Instituire curatelă

Sentinţă civilă 2022/2013 din 05.09.2013


R O M Â N I A

JUDECĂTORIA TÂRGU-CĂRBUNEŞTI

TG-CĂRBUNEŞTI

Sentinţa Civilă Nr. 2022/2013

Şedinţa publică de la 05 Septembrie 2013

Completul compus din:

PREŞEDINTE M. M.

Grefier L.I.B.

Ministerul Public -  Parchetul de pe lângă Judecătoria Tg.Cărbuneşti a fost reprezentat de Prim procuror C. C.

Pe rol fiind judecarea acţiunii civile de instituire curatelă, formulată de petenta R. I., cu domiciliul în Tg. C., str. G., nr. …, judeţul Gorj, în contradictoriu cu intimata DGASPC, cu sediul în Tg. J., bvd. E. T., nr. …, judeţ Gorj.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică a răspuns petenta personal, lipsind intimata.

Procedura  de citare este legal îndeplinită.

S-a făcut referatul oral al cauzei de către grefierul de şedinţă, după care,

Conform dispoziţiilor art. 131 din Noul Cod de procedură civilă, instanţa constată că este competentă general, material şi teritorial să judece prezenta cauză

Instanţa, având în vedere dispoziţiile art. 238 din Noul Cod de procedură civilă- raportat la dosarul cauzei, complexitatea acestuia şi probele ce urmează a fi încuviinţate, estimează perioada cercetării procesului, ca fiind o lună.

Instanţa pune în discuţia părţilor încuviinţarea probelor solicitate de petentă prin cererea de chemare în judecată, respectiv a probei cu înscrisuri.

Petenta solicită încuviinţarea probei solicitate.

Reprezentantul Ministerului Public solicită încuviinţarea probei cu înscrisuri.

Instanţa, apreciind că proba cu înscrisuri este pertinentă, concludentă şi utilă soluţionării cauzei, în conformitate cu art. 258 şi art. 309 încuviinţează proba solicitată de petentă.

Instanţa procedează la luarea unei declaraţii petentei, care solicită să fie desemnată ca şi curator al fiului său R. D., dat fiind că este o persoană cu handicap neuropsihic, nerevizuibil.

Nemaifiind alte cereri de formulat şi probe de administrat, instanţa constată terminată cercetarea judecătorească şi acordă cuvântul în dezbateri.

Petenta solicită admiterea cererii şi desemnarea sa drept curator al numitului R. D..

Reprezentantul Ministerului Public solicită admiterea acţiunii.

INSTANŢA

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Târgu-Cărbuneşti la data de ….2013 sub numărul …/317/2013, petenta R. I. a chemat în judecată pe intimata DGASPC, solicitând instanţei ca, prin sentinţa ce se va pronunţa, să se dispună instituirea curatelei şi numirea sa drept curator al fiului său, R. D. pentru reprezentarea intereselor acestuia.

În fapt a arătat că fiul său, R. D. este persoană cu handicap neuropsihic şi este lipsit de capacitate de exerciţiu.

Cererea a fost întemeiată în drept pe dispoziţiile art. 178 Cod civil.

În dovedirea cererii a depus în copie cărţile de identitate şi certificatul de încadrare în grad de handicap nr. …/….2004. 

Cererea a fost scutită de taxa de timbru. 

Prin rezoluţia de primire a cererii de chemare în judecată din data de ….2013 instanţa a constatat că cererea de chemare în judecată îndeplineşte cerinţele prev. la art. 194-197 Cod procedură civilă şi a dispus comunicarea cererii de chemare în judecată şi a înscrisurilor aferente acesteia intimatei, cu menţiunea de a formula întâmpinare, în conformitate cu art. 201 Cod procedură civilă.

Prin Serviciul Registratură, la data de ….2013 intimata DGASPC a depus la dosarul cauzei întâmpinare prin care, pe cale de excepţie, a invocat lipsa calităţii procesuale a DGASPC Gorj, iar pe fond admiterea acţiunii astfel cum a fost formulată.

Întâmpinarea a fost întemeiată pe disp. art. 205 şi urm. Cod procedură civilă.

Prin rezoluţia din data de ….2013 instanţa a dispus comunicarea întâmpinării către petentă, punându-i în vedere să depună răspuns la întâmpinare în termen de 10 zile de la comunicare.

Prin rezoluţia din data de ….2013 instanţa a constatat că s-a împlinit termenul pentru ca petenta să formuleze răspuns la întâmpinare, aceasta neîndeplindu-şi obligaţiile, a stabilit termen de judecată la data de ….2013, dispunând citarea părţilor.

Din înscrisurile existente la dosarul cauzei, instanţa reţine următoarea situaţie de fapt:

Numitul R. D. este fiul petentei, fiind încadrat cu handicap grav neuropsihic nerevizuibil, aşa cum rezultă din Certificatul de încadrare în grad de handicap.

Având în vedere starea de urgenţă în care se află numitul R. D., instanţa constată că în drept cererea de instituire curatelă îndeplineşte cerinţele prevăzute de  art.178 alin.1 lit.a şi lit.b Cod civil.

Potrivit dispoziţiilor art.178 alin.1 lit a Cod civil, instanţa de tutelă poate institui curatela „  dacă, din cauza bătrâneţii, a bolii sau a unei infirmităţi fizice, o persoană, deşi capabilă, nu poate, personal, să îşi administreze bunurile sau să îşi apere interesele în condiţii corespunzătoare şi, din motive temeinice, nu îşi poate numi un reprezentant sau un administrator”.

Faţă de considerentele expuse, urmează ca instanţa să admită cererea şi pe cale de consecinţă va institui curatela pentru numitul R. D. şi va numi curator al acestuia pe petenta R. I..

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite cererea privind instituirea curatelei, formulată de petenta R. I., cu domiciliul în Tg. C., str. G., nr. …, judeţul Gorj, în contradictoriu cu intimata DGASPC, cu sediul în Tg. J., bvd. E. T., nr. .., judeţ Gorj.

Instituie curatela pentru R. D., C.N.P…….

Numeşte pe R. I., C.N.P…..  curator al numitului R. D. pe care o investeşte cu puterile unui administrator.

Cu recurs în 15 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică azi, 05.09.2013.

Preşedinte,

M.M

Grefier,

B. L. I.

Red. M.M, tehnored. L.B., 4 ex.