pregateste rezolvarea fondului procesului.

Instanta retine ca pâna în prezent contestatorul nu si-a îndeplinit obligatiile ce-i reveneau cuprinse în dispozitivul titlului executoriu reprezentat de sentinta civila nr. ...... pronuntata de Judecatoria Tg-Jiu în dosar ........., si nu  a achitat nicio suma de bani , debitul reclamat fiind cert, lichid si exigibil.

Suspendarea silita este o masura exceptionala data fiind necesitatea ca titlul executoriu sa fie adus la îndeplinire într-un termen cât mai scurt.

Simplul fapt al achitarii cautiunii nu constituie o conditie unica de admisibilitate a cererii de suspendare, aceasta fiind una din conditiile prealabile prevazute de lege pentru admisibilitatea cererii instituita în vederea recuperarii pagubei pricinuite creditoarei, esentiala fiind analiza utilitatii luarii unei asemenea masuri.

Ori în cauza nu s-a justificat în vreun fel necesitatea luarii acestei masuri, întemeiata pe o împrejurare de natura a constitui un motiv considerat de lege ca fiind exceptional si care sa permita aplicarea dispozitiilor art. 403  alin. 1-3 Cpc.

Pe fondul cauzei instanta retine urmatoarea stare de fapt,

Prin titlul executoriu reprezentat de sentinta civila nr. ..  pronuntata  în data de 21.12.2006 de Judecatoria Tg-Jiu în dosar nr. ....., a fost admisa în parte actiunea formulata de reclamantul ...... împotriva pârâtului - contestator ......., care a  fost obligat la plata sumei de 2400 lei reprezentând contravaloare prejudiciu si 498 lei cheltuieli de judecata.

Prin sentinta civila nr. ........ pronuntata de Judecatoria Tg-Jiu în dosar nr. ...... a fost admisa cererea formulata de ... , fiind validata poprirea înfiintata de BEJ .... în dosar ........, fiind obligat tertul poprit ...... la plata catre creditorul ...... din sumele prezente si viitoare datorate debitorului ..... pâna la concurenta creantei de 3300 lei.

Ca urmare a neachitarii creantei, la data de 20.07.2009, creditorul .... a formulat cerere catre BEJ ..  prin care a solicitat declansarea executarii silite a titlului executoriu - sentinta civila nr. ...... pronuntata de Judecatoria Tg-Jiu în dosar nr. ....., formându-se astfel dosarul de executare nr. ........

La data de 04.09.2009 debitorului contestator i s-a comunicat primul act de executare respectiv somatia privind achitarea debitului cuprins în titlul executoriu, iar la data de 09.06.2010 executorul judecatoresc a încheiat procesul verbal de situatie, privind urmarirea bunului imobil al debitorului.

În baza art. 497 C.pr.civ executorul judecatoresc a  formulat la data de 10.06.2010 cererea de notare a somatiei nr. ...../09.06.2010 în cartea funciara, cu privire la bunul imobil teren în suprafata de 580  mp, situat in ......., cu vecini la N- ......., la V- ...., la E si la N- str.  ....... apartinând debitorului.

 Dispozitiile art. 497 C.prc.civ arata ca dupa întocmirea procesului verbal de situatie, executorul va soma pe debitor ca, daca nu va plati, va trece  la vânzarea imobilelor cuprinse in procesul verbal , iar somatia de plata ce va fi comunicata debitorului va cuprinde, pe lânga cele aratat de art. 387 Cpc, si datele de identificare a imobilului cuprinse în procesul verbal de situatie, precum si mentiunea ca s-a luat masura înscrierii în cartea funciara.

Executorul va lua masuri ca somatia prevazuta la aliniatul 1 sa fie înscrisa în cartea funciara.

În aceste conditii a fost emisa Încheierea nr. ..../ 10.06.2010 de catre OCPI Gorj, prin care s-a notat somatia imobiliara nr. ....../2009 în Registrul Digital de Transcriptiuni si Inscriptiuni Imobiliare , precum si în Registrul de comandamente sub. Nr. ..../2010 si în RTI asupra imobilului teren în forma neregulata împreuna cu baraca metalica situat în partea de sud a municipiului ....... cu vecini N- ......., la V- digul ......, la E si la N- str.  ....... , teren apartinând debitorului.

Instanta constata ca Încheierea nr. ...../ 10.06.2010 de catre OCPI .... a fost corect emisa  , motiv pentru care va respinge plângerea formulata de contestator.

Instanta apreciaza ca actele întocmite de executor sunt legale, tinând cont si de dispozitiile art. 371 ind. 1 Cpc,conform carora " obligatia stabilita prin hotarârea unei instante sau printr-un alt titlu, se aduce la îndeplinire de buna voie. În cazul in care debitorul nu executa de buna voie obligatia sa, aceasta se aduce la îndeplinire prin executare silita, potrivit dispozitiilor prezentei carti, daca legea nu dispune altfel".

Asa cum rezulta din înscrisurile existente la dosarul cauzei, coroborate cu sustinerile contestatorului, instanta retine ca obligatiile stabilite în sarcina acestuia prin titlurile executorii nu au fost satisfacute în totalitate nici pâna în momentul formularii contestatiei la executare.

Prin urmare, chiar daca contestatorul ar fi îndeplinit doar o mica parte din obligatiile stabilite prin titlul executoriu, nu este suficient ca acesta sa se declare de acord cu executarea de buna voie si nici chiar sa înceapa demersurile necesare în acest scop, pentru ca formele de executare sa fie anulate, textul de lege sus amintit având în vedere numai executarea efectiva, singura situatie în care dreptul creditorului al carui interes este pus în discutie se considera realizat. Numai în aceasta împrejurare, respectiv executarea completa a obligatiilor, pornirea executarii silite ar fi într-adevar lipsita de temei legal.

Ori, pâna în momentul depunerii de catre executor a cererii de încuviintare a executarii silite, debitorul nu si-a îndeplinit obligatiile care îi reveneau , conform titlului executoriu sus amintit.

În consecinta, în baza art. 399 Cpc, instanta urmeaza sa respinga contestatia la executare , ca neîntemeiata.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTARASTE;

Admite exceptia lipsei  calitatii  procesuale pasive a  OCPI ....... invocata de aceasta  institutie.

Respinge  actiunea fata  de OCPI ...., cu sediul în ........, ca fiind formulata  fata  de  o  persoana  juridica  fara  calitate  procesuala  pasiva.

Respinge  exceptia prescriptiei executarii silite , invocata  de contestator .

Respinge  plângerea  împotriva încheierii de carte  funciara  formulata de petentul ......., domiciliat în  ..... în contradictoriu cu intimatul ........,  domiciliat  ........

Respinge cererea  de suspendare  a executarii .

Respinge contestatia la executare formulata de petentul ......, domiciliat în  ..... în contradictoriu cu intimatul .......,  domiciliat  în  ......

Cu  recurs.

Pronuntata în sedinta publica, azi, 13.12.2010, la Judecatoria Tg-Jiu.

Presedinte,

RAMONA BIANCA TUFAN Grefier,

ELENA CIORTAN

Red. T.R.B./tehnE.C.

04 Ianuarie 2011/ 5 ex.

1