Divorţ cu minori

Sentinţă civilă 351/2014 din 25.02.2014


R O M Â N I A

JUDECĂTORIA TÂRGU-CĂRBUNEŞTI

TG-CĂRBUNEŞTI

Sentinţa civilă Nr. 351/2014

Şedinţa publică de la 25 Februarie 2014

Completul compus din:

PREŞEDINTE I:M.

Grefier L.V.

Pe rol fiind soluţionarea acţiunii civile de divorţ cu copii minori formulată de

reclamanta B:I.O., cu domiciliul în comuna __, sat__, judeţul __, împotriva pârâtului B.L.F., cu domiciliul în comuna __, sat__, judeţul __, în contradictoriu cu autoritatea tutelară din cadrul Consiliului Local __, cu sediul în comuna __, judeţul Gorj.

La apelul nominal făcut în şedinţă publică au răspuns reclamanta, asistată de avocat

Ţ.A., asistat de avocat M.G. şi martora T.G., lipsă fiind reprezentantul autorităţilor tutelare.

S-a făcut referatul oral al cauzei după care :

Avocat M.G., pentru pârât, depune la dosar în copie o diplomă obţinută de minorul B.B.G. în cadrul Proiectului Educaţional Internaţional „ Cu Europa – la joacă – euroşcolarul „

Interpelaţi fiind, reclamanta şi pârâtul arată că minorul B.G.B. este născut la data de __, iar minora B.E.L., este născută la data de __.

În temeiul articolului 321 Cod procedură civilă este ascultată martora, declaraţia fiind consemnată şi ataşată la dosar după citire şi semnare.

Nemaifiind alte cereri de formulat şi probe de administrat, instanţa constată terminată cercetarea judecătorească şi acordă cuvântul pe fond.

Avocat Ţ.A., pentru reclamantă, solicită admiterea acţiunii, desfacerea căsătoriei prin acordul de voinţă al părţilor, fără a motiva acţiunea, revenirea pârâtei la numele purtat anterior încheierii căsătoriei, exercitarea autorităţii părinteşti asupra minorilor să se facă de ambii părinţi, iar domiciliul minorilor să fie stabilit la mamă, să fie obligat pârâtul la plata unei pensii de întreţinere în favoarea minorilor, fără cheltuieli de judecată. Arată că se impune ca domiciliul miorilor să se stabilească la mamă, rezultând că tatăl s-a manifestat violent faţă de reclamantă în prezenţa minorilor şi chiar faţă de minor.

Avocat M.G., pentru pârât, solicită admiterea în partea a acţiunii, desfacerea

căsătoriei prin acord, revenirea reclamantei la numele avut anterior căsătoriei, exercitarea autorităţii părinteşti asupra minorilor să se facă în comun de ambii părinţi, să se stabilească locuinţa minorilor conform convenţiei tacite a părinţilor; să fie admisă cererea reconvenţională şi să se stabilească domiciliul minorilor la tată; iar în subsidiar, domiciliul minorului să se stabilească la tată, iar al minorei la mamă,  aşa cum este în prezent. Arată că locuinţele sunt foarte aproape, copiii se vizitează, creându-se un echilibru şi o înţelegere între părinţi.

 I N S T A N Ţ A

Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe la data de __ sub nr.__/317/2013, reclamanta B.I.O. l-a chemat în judecată pe pârâtul B.L.F., solicitând desfacerea căsătoriei prin acordul soţilor, exercitarea în comun a autorităţii părinteşti asupra minorilor, să se stabilească domiciliul minorilor B.G.B., născut la data de __ şi B:E.L., născută la data de __, la mamă, să fie obligat pârâtul să contribuie la cheltuielile de creştere, îngrijire şi educare pentru minori raportat la veniturile realizate de acesta, să revină la numele purtat anterior căsătoriei, acela de __

În motivarea cererii, reclamanta a arătat că din căsătorie au rezultat cei doi minori, domiciliul conjugal fiind la pârât, că, în urmă cu două săptămâni, din cauza relelor tratamente la care o supunea pârâtul, a părăsit domiciliul conjugal. Copiii îi sunt profund ataşaţi şi au nevoie de linişte pentru creştere şi educare, pârâtul agresând-o fizic şi verbal chiar şi în prezenţa acestora.

Cererea a fost întemeiată în drept pe dispoziţiile art. 373, art.397, art.402, art.383 din Noul Cod civil şi art 255 Noul Code  procedură civilă. 

În dovedirea acţiunii, reclamanta a depus la dosar certificatul de căsătorie în original şi  a solicitat probatoriul cu  înscrisuri şi cu martori

Prin rezoluţia din data 30.08.2013, s-a constatat că cererea de chemare în judecată formulată de reclamantă nu îndeplineşte cerinţele prevăzute de art. 194-197 din Codul de procedură civilă şi, având în vedere dispoziţiile art.200 alin.2 din Codul de procedură civilă, republicat, i-au fost comunicate în scris reclamantei lipsurile cererii de chemare în judecată, cu menţiunea ca, sub sancţiunea anulării cererii, să timbreze cererea cu 200 lei taxă judiciară de timbru şi să înainteze dovada achitării acesteia.

Reclamanta a primit comunicarea la data de __ iar, la data de __, a depus chitanţa privind achitarea taxei de timbru în sumă de 100 lei.

Prin rezoluţia din __ i-au fost comunicate pârâtului cererea de chemare în judecată, completarea la acţiune şi înscrisurile anexe, punându-i-se în vedere ca, în termen de 25 de zile de la comunicare să depună întâmpinare însoţită de toate înscrisurile de care înţelege să se folosească în apărare, în atâtea exemplare câte părţi cu interese contrare sunt, plus unul pentru instanţă, sub sancţiunea art.208 alin.2 Cod procedură civilă, respectiv decăderea din dreptul de a mai propune probe şi de a mai invoca excepţii, în afara celor de ordine publică.

Pârâtul a primit comunicarea la data de __ iar la data de __ a formulat întâmpinare-cerere reconvenţională, prin care a arătat că este de acord cu desfacerea căsătoriei prin acord. A arătat că a manifestat afecţiune, dragoste şi respect faţă de reclamantă, în prezent minorul locuind cu tatăl, iar minora cu mama.

Pe cale reconvenţională, a solicitat stabilirea locuinţei celor doi minori la tată, iar reclamanta să contribuie la creşterea şi educarea minorilor.

În dovedirea cererii a solicitat încuviinţarea probatoriului cu martori.

Cererea a fost întemeiată pe dis. art. 373 lit.a, 396, art. 400, art. 401 Noul cod civil şi art 209 Cod de procedură civilă.

A timbrat cu  60 lei taxă judiciară de timbru.

Prin rezoluţia din data de __, i-a fost comunicată reclamantei întâmpinarea-cererea reconvenţională, punându-i-se în vedere ca, în termen de 25 de zile de la comunicare să depună întâmpinare însoţită de toate înscrisurile de care înţelege să se folosească în apărare, în atâtea exemplare câte părţi cu interese contrare sunt, plus unul pentru instanţă, sub sancţiunea art.208 alin.2 Cod procedură civilă, respectiv decăderea din dreptul de a mai propune probe şi de a mai invoca excepţii, în afara celor de ordine publică.

Reclamanta a primit comunicarea la data de __, iar la data de __, a depus răspuns la întâmpinare prin care a arătat că este de acord cu desfacerea căsătoriei, potrivit dis. art 373 lit.a Cod civil şi a solicitat respingerea cererii reconvenţională.

A arătat că la creşterea celor doi minori au contribuit bunicii materni, că băiatul, de la data despărţii în fapt a părinţilor, locuieşte ziua cu mama şi sora sa la locuinţa bunicilor paterni, iar seara merge la locuinţa tatălui care este aproape, fiind uşor manipulat de tată care-i face diverse promisiuni în schimbul de a locui  cu el. Şi bunicii paterni îl şicanează pe minor, interzicându-i chiar să mai vorbească cu mama sa, minora suferind foarte mult datorită acestor tensiuni.

Prin rezoluţia din __, a fost fixat primul termen de judecată la data de __, cu citarea părţilor.

La termenul de judecată din __ fiind prezente în instanţă, s-a luat o declaraţie comună părţilor care au solicitat desfacerea căsătoriei prin acordul lor de voinţă, revenirea reclamantei la numele avut anterior căsătoriei, exercitarea în comun a autorităţii părinteşti ( f.28).

Cu privire la stabilirea domiciliului minorilor, reclamanta a solicitat încuviinţarea probatoriului cu martorii F.C. şi P.I., întocmirea referatelor de anchetă psihosocială la domiciliile părţilor, iar pârâtul a solicitat încuviinţarea probatoriului cu martorii B.C. şi T.G..

În camera de consiliu de la __ a fost ascultat minorul B.G.B. (f.44).

Au fost ascultaţi martorii (f.45, 46, 47 şi 64), declaraţiile fiind consemnate şi ataşate la dosar.

La cererea instanţei, au fost depuse la dosar referatul de anchetă psihosocială (f.34-35), adresele privind veniturile realizate la locurile muncă (f.41-43)

Analizând probele administrate în cauză, instanţa reţine următoarele:

Părţile s-au căsătorit la data de __ iar din  căsătorie au rezultat minorii B:G.B., născut la data de __ şi B.E.L., născută la data de __.

 Părţile sunt despărţite în fapt de mai mult timp, reclamanta fiind cea care a părăsit domiciliul conjugal, locuind la părinţii săi.

Instanţa, având în vedere acordul părţilor şi constatând îndeplinite dispoziţiile art.374  din Codul civil, va admite în parte acţiunea aşa cum a fost precizată şi cererea reconvenţională şi va desface căsătoria prin acordul părţilor.

Având în vedere că între părţi nu a intervenit nici o înţelegere cu privire la numele pe care pârâta îl va purta după desfacerea căsătoriei, instanţa, în temeiul art.383 alin.1 C.civ.,  va dispune ca pârâta să revină la numele avut anterior căsătoriei, acela de "__".

Potrivit dispoziţiilor art.396 C.civ., instanţa hotărăşte, odată cu pronunţarea divorţului, asupra reporturilor dintre părinţii divorţaţi şi copii lor minori, ţinând seama de interesul superior al copiilor, de concluziile raportului de anchetă psihosocială, precum şi, dacă este cazul, de învoiala părinţilor pe care îi ascultă.

Din dispoziţiile art.397 C.civ., rezultă că regula în materia exercitării autorităţii părinteşti este aceea că, după divorţ, autoritatea părintească revine în comun ambilor părinţi.

Neexistând motive întemeiate pentru a dispune altfel, instanţa hotărăşte ca  exercitarea autorităţii părinteşti asupra minorilor să se facă în comun de ambii părinţi.

În ceea ce priveşte stabilirea domiciliului minorilor, instanţa va avea în vedere dispoziţiile art.400 C.civ. potrivit cărora ,, în lipsa înţelegerii dintre părinţi sau dacă aceasta este contrară interesului superior al copilului, instanţa de tutelă stabileşte, odată cu pronunţarea divorţului, locuinţa copilului minor la părintele cu care locuieşte  în mod statornic’’. De asemenea, vor fi avute în vedere dispoziţiile art.263 C.civ., ,, Orice măsură privitoare la copil, indiferent de titularul ei, trebuie luată cu respectarea interesului superior al copilului.’’

Or, din probele administrate în cauză, respectiv din declaraţiile martorilor audiaţi, rezultă că, de la data despărţirii în fapt a soţilor, minora a locuit la reclamantă iar minorul la pârât, la ambele domicilii existând condiţiile necesare creşterii şi educării minorilor.

Instanţa apreciază că minorii au nevoie de stabilitate, or în condiţiile în care părinţii acestora nu mai locuiesc împreună, este de preferat ca, la acest moment, să nu se dispună măsuri de natură a schimba foarte mult viaţa minorilor, ci, dimpotrivă, de a se menţine, pe cât posibil, un mediu de viaţă deja familiar. Minorul şi-a exprimat dorinţa de a locui împreună cu tatăl său.. Din declaraţiile martorilor, rezultă că locuinţele părţilor sunt foarte apropiate, iar cei doi minori se vizitează.

Instanţa apreciază că este în interesul minorilor să locuiască în continuare ca şi până la momentul promovării acţiunii astfel încât va stabili locuinţa minorei la reclamantă şi a minorului la pârât.

Potrivit art.499 C.civ., tatăl şi mama sunt obligaţi, în solidar, să dea întreţinere copilului minor, asigurându-i cele necesare traiului, precum şi educaţia, învăţătura şi pregătirea profesională,  iar în caz de neînţelegere, întinderea obligaţiei de întreţinere, felul şi modalităţile executării, precum şi contribuţia fiecăruia dintre părinţi se stabilesc de instanţa de tutelă.

Având în vedere că minora va locui cu reclamanta care contribuie şi va contribui în continuare în natură la creşterea acesteia, instanţa va obliga pârâtul la plata unei pensii lunare de întreţinere în favoarea minorei în cuantum de 370 lei începând cu data introducerii acţiunii, __ şi până la majoratul minorei.

Având în vedere că minorul va locui cu pârâtul care contribuie şi va contribui în continuare în natură la creşterea acesteia, instanţa va reclamanta la plata unei pensii lunare de întreţinere în favoarea minorului în cuantum de 100 lei începând cu data introducerii acţiunii, __ şi până la majoratul minorului.

Vor fi compensate obligaţiile de întreţinere, urmând ca pârâtul să plătească lunar suma de 270 lei în favoarea minorei.

Pensiile de întreţinere au fost stabilite în raport de disp. art.529 alin.1 şi 2 C.civ, precum şi venitul mediu lunar  realizat de reclamantă şi de pârât. 

Va lua act că părţile nu solicită cheltuieli de judecată

.

. PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

H O T Ă R Ă Ş T E

 Admite în parte acţiunea astfel cum a fost precizată formulată de reclamanta B:I.O.,

cu domiciliul în comuna __ sat __, judeţul __, împotriva pârâtului B.L.F., cu domiciliul în comuna __, sat__, judeţul __, în contradictoriu cu autoritatea tutelară din cadrul Consiliului Local __, cu sediul în comuna __, judeţul __.

Admite în parte cererea reconvenţională.

Desface căsătoria încheiată la data de __ şi înregistrată sub nr. __ în registrul de stare civilă al Primăriei Comunei __, prin acordul părţilor,  urmând ca reclamanta să revină la numele avut anterior căsătoriei, acela de ,,__’’.

 Dispune ca autoritatea părintească asupra celor doi minori să se exercite în comun de ambii părinţi şi stabileşte locuinţa minorei la reclamantă şi a minorului la pârât.

 Obligă pârâtul la plata unei pensii lunare de întreţinere în favoarea minorei B.E.L., născută la data de __, în cuantum de 370 lei începând cu data introducerii acţiunii, __, şi până la majoratul minorei.

 Obligă reclamanta la plata unei pensii lunare de întreţinere în favoarea minorului B.G.B,născut la data de __, în cuantum de 100 lei începând cu data introducerii acţiunii, __, şi până la majoratul minorului.

 Compensează obligaţiile de întreţinere, urmând ca pârâtul să plătească lunar suma de 270 lei în favoarea minorei.

 Ia act că părţile nu solicită cheltuieli de judecată.

 Cu apel în 30 de zile de la comunicare în ceea ce priveşte stabilirea locuinţei  minorilor şi definitivă cu privire la divorţ.

 Pronunţată în şedinţa publică, azi, 25.02.2014.

Preşedinte,

I.M.

Grefier,

L.V.